Connect with us

Actualitate

Proiect la Senat: Cumulul de contracte de muncă în instituțiile publice, companiile de stat și regiile autonome va fi interzis

Publicat

Publicitate

Liberalii au depus un proiect de lege în Parlament care interzice cumulul de contracte de muncă în instituțiile publice, companiile de stat și regiile autonome în măsura în care acestea depășesc împreună 12 ore lucrate pe zi. Măsura vine în contextul în care mulți bugetari lucrează, cel puțin teoretic, la mai multe instituții, depășind numărul legal de ore de muncă pe zi, care este de 12 ore, relatează alba24.ro.

Inițiativa depusă vizează reducerea risipei bugetare, prevenirea contractelor fictive sau ineficiente și încurajarea unei distribuții mai echitabile a resurselor umane în sectorul public, a transmis deputatul liberal Octavian Oprea, transmite G4Media.

Cumulul de contracte de muncă în instituțiile publice va fi interzis

Proiectul depus prevede modificarea și completarea Legii nr. 53/3003 – Codul muncii și a art. 6 din Legea nr.108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii:

Art. I – Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 35, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, (21), cu următorul cuprins:

“(21) În cazul salariaților care încheie mai multe contracte individuale de muncă cu instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu regiile autonome şi/sau societăţile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, după caz, durata maximă a timpului de muncă este de 12 ore pe zi. ”

Publicitate

2. La articolul 39, după alineatul (2) se introduce unu nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins:

“(21) La încheierea contractului individual de muncă sau în cazul modificării timpului de muncă, salariatul care se află în situația prevăzută la art. 35 alin. (11), are obligația de a declara pe proprie răspundere existența celorlalte contracte individuale de muncă încheiate cu instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu regiile autonome şi/sau societăţile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, după caz,  precum și durata timpului de muncă aferentă fiecărui contract.”

3. La articolul 40, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alin. (21) și (22), cu următorul cuprins:

“(21) Instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu regiile autonome şi/sau societăţile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, după caz, în calitate de angajatori, au obligația ca, anterior încheierii unui contract individual de muncă sau în cazul modificării timpului de muncă, să verifice situația salariatului în Registrul General de Evidență a salariaților REVISAL/REGES – ONLINE.

(22) La încheierea contractului individual de muncă sau în cazul modificării timpului de muncă, angajatorii prevăzuți la alin. (21)  au obligația să solicite salariatului o declarație pe proprie răspundere privind existența altor contracte individuale de muncă și durata timpului de muncă aferentă fiecărui contract.”

4. La alineatul (1) al articolului 260, după litera b), se introduce o nouă literă, b1), cu următorul cuprins:

“b1) nerespectarea obligației prevăzute la art. 40 alin. (21) se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei;”

5. La alineatul (1) al articolului 260, după litera f), se introduc două noi litere, f1) și f2),  cu următorul cuprins:

“f1) nerespectarea obligației prevăzute la art. 39 alin. (21) se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei;

f2) nerespectarea de către angajat a duratei maxime a timpului de lucru, indiferent de numărul de contracte individuale de muncă, se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei;”

6. La articolul 264, după alineatul (1), se introduce un nou alineat, (11), cu următorul cuprins:

“ (11) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancționează și infracțiunea constând în încheierea unui contract individual de muncă cu nerespectarea, cu știință, de către angajator,  a duratei maxime a timpului de lucru prevăzută de art. 35 alin.  (21). ”

II. La articolul 6 din Legea nr. 108/1999 privind înființarea și organizarea Inspecției Muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 290 din 3 mai 2012, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (2), se introduc două noi alineate, (21) și (22), cu următorul cuprins:

“(21) În cazul salariaților care încheie mai multe contracte individuale de muncă cu instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu regiile autonome şi/sau societăţile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, după caz, Inspecția Muncii controlează respectarea duratei maxime a timpului de lucru prevăzută de art. 35 alin. (21) din  Legea nr. 53/3003 – Codul muncii, indiferent de numărul de contracte individuale de muncă.

(22) În vederea respectării duratei maxime a timpului de lucru prevăzută de art. 35 alin. (21) din  Legea nr. 53/3003 – Codul muncii  de către instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu regiile autonome şi/sau societăţile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, după caz, Inspecția Muncii asigură implementarea și administrarea unui mecanism automat de alertă, în cadrul Registrul General de Evidență a salariaților REVISAL/REGES – ONLINE,  care semnalează depășirea acestei durate ca urmare a cumulului de contracte individuale de muncă. ”

III. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a articolului I, instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu regiile autonome şi/sau societăţile din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, după caz, vor proceda, în conformitate cu propria opțiune a salariatului, la încheierea, respectiv modificarea, după caz, a contractului/contractelor individuale de muncă în vederea respectării duratei maxime a timpului de lucru prevăzută de art. 35 alin.  (21).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine este noul Mare Maestru al masoneriei din România, ales la Palatul Ghica

Publicat

Publicitate

În cadrul unui eveniment solemn desfășurat la Palatul Ghica din București, Adrian Dragomirescu a fost desemnat Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România pentru mandatul 2025–2027, scrie ADEVĂRUL.

Adrian Dragomirescu a fost desemnat Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România FOTO: MLNR

La Palatul Ghica din București a avut loc recent Conventul Ordinar al Marii Loji Naționale din România (MLNR), unde, prin vot secret, a fost ales noul Mare Maestru. Funcția supremă în masoneria română va fi ocupată în următorii doi ani de Adrian Dragomirescu.

Un moment emoționant al evenimentului a fost intrarea în Templu a membrilor fondatori ai MLNR, primind aplauzele cele mai lungi Marele Maestru din Trecut, Manole Iosiper, prezent la venerabila vârstă de 87 de ani, potrivit Cancan.ro.

Cine este noul Mare Maestru

Adrian Dragomirescu, noul lider al masoneriei române, are 70 de ani și este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații. În 1990, a fondat o companie specializată în signalistică și face parte din Ordin din anul 1996.

„Îmi asum cu onoare și responsabilitate această misiune. Voi continua tradiția de echilibru, transparență și frățietate care definește Marea Lojă Națională din România. Cred în forța valorilor care ne unesc și în puterea de a construi împreună, cu demnitate și înțelepciune”, a declarat Adrian Dragomirescu.

La finalul ceremoniei, Marele Secretar din Trecut a transmis, în numele Marelui Consiliu, un mesaj de apreciere și recunoștință către Prea Respectabilul Frate Vlad Năstase, Mare Maestru din Trecutul Imediat, pentru leadershipul demn și eficient demonstrat pe parcursul celor doi ani de mandat.

Publicitate

145 de ani de istorie masonică modernă în România

Evenimentul a fost marcat și de aniversarea a 145 de ani de la „Aprinderea Luminilor”, actul fondator al masoneriei moderne românești, desfășurat la 8/20 septembrie 1880 sub conducerea colonelului Constantin Moroiu, primul Mare Maestru și veteran al Războiului de Independență.

De la reluarea activității în 1993, Marea Lojă Națională din România s-a afirmat public ca un susținător activ al valorilor morale, culturale și civice. Rămânând fideli moștenirii înaintașilor, membrii organizației abordează cu realism prezentul și construiesc viitorul cu încredere, evitând să rămână ancorați în trecut.

MLNR organizează regulat conferințe, gale de excelență și alte inițiative care promovează valorile academice, realizările din domeniile artei și științei, precum și politici publice în sectoare precum Educația, Protecția Mediului și lupta împotriva consumului de droguri.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani l-a achiziționat pe atacantul Andrei Dumiter

Publicat

Publicitate

Atacantul Andrei Dumiter a semnat pe o perioadă de doi ani cu echipa de fotbal FC Botoșani, a anunțat clubul, marți, pe pagina sa de Facebook.

Născut pe 10 aprilie 1999, atacantul a venit la FC Botoșani din postura de jucător liber de contract, după ce și-a terminat angajamentul cu UTA Arad.

În returul sezonului trecut, fotbalistul în vârstă de 26 de ani a evoluat sub formă de împrumut la FC Voluntari, în Liga a II-a. În carieră, Andrei Dumiter a mai evoluat, printre altele, la Chindia Târgoviște, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și FCSB.

Portarii Giannis Anestis și Luka Kukic și-au prelungit contractele cu FC Botoșani, care s-a despărțit de cinci jucători, Robert Filip, Paul Iacob, Jaly Mouaddib, Daniel Celea și Adrian Chică-Roșă.
AGERPRES

Sursa foto: Fotbal Club Botoșani/Facebook.com

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 58 de ani, din Cristinești, a condus pe străzile din Dorohoi având o alcoolemie de 2,70 mg/l. A fost reținut

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat , de 58 ani, din localitatea Cristinești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 16 iunie 2025, ar fi condus un autoturism pe strada Sfântu Ioan Românul , din municipiul Dorohoi cu o alcoolemie de 2,70 mg/l. (1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.)
Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Maratonul Nordului Botoșani: Prima ediție, un succes. Peste 400 de alergători, campioni, la start și un oraș transformat de energie și bucurie

Publicat

Publicitate

Prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani s-a încheiat cu succes, aducând împreună peste 400 de participanți din întreaga țară, o atmosferă vibrantă și susținere generoasă din partea publicului botoșănean. Evenimentul a avut loc în weekendul 14–15 iunie, pe un traseu urban care a pus în valoare centrul orașului și patrimoniul local.

Competiția a inclus trei curse:

● Crosul Copiilor Decathlon
● Crosul 10 km Carreman
● și proba principală, Semimaratonul Vestra
Cursa de semimaraton a fost câștigată de Alexandru Nicolae Soare (câștigător al Maratonului Internațional București), cu un timp de 1h11min42sec, și de Cristina Simion, campioană mondială la alergare montană, care a încheiat cursa în 1h25min34sec.

Câștigătorii Crosului Carreman au fost la masculin, Munteanu Albert Constantin (33min48 sec) și la feminin Zota Ramona (41min59sec).

Rezultatele oficiale complete se găsesc pe site-ul competiției, www.maratonulnordului.ro și sunt operate de către platforma racehub.ro

Evenimentul a fost onorat de prezența Doinei Melinte, dublă medaliată olimpică și ambasadoare a evenimentului. Ceilalți doi ambasadori, care nu au putut fi prezenți, sunt Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică și atletul de elită Alexandru Corneschi.

Publicitate

Pe tot traseul, participanții au fost încurajați de sute de botoșăneni, dar și de momente artistice oferite de instituții și organizații locale precum Filarmonica „George Enescu”, Teatrul „Mihai Eminescu”, Memorialul Ipotești, Zilele Nordului, Clubul de Airsoft Botoșani, Consiliul Județean al Elevilor, trupa Vincis, Movivo, Pepita in the Forest și Școala Populară de Arte.

„Botoșaniul a demonstrat că e un oraș prietenos cu sportul și cu sportivii. Avem ce arăta lumii – patrimoniu, oameni activi și o atmosferă extraordinară. La anul vrem să implicăm și mai mult școlile și instituțiile culturale și să aducem și mai mulți botoșăneni la start, alături de turiști din toată țara. Visăm ca în curând Maratonul Nordului Botoșani să devină un concurs internațional, cu o probă de maraton completă, de 42 km”, a declarat Alexandru Teioșanu, președintele Clubului Sportiv Nord.

Următoarea ediție va fi în 13–14 iunie 2026

Organizatorii promit un eveniment și mai amplu, cu un traseu extins, mai multe probe între care și cea de maraton și surprize culturale pe tot parcursul cursei.

„În anii viitori va fi maraton, poate chiar pe același traseu. Vom alerga de mai multe ori ca să ajungem la 40 de km. De altfel, competiția a fost completată și cu probe pentru copii, pentru familie, am pus în valoare și Parcul Cornișa. Sunt convins că un astfel de eveniment sportiv va deveni tradiție pentru municipiul Botoșani și va crește de la an la an”, a conchis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Maratonul Nordului Botoșani este parte din seria de competiții sportive Maratonul Nordului, alături de MN Dersca MTB și MN Teioasa Trail, care vor avea loc în august, în cadrul festivalului Zilele Nordului.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Sportiv Nord, în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani, cu sprijinul partenerilor Vestra, Carreman, Electroalfa, Elsaco, Grup ETA și al numeroaselor instituții, ONG-uri și afaceri locale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending