Connect with us
Publicitate

Administratie

Proiect pentru reabilitarea Muzeului Memorial „George Enescu” Dorohoi

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Botoșani, a depus pentru finanțarea din „Timbrul Monumentelor Istorice” un proiect ce vizează realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru reabilitarea Muzeului Memorial „George Enescu” Dorohoi. Cererea de finanțare are o valoare de 249 de mii de lei, din care 10% reprezintă contribuția Consiliului Județean Botoșani.

„Cultura este un adevărat brand pentru județul nostru, iar în ultimii patru ani am dezvoltat numeroase proiecte pentru ca instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean să vină în întâmpinarea publicului, să fie cât mai atractive prin serviciile pe care le oferă. Dacă anul trecut am reabilitat Casa Memorială de la Liveni, acum, dorim să reabilităm și Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi. În acest sens, a fost depus un proiect pentru finanțarea elaborării documentațiilor tehnico-economice de către Institutul Național al Patrimoniului”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, adăugând că „împreună cu instituțiile subordonate, valorificăm toate oportunitățile de finanțare, fie că sunt din programe naționale sau europene, pentru a scădea presiunea de pe bugetul județean”.

Prin acest proiect se dorește reabilitarea clădirii Muzeului, a Anexei și a curții obiectivului cultural.

În ultimii patru ani, Consiliul Județean Botoșani a implementat sau are în curs de implementare proiecte culturale ce depășesc suma de 22 de milioane de euro. De asemenea, sunt pregătite pentru depunerea la finanțare proiecte de aproximativ 25 de milioane de euro.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Părintele Ioan Alupoaiei va fi înmormântat în curtea bisericii pe care a ctitorit-o. Va fi condus pe ultimul drum de ziua preotesei sale

Publicat

Publicitate

Părintele Ioan Alupoaiei, fostul paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii” din Botoșani își va dormi somnul de veci în curtea bisericii pe care a ctitorit-o, potrivit unor surse din cadrul familiei.

Slujba de înmormântare va oficiată de un sobor de preoți, luni, 16 septembrie, de ziua de naștere a preotesei sale.

„Un loc unde se întâmplă minuni”

Biserica Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani a fost ridicată cu cu „bănuțul văduvei” și este binecunoscută povestea „bisericii din tramvai”. Lăcașul de cult, ridicat în zona săracă de la marginea orașul, cu oameni care însă tânjesc după Dumnezeu, a devenit acum un loc căutat de cei cu probleme mari și patimi grele care dau mărturie că li s-au împlinit rugăciunile.

Oameni bolnavi, bătrâni, femei cu probleme în familiile lor, cu toții au găsit alinare la părintele duhovnic Ioan Alupoaiei care este recunoscut pentru blândețea cu care i-a ascultat pe cei care i0au cerut ajutor, de multe ori cu lacrimi grele pe obraz. Și mulți dintre cei ajutați se întorc să mulțumească. „Cunoșteai, să știți, când plătești slujbe la el. Odată i-am povestit problemele mele din familie și am plâns de nu mă puteam opri. După ce m-a spovedit, mi-a dat o putere…și parcă eram ușoară ca un fulg. Și n-a trecut 40 de zile și problema mea s-a rezolvat”, a povestit Ramona.

Părintele era smerit, rar accepta să vorbească despre lucrarea sa, dar pe fiecare îl îndruma la icoana Maicii Domnului Portărița, primită de la preoții din Muntele Athos.  „Am primit-o de la părinții de acolo, am adus-o aici, am sfințit-o și mi-aș dori să devină o tradiție procesiunea cu această icoană, în fiecare an”, a spus părintele Ionică după ce a așezat-o spre închinare.

Publicitate

Mulți credincioși au simțit ajutorul Maicii Domnului, odată cu venirea Sfintei icoane Portărița la Biserica Izvorul Tămăduirii.

Cu toate că este situată în Parcul Tineretului, biserica a fost mereu plină la toate slujbele oficiate de părintele Ionică. Unii dintre fiii săi duhovnicești străbat jumătate de oraș ca să fie prezenți la Sfânta Liturghie, atrași de profunzimea rugăciunii și de cuvântul de învățătură rostit de părinte într-un stil unic. În predicile sale, îndrăgitul duhovnic știa să atingă coarda sensibilă a conștiinței cu stilul tranșant, dar îmbinat cu iubire și cu nădejdea că nimic nu rămâne neiertat de Dumnezeu dacă omul se întoarce.

Preotul Ioan Alupoaiei, care a păstorit cea mai săracă parohie din municipiul Botoșani, s-a născut la 5 septembrie 1962 în localitatea Costești. Este licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, cu teza „Relația botez-convertire din perspectivă ortodoxă și neoprotestantă”. A fost hirotonit diacon și preot în anul 1998. A fost preot în localitățile Mihălășeni și Cătămărăști Vale. De la 1 decembrie 2001 este preot paroh la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani.

Publicitate

Parohia a fost înfiinţată în anul 1997 în baza Proiectului de reorganizare a parohiilor iniţiat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, parohia se află în partea de N-E a municipiului Botoşani. Căi de acces: rutieră şi feroviară (staţia fiind la 4 km). Număr de locuinţe: 49 blocuri şi 50 de case; 1200 de familii. Situată în cea mai săracă zonă a municipiului, parohia are o populaţie cu situaţie economică scăzută. Nu sunt firme, activităţile economice de bază sunt comerţul cu amănuntul, produse alimentare şi nealimentare. În parohie locuiesc 200 familii de rromi cu o situaţie materială precară şi probleme de sănătate.

Primul lăcaş de rugăciune

Cu fonduri obţinute prin colectă de la enoriaşi, de la societăţi comerciale şi de la persoane colaboratoare s-a amenajat un loc de rugăciune format dintr-un tramvai dezafectat şi un altar construit din lemn în prelungirea acestuia. „Biserica din tramvai”, cum s-a numit acest loc de rugăciune, a funcţionat între 13 martie – 25 noiembrie 2003.

P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul a recomandat în urma unei vizite canonice, construirea unei capele mai mari din scândura. Pe locul tramvaiului s-a prelungit construcţia de la altar şi în data de 25 noiembrie 2003 s-a realizat un locaş mare pentru rugăciune. Această capelă a fost împodobită în interior cu icoane şi dotată cu obiecte de cult, cărţi, alte obiecte şi accesorii pentru a se putea săvârşi toate slujbele bisericeşti. Timp de aproape 6 ani, în acest locaş s-au săvârşit botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu şi alte slujbe bisericeşti precum şi cateheze pentru copii şi credincioşi. În data de 1 aprilie 2009, capela a fost incendiată de o mână criminală şi a ars în totalitate, nemaiputându-se recupera nimic.

Biserica de zid

În data de 28 iulie 2004 s-au început săpăturile la fundaţia bisericii, iar la 15 noiembrie 2004 s-a turnat betonul. Sfinţirea temeliei din data de 29 iunie 2006, s-a săvârşit de către P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul. Zidirea bisericii s-a efectuat în următoarele perioade: 13 mai – 23 noiembrie 2007, 3 martie – 10 octombrie 2008, 27 aprilie – 15 octombrie 2009. Acoperişul bisericii s-a realizat în următoarele perioade: 19 octombrie -18 decembrie 2009, 1 martie – 7 iunie 2010. În data de 8 iunie 2010, acoperişul a fost mistuit de un incendiu, nemaiputându-se recupera nimic.

Turnul actual al bisericii, zidit în formă octogonală şi acoperit cu tablă de cupru, s-a executat în perioada 11 iunie – 30 septembrie 2012.

Acoperişul actual s-a realizat în perioada 2 aprilie – 12 noiembrie 2012, iar învelirea cu tablă de cupru s-a finalizat în data de 8 septembrie 2013.

Fațada bisericii, însemnând tencuială drișcuită, profiluri la brâuri, solbancuri, cornișe și ancadramente, s-a realizat în perioada 2 – 17 mai 2015.
La această dată, obiectivele principale ale Bisericii „Izvorul Tămăduirii” sunt: pictura în interior, precum şi construirea complexului parohial (casa parohială, camera mortuară şi casa socială).

Preoteasa din spatele unui duhovnic bun

În spatele îndrăgitului duhovnic a stat de ani și ani preoteasa Eusebia, absolventă de Școală postliceală sanitară, hărăzită cu calități deosebite, printre acestea regăsindu-se prezența distinsă și o candoare pe care rar o mai întâlnim în astfel de vremuri. Sensibilă și totuși hotărâtă, prezbitera Eusebia a știut să-l ridice pe păstorul de suflete de fiecare dată când era îngenuncheat de  ispite, de răutățile oamenilor, rugându-se și jertfindu-se, pentru ca astfel să rămână în urma părintelui Ionică un lăcaș de rugăciune construit cu lacrimile și devotamentul credincioșilor care au format biserica vie pe care duhovnicul s-a sprijinit întotdeauna.

În urma părintelui Ioan Alupoaiei a rămas o fiică adorabilă, Teofana, care s-a căsătorit de curând cu un băiat providențial, Ovidiu Costea. Nunta ca în povești a fost ultimul lucru pe care părintele Ioan l-a făcut bucurie pentru fetița sa, fiindu-i alături toți prietenii.

 

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția „Bestiariumˮ dedicată regretatului artist Corneliu Dumitriu, City Gallery Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 14 septembrie – 8 octombrie 2024 expoziția „Bestiariumˮ dedicată regretatului artist Corneliu Dumitriu (1954-2022), o figură marcantă a artei plastice românești contemporane. Evenimentul, organizat de City Gallery Botoșani, oferă publicului șansa de a explora un univers artistic fabulos, în care natura și imaginația se împletesc în creațiile unice ale artistului.

„Bestiariumˮ aduce în prim-plan două dintre temele recurente ale operei lui Corneliu Dumitriu: caii și păsările. Lucrările expuse prezintă aceste creaturi nu doar ca elemente ale lumii naturale, ci și ca simboluri ale libertății, forței și misterului. Caii sunt reprezentați în ipostaze dramatice și dinamice, întruchipând puterea și mișcarea continuă. Păsările simbolizează înălțarea, zborul și căderea, motive esențiale în viziunea artistică a lui Corneliu Dumitriu. Întreaga expoziție creează o atmosferă magnifică, unde elementele se împletesc într-o serie de narațiuni vizuale profunde despre viață, mișcare și echilibrul natural. „Bestiariumˮ este a doua expoziție dintr-o serie de cinci care explorează preocupări constante din opera artistului, după „Florileˮ, prezentată în 2023.

Corneliu Dumitriu a fost un artist remarcabil, cu o carieră întinsă pe aproape cinci decenii. A organizat peste 40 de expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup în Europa și Statele Unite. Lucrările sale au fost expuse la Frankfurt, New York, Veneția, București, Iași, Piatra-Neamț. Corneliu Dumitriu a fost laureat al multor premii importante, inclusiv Marele Premiu pentru Pictură al Galeriei „Avanpost”, Premiul Fundației „Lascăr Viorel” la Bienala Națională de Pictură, Premiul al III-lea la Concursul Național de Artă Plastică „Voronețiana”, Premiul I la Concursul Republican de Pictură, Premiul I „Studio ʼ 87” și Marele Premiu „Studio ʼ88”.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 14 septembrie 2024, ora 11:30, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani. Prezintă: prof. univ. dr. Corneliu Iațu.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Transport gratuit la spectacolul „Acasă la Enescu”, asigurat de Consiliul Județean

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani este și în acest an, prin intermediul Muzeului Județean, partenerul Filarmonicii „George Enescu” pentru spectacolul „Acasă la Enescu”, care va avea loc vineri, 13 septembrie, de la ora 18:00, la Casa Memorială „George Enescu” Liveni.

Și în acest an, Consiliul Județean Botoșani pune la dispoziția iubitorilor muzicii clasice care doresc să meargă la spectacol două microbuze. Acestea vor pleca la ora 16:30 din parcarea din fața Palatului Administrativ, sediul Consiliului Județean aflat în reabilitare.
În programul concertului „Acasă la Enescu” figurează lucrările: „Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11” (George Enescu); „Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1” (Carl Maria von Weber); „Farandole” din suita „Arleziană nr. 2” (Georges Bizet); „Șase dansuri românești” – varianta pentru orchestră de coarde (Béla Bartók); „Adagio” din baletul „Spartacus” (Aram Haciaturian) și „Trei dansuri românești” (Theodor Rogalski).
La pupitrul Filarmonicii „George Enescu” Botoșani se va afla dirijorul Cristian Mandeal, iar solist va fi clarinetistul Petru Pane.

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu candidează pentru Senat. Critici dure la adresa parlamentarilor „trimiși să încaseze și să doarmă în ședințe”

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședintele organizației AUR Botoșani, a anunțat că va candida pentru funcția de senator al României, din dorința de servi interesele județului Botoșani pe deplin implicat.

 

„Organizația AUR din Botoșani și conducerea centrală a partidului îmi oferă sprijinul deplin să candidez pentru ocuparea funcției de senator al României. Încrederea cu care sunt învestit mă onorează și mă obligă să mă ridic la nivelul așteptărilor pe care le au colegii mei din partea unui om politic atipic pentru scena în care a intrat, să mă ridic la nivelul așteptărilor pe care botoșănenii le au din partea unui reprezentant în Parlament”, a declarat Cătălin Silegeanu.

 

El a criticat dur felul în care politicienii din partidele tradiționale au acționat de-a lungul timpului, acuzându-i de lipsă de implicare și de îndepărtare de la nevoile reale ale cetățenilor.

 

Publicitate

„În ultimele decenii, partidele tradiționale s-au obișnuit să promoveze oameni care nu s-au remarcat decât prin experiența de a toca banii cetățenilor. În Senat și Camera Deputaților, din Botoșani au plecat numeroși aleși care fie au căpușat funcții pe baza carnetului de partid, fie și-au burdușit portofoliul cu diplome cumpărate, fie au trăit pur și simplu într-un anonimat din perspectiva contribuției în comunitate. Mulți, prea mulți membri PNL și PSD au plecat la București doar pentru avantaje și statut, dar au pozat pe Facebook în mari militanți pentru dezvoltare. Prea mulți au fost campioni la chiul, dar au încercat să păcălească electoratul cu trei declarații politice în patru ani și o semnătură aruncată pe inițiativele altora. Nici USR-iștii nu s-au lăsat mai prejos și au răsplătit votul botoșănenilor cu un deputat care nu a vorbit din tribună decât la depunerea jurământului”, a arătat liderul AUR.

 

Silegeanu a subliniat că este nevoie de o schimbare fundamentală în modul în care sunt selectați și percepuți parlamentarii și a atras atenția că locurile din Parlament nu trebuie să fie o recompensă pentru susținătorii de partid.

Publicitate

 

„Partidele trebuie să înțeleagă că locurile din Parlament nu sunt o alternativă pentru lipitorii de afișe care nu au încăput în instituțiile doldora deja de politruci. Senatorii și deputații nu sunt trimiși să încaseze și să doarmă în ședințe, ca apoi să fluture rapoarte de activitate copy-paste și să numească asta o servire a interesului public. Liderii politici din Botoșani trebuie să priceapă, odată pentru totdeauna, că multe dintre nevoile stringente ale județului au fost năbușite tocmai din pasivitatea, incompetența și dezinteresul celor pe care i-au propulsat în centrul deciziilor”, a transmis ferm Cătălin Silegeanu.

 

În cadrul campaniei sale, candidatul AUR a promis că va pune accent pe consultările publice și pe prezentarea unor inițiative legislative care să răspundă nevoilor cetățenilor din județul Botoșani.

 

„Intru în această cursă cu hotărâre și speranță, pregătit să tratez cu onoare demnitatea pe care cetățenii o acordă. Așa cum am procedat la alegerile locale, voi prezenta public inițiative de care întreaga societate are nevoie, dar și proiecte care apasă zone sensibile din județul Botoșani. Consultările publice vor fi esențiale pentru stivuirea programului cu care voi pleca la București, dar și pentru agenda celor patru ani în care voi colabora cu toate instituțiile implicate în problemele cetățenilor”, a afirmat prim-vicepreședintele filialei AUR.

 

Cătălin Silegeanu a afirmat că va aduce o schimbare semnificativă în modul în care se face politică și că își va respecta angajamentele față de botoșăneni.

 

„Sunt pregătit să le amintesc parlamentarilor de duzină care este rostul acestora în societate și de ce se cheltuie bani pentru alegerea lor. Dacă botoșănenii mă vor considera potrivit și demn de poziția de senator, cu ajutorul lui Dumnezeu, mă voi ocupa personal ca nimeni să nu mai trateze această răspundere ca pe o sinecură”, a conchis candidatul AUR pentru Senat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending