Connect with us
Publicitate

Economie

Proiect: AMNISTIE FISCALĂ pentru companiile care au distribuit TICHETE CADOU

Publicat

Publicitate

Un proiecte de lege inițiat de PSD va rezolva problema impozitării tichetelor cadou acordate până la 1 ianuarie 2022. Companiile din România care își recompensează colaboratorii cu tichete cadou au întâmpinat probleme legate de impozitarea lor, relatează alba24.ro, iar acum se pregătește o lege prin care anumite obligații fiscale rezultate în urma distribuirii tichetelor cadou vor fi amnistiate.

Din controalele ANAF, Antifraudă și Inspecția Fiscală, privind modalitatea de impozitare a acestor tichete cadou acordate angajaților altor companii, concluzia a fost că respectivele tichete ar trebui sa fie tratate drept venituri salariale.

Asta chiar în condițiile în care nu există o relație contractuală de muncă între emitentul tichetelor și beneficiarul lor, și nu drept venituri din alte surse.

În urma controalelor au fost impuse sume de plată, în timp ce companii care nu au fost controlate ar putea ajunge, de asemenea, în această situație.

Proiectul depus la Senat vizează doar obligațiile fiscale, rezultate de pe urma reîncadrării tichetelor, de până la 31 decembrie 2020.

De la 1 ianuarie 2021 au fost introduse unele prevederi care aduceau unele clarificări privind taxarea în cazul tichetelor, iar de la 18 decembrie 2021 situația acestora a fost reglementată strict, urmând să mai poată fi acordate doar propriilor angajați.

Publicitate

Parlamentarii PSD au inițiat un proiect de lege care urmează să rezolve problema tichetelor cadou acordate de firme altor persoane decât angajaților proprii.

Proiectul de lege  ar urma să remedieze această situație după modelul legii adoptate în cazul diurnelor acordate de transportatori șoferilor.

Anume – acolo unde ANAF nu a făcut controale, să nu mai poată reîncadra tichetele cadou drept venituri de natură salarială, dacă a controlat să nu mai emită decizia de reîncadrare, iar dacă aceasta a fost emisă și suma achitată, aceasta să fie restituită. Inițiatorii au solicitat ca proiectul să fie dezbătut în procedură de urgență.

Publicitate

Amnistie fiscală pentru firmele care au distribuit tichete cadou

Concret, este vorba de situațiile în care tichetele cadou au ajuns de la firma A la firma B pentru salariații firmei B. Deși firmele au interpretat, în general, că în acest caz au de plată la stat numai impozit pe venit, ANAF a reîncadrat în ultimii ani veniturile considerate din alte surse în venituri salariale pentru care trebuie plătite și impozit, și contribuții sociale scrie avocatnet.ro.

În acest context a apărut și proiectul de lege prin care se propune o amnistie fiscală pentru situațiile în care s-au acordat tichete cadou terților, care ulterior au fost reîncadrate de ANAF, stabilindu-se sume suplimentare de plată la bugetul statului.

Tichete cadou – amnistie: Ce obligații fiscale se anulează

„Se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. 

Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit”, dispune inițiativa legislativă.

Mai exact, amnistia va viza, în primul rând, contribuabilii care au primit decizii de impunere în acest sens, dar încă n-au achitat sumele suplimentare stabilite de ANAF. În al doilea rând, vor fi vizați și contribuabilii care au primit decizii de impunere și au apucat să plătească sumele suplimentare, aceștia urmând să-și primească banii înapoi la cerere.

Pe deasupra, inspectorii ANAF nu vor mai avea voie să emită noi decizii de impunere pentru situații asemănătoare depistate în legătură cu perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020.

Amnistia fiscală se va aplica din oficiu, însă va fi necesar ca ANAF să vină, în 30 de zile, cu un ordin cu procedura de implementare a proiectului de lege.

Conform inițiatorilor, proiectul este susținut de mai multe organizații care reprezintă sute de mii de salariați din România.

Principalele prevederi din proiect

Se anulează diferențele de obligații fiscale principale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse, în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii, pentru perioadele fiscale de până la 31 decembrie 2020 inclusiv, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Anularea se aplică inclusiv în situația în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajaților acestora în numele plătitorului de venit.

Organul fiscal nu reîncadrează în venituri din salarii și asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obținute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora și încadrate în categoria veniturilor din alte surse și nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.

Diferențele de obligații fiscale principale și/sau obligațiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumelor prevăzute la alin. (1), aferente perioadelor fiscale de pana la 31 decembrie 2020 inclusiv, stinse prin orice modalitate prevăzută de art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscală, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.

Anularea obligațiilor fiscale prevăzute la alin. (1) se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale care se comunică contribuabilului.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fugit din arest la domiciliu ca să mai fure ceva. Isprava unui bărbat din Coșula

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 8 Flămânzi au propus unității de Parchet competente, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în cazul unui bărbat, din comuna Coșula.

 

Acesta se afla sub măsura controlului judiciar, pentru faptul că a comis mai multe infracțiuni de furt calificat și evadare, constând în aceea că, deși era în arest la domiciliu a părăsit locuința pentru a comite o nouă infracțiune de furt, încălcând astfel obligațiile impuse de către organele judiciare. Din acest motiv a fost dispusă înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Bărbat din municipiul Botoșani, reținut pentru amenințare

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 41 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de amenințare.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi amenințat victima, o tânără de 35 de ani, cu acte de violență și cu moartea, creându-i o stare de temere, pe fondul unor neînțelegeri avute din perioada în care victima lucra la asociația administrată de bărbat.

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: „Casa Nicolae”, adăpostul oamenilor străzii, a primit veșmântul luminos al sfințirii. PS Nichifor: Să vă sporească Dumnezeu lucrarea și să vă umple sufletele de har

Publicat

Publicitate

„Casa Nicolae”, din comuna Fumușica, un loc de mângâiere, căldură și multă siguranță, a primit vineri veșmântul luminos al sfințirii, binecuvântarea dumnezeiască venind prin rugăciunile Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, care a poposit în mijlocul zecilor de beneficiari ai acestui proiect minunat.

Ierarhul a fost prezent mai întâi în Parohia Boscoteni, unde alături de un sobor de preoți și diaconi, printre aceștia regăsindu-se și protopopul de Hârlău, pr. Victor Pâslariu, a slujit sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit preot pe Mihai Cracană pe seama parohiei menționate. La popasul duhovnicesc au participat zeci de credincioși din Frumușica și din împrejurimi. După Sfânta Liturghie, PS Nichifor a sfințit Casa „Nicolae, din Rădeni, Frumușica, un loc unde tineri și bătrâni, care nu au un acoperiș deasupra capului și aparent nu mai au nicio speranță, găsesc adăpost, hrană și asistență medicală.

Clădirea este o fostă reședință de stat a fostului președinte Nicolae Ceaușescu, lăsată mult timp în paragină. Acest proiect unic, rodul muncii fostei jurnaliste Ionela Ivan, a fost sprijinit de Vlad Plăcintă, la momentul oportun. Asociația „Salvează o inimă” a investit 200.000 € în renovarea reședinței. Astăzi, peste 100 de persoane nevoiașe primesc cazare, masă și asistență medicală.

„Domnul pune gând de multe ori în inima noastră să ne rugăm pentru cineva, să ajutăm pe cineva, și cât timp urmăm acest gând, Voia adevărată a Domnului se împlinește. Cât timp nu vom urma gândul, sau îl vom amâna, ne vor cu prinde alte gânduri, dar nu de la Domnul. În viața aceasta suntem toți sub semnul alegerii, în orice împrejurare a vieții, fie să învățăm să ne cinstim unii pe alții, să facem binele pe care îl putem face, cu gândul nostru, cu cuvântul nostru, cu privirea noastră binevoitoare. Îngerii înșiși lucrează în lumea aceasta pentru noi, oamenii. În lumea aceasta nu suntem chemați doar să ne purtăm înșine de grijă. Începem cu familia proprie, purtând această grijă, dar pe măsură ce lărgim inima noastră vedem că Domnul pune mai multă putere și purtăm de grijă și de cei ce au multă nevoie, de cei ce au nevoie de ajutorul nostru. Și în orice împrejurare am fi, fie un coleg , fie un om de lângă noi, gândul nostru cel bun, cuvântul nostru cel bun, privirea cea curată este importantă. Binecuvântarea în această casă este pusă ca să înțelegem că Dumnezeu este împreună cu noi, indiferent cum ne așează în această viață unii cu alții”, a spus PS Nichifor Botoșăneanul.

Copleșiți de emoții soții Ionela și Cristi Tudose-Ivan au mulțumit tuturor celor care își aduc aportul la împlinirea misiunii pe care și-a propus-o Casa Nicolae, menționând în special numele lui Vlad Plăcintă, căruia îi atribuie reușita proiectului. Cristi Tudose-Ivan a primit, vineri, din mâna Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul distincție de vrednicie pentru râvna de care dă dovadă în misiunea sa nobilă.

„Mulțumesc lui Vlad Plăcintă, pentru că fără el proiectul Casei Nicolae nu ar fi fost posibil. Mulțumesc tuturor colaboratorilor care sunt aici pentru că fără dumneavoastră nu am reuși să facem toate aceste lucruri”, a spus copleșită de emoții Ionela Tudose-Ivan.

Publicitate

Înainte de a părăsi „Casa Nicolae” de la Frumușica, PS Nichifor a împărțit tuturor celor prezenți iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva și o părticică din veșmântul său. A mângâiat cu cuvinte calde pe toți cei care l-au așteptat țintuiți în scaune cu rotile, dar bucuroși că primesc binecuvântarea lui Dumnezeu în inimile și în cămăruța în care își duc zilele și crucea vieții.

Proiectul „Casa Nicolae” nu se oprește aici, ci dimpotrivă continuă cu și mai multă forță pentru de oamenii străzii nu se mai îngrijește nimeni. Trec neobservați sau blamați atunci când îndrăznesc să ceară de la trecători o bucată de pâine. Acolo unde autoritățile se fac că nu văd, Ionela și Cristi Tudose-Ivan mângâie, hrănesc și oblojesc răni.

Binecuvântarea Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul:„Să vă sporească Dumnezeu lucrarea și să vă umple sufletele de har și de dar. Să fiți binecuvântați!” îi va însoți și le va aduce succesul în orice demers al misiunii lor.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

„Am pregătit meciul cu FC Botoşani pentru a câştiga cele trei puncte”, a declarat Tobias Christensen (FC Rapid)

Publicat

Publicitate

Fotbalistul norvegian Tobias Christensen a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că el şi colegii săi au pregătit la victorie meciul pe care Rapid Bucureşti îl va disputa în deplasare cu FC Botoşani, duminică seara, în etapa a 12-a a Superligii.

“Sperăm că vom face un joc bun, noi am pregătit acest meci pentru a lua cele trei puncte. Personal, nu ştiu foarte multe despre acest adversar, însă ne-am pregătit corespunzător în această săptămână, ştim ce trebuie să facem şi suntem nerăbdători să intrăm pe teren. Sper să ne calificăm în play-off, dar nu îmi place să mă gândesc atât de departe. Îmi doresc mult să câştigăm acum trei puncte, apoi luăm fiecare meci în parte”, a spus el.

Mijlocaşul norvegian, transferat în urmă cu trei săptămâni de la gruparea ungară Fehervar, a explicat să se simte bine la noua sa echipă.

“Atmosfera în vestiar este una bună, am găsit un grup extraordinar aici, băieţii m-au primit bine. Antrenorul este bun, pregătim bine meciurile, iar eu unul sunt fericit din acest punct de vedere”, a precizat Christensen.

Echipa de fotbal FC Rapid întâlneşte formaţia FC Botoşani, duminică, de la ora 18:15, pe Stadionul Municipal din Botoşani, într-o partidă contând pentru etapa a 12-a a Superligii.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending