Connect with us

Eveniment

Proiect european de amploare la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” – „Lucrând în / cu o orchestră şcolară” – GALERIE FOTO

Publicat

Publicitate

„Donde hay música no puede haber cosa mala / Unde-i muzică, nu poate fi nimic rău”,  este una dintre celebrele replici pe care Cervantes le rosteşte prin gura la fel de celebrului său personaj, Sancho Panza, în capitolul XXXIV din „Don Quijote de la Mancha”, partea a doua. Replica aceasta nu este singura pe care scriitorul, considerat simbol al literaturii spaniole, o dedică artei sunetelor, dar pare a fi cea mai cunoscută şi mai încărcată de semnificaţii.

 

Şi, fiindcă Muzica trebuie să crească odată cu Omul, să se maturizeze şi să-i confere acestuia maturitate artistică, în perioada 16 – 22 octombrie 2022, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani a fost gazda celei de-a treia mobilități din cadrul proiectului Erasmus+, “Working in/with a school orchestra” 2020-1-ES01-KA229-082806_2 ”, desfășurat în parteneriat cu IES Princesa Galiana Toledo, Spania, proiect de parteneriat strategic, care constă în schimbul de bune practici și colaborare între Liceul IES Princesa Galiana din Toledo, Spania, și Liceul de Artă   “Ștefan Luchian” Botoșani, concentrându-se pe munca în jurul orchestrei școlii, pregătirea și desfășurarea diferitelor spectacole muzicale, o activitate care pentru ambele licee este un spațiu ideal pentru munca în echipă.

 

Proiectele de parteneriat strategic în domeniul școlar îşi propun să sprijine dezvoltarea, transferul şi/sau implementarea de practici inovatoare, precum şi implementarea de iniţiative comune cu scopul promovării, cooperării, ȋnvăţării reciproce (peer learning) şi schimbului de experienţă la nivel european.

 

Publicitate

Astfel, echipa de proiect de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” (director Beatrice Păpădie – manager, profesor Oana Vasilache – coordonator proiect, membrii echipei: director adjunct Ionuț Manta, şi profesorii Cristina Ivănescu, Emanuela Filimon, Cătălin Șobachi, Cătălina Șobachi, Andreea Anghelache, Irina Honcieru, Geanina Pantea, Daniela Șcarlii, împreună cu elevii Marițencu Alexandra, Pițu Andrei, Havârneanu Bianca, Mic Diana, Ancuța Cristiana, Macsim Maria, Livanu Noa, Dumitriu Cătălina, Andrei Drăguța Adriana) a organizat, a monitorizat şi a participat activ la ateliere de lucru, ateliere muzicale, o vizită la Instituția Prefectului Județul Botoșani, vizitarea oraşului Botoşani, excursii la Palatul „Alexandru Ioan Cuza”, Ruginoasa, la Castelul Sturza, Miclăușeni, şi la Casa Memorială „George Enescu”, Tescani, la principalele obiective turistice din Iaşi, recitaluri instrumentale la Muzeul Memorial „George Enescu” din  Dorohoi, repetiţii cu orchestra şi numeroase activităţi al căror obiectiv prioritar a fost stabilirea unor relaţii de prietenie şi construirea unui acasă primitor pentru echipa de proiect din Spania (profesorii Francisco Dechado Martin şi Javier Guijarro Jerez, şi elevii Alejandro Gonzalez Fernandez, Ivan Manrique Rubia, Andrei Zlatev Hristov, Rodrigo Garcia Perez, Alicia Lopez Gomez, Mar Ibias Polo, Carmen Diego Simon).

 

Săptămâna de proiect s-a încheiat vineri, 21 octombrie 2022, cu un Concert al orchestei Liceului de Artă „Ștefan Luchian” și al orchestrei IES Princesa Galiana, timp sonor de calitate în care au fost interpretate „Dans ungar nr. 5”, de Johannes Brahms, „Kaiser Walzer” şi „Marşul lui Radetzky”, de Johann Strauss.

 

Satisfacţia atingerii obiectivelor propuse, varietatea activităților desfășurate, cunoașterea și aprecierea patrimoniului muzical european şi, nu în ultimul rând, stabilirea unor relaţii de prietenie, au contribuit la succesul unei mobilități Erasmus în care empatia, emoția și pasiunea pentru muzică au trasat conturul unei săptămâni de excepţie şi i-au conferit conţinut şi calitate.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Campania „Alcoolul, energizantele și țigările nu te fac mare”! Prima activitate s-a desfășurat, vineri seară, în debutul Zilelor municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Din acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a reluat campania de informare ,,Adolescență fără alcool, energizante și țigări!”, adresată atât personalului localurilor publice și vânzătorilor din unitățile comerciale, cât și tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani.

Prima activitate s-a desfășurat vineri seară, la debutul Zilelor municipiului Botoșani, iar campania va continua astăzi, la Târgul Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Traditionale organizat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor Popauți.

Ca și anul trecut, obiectivele urmărite în cadrul campaniei sunt prevenirea și combaterea vânzării/oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun către minori, precum și conștientizarea riscurilor consumului acestora de către minori asupra sănătății și dezvoltării fizice și psihice.
Activitățile de informare și de distribuire a pliantelor preventive vor fi organizate până la finalul lunii august, în zonele de competență ale structurilor operative ale inspectoratului, precum și la manifestările publice la care este permisă comercializarea băuturilor alcoolice, a energizantelor și țigărilor.

În conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice/energizante sau a produselor din tutun, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale acestora, iar în cazul neîndeplinirii acestei obligații, pot fi sancționați cu amendă de la 10000 de lei la 30000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Obezitatea, recunoscută oficial ca boală cronică de OMS. Medicamentele ar putea fi compensate și în România

Publicat

Publicitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pregăteşte să susţină, pentru prima dată, folosirea medicamentelor de slăbit în tratarea obezităţii. Studii clinice recente arată că unele substanţe încetinesc digestia, dau senzaţia că eşti sătul mai mult timp şi pot reduce astfel greutatea cu până la 20%. Medicamentele ar putea fi compensate inclusiv în România, aflată în topul Uniunii Europene la numărul de adulţi şi copii supraponderali.

Patru din 10 români sunt obezi, iar 7 din 10, supraponderali. Estimările arată că peste cinci ani, numărul lor va creşte catastrofal. Primul pas este recunoaşterea obezităţii ca boală.

„Foarte mulţi oameni cu care am vorbit nu cred că obezitatea este o boală, nu se gândesc la asta ca la o boală cronică, se gândesc cel mult că este o problemă estetică”, a explicat Arya Sharma, profesor emerit de Medicină la Universitatea Alberta, Canada.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii lucrează la un set de recomandări pentru prevenirea, îngrijirea şi tratarea obezităţii la copii, adolescenţi şi adulţi. Documentul va fi finalizat cel târziu în septembrie.

„Un medicament care are nişte studii în spate, care arată că este o soluţie pentru o astfel de afecţiune, pentru că obezitatea e o afecţiune. De multe ori ştiu că nu se pot rezolva doar printr-un stil de viaţă sănătos”, a explicat un farmacist.

România ar putea introduce compensarea medicamentelor

Publicitate

Tratamentul ar costa câteva mii de lei pe lună, iar unii pacienţi obezi ar trebui să ia medicamentele toată viaţa.

Obezitatea poate provoca boli letale, cu toate acestea puţini se duc la doctor când încep să crească în greutate. 

„Trebuie să treacă ani de zile până când pacientul să îşi facă curaj să discute cu medicul curant despre problema obezităţii. Şi de multe ori când se întâmplă acest lucru deja există complicaţii care sunt comorbidităţi din sfera cardiovasculară, din sfera metabolică sau chiar cancere”, potrivit prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Peste un miliard de oameni suferă de obezitate la nivel mondial, iar 7 din 10 trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.

Sursa: observatornews.ro

 

Citeste mai mult

Eveniment

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

Publicat

Publicitate

RetuRO SGR, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a intensificat recent măsurile de monitorizare și control, în urma identificării unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți.

‘Este vorba despre 11 comercianți contractați, pentru care există suspiciuni rezonabile de comportament neconform. Aceștia reprezintă mai puțin de 0,03% din cei aproximativ 40.000 de comercianți cu care RetuRO are relații contractuale – un indiciu clar că situația este izolată și nu afectează funcționarea sistemului la scară largă. În urma constatărilor, RetuRO a declanșat verificări suplimentare în conformitate cu procedurile interne și a sesizat autoritățile competente pentru a investiga aceste cazuri. De asemenea, în cadrul mecanismului de reconciliere desfășurat periodic cu toți comercianții parteneri, au fost solicitate clarificări punctuale din partea acestor companii, iar echipele RetuRO au efectuat verificări dedicate pentru stabilirea situației reale’, se precizează într-un comunicat al administratorului SGR.

În prezent, compania analizează toate datele și documentele disponibile – atât cele transmise de comercianți, cât și cele rezultate din verificările interne – în vederea stabilirii tratamentului aplicabil fiecărui caz și a eventualelor măsuri necesare. Fiecare comerciant va fi informat individual imediat ce verificările vor fi finalizate.

Până la clarificarea situației, RetuRO a decis amânarea plăților aferente garanțiilor conform prevederilor aplicabile. Unele măsuri vor depinde și de modul în care vor fi soluționate sesizările transmise autorităților sau, după caz, instanțelor competente.

‘Fiecare caz este tratat cu maximă seriozitate, printr-o analiză riguroasă a documentelor operaționale, a datelor din sistem, a raportărilor financiare și a informațiilor furnizate de comercianți. Acest proces are ca obiectiv luarea unor decizii corecte, echilibrate și legal fundamentate, reflectând un tratament echitabil pentru toate părțile implicate. Acuratețea datelor și menținerea integrității Sistemului de Garanție-Returnare sunt esențiale pentru RetuRO. Compania va continua să depună toate eforturile și să adopte măsuri ferme pentru a asigura stabilitatea și funcționarea corectă a SGR pe termen lung, în beneficiul tuturor actorilor implicați și al publicului larg’, se mai arată în comunicat.

Potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii trecute, de la începutul acestui an, numărul ambalajelor returnate de către consumatori prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a fost de 1,06 miliarde.

Publicitate

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul ‘non profit’, creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Compania funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Mitropolitul Teofan va prezida ședința preoților din Protopopiatul Botoșani. Liturghie arhierească la Biserica Vovidenia

Publicat

Publicitate

Mitropolitul Teofan va prezida ședința preoților din Protopopiatul Botoșani

Pe 10 iunie 2025, Botoșaniul va deveni, preț de câteva ore, locul unei adânci trăiri duhovnicești și al unei întâlniri de suflet. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va prezida ședința lunară a preoților din Protopopiatul Botoșani, o întâlnire ce se anunță a fi mai mult decât o simplă formalitate administrativă: un prilej de reflecție, rugăciune și întărire în slujirea pastorală.

O zi de har și comuniune la Botoșani: ÎPS Teofan vine în mijlocul preoților și credincioșilor

Dimineața, începând cu ora 07:30, Biserica „Vovidenia” va găzdui o Sfântă Liturghie arhierească, la care sunt așteptați nu doar preoții din întreg Protopopiatul, ci și toți credincioșii care doresc să primească binecuvântare și dezlegare din partea ierarhului. Participarea la o astfel de slujbă  este o invitație deschisă la apropierea de Dumnezeu, într-un moment de tihnă spirituală. ÎPS Teofan încurajează pe cei care se pregătesc cu binecuvântarea duhovnicului să se împărtășească, pentru ca bucuria întâlnirii cu Hristos să fie deplină.

După Sfânta Liturghie, de la ora 10:00, în Sala de Conferințe a Parohiei „Vovidenia”, se va desfășura ședința lunară a clericilor botoșăneni. Sub privirea și îndrumarea blândă, dar fermă a Înaltpreasfințitului, se vor aborda teme ce țin de viața pastorală, de organizare administrativă, dar și de provocările contemporane în lucrarea preoțească.

În contextul proclamării anului 2025 drept „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, un loc aparte în discuții îl va avea omagierea acestor lumini ale credinței, precum și identificarea unor moduri concrete de a le păstra vie amintirea în inimile credincioșilor.

Publicitate

Întâlnirea se va încheia cu prezentarea unei conferințe speciale susținute de părintele Daniel-Constantin Țăranu, misionar al Protopopiatului și paroh al Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, care va vorbi despre „Preoți și credincioși în lucrarea Evangheliei. Patriarhia Română – 100 de ani” – o temă menită să readucă în actualitate forța comuniunii dintre păstori și turma lor, într-un veac marcat de încercări, dar și de nădejde.

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment40 de minute ago

Campania „Alcoolul, energizantele și țigările nu te fac mare”! Prima activitate s-a desfășurat, vineri seară, în debutul Zilelor municipiului Botoșani

Evenimento oră ago

Obezitatea, recunoscută oficial ca boală cronică de OMS. Medicamentele ar putea fi compensate și în România

Eveniment2 ore ago

RetuRO avertizează asupra unor tentative de fraudare a sistemului de către un număr restrâns de comercianți

Eveniment2 ore ago

Mitropolitul Teofan va prezida ședința preoților din Protopopiatul Botoșani. Liturghie arhierească la Biserica Vovidenia

Eveniment3 ore ago

Peste opt mii de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Eveniment3 ore ago

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova

Educație14 ore ago

VIDEO: „Familia mea face sport”, un proiect marca Școala Nr.11 Botoșani, ediția a II-a. Elevii și părinții lor s-au prezentat la linia de start

Actualitate14 ore ago

Europa, sărbătorită cu suflet la Vorona: Lecție de unitate și diversitate oferită de elevii liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt”

Actualitate15 ore ago

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va aduce binecuvântare la Dorohoi și Vorniceni. Doi tineri vor avea parte de rugăciune arhierească la nunta lor

Eveniment15 ore ago

Atenționare de călătorie MAE: Slovacia – actualizarea restricțiilor de trecere a frontierei în contextul focarelor de febră aftoasă

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending