Connect with us
Publicitate

Eveniment

Proiect turistic de amploare în nordul României. Minunile turistice ale Botoșaniului, descoperite pe două roți

Publicat

Publicitate

Autoritățile județene din Botoșani vor să investească alături de alte două județe din nordul Moldovei într-o rețea de turism pe două roți. Vor fi amenajați peste 200 de kilometri de piste pentru biciclete, scrie Adevarul.

Botoșaniul este unul dintre județele din România cu un potențial turistic extraordinar, cu obiective culturale, colțuri sălbatice de natură, conace boierești sau princiare, mănăstiri vechi sau cursuri de apă care se pot transforma într-un paradis al amatorilor de pescuit. Acest potențial incredibil care ar putea crește inclusiv economic județul este exploatat insuficient, mai ales din cauza lipsei unei infrastructuri turistice adecvate.

În ultimii ani, autoritățile județene au investit în infrastructura rutieră care leagă o parte a obiectivelor turistice ecumenice – un drum al mănăstirilor care străbate pădurile Voronei.

Publicitate

Totodată în această perioadă a fost depus un proiect unicat de turism ecologic care ar urma să scoată județul din anonimat. Este vorba despre piste de biciclete întinse pe o distanță de mai bine de 100 de kilometri, care să lege principalele obiective turistice din județ. Acest traseu vine în completarea altor piste pentru biciclete care prin proiect ar trebui amenajate și în județele vecine.

Frumusețile nordului explorate pe două roți

Acest proiect a fost depus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are o valoare de peste 36 de milioane de euro. Este un proiect care vizează dezvoltarea unei infrastructuri de cicloturism în nordul Moldovei, care ar urma să se întindă pe o distanță de peste 200 de kilometri, străbătând trei județe, Iași, Suceava și Botoșani.

Prin acest proiect numai Botoșaniul ar urma să primească în jur de 110 milioane de euro pentru mai bine de 100 de kilometri de piste de bicicletă pentru turiștii interesați de a descoperi nordul pe două roți. Pe lângă Botoșani, alți 55 de kilometri de pistă vor fi amenajați în județul Suceava și încă 35 – în județul Iași.

Publicitate

Pistele de bicicletă vor trece pe lângă principalele obiective turistice din județ.

Propriu-zis, traseul începe în zona aeroportului de la Salcea și continuă pe teritoriul județului Suceava, pe la Pătrăuți, Mănăstirea Dragomirna, Adâncata, Hânțești, urmând a continua pe teritoriul județului Botoșani din dreptul localității Bucecea.

Pe teritoriul județului Botoșani, acolo unde ar trebuie, așa cum prevede proiectul, să fie amenajată cea mai mare lungime a traseului pentru biciclete, turiștii pot ajunge, pe două roți, la principalele mănăstiri din județ, cu încărcătură istorică și religioasă, urmând drumul mănăstirilor prin codrul Voronei.

Publicitate

Totodată pistele de bicicletă vor fi amenajate și în cele mai pitorești zone naturale ale județului, urmând lunca Siretului, dar și izvoarele Bahluiului. Traseul străbate și împrejurimile localităților Deleni și Hârlău din județul Iași.

Botoșaniul pitoresc și turismul eco

De altfel descoperirea frumuseților naturale și istorice ale Botoșaniului a mai fost promovată și în trecut de pasionații de ciclism din județ, care au amenajat cu diferite ocazii sau evenimente trasee de mountain bike, sau au organizat competiții de profil, în zona Darabani, Pomârla, Hilișeu Horia.

Botoșaniul se poate mândri cu zone sălbatice precum pădurile preistorice de pe malurile Prutului din zona Oroftiana, dar și cu codrii de tisă din zona comunei Tudora, inclusiv cu fascinantele cascade și mici canioane de la izvoarele Bahluiului. Ffeerice sunt și pădurile din zona Ipoteștiului sau a Voronei.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Protecția drepturilor de autor, în atenția polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Publicat

Publicitate

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au acționat pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul protecției drepturilor de autor și drepturilor conexe.

 

Publicitate

Astfel, în cadrul activitățior desfășurate au fost verificați șapte agenți economici, din municipiul Botoșani, prilej cu care au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.000 de lei pentru comunicarea publică,(ambientală)  fără autorizarea sau consimțământul titularului de drepturi recunoscute de lege operelor ori produselor purtătoare de drepturi conexe.

 

Respectarea prevederilor legale, în privința drepturilor de autor, asigură recunoașterea și protecția acestora, contribuind la un mediu echitabil și legal, în care creatorii pot beneficia de promovare și valorificare a muncii lor.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona Săveni organizat de Şcoala Gimnazială „Teofil Vâlcu” din Hăneşti

Publicat

Publicitate

Joi, 25 aprilie 2024, Şcoala Gimnazială “Teofil Vâlcu” din Hăneşti a organizat un schimb de experienţă cu directorii de şcoli din zona  Săveni. Tema dezbătută a fost una de actualitate: “Siguranţa în şcoli – aspecte legislative”.

Discuţiile au fost coordonate de prof. Carmen-Maria Hriţac, responsabilul Cercului pedagogic al directorilor din zona Săveni. După ce  a prezentat un scurt istoric al învăţământului din comuna Hăneşti, prof. Marinela Vieriu, directorul şcolii gazdă,  a adus în faţa participanţilpor  aspecte privind siguranţa în mediul şcolar precum şi o serie de exemple de bună practică.  Concluzia  care s-a desprins a fost aceea că promovarea accentuată a măsurilor de prevenire şi combatere a violenţei, a bullying-ului şi a ciberbullying-ului, trebuie să reprezinte o prioritate.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de Creație.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Au învățat de la profesioniști! Mai mulți elevi ai Școlii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni au terminat stagiul de pregătire

Publicat

Publicitate

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș” Fălticeni, au terminat azi primul lor stagiu de practică.
După opt săptămâni alături de jandarmi cu experiență, viitorii subofiţeri au acumulat cunoștințe și deprinderi noi în domeniul pazei și protecției instituționale, care le vor fi de folos la absolvirea școlii.
Pe timpul stagiului de practică, în afara activităților de formare profesională, au avut ocazia să participe la activitatea de împădurire desfasurată în zona Ocolului Silvic Trușești, la ecologizarea pădurii Rediu, dar și la manifestările festive prilejuite de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române.
Nu în ultimul rând, ei au participat, în perioada 16 -26 aprilie, la campania ,,Donează sânge! Salvează o viață!”, organizată în parteneriat cu Patriarhia Română, împreună cu alți 17 ofițeri și subofițeri care s-au alăturat în mod benevol campaniei, din dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință.
Pentru cei 8 elevi, dar și pentru alți 18 colegi împreună cu care au făcut practica la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, urmează vacanța de Paște, după care se vor întoarce la Fălticeni pentru continuarea cursurilor.
Tot astăzi, la sediul școlii militare din Fălticeni a avut loc ceremonia de absolvire a promoției anterioare, iar locul rămas liber va fi ocupat de candidații care vor promova examenele de admitere în sesiunea aprilie – iulie 2024, conform precizărilor din anunțul de recrutare: https://www.jandarmeriabotosani.ro/fisiere%20pdf/Anunturi%20RU%202024/Recrutare%20SMSJ/ANUNT%20PRIVIND%20RECRUTAREA%20CANDIDATILOR.pdf.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending