Connect with us

Administratie

PROIECT: Plafon minimal al chiriilor pentru locuințele ANL. Medicii sau profesorii nu vor mai putea cumpăra apartamentele închiriate

Publicat

Publicitate

Guvernul dorește să instituie o limită minimă pentru chiriile percepute pentru locuințele administrate de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), iar prin intermediul unui proiect de ordonanță, ar putea fi impusă o obligație de redistribuire mai rapidă a apartamentelor sau garsonierelor vacante de către autorități. De asemenea, se prevede interzicerea vânzării locuințelor destinate închirierii tinerilor medici sau profesori, relatează alba24.ro.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat în dezbatere publică, pe 9 ianuarie, un proiect de ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Proiectul introduce un plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin aplicarea coeficienților de ierarhizare, care prevăd că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții. Potrivit autorităților, măsura este necesară deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.

De asemenea, se creează obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora, având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei neponderate, în contul ANL deschis la Trezoreria Statului. În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.

Totodată, se prevede excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din învățământ și/sau sănătate, ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor.

Plafon minimal al chiriilor pentru locuințele ANL

Prin proiectul de ordonanță se propune modificarea și completarea prevederilor Legii nr. 152/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât să se asigure stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin:

Publicitate
  • aplicarea coeficienților de ierarhizarea localităţilor pe ranguri, stabilită conform prevederilor Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Re­ţeaua de localităţi, cu modificările şi completările ulterioare, și a celor rezultați din veniturile medii nete pe membru de familie ale titu­larului contractului de închiriere, realizate în ultimele 12 luni,
  • aplicarea ponderărilor în funcție de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel este necesară completarea legii cu noile dispoziții care prevăd că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții, deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse.

Plafon minimal al chiriilor pentru locuințele ANL: prețul lunar

Potrivit proiectului, plafonul minimal al chiriilor va avea două paliere, în funcție de vârsta chiriașilor. Chiriile care vor fi plătite de locatarii imobilelor ANL nu vor putea fi mai mici decât limitele stabilite prin noile dispoziții.

Nivelul maxim lunar al chiriei nu poate fi mai mic de: 

  • pentru tineri cu vârsta de până la 35 de ani:
Tip locuință Localitate rang 0 Localitate rang I Localitate rang II Localitate rang III Localitate rang IV
Garsonieră 75 lei 68 lei 60 lei 53 lei 45 lei
Apartament cu două camere 105 lei 95 lei 84 lei 73 lei 63 lei
Apartament cu trei camere 132 lei 119 lei 106 lei 92 lei 79 lei
Apartament cu patru camere 175 lei 157 lei 140 lei 122 lei 105 lei
  • pentru tineri cu vârsta de peste 35 de ani:
Tip locuință Localitate rang 0 Localitate rang I Localitate rang II Localitate rang III Localitate rang IV
Garsonieră 87 lei 78 lei 70 lei 61 lei 52 lei
Apartament cu două camere 121 lei 109 lei 97 lei 85 lei 73 lei
Apartament cu trei camere 153 lei 137 lei 122 lei 107 lei 92 lei
Apartament cu patru camere 202 lei 182 lei 162 lei 141 lei 121 lei

unde:

  • localitate rang 0 = Capitala României, municipiu de importanță europeană;
  • localitate rang I = municipii de importanță națională, cu influență potențială la nivel european;
  • localitate rang II = municipii de importanță interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în rețeaua de localități;
  • localitate rang III = orașe;
  • localitate rang IV = comune;
  • localitate rang V = sate componente ale comunelor și sate aparținând municipiilor și orașelor.

Autoritățile, obligate să repartizeze locuințele vacante în termen de 90 de zile de la preluarea lor

În prezent nu este stabilit un termen în care administratorii locuințelor trebuie să repartizeze locuințele preluate în administrare, sau locuințele care devin vacante, existând situații în care au fost identificate întârzieri semnificative în acest proces.

Astfel, proiectul introduce obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora, având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiţiei din cuantumul chiriei neponderată conform coeficienților prevăzuți de lege, în contul ANL deschis la Trezoreria Statului.

În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.

Penalităţile de întârziere datorate ANL pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă, reprezintă 0,05%/zi din suma datorată, dar nu mai mult de cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate.

Locuințele destinate închirierii tinerilor specialiști din sănătate sau învățământ nu mai pot fi vândute

O altă modificare propusă prin proiect este aceea a interzicerii achiziționării locuințelor închiriate de la ANL de către medici si profesori.

În prezent locuințele pentru tineri, destinate închirierii, inclusiv cele destinate specialiștilor din învățământ și sănătate se pot vinde, dar pentru a asigura stabilitatea acestora, pentru mobilitatea specialiștiilor din sănătate și învățământ se propune ca locuințele pentru specialiștii din învățământ și sănătate să se exploateze doar în regim de închiriere.

Astfel, locuinţele pentru tineri destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, repartizate în condiţiile legii, nu vor mai putea fi vândute.

Locuinţele ANL pentru tineri destinate închirierii, repartizate în condiţiile legii, se vor putea vinde în continuare titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului şi fără interdicţie de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FRAUDE cu vacanțe de vis. MAI lansează o campanie de prevenire a fraudei online

Publicat

Publicitate

„Escrocii nu au scrupule, iar pentru a înșela apelează la tot felul de tertipuri”, au explicat reprezentanții MAI, precizând că în perioada vacanțelor cresc tentativele de fraudă în mediul online, relatează mediafax.ro.

„Se apropie sezonul vacanțelor, iar entuziasmul pentru o escapadă binemeritată este din ce în ce mai mare. Din păcate, în această perioadă cresc tentativele de fraudă în mediul online. În special, cele legate de achiziția biletelor de vacanță, cazări și pachete turistice!”, se arată în video-ul postat de MAI.

Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată…

„Escrocii profită de dorința noastră de a găsi cele mai bune oferte și promit vacanțe de vis la prețuri mici. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată… probabil că așa și este!”

„Pentru a nu deveni victima unei fraude, evitați plata în avans prin metode nesigure, nu trimiți bani în conturi personale, căutați recenzii din mai multe surse și solicitați facturi.”

Să fim informați și atenți poate face diferența între vacanța ca o bucurie și vacanța ca o țeapă, este sfatul celor de la MAI, care îi avertizează și pe cei tentați de fraudele online: „Vacanță va fi și pentru cei care săvârșesc fapte de înșelăciune în mediul online! Dar nu la căldură!”

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

15 unități de învățământ din 12 comune din Botoșani vor beneficia de fonduri pentru modernizarea grupurilor sanitare pentru elevi

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat, în ultima ședință, alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii școlare din mediul rural, iar județul Botoșani se află printre beneficiarii importanți ai acestei măsuri. Potrivit deciziei, 15 școli, grădinițe și licee din 12 comune ale județului vor primi finanțare pentru reabilitarea grupurilor sanitare.

Valoarea totală a investițiilor alocate pentru Botoșani se ridică la 1,35 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 10% din fondurile distribuite la nivel național.

Intervențiile vizează, în principal, modernizarea sau finalizarea lucrărilor începute în anii anteriori, dar includ și două proiecte noi care vor demara în acest an. Scopul este ca, până la începutul viitorului an școlar, elevii să beneficieze de condiții moderne și sigure pentru desfășurarea procesului educațional.

Vor beneficia de aceste investiții unități de învățământ din comunele Blândești, Cândești (2 unități), Corni (2 unități), Frumușica, Havârna, Hănești, Hudești, Păltiniș, Românești, Tudora, Ungureni (2 unități) și Vorona.

Din cele 15 investiții, 13 sunt proiecte în curs, demarate în anii anteriori, iar 2 vor începe în acest an, în baza noii finanțări.

În aceste condiții este așteptat ca primarii din comunele vizate vor face tot ce le stă în putință pentru ca lucrările să fie finalizate la timp, astfel încât noul an școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru copii.

Publicitate

Acest demers se înscrie într-un plan mai amplu de modernizare a unităților de învățământ din mediul rural, cu scopul de a reduce discrepanțele dintre școlile de la sat și cele de la oraș și de a sprijini dezvoltarea educațională a copiilor din toate zonele județului.

Citeste mai mult

Economie

Carrefour retrage de la vânzare 12 tipuri de paste. Pericol pentru persoanele alergice la muștar

Publicat

Publicitate

Carrefour România a anunțat astăzi că a demarat o campanie urgentă de retragere și rechemare a 12 sortimente de paste marca Carrefour Classic, produse de compania italiană Ghigi 1870 S.p.A. Măsura vizează toate loturile și termenele de valabilitate ale acestor produse.

Motivul retragerii este lipsa menționării pe etichetă a unui alergen important: muștarul. Acesta poate provoca reacții severe persoanelor alergice, iar prezența sa neindicată constituie un risc major pentru sănătate.

Printre produsele retrase se regăsesc mai multe tipuri de paste, atât obișnuite, cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.

Pastele au fost comercializate în peste 300 de magazine Carrefour din toată țara, inclusiv în marile orașe: București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați.

Ce trebuie să faci dacă ai cumpărat aceste produse?

Carrefour le recomandă clienților care au achiziționat pastele retrase să nu le consume, mai ales dacă suferă de alergie la muștar. Produsele pot fi returnate în orice magazin Carrefour, iar banii vor fi restituiți integral, fără a fi nevoie de bonul fiscal.

Publicitate

Pentru mai multe informații, clienții sunt încurajați să contacteze serviciul de relații cu clienții al Carrefour.

Citeste mai mult

Eveniment

Reguli noi pentru numărul tău de telefon! Ce se schimbă dacă vrei să-ți schimbi operatorul

Publicat

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat schimbări importante pentru toți românii care folosesc telefonul mobil și ar putea dori, la un moment dat, să schimbe rețeaua, dar să-și păstreze numărul, relatează agerpres.ro. 

Potrivit noilor reguli, transferul numerelor între companiile de telefonie va fi mai simplu, mai clar reglementat și cu mai puține bătăi de cap pentru utilizatori. ANCOM spune că schimbările sunt necesare pentru că, în ultima perioadă, tot mai multe companii din domeniul telecomunicațiilor au trecut prin fuziuni, divizări sau alte reorganizări, ceea ce a dus la complicații legate de dreptul de a folosi anumite numere de telefon.

Ce înseamnă asta, concret? Dacă un operator este preluat de altul sau dacă două firme se unesc, noile reguli stabilesc exact cine și cum poate folosi numerele deja existente. Scopul este ca tu, ca utilizator, să nu simți nicio diferență: numărul tău rămâne activ și funcțional, chiar dacă în spate au loc schimbări între firme.

O altă noutate importantă este că ANCOM introduce o procedură nouă pentru transferul numerelor, care poate fi aplicată atunci când celelalte variante legale nu mai funcționează. Transferul se va face doar dacă ambele părți sunt de acord și trebuie anunțat cu cel puțin 30 de zile înainte, împreună cu un plan clar de implementare.

Totodată, ANCOM a clarificat și modul în care funcționează portabilitatea numerelor – adică acea posibilitate de a-ți păstra numărul de telefon atunci când schimbi operatorul. Noile prevederi garantează că, în cazurile de reorganizare a companiilor, numerele portate rămân active, iar utilizatorii nu trebuie să facă nimic suplimentar.

Toate aceste măsuri vor intra în vigoare în ziua în care decizia ANCOM va fi publicată în Monitorul Oficial.

Publicitate

ANCOM este instituția care se ocupă de reglementarea comunicațiilor în România, având ca obiectiv principal protejarea drepturilor utilizatorilor și asigurarea unor servicii moderne și eficiente, mai ales în contextul digitalizării.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending