Connect with us

Actualitate

Proiect inedit pe locul unde Eminescu a văzut lumina zilei. Cum vrea o fundație culturală să readucă la viață atmosfera de pe vremea Eminovicilor

Publicat

Publicitate

O fundație culturală din Botoșani vrea să readucă la viață casa în care s-a născut poetul Mihai Eminescu. Imobilul a ars acum 138 de ani și pe locul a fost ridicată, aproape imediat o altă casă. De-a lungul timpului acest imobil a fost transformat în locuință socială, cazino și spațiu comercial, scrie ADEVĂRUL

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850. Mult timp, în rândul publicului larg, a fost menținută o confuzie privind locul nașterii sale. Mai precis, s-a crezut că poetul a văzut lumina zilei la Ipotești, un sat aflat la opt kilometri de municipiul Botoșani, acolo unde se află și casa memorială dedicată poetului, inclusă într-un Memorial, unic în România. În realitatea, Mihai Eminescu s-a născut în municipiul Botoșani, într-o casă din Centrul Istoric al orașului, astăzi pe strada Piața 1 Decembrie, lângă biserica Uspenia, o ctitorie medievală a Elenei Rareș. Casa originală a fost distrusă de un incendiu de la finele secolului al XIX lea. Pe locul ei a fost construită o alta, după zece ani. De-a lungul timpului locul, deși atât de important pentru cultura română a fost ignorat, fiind transformat în locuință socială, la etaj, dar și în spații comerciale la parter. O asociație culturală din Botoșani este hotărâtă să readucă la viață adevărata casă a lui Eminescu, după o schiță a locuinței originale.

Casa căminarului Eminovici, luată cu banii nevestei

Familia Eminovici, formată la început din Gheorghe Eminovici, căminar, adică un dregător care  strângea dările de pe cârciumărit și mai apoi un soi de administrator de moșie, și Raluca Iurașcu, fiica unui boier din Joldești, astăzi comuna Vorona, județul Botoșani. Înaintea lui Mihai Eminescu, familia Eminovicilor a mai avut încă șase copii. Mihai era penultimul născut dintre băieți. În perioada în care s-a născut Eminescu, adică în intervalul 1842-1855, Familia Eminovici trăia în târgul Botoșanilor, pe atunci o așezare urbană prosperă și cosmopolită, al treilea târg ca importanță din Principate. Așa cum arată eminescologul Nicolae Iosub, Raluca Eminovici este cea care a cumpărat casele în care trăiau Eminovici, situate lângă biserica Uspenia, o ctitorie a doamnei Elenei Rareș în secolul al XVI lea. Erau niște case scumpe, luate cu banii din zestre ai Ralucăi, locuințe cu potențial comercial, cu dugheană dar și locuință

„Familia Eminovici a locuit la Botoşani, cu intermitenţe, în perioada 1842-1855, în casele cumpărate de Raluca Eminovici, în Calea Naţională nr. 179, lângă biserica Uspenia. La 2 iunie 1842, Raluca Eminovici cumpără pe numele ei, de la Soltana Cheşcu, casele scoase la mezat, cu suma de 450 de galbeni. Această sumă, reprezentând o parte din banii de zestre ce i se cuveneau Ralucăi, este achitată de stolnicul Vasile Iuraşcu, care se ocupă şi de definitivarea actelor.Construite pe loc domnesc, casele erau situate pe Calea Naţională nr. 179, lângă biserica Uspenia, în plin centrul comercial al oraşului Botoşani. Din acest motiv, la fel ca şi cele mai multe dintre casele din zonă şi cea cumpărată de Raluca avea în partea dinspre stradă o dugheană, iar în spate, locuinţa proprietarului. Vasile Iuraşcu intuieşte valoarea caselor, datorat amplasamentului lor bun şi posibilităţii creşterii preţului lor, în viitor”, arată Nicolae Iosub în „Locuri ce amintesc de Eminescu la Botoșani”, apărută în revista „Luceafărul”.

Locul unde Mihail a văzut lumina zilei

Publicitate

În această casă cu cinci camere, sobe generoase și un interior de locuință de târgoveț cu ceva parale, a văzut lumina zilei, Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 1850. Era o iarnă geroasă așa că botezul ar fi avut loc pe 21 ianuarie, la biserica Uspenia, aflată chiar lângă casa familiei. „Casa era în proximitatea bisericii Uspenia. Practic erau gard in gard.”, mărturisește și preotul Marius Babiuc, paroh la Uspenia. Botezat Mihail, era cel de-al șaptelea copil al familiei Eminovici, și este înregistrat în registrul pentru nașteri al bisericii, la poziția a treia pe anul 1850, de către preotul Ioan Iconomu. Nașul lui Mihai Eminescu, este chiar stolnicul Vasile Iurașcu, tatăl mamei sale. Pe scurt, a fost botezat de bunicul său. În casa de lângă Uspenia, din târgul Botoșanilor, Mihai Eminescu a locuit, cu familia, până la vârsta de 5 ani. Casele au fost vândute iar familia s-a mutat la Ipotești, la opt kilometri de târgul Botoșaniului, pe moșia cumpărată de Gheorghe Eminovici. Aici, la Ipotești, Mihai Eminescu își va petrece copilăria idilică.

Casă distrusă de incendiu transformată în cazino, locuință cu chirie și magazin

Casa în care Mihai Eminescu a văzut lumina zilei a fost distrusă în vara lui 1887, în urma unui incendiu devastator care a distrus o parte a centrului târgului Botoșanilor. „ Pe 3 iunie 1887, focul cel mare care a cuprins o mare parte din centrul Botoşanilor, mistuind 310 case şi 200 de prăvălii, a cuprins şi casa în care s-a născut poetul  Mihai Eminescu, biserica Uspenia scăpând doar cu distrugerea acoperişului şi clopotniţei, aşa cum se vede şi în fotografia făcută de Jean Bielig. Nici casa familiei Eminovici nu a fost distrusă în întregime, ci numai acoperişul, fiind ulterior reparată.”, precizează Nicolae Iosub în același articol.

Casa, așa cum se precizează în articol a fost refăcută dar de-a lungul timpului a fost ignorată de autorități. Inclusiv de autoritățile comuniste. Imobilul s-a deteriorat și a servit, după 1990, la etaj, drept locuință dată în chirie, iar la parter ca spațiu comercial. A fost rând pe rând, consignație, cazinou cu păcănele și magazine cu specific diferit. Abia în anul 2000, Fundația Culturală Hyperion Caiete Botoșănene a luat inițiativa și a montat un bust din bronz al poetului, la respectiva casă, ca o aducere aminte. Anul 2000 a fost, de altfel, anul Eminescu. Astăzi fațada casei este reparată de administrația locală, dar imobilul încă nu are o destinație muzeală. Tot Primăria Botoșani a început, încă din 2023, o serie de demersuri pentru achiziționarea acestei case și valorificarea culturală a acesteia.

Planuri pentru casa unde s-a născut Eminescu

Fundația Culturală Hyperion spune că are planuri mari pentru casa în care s-a născut Eminescu. Mai precis, pe baza unor schițe păstrate, după incendiul din 1887, se dorește preluarea clădirilor și reamenajarea acestora în spiritul epocii lui Eminescu. Pe scurt, casa să arate exact la fel ca atunci când era locuită de Eminovici. „În intenția noastră este un proiect prin care pe acest loc să obținem câteva spații prin care să realizăm în interior, după grafici, după incendiu, realizate de un grafician, în care iese în evidență structura casei lui Eminescu. Și am dori să o realizăm în acest spațiu în măsura în care și autoritățile se implică și asigură fondurile necesare.”, precizează Gellu Dorian, scriitor și președinte al Fundației Culturale Hyperion.

Scrie ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

VIDEO: „Familia mea face sport”, un proiect marca Școala Nr.11 Botoșani, ediția a II-a. Elevii și părinții lor s-au prezentat la linia de start

Publicat

Publicitate

Vineri, pentru mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 11 din Botoșani, clopoțelul nu a sunat pentru ore, ci pentru zâmbete, alergări și îmbrățișări. Într-o atmosferă plină de emoție și râsete, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, s-a derulat o competiție sportivă cu totul specială, inclusă într-un proiect marca Școala Nr. 11, aflat acum la a doua ediție, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Botoşani.

În cadrul activității, nu doar copiii au fost în centrul atenției, ci și părinții lor, cu toții alergând, trăgând de frânghie, încurajându-se, redescoperind astfel, împreună, bucuria pură a jocului.

„Familia mea face sport”, un demers plin de căldură, este un proiect gândit și propus anul trecut de îndrăgita profesoară de la Școala Gimnazială Nr. 11, Carmen Socianu, care a găsit înțelegere la conducerea unității de învățământ și sprijin la DJST.

Lecția bucuriei în pași de alergare: Părinți și copii, împreună sala de sport a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”

Aproape o sută copii și părinți, din două clase, au lăsat grijile deoparte și s-au aliniat la start, cu emoții în suflet și mâinile strânse unele în altele. Au urmat probele de viteză și rezistență, unde nu timpul a contat, ci râsul din ochii copiilor și efortul comun. Iar când a venit vremea tragerii de frânghie, sala a fost cuprinsă de o veselie molipsitoare. Susținătoare de nădejde a micuților din clasele întâi A și  D au fost cele două reputate învățătoare Mirela Brehuescu
Doina Răduţac.

„După prima ediție am descoperit că implicarea părintelui în activitatea sportivă a motivat copilul sa facă mai multă mișcare. Ediția aII-a a adus la activitate mai mulți părinți, dornici să facă sport alături de copiii lor, mai dezinvolti și mai competitivi”, a spus, cu ochii luminați de emoție, profesoara Carmen Socianu.

Publicitate

Pentru părinții și frații prezenți, singurul regret a fost… că s-a terminat prea repede. „Am trăit clipe foarte amuzante, împreună cu micuții și părinții, dar și o mare bucurie pentru că m-am simțit din nou ca în clasele primare. Și da, îmi voi lua revanșa la următoarea ediție”, a glumit o adolescentă care a venit să-și susțină sora în competiție, învinsă de câteva ori de gravitație, dar și de bucuria momentului.

La final, copiii și părinții au fost răsplătiți cu diplome, oferite de Ana Țepeș, inspector sportiv, dar adevărata recompensă a fost bucuria împărtășită, timpul petrecut împreună și amintirile care vor rămâne vii mult timp de acum încolo.

Citeste mai mult

Educație

Europa, sărbătorită cu suflet la Vorona: Lecție de unitate și diversitate oferită de elevii liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Publicat

Publicitate

Ziua de 9 Mai nu este doar o filă de istorie, ci o triplă reverberație în inima românilor: este ziua în care, în 1877, România și-a proclamat independența, este ziua în care, în 1945, omenirea a respirat ușurată la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și momentul în care, astăzi, celebrăm idealul comun al păcii și unității – Ziua Europei.

La Vorona, această zi a prins culoare, sunet și gust în sufletele elevilor de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care au marcat-o printr-o activitate aparte, încărcată de semnificații și emoție. S-au unit, la propriu și la figurat, clasele V-XI într-un adevărat festival al diversității europene, în care fiecare grupă de elevi a reprezentat câte o țară membră a Uniunii Europene.

Holurile liceului s-au transformat în bulevardele unei Europe în miniatură. Costumele tradiționale, muzica autentică, dansurile specifice, mâncărurile care au făcut istorie în bucătăriile continentului, monumentele și personalitățile marcante ale fiecărei națiuni – toate au fost prezentate cu entuziasm și migală.

Standurile au fost evaluate de un juriu format din elevii clasei a XII-a și profesori ai școlii, care au avut sarcina dificilă de a alege cele mai bine pregătite echipe. După degustări savuroase și prezentări atent construite, au fost desemnate țările câștigătoare, dar adevărata victorie a fost aceea a înțelegerii, a implicării și a respectului reciproc.

„A fost un concurs, da, dar mai presus de toate a fost o lecție despre ce înseamnă să fii european fără să renunți la cine ești. Tradițiile noastre nu se pierd, ci se împletesc cu ale altora într-un mozaic cultural de care putem fi mândri”, au transmis cadrele didactice coordonatoare.

Prin această inițiativă, elevii nu doar că au învățat despre țările Europei, ci au exersat spiritul civic și apartenența la o comunitate mai mare, una care își pune în centrul valorilor demnitatea, libertatea, respectul, solidaritatea și pacea.

Publicitate

“Felicitări tuturor participanților!

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!”, au transmis cadrele didactice coordonatoare din cadrul Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona.

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie:

Citeste mai mult

Eveniment

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va aduce binecuvântare la Dorohoi și Vorniceni. Doi tineri vor avea parte de rugăciune arhierească la nunta lor

Publicat

Publicitate

Duminică, 11 mai 2025, creștinii din DOrohoi vor avea parte de aleasă trăire duhovnicească, sub binecuvântarea și căldura rugăciunii aduse de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ierarhul va oficia Sfânta Liturghie, învăluind sufletele celor prezenți cu liniștea și har.

După cuvântul de învățătură, în care va așeza semințele credinței și iubirii creștine, Preasfințitul Nichifor va înălța o rugăciune specială pentru doi tineri care își vor uni destinele în fața altarului, în Sfânta Taină a Cununiei. Comunitatea va fi astfel martora unui început de drum, pecetluit de rugăciune și binecuvântare arhierească.

Parohia care îi va găzdui pe credincioși în această zi de sărbătoare are o poveste tăcută, dar vie. Înființată în 1997, prin grija și binecuvântarea de atunci a Preafericitului Părinte Daniel, parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a crescut în credință și jertfelnicie. Prima capelă, o construcție provizorie dar plină de suflet, a fost sfințită în 1998 de Înaltpreasfințitul Calinic, oferind oamenilor un loc de rugăciune în vremuri de început. Cu inimă plină de râvnă, părintele Constantin Ceobanu a fost cel care a pus temelia visului unei biserici mari, cu proiecte, fonduri și o comunitate unită în jurul altarului.

Spre seară, pașii Preasfințitului Nichifor se vor îndrepta către comuna Vorniceni, acolo unde, în Parohia „Sfântul Ilie” – Dealu Crucii, va avea loc sfințirea casei praznicale. O clădire nu doar de piatră, ci de nădejde și comuniune, loc al întâlnirilor sufletești după fiecare Sfântă Liturghie, loc în care bucuriile și durerile credincioșilor se vor împărtăși sub semnul dragostei frățești.

Ziua de 11 mai se anunță a fi una a bucuriei, a binecuvântării și a prezenței vii a credinței, în care oamenii se vor simți mai aproape de cer, prin păstorul lor, Preasfințitul Nichifor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Atenționare de călătorie MAE: Slovacia – actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Slovacă asupra faptului că, în contextul focarelor de febră aftoasă, autoritățile slovace au decis prelungirea controalelor la frontierele cu Ungaria și Austria, până la data de 7 iulie, la miezul nopții.

De asemenea, autoritățile slovace au decis închiderea temporară, în aceeași perioadă de timp, a următoarelor puncte de trecere a frontierei:

– cu Ungaria: Èunovo – Rajka (strada Schengen), Radvaò nad Dunajom (Ferry), Ch¾aba – Ipolymadásd, Salka – Letkés, Lenartovnce – Bánréve, Trenè-Rároš -Rárospuszta, Ipe¾ské Predmostie – Drégalypalank, Vrbovka – Õrhalom, Dlhá Ves/Domica – Aggtelek, Kechnec – Abaújvár, Trstené pri Hornáde – Kéked, Skároš – Hollóháza, Micha¾any – Alsóregmec, Streda nad Bodrogom – Karos, Ve¾ký Horeš – Nagyrozvágy, Ve¾ké Trakany – Zemplénagárd;

– cu Austria: Záhorská Ves – Angern (Ferry).

Autoritățile din Republica Slovacă atenționează că pe durata controalelor ministerul slovac de interne poate stabili ca unele puncte de frontieră să fie închise traficului rutier.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice a României la Bratislava: + 421 2 207 27 447, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Publicitate

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României la Bratislava: +421 902 411 268.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet bratislava.mae.ro și www.mae.ro. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Educație10 ore ago

VIDEO: „Familia mea face sport”, un proiect marca Școala Nr.11 Botoșani, ediția a II-a. Elevii și părinții lor s-au prezentat la linia de start

Educație11 ore ago

Europa, sărbătorită cu suflet la Vorona: Lecție de unitate și diversitate oferită de elevii liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Eveniment11 ore ago

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va aduce binecuvântare la Dorohoi și Vorniceni. Doi tineri vor avea parte de rugăciune arhierească la nunta lor

Eveniment12 ore ago

Atenționare de călătorie MAE: Slovacia – actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă

Eveniment15 ore ago

Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2. Competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente

Cultura16 ore ago

Noaptea Muzeelor: „Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” – ediția 2025

Eveniment17 ore ago

Zeci de controale ale comisarilor Gărzii de Mediu Botoșani, în luna care a trecut. Amenzi și o sesizare penală

Educație17 ore ago

FOTO: Concursul„Let’s Play”, etapa județeană, limba engleză, nivel preșcolar, la Botoșani. „Un eveniment plin de curaj și inovație”

Eveniment17 ore ago

FOTO: Aproape o sută de copii de la Grădinița „Floare de colț”, din municipiul Botoșani, au aflat de la pompieri cum trebuie să procedeze în caz de incendiu sau cutremur

Eveniment17 ore ago

Prima Bursa a locurilor de muncă din  anul 2025. Detalii despre desfășurare

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending