Connect with us

Administratie

Proiect depus de Consiliul Județean pentru grădină terapeutică și alei senzoriale la Școala Specială „Ion Pillat” Dorohoi

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani acordă o importanță deosebită educației, demarând sau punând în aplicare proiecte menite să contribuie la creșterea calității vieții elevilor cu nevoi speciale.

În continuarea proiectelor de modernizare, reabilitare și dotare a Școlii Profesionale Speciale „Ion Pillat” Dorohoi, Consiliul Județean Botoșani, în calitate de partener al Consiliului Local Ivano-Frankivsk, a depus spre finanțare, în cadrul apelurilor destinat proiectelor cu valoare mică deschise în Programul Interreg VI-A NEXT România Ucraina 2021-2027, proiectul „Spații incluzive și stimulative pentru educație progresivă, inovatoare și receptivă”.

Prin proiect se urmărește crearea de facilități incluzive orientate spre mediu la nivelul Școlii Speciale „Ion Pillat”, inclusiv realizarea unei grădini terapeutice, prin instalarea de instrumente muzicale de exterior și amenajarea unei alei senzoriale. De asemenea, vor fi reamenajate parcarea și căile de acces în școala specială de la Dorohoi. Valoarea totală a proiectului este de 404 mii de euro, din care 364 de mii de euro grant și 40 de mii de euro contribuția celor doi parteneri.

„Punem un accent deosebit pe partea de educație, mai ales că școlile din subordinea Consiliului Județean Botoșani au specific aparte, adresându-se copiilor cu nevoi speciale. Niciun efort nu este prea mare pentru a le asigura mediul propice dezvoltării, astfel încât să dobândească un minim de competențe profesionale care să-i ajute să se integreze mai bine în societate. Trebuie să fim lângă ei și lângă familiile lor și să-i ajutăm cu ceea ce putem”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

În cadrul Priorității 2.1. „Îmbunătățirea accesului egal la servicii educaționale, de formare și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea unei infrastructuri accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online” din Programul Interreg VI-A NEXT România Ucraina 2021-2027, valoarea maximă a grantului pentru proiectele small este de 400 de mii de euro.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ei sunt viitorul! Câștigătorii concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână, au fost premiați

Publicat

Publicitate

Cei mai buni specialiști ai companiei Delgaz Grid și elevi de la licee de profil partenere au fost premiați la Trofeul Electricianului 2025

 

  • 27 de specialiști Delgaz Grid și 3 elevi electricieni au urcat pe podium, în cadrul etapei pe companie;
  • Câștigătorii vor reprezenta compania la etapa națională a competiției Trofeul Electricianului care va fi organizată în iulie la Craiova.

 

După două zile de probe teoretice și practice, cei mai buni 27 de specialiști ai Delgaz Grid au fost premiați la cele nouă specializări de la etapa pe companie a concursului profesional „Trofeul Electricianului”, desfășurat la Botoșani în această săptămână.

 

Ei vor reprezenta compania la etapa națională a competiției care va avea loc în luna iulie la Craiova, unde vor concura cu specialiști din mai multe companii de distribuție de energie electrică din țară.

Publicitate

 

La competiția Delgaz Grid încheiată miercuri, 14 mai, au participat peste 130 de electricieni și ingineri din Delgaz Grid și 15 tineri electricieni de la cinci licee de profil din zona Moldovei.

 

Electricienii Delgaz Grid au concurat la specializările: exploatare stații de transformare, exploatare rețele de medie și joasă tensiune, PRAM (protecții și automatizări), măsură energie electrică, montare și reparații echipament primar 110 KV și medie tensiune din stații de transformare, montare și reparații instalații de medie tensiune și joasă tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene și subterane), defectoscopie linii electrice subterane de medie și joasă tensiune, dispecer energetic de distribuție.

 

În paralel s-a derulat și competiția dedicată inginerilor, aflată la a patra ediție.

 

Evenimentul a inclus, pentru al nouălea an, și Trofeul Electricianului Junior, secțiune la care au participat elevi de la cinci unități de învățământ care au clase cu profil energetic: Colegiul Tehnic N.V. Karpen din Bacău,  Liceul „Dimitrie Leonida” din Iași, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani și Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” din Moinești, Bacău.

 

Șapte electricieni din Suceava, cinci din Iași și câte patru din Botoșani, Bacău, Neamț au urcat pe podium în aplauzele colegilor.

 

La specializarea Dispecer energetic de distribuție, locurile I și II au ajuns la Iași, iar locul III a ajuns la Suceava.

 

La secțiunea pentru ingineri, locurile I și III au ajuns la Suceava, iar locul II la Vaslui.

 

La Trofeul Electricianului Junior, locul I a fost câștigat de Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, locul II de Colegiul Tehnic „Grigore Cobălcescu” Moinești, jud. Bacău, iar locul III de Liceul „Dimitrie Leonida” din Iași.

 

În lumea în care trăim electricitatea este oxigenul economiei și al oricăror activități, iar sistemul de distribuție asigură clienților noștri energia de care au nevoie. Acest lucru este posibil doar prin profesionalismul, dedicarea și efortul permanent depus de electricienii și specialiștii noștri care asigură funcționarea rețelelor și echipamentelor. Felicitări pentru rezultatele obținute la Trofeu, dar și pentru activitatea de zi cu zi și vă doresc să vă întoarceți de la etapa națională cu cât mai multe premii”, a declarat Cristian Ifrim, director general adjunct al Delgaz Grid.

 

Ca în fiecare an, în cadrul evenimentului au fost prezenți cu standuri expoziționale producători de echipamente, materiale, dispozitive și unelte, aparate de măsură specifice domeniului, dar, în premieră și firme constructoare de rețele electrice cu care colaborăm.

 

„Trofeul Electricianului” este un eveniment de tradiție, probabil cel mai longeviv și de anvergură concurs profesional din România. Istoria de 48 de ani a competiției începe 1977 și este strâns legată de Moldova și de municipiul Iași, unde a avut loc prima ediție a competiției.

Citeste mai mult

Eveniment

Cartea de identitate, obligatorie la cumpărături? Ce aduc noile reguli în magazine

Publicat

Publicitate

Noi reguli în magazine. Comercianții au dreptul să ceară cartea de identitate a clienților. Legislația a fost modificată prin ordin ANPC, ce a intrat în vigoare din 11 mai.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a stabilit că vânzătorii au dreptul de a legitima persoanele care doresc să cumpere țigări sau produse din tutun. Regula a fost impusă prin ordinul ANPC 331/2025.

Vor trebui să afișeze un mesaj prin care se comunică faptul că pot solicita cartea de identitate persoanelor care intenționează să cumpere țigări sau produse cu substanțe asociate. Astfel se respectă condiția din lege potrivit căreia vânzarea de țigări este interzisă minorilor, sub 18 ani.

n conformitate cu legislația în vigoare, magazinele pot fi sancționate pentru vânzarea de produse din tutun minorilor.

Obligativitatea afișării unui mesaj vizibil reprezintă o măsură de conformare și responsabilitate legală, conform ordinului ANPC.

Operatorii economici au obligaţia să afişeze placheta informativă prevăzută în anexa ordinului.

Publicitate

Noi reguli în magazine. Comercianții au dreptul să ceară cartea de identitate a clienților. Context

Conform Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, este strict interzisă vânzarea produselor din tutun persoanelor sub 18 ani. Această reglementare urmărește protejarea sănătății publice și, în special, a tinerilor, care sunt vulnerabili la efectele negative ale consumului de tutun.

Prin noile reguli, se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziționării din interiorul magazinelor/chioșcurilor, potrivit ANPC.

Ordinul trebuie respectat și în cazul vânzării de produse care conţin tutun, ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigaretele electronice, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun (pouch-uri), pliculeţe cu nicotină pentru uz oral şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Transportul deșeurilor, sub lupă! Doi operatori economici din Botoșani, verificați de inspectorii de Mediu

Publicat

Publicitate
Ca urmare a controlului dispus de Garda Naţională de Mediu s-au finalizat acțiunile de inspecție și control la doi operatori economici care desfășoară activități de transport deșeurilor nepericuloase.
Activitațile conform cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri, respectiv transportul reziduurilor și deșeurilor, exclusiv activități de colectare sau eliminare, în conformitate cu prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și a Ordinului MMGA nr.1978/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu nu sunt neautorizabile din punct de vedere al protecției mediului.
Operatorii economici: comercianți care nu intră fizic în posesia deșeurilor, brokeri de deșeuri, transportatori rutieri de deșeuri nepericuloase în sistem profesional sunt obligați să solicite înregistrarea în Registrul național al operatorilor economici, operat de autoritatea de reglementare din punct de vedere al protecției mediului respectiv, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Naturale.
Fiecare transport de deșeuri nepericuloase trebuie să fie însoțit de un formular de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase, care se întocmește în 3 exemplare și se păstrează după cum urmează: un exemplar semnat și ștampilat la expeditor, unul la transportator, semnat, completat cu codul numeric personal al persoanei care transportă deșeurile și cu numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, iar ultimul se transmite destinatarului prin intermediul transportatorului.
Evidența formularelor de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase se păstrează pe o perioadă de minim 3 ani.
Exemple de deșeuri nepericuloase: hârtie și carton, deșeuri de lemn, plastic, textile, sticlă, deșeuri din construcții și demolări, anvelope, deșeuri feroase și neferoase.
Urmarea acțiunilor de inspecție și control nu s-au constatat neconformități majore, stabilindu-se în sarcina operatorilor economici măsuri cu caracter preventiv și s-au aplicat două avertismente conform OG 2/2001 cu modificările și completările ulterioare, art.5, alin. 2, lit.a.
Operatorii economici verificați au efectuat în anul 2024 transporturi de deșeuri nepericuloase atât în regim intern (207 transporturi) cât și regim transfrontalier (54 transporturi).
Transportatorii rutieri de deșeuri nepericuloase aflați în tranzit pe teritoriul național nu se înscriu în Registrul operat de autoritatea de reglementare din punct de vedere al protecției mediului.

Citeste mai mult

Eveniment

Ziua Familiei – 15 Mai: Un omagiu celor care ne sunt alături în fiecare zi

Publicat

Publicitate

15 Mai – Ziua Internațională a Familiei: O zi dedicată celor care ne oferă sprijin, iubire și apartenență. Indiferent de forma pe care o are, familia rămâne nucleul vieții noastre. Astăzi, să ne amintim cât de prețios este să avem alături oameni care ne susțin, ne așteaptă cu brațele deschise și ne iubesc fără condiții.

În fiecare an, la data de 15 mai, întreaga lume marchează Ziua Internațională a Familiei, o ocazie specială dedicată rolului fundamental pe care familia îl are în dezvoltarea individului și a societății.

Instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1993, această zi ne reamintește de importanța valorilor familiale, solidarității, sprijinului reciproc și echilibrului între viața personală și cea profesională.

Familia este primul loc unde învățăm ce înseamnă iubirea, responsabilitatea, încrederea și respectul. Este spațiul în care ne formăm caracterul, valorile și primele relații sociale.

Fie că vorbim despre familii tradiționale, extinse, monoparentale sau moderne, esența rămâne aceeași: familia este locul în care oamenii se susțin reciproc în fața provocărilor vieții.

Tema anului 2025: „Familii și schimbările climatice”

Publicitate

În 2025, ONU propune ca tema centrală a Zilei Internaționale a Familiei să fie impactul schimbărilor climatice asupra vieții familiale și rolul pe care familiile îl pot avea în promovarea unui stil de viață sustenabil.

În contextul crizelor globale – climatice, economice și sociale – familia devine un pilon important în educarea tinerilor pentru responsabilitate față de mediu și comunitate.

15 Mai – Ziua Internațională a Familiei. Situația în România

În România, Ziua Familiei este marcată prin evenimente culturale, ateliere pentru părinți și copii, conferințe și campanii de informare.

Totodată, este un moment în care autoritățile și organizațiile neguvernamentale atrag atenția asupra nevoilor familiilor moderne: sprijin pentru părinți activi profesional, politici de protecție socială, acces la educație și sănătate pentru copii.

Ziua Internațională a Familiei este și un prilej de recunoștință – față de părinți, bunici, frați, parteneri – și un moment de conectare autentică, departe de agitația cotidiană.

Fie că alegem să o marcăm printr-o întâlnire de familie, un telefon, o îmbrățișare sau un simplu „mulțumesc”, gesturile mici întăresc legăturile mari.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending