Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a prezentat stadiul lucrărilor la principalele proiecte de infrastructură rutieră pentru regiunea Moldovei și Bucovinei.
Lista conține situația proiectelor la autostrăzi și drumuri expres.
A7- Autostrada Ploiești – Buzău
În evaluare 39 de oferte pentru construcția acestui tronson în lungime de 63,250 km împărțit în 3 loturi, astfel:
LOT 1: Dumbrava – Mizil, km 0+000 – km 21+000
LOT 2: Mizil – Pietroasele, km 21+000 – km 49+350
LOT 3: Pietroasele – Municipiul Buzău, km 49+350 – km 63+250”.
Valoarea estimată a contractelor este cuprinsă între 4,29 miliarde de lei și 5,06 miliarde de lei.
Autostrada Buzău – Focșani
Lungime: 82,44 km
Valoare contract: 13.933.291,10 lei fara T.V.A.
Data de începere: 12.11.2018
Indicatorii Tehnico – Economici au fost avizați azi, 09.12.2021 în cadrul CTE a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii după ce în data de 03.12.2021 au fost avizați și în cadrul CTE CNAIR S.A.
În perioada următoare, indicatorii tehnico-economici ai Autostrăzii Buzău – Focșani vor parcurge circuitul legal de avizare.
Publicitate
Acesta presupune avizarea în Consiliului Tehnico-Economic din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, avizarea în Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe și aprobarea prin Hotarâre de Guvern.
Avizul de Gospodărire a Apelor se află în faza finală de obținere, iar procedura de dobândire a Acordului de Mediu este, de asemenea, aproape de final.
Proiectantul, Consitrans S.R.L a finalizat și Proiectul Tehnic care urmează să fie analizat și avizat, astfel încât procedura de achiziție publică pentru realizarea lucrărilor să poată fi lansată până la sfarșitul anului 2021.
Finanțarea pentru execuția lucrărilor destinate Autostrăzii Buzău – Focșani va fi asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Autostrada Focșani – Bacău
Lungime: 95,902 km
Valoare contract: 20.123.408,52 lei fara T.V.A.
Data de începere: 10.01.2019
Studiul de Fezabilitate, revizuit conform observațiilor Beneficiarului, a fost transmis de către Prestator, iar în prezent acesta se află în curs de analiză în cadrul departamentelor de specialitate din cadrul companiei, urmând ca până în data de 25.11.2021 să fie finalizată această analiză.
În prezent, Prestatorul elaborează Proiectul Tehnic.
De asemenea, se află în curs de obținere Avizul de Gospodărire a Apelor, iar procedura pentru Acordul de Mediu a intrat deja într-o fază avansată.
Autostrada Bacău – Pașcani
Lungime: 77,28 km
Valoare contract: 16.950.944,23 lei fara T.V.A.
Data de începere: 01.03.2019
În prezent, Prestatorul implementează în cadrul Studiului de Fezabilitate observațiile tehnice emise de CNAIR, urmand sa retransmită varianta revizuită a Studiului de Fezabilitate.
De asemenea, și Proiectul Tehnic este în curs de revizuire ca urmare a observațiilor emise de către CNAIR.
Avizul de Gospodărire a Apelor se afla în faza finală de dobândire, iar procedura de obținere a Acordului de Mediu se apropie de final.
Autostrada Pașcani – Suceava
Lungime: 61,86 km
Valoare contract: 11.721.430,96 lei fara T.V.A.
Data de începere: Octombrie.2020
Au fost demarate procedurile de obținere a avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism și, în mod simultan, a fost demarată procedura de procurare a Acordului de Mediu.
Investigațiile geotehnice sunt în derulare, ele fiind demarate din luna septembrie 2021. Până în prezent au fost realizați aproximativ 1.000 ml din totalul de 9.256 ml propusi.
Prestatorul nu reusește să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse, ritmul fiind nesatisfăcător. Au fost instituite mecanismele contractuale, iar în prezent, Prestatorul acumulează penalități de întârziere în cuantum de 0.001 % din valoarea de contract / zi de întârziere.
CNAIR a mobilizat o echipa în teren pentru verificarea activității de realizare a investigațiilor geotehnice.
Autostrada/Drum Expres Suceava – Siret
Lungime: 56,17 km
Valoare contract: 10.092.839,13 lei fara T.V.A.
Data de începere: Octombrie.2020
Au fost demarate procedurile de obținere a avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism și, de asemenea, a fost demarată procedura de obținere a Acordului de Mediu.
Investigațiile geotehnice sunt în derulare, ele fiind demarate din luna august 2021. Până în prezent au fost realizați aproximativ 900 ml din totalul de 7.133 ml propuși.
Prestatorul nu reuseste să mobilizeze în teren numărul de utilaje asumate în cadrul ofertei depuse, ritmul fiind nesatisfăcător.
Au fost aplicate mecanismele contractuale, iar în prezent, Prestatorul acumulează penalitati de întârziere în cuantum de 0.001 % din valoarea de contract / zi de întârziere.
Și în cadrul acestui proiect CNAIR a mobilizat o echipă în teren pentru verificarea activității de realizare a investigațiilor geotehnice.
Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni
Completarea/Revizuirea/Actualizarea Studiului de Fezabilitate și elaborarea P.A.C., P.A.D. și P.T.E.
Lungime: 100,14 km
Valoare contract: 58.830.448,35 lei fără TVA.
Data de începere: 2021
CNAIR dorește să clarifice o serie de aspecte privind traseul autostrăzii A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni, în special în contextul preocupărilor unor cetățeni privind interferența uneia dintre alternativele de traseu propuse în cadrul Analizei Multicriteriale Etapa 1 cu intravilanul Unităților Administrativ Teritoriale Lețcani, Breazu, Rediu, Popricani, Rediu Aldei și Golăești.
CNAIR S.A. a luat act de sesizările cetățenilor, le-a analizat, a atras atenția Prestatorului asupra aspectelor reclamate și l-a instructat să găsească o variantă de traseu a Autostrăzii Târgu Neamț – Iași – Ungheni cu un impact minim, atât social cât și de mediu, fără să facă însă rabat de la parametrii tehnici și de calitate.
CNAIR S.A. a solicitat prompt celor 24 de U.A.T-uri intersectate, să prezinte un punct de vedere oficial în legătură cu variantele de traseu analizate. Până în prezent au fost primite doar 10 răspunsuri care susțin realizarea variantei albastre de traseu.
În perioada 22 noiembrie -25 noiembrie 2021, reprezentanți ai CNAIR S.A și ai Proiectantului s-au deplasat pe amplasament și au verificat zona cuprinsă între Lețcani și Golăești, pentru identificarea constrângerilor și pentru analizarea aspectelor sesizate de locuitori.
Au fost parcurse alternativele de traseu clasate pe primele două locuri în cadrul Analizei Multicriteriale – Etapa 1 (varianta verde și varianta albastră) dar și zona unde ar putea fi construit drumul de legătură care va asigura conexiunea Autostrăzii A8 cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași.
În urma vizitei s-a constatat că numărul imobilelor afectate nu este de ordinul sutelor ci de ordinul zecilor și nu sunt afectate lăcașe de cult.
A fost identificată și o nouă zonă pentru realizarea drumului de legatură care va asigura conexiunea Autostrăzii A8 cu Aeroportul Internațional Iași si cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași.
În data de 26 noiembrie 2021, a avut loc o întâlnire on-line a reprezentanților CNAIR S.A., ai Proiectantului și cei ai Jaspers, care a avut ca principal subiect de analiză aspectele mentionate de catre locuitorii zonei.
În plus, la invitația Primăriei Municipiului Iași, în data de 02 decembrie 2021, reprezentanții CNAIR S.A și cei ai Proiectantului au participat la o nouă dezbatere pe marginea variantelor de traseu, propuse pentru zona cuprinsă între localitățile Lețcani și Golăești.
Aici au fost analizate aspecte tehnice legate de amplasarea nodurilor rutiere și de corelarea cu obiectivele de investiții derulate de Autoritătile Publice Locale.
Printre solicitările formulate cu această ocazie se numără și cea privind realizarea drumurilor de legatură cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași, la profil de 2 benzi de circulatie pe sens.
Reprezentanții Unităților Administrativ Teritoriale prezenți la dezbatere au agreeat varianta albastră de traseu.
Prestatorul urmează să realizeze o analiză detaliată pe varianta albastră, în concordanță cu toate constrângerile identificate și confirmate în teren în privinâa variantei verzi dar și cu solicitarile reprezentanților Autorităților Publice Locale.
Tot Prestatorul trebuie să analizeze și să propună încă o alternativă de traseu pentru realizarea conexiunii cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență Iași, tinând cont de observațiile privind natura terenului de fundare din zona în care a fost propus traseul inițial.
CNAIR S.A. va organiza noi consultari publice cu toti factorii implicați, după finalizarea analizei traseului, în conformitate cu aspectele constatate.
Pe sectorul cuprins între Târgu Neamț (Moțca) și Târgu Frumos, în lungime de 30 de km, au fost demarate în data de 12.10.2021 investigațiile geotehnice.
Până în prezent au fost realizați 1.539 ml din totalul de 6.242 ml propuși, iar Prestatorul are mobilizate în teren 7 utilaje de forare.
Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț
Lungime: 211 km
Valoare contract: 17,58 mil lei fără TVAlei fara T.V.A.
Data de începere: 28.05.2019
Marți, 07.12.2021, Ingenieria Especializada Obra Civil E Industrial S.A. a înaintat Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț revizia 3, așa cum a fost stabilit în cadrul sedințelor săptămânale de progres.
Documentația a fost predată pentru întreg obiectivul de investiție.
La o primă analiză, s-a constatat că lipsesc documentațiile necesare pentru obținerea Acordului de mediu (RIM, SEA, SEICA, PMM etc.), documentațiile privind ocuparea terenurilor (Raportul de Evaluare al imobilelor afectate, identificarea proprietarilor și a imobilelor deținute de aceștia, precum și lista proprietarilor și imobilele afectate, semnate și ștampilate de Primării), iar volumul Autorizații, Avize și Acorduri este incomplet.
În perioada următoare, documențatia va fi analizată de către Departamentele de specialitate din cadrul CNAIR S.A. în vederea verificării modului în care au fost implementate observațiile emise anterior și, de asemenea, dacă nivelul de calitate al documentației transmise corespunde cu cel solicitat prin Caietul de sarcini.
Autostrada Brașov – Bacău
Lungime: 165 km
Valoare contract: 20.093.359,86 lei fara T.V.A.
Data de începere: 10.07.2020
În prezent se află în derulare etapa finală de realizare a Analizei multicriterială de traseu (AMC2), în urma căreia va fi stabilită varianta de traseu optimă.
Prestatorul implementează la acest moment în cadrul documentației AMC 2, observațiile emise de către CNAIR și de către consultantul Jaspers.
Dupa retransmiterea documentației revizuite, aceasta va fi analizată și avizată în cadrul CTE CNAIR, urmând ca ulterior să poată fi demarate activitățile de teren pe varianta de traseu avizată.
Drum Expres Focșani – Brăila
Lungime: 76 km
Valoare contract: 15.001.446,99 lei fara T.V.A.
Data de începere: 27.07.2020
În prezent se află în derulare etapa finală de realizare a Analizei multicriteriala de traseu (AMC2), în urma căreia va fi stabilită varianta de traseu optimă.
Drum Expres Brăila – Galați
Proiectare și execuție
Contract semnat 15.04.2021
Lungime: 11,08 km
Valoare contract: 371.416.13109 lei fara T.V.A.
Data de începere: 01.07.2021
Drum Expres Tișița – Albița
Elaborare SF
Lungime: 76 km
Valoare contract: 11.057.073,07 lei fara T.V.A.
Data de începere: August 2020
În prezent se afla în curs de realizare Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 1, în urma căreia vor fi stabilite minim două variante de traseu, ce vor fi analizate întru-un mod mai detaliat în etapa finală de analiza și anume Analiza Multicriteriala de Traseu Etapa 2.
De asemenea, la acest moment se studiază posibilitatea realizării la nivel de drum expres a sectorului rutier dintre Tișița și Albița sau la nivel de Drum Trans-Regio.
Necesitatea analizei în cauză a apărut în urma rezultatelor obținute în cadrul AMC1, conform cărora rata de rentabilitare a proiectului (profitabilitatea proiectului de investiții) este foarte scăzută, raportat la cerințele de eligibilitate impuse pentru proiecte ce beneficiază de finanțare nerambursabilă.
Drum Expres Bacău – Piatra Neamț
Elaborare SF+PT
Lungime: 61 km
Valoare contract: 8.923.930,03 lei fara T.V.A.
Data de începere: Martie 2020
În luna iulie.2021, a fost avizată în cadrul CTE CNAIR Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 1 în urma căreia au fost alese două variante de traseu.
În prezent, se află în curs de realizare Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 2, în urma căreia va fi aleasă varianta optimă dintre cele două selectate în prima etapă de analiză.
Imediat după stabilirea și avizarea traseului optim, va fi demarată campania de realizare a investigațiilor de teren, cât și activitățile de obținere a Certificatului de Urbanism și a Acordului de Mediu.
Drum de mare viteză Vatra Dornei – Suceava
Lungime: 107 km
Valoare contract: 14.475.000 lei fara T.V.A.
Data de începere: 2021
În prezent, se află în curs de realizare Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 1, în urma căreia vor fi stabilite minim două variante de traseu, ce vor fi analizate într-un mod mai detaliat în etapa finală de analiză și anume Analiza Multicriterială de Traseu Etapa 2.
Imediat după stabilirea și avizarea traseului optim, va fi demarată campania de realizare a investigațiilor de teren, cât și activitățile de obținere a Certificatului de Urbanism și a Acordului de Mediu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În acest an școlar, polițiștii de siguranță școlară implementează Campania ”Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.”, inițiată la nivel național de către Inspectoratul General al Poliției Române.
Subscris campaniei, în luna mai se va desfășura Concursul național de fotografie ”Școală în siguranță!”, în cadrul căruia elevii de gimnaziu pot participa cu creații fotografice prin intermediul cărora să transmită într-un mod creativ și nonviolent propriile opinii cu privire la modul de combatere a violenței școlare.
Concursul va include o singură etapă de jurizare, la nivel național, iar elevii se pot înscrie accesând link-ul destinat care se regăsește pe site-ul www.sigurantascolara.ro , secțiunea PROIECTE&CAMPANII; pe aceeași platformă poate fi parcurs și regulamentul concursului.
Publicitate
Informații de background:
În perioada septembrie 2024 – aprilie 2025, în cooperare cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, polițiștii de siguranță școlară au desfășurat în unitățile de învățământ din județ, peste 570 de activități de informare și conștientizare a elevilor cu privire la riscurile asociate unui comportament violent, bullying-ului sau consumului de substanțe psihoactive.
Mesaj de Campanie
Dragi elevi, părinți și cadre didactice,
Facem acest apel pentru siguranța copiilor noștri!
Încercați să găsiți timpul necesar și să urmăriți împreună cu ei acest clip de 30 de secunde.
Știți că există un număr de telefon unic pentru protecția copilului?
Oricine poate apela 119 pentru a semnala cazurile de abuz, exploatare, neglijare a copilului și orice suspiciune de violență sau droguri pătrunse în universul copilăriei. Implicați-vă și nu rămâneți indiferenți!
Când cineva tace, altcineva suferă. Nimeni nu trebuie lăsat singur!
O voce care se face auzită este dovada că ne pasă!
Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca au depistat, în ultimele zile, la malul râului Prut, persoane dornice de a desfășura activități de pescuit, fără a ține cont de restricțiile perioadei de prohibiție. De asemenea colegii noștri au îndepărtat de pe luciul de apă, aproximativ 140 metri de plase de pescuit descoperite pe suprafaţa râului Prut.
* În data de 06 mai a.c., în jurul orei 18.20, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca au organizat o acțiune de combatere a braconajului piscicol în zona lacului Stânca-Costești.
Pe timpul misiunii, lucrătorii noştri au observat pe direcția localității de frontieră Stânca un bărbat care se deplasa pe malul râului Prut având asupra sa un sac voluminos. Colegii noștri s-au deplasat imediat la fața locului și l-au identificat pe cetățean, un bărbat în vârstă de 20 de ani, domiciliat în localitate. În sac bărbatul avea aproximativ 30 de kilograme de pește (opt exemplare), despre care a declarat că l-a pescuit prin metoda greblare-harponare din râul Prut, deși știa că este perioadă de prohibiție.
Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuitul prin orice metode al reproducătorilor în perioada de prohibiţie, precum şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală și pescuitul cu japca, cu ostia, cu suliţa, ţepoaica sau cu orice alte unelte sau scule neautorizate, prin greblare sau harponare.
* Poliţiştii de frontieră botoșăneni din cadrul aceluiași sector au observat pe raza localității de frontieră Iorga, județul Botoșani o persoană care manevra în apa râului Prut o plasă de pescuit din fir textil, în lungime totală de aproximativ 80 metri. Bărbatul, cetățean roman în vârstă de 30 de ani, domiciliat pe raza județului Botoșani, a declarat că știa că este prohibit pescuitul, dar intenționa să monteze totuși plasa în apa râului Prut.
Publicitate
Colegi din cadrul aceluiași sector, pe timpul unor misiuni specifice, au îndepărtat de pe luciul de apă, aproximativ 60 metri de plase de pescuit descoperite pe suprafaţa râului Prut.
Lucrătorii noştri au îndepărtat plasa de pescuit din apă, fiind ridicată în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTS) a lansat în dezbatere publică normele Programului „Fertilizare in Vitro” pentru 2025. Aproximativ 10.000 de familii sau persoane care își doresc un copil vor putea beneficia de vouchere oferite de stat, scrie alba24.ro.
Programul social se adresează cuplurilor și femeilor infertile, cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani. Condiția este ca acestora să le fi fost diagnosticată o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană, asistată medical.
Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere, în cuantum de 15.000 de lei, considerate ajutor financiar neimpozabil.
Un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice. Al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise. Voucherele se vor acorda în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile.
Toate documentele se vor depune în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale dedicate acestui program.
Implementarea programului presupune un cost total de 150 milioane de lei pentru anul 2025.
Publicitate
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Condiții penru sprijinul FIV
Condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinul financiar sunt:
cel puțin unul dintre cei doi beneficiari, membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți/ femeia singură infertilă, să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România
cei doi membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți, ori femeia singură infertilă să aibă calitatea de asigurați/asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România
prin cerere, solicitanta/solicitanții se angajează ca procedurile medicale de specialitate recomandate să se desfășoare într-o unitate sanitară, publică sau privată, de pe teritoriul României, parteneră a Programului, acreditată să desfășoare acest tip de activități
vârsta femeii solicitante să fie cuprinsă între 20 și 45 de ani, vârstă care se ia în calcul la data depunerii cererii de înscriere în Program
Condițiile trebuie întrunite cumulativ.
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Sprijinul financiar
Cuantumul sprijinului financiar este de maximum 15.000 lei/beneficiar pentru:
efectuarea procedurilor medicale de specialitate recomandate de medicul cu specialitatea în obstetrică-ginecologie și competență întratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere (10.000 lei)
Sprijinul financiar nu constituie venit, nu este impozabil și nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr. 226/2021 (măsuri de protecție socială pentru consumatorul) și Legea nr. 196/2016 (venitul minim de incluziune).
În cadrul Programului, un beneficiar poate aplica și poate obține sprijinul financiar cu destinație specială pentru maximum trei proceduri distincte în cursul unui an calendaristic, pe toată perioada desfășurării acestuia.
Sprijinul financiar se acordă sub forma a două vouchere digitale: un voucher medicamente și un voucher proceduri medicale.
Perioada de valabilitate a voucherelor este de 12 luni de la data emiterii acestora.
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Date solicitate
Voucherul medicamente si voucherul proceduri medicale conțin următoarele date:
numele, prenumele și CNP-ul beneficiarei
valoarea voucherului
perioada de valabilitate, cu precizarea datei de început și a celei de sfârșit a acestuia
seria voucherului.
Cele două vouchere digitale se acordă simultan în contul din Platforma digitală, celor care au dobândit calitatea de beneficiar.
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Beneficiari
În cadrul programului, se acordă sprijin financiar pentru un număr de maximum 10.000 de beneficiari, declarați eligibili până la sfârșitul anului 2025.
Depunerea dosarelor este permisă până la data de 30 noiembrie 2025.
Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MMFTSS.
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Procedura de înscriere
Procedura de înscriere în program este următoarea:
solicitanta/solicitanții accesează Platforma digitală indicată pe site-ul MMFTSS, își crează un cont și se autentifică pe Platformă
solicitanta/solicitanții accesează contul creat, completează câmpurile cu datele solicitate, selectează clinica la care dorește să efectueze procedurile medicale, din lista cu unitățile sanitare partenere, se angajează ca procedurile medicale de specialitate recomandate să se desfășoare într-o unitate sanitară, publică sau privată, de pe teritoriul României, parteneră a Programului, acreditată să desfășoare acest tip de activități
după completarea datelor în platforma digitală, solicitanta/solicitanții descarcă documentele predefinite generate automat, pe care le semnează (Cererea de înscriere prevăzută în Anexa 1, Declarația pe propria răspundere Anexa 1a, Acordul privind prelucrarea datelor cu character personal Anexa 1c) alături de celelalte documente solicitate (Copia actului de identitate “Conform cu originalul” și semnat olograf, Document indicație FIV -Anexa 1b, Adeverință din care să reiasă calitatea de asigurat), le încarcă în Platforma digitală, ulterior primind număr de înregistrare.
solicitantul poate vizualiza în cadrul contului creat, statusul dosarului.
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Dosarul de înscriere
Dosarul de înscriere cuprinde cererea de înscriere, însoțită de următoarele documente justificative și se încarcă în Platforma digitală, astfel:
declarație pe propria răspundere – formular predefinit prin care solicitanta/solicitanții declară, cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal, referitoare la falsul în declarații, pe propria răspundere, că nu a/au mai beneficiat sau că nu beneficiază de un sprijin financiar afferent unui alt program cu același scop, finanțat din fonduri publice, derulat în anul în curs, la nivel local sau central, de către alte autorități/instituții publice, și care trebuie semnat, fie prin semnătură olografă, fie prin semnătură electronică calificată
document din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro, eliberat de un medic cu specialitate în obstetrică-ginecologie și competență în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere, emis cu maximum 60 de zile anterior depunerii documentului în Platforma digitală
acord individual privind prelucrarea datelor cu caracter personal – formular predefinit prin care solicitantul este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal
copii ale actelor de identitate ale solicitanților, certificate „Conform cu originalul” de către solicitant/ solicitanți și semnătura acestuia/acestora
adeverințe din care să rezulte calitatea de asigurat/asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflată în termenul de valabilitate care reiese din cuprinsul acesteia sau conform prevederilor legale
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Analiza dosarelor
Analiza dosarelor, declararea eligibilității și aprobarea acordării sprijinului financiar se realizează de către MMFTSS. În cazul în care solicitanta/solicitanții are/au dosarul incomplet sau incorect completat, comisia de evaluare îl notifică în Platfoma digitală asupra acestui aspect, o singură dată.
În urma notificării, solicitantul are obligația de a trimite documentele completatoare și/sau documentele corect completate în maximum 10 zile calendaristice de la notificarea acestuia de către comisia de evaluare.
Beneficiarul are obligația de a iniția procedura de fertilizare in vitro, într-un termen de maximum 6 luni de la data de început a termenului de valabilitate inscripționat pe voucher.
Beneficiarul are obligația de a notifica MMFTSS cu privire la imposibilitatea începerii procedurilor medicale, respectiv achiziția de medicamente și intervenții medicale specifice și de a solicita prelungirea demarării procedurilor.
Termenul poate fi prelungit cu maximum 3 luni, numai în cazurile temeinic justificate, prin documente medicale eliberate de medicul cu specialitatea în obstetrică-ginecologie și competență în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere, numai cu aprobarea prealabilă a MMFTSS.
Documentul din care rezultă diagnosticul de infertilitate, cu indicația medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro, necesar înregistrării dosarului, este eliberat de la o unitate sanitară parteneră în program, pentru care solicitantul a optat la momentul înscrierii în program.
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Proceduri medicale decontate
Procedurile medicale decontate conform indicației medicului de specialitate sunt următoarele:
prelevarea ovocitelor proprii prin puncție foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare, după caz
procesarea spermei
inseminarea ovocitelor (proprii sau donate în condițiile legii) pentru fertilizare spontană
cultivarea embrionilor 72 de ore sau 120 ore în funcție de procedura agreată de clinică
transferul embrionar
monitorizarea evoluției cazului, care constă în:
efectuarea testului seric Beta HCG după 2 săptămâni de la transferul embrionar
consult ginecologic și ecografic, la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctual 3, daca testul Beta HCG este negativ
monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni, dacă testul Beta HCG este pozitiv
Vouchere pentru creşterea natalităţii 2025. Medicamente și tratamente decontate
Tratamentul medicamentos conform recomandării medicului de specialitate este următorul:
medicamente de stimulare: folitropina alfa, folitropina beta, folitropina delta, alfa-corifollitropina, menotropin, lutropina alfa și combinații ale acestora
medicamente de inhibiție: triptorelinum, cetrorelix, ganirelix
medicamente de declanșare: gonadotrofina corionică umană, gonadotropina corionică alfa, triptorelinum
medicamente de susținere: progesteron micronizat natural, progesteron formă injectabilă, preparate care conțin estrogen – estradiol – oral sau transdermic.
Pentru situațiile în care parcurgerea etapelor din cadrul Programului se materializează cu o sarcină finalizată cu succes, beneficiarul are obligația să încarce în platformă digitala a MMFTSS, o copie a certificatului de naștere al copilului, în termen de 30 zile de la nașterea acestuia. Informația este preluată în scop statistic, cu respectarea reglementărilor privind protecția datelor cu caracter personal.
Unitățile sanitare partenere ale Programului au obligația de a furniza lunar MMFTSS-ului, date statistice referitoare la: numărul total de nașteri, numărul total de copii născuți, sarcini în evoluție peste 6 săptămâni, sarcini biochimice, proceduri medicale în curs, precum și orice alte informații statistice necesare.
Ca urmare a sesizării cu privire la existența unor suspiciuni privind decesul, în luna ianuarie 2025, al unei persoane de sex feminin internate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Casa Elena” din mun. Dorohoi, jud. Botoșani, în cursul lunii aprilie 2025 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani un dosar penal având ca obiect infracțiunea de „omor”. În cadrul cercetărilor, s-a dispus și efectuat exhumarea cadavrului respectivei persoane, precum și o percheziție la centrul de îngrijire menționat.
În urma percheziției efectuate, s-au descoperit indicii și cu privire la alte infracțiuni în legătură cu activitatea Centrului „Casa Elena”, dar și cu o activitate de control desfășurată acolo, la începutul lunii aprilie 2025, de Agenția Județeană pentru Plăți și Asistență Socială Botoșani. Cu privire la aceste aspecte, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a mai fost înregistrat un dosar penal, având ca obiect următoarele infracțiuni:
– ”evaziune fiscală”, referitor la faptul că au fost identificați mai mulți beneficiari internați decât numărul maxim de persoane pentru care este autorizat centrul, iar veniturile realizate nu au fost evidențiate în actele contabile;
– „abuz în serviciu”, constând în neîndeplinirea obligațiilor stabilite de art. 13 din Legea 8/2016, respectiv aceea de a notifica anumite instituții cu privire la decesul în centru al unei persoane cu dizabilități;
– „fals intelectual”, constând în faptul că reprezentanții A.J.P.A.S. Botoșani nu au consemnat în procesul-verbal de control situația reală de la data controlului efectuat la începutul lunii aprilie 2025.
Ca urmare a notificării de către parchet a Consiliului de Monitorizare, inspectorii din cadrul acestei instituții au efectuat un control la Centrul „Casa Elena” din mun. Dorohoi la data de 06.05.2025, activitate pentru realizarea căreia au solicitat sprijinul organelor de poliție. Cu această ocazie, organele de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi s-au sesizat și cu privire la infracțiunile de „trafic de produse sau substanțe toxice” și „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”, fiind înregistrat un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi.
Publicitate
În dosarele penale înregistrate la cele două unități de parchet menționate cercetările se desfășoară cu operativitate, urmând a se efectua actele de urmărire penală și a fi dispuse măsurile care se impun.