Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă aduce la cunoștință faptul că în perioada Sărbătorilor de Iarnă, PROGRAMUL special de lucru în ceea ce privește activitatea de colectare a deșeurilor menajere, de pe teritoriul Comunei Mihai Eminescu, este următorul:
LOCALITĂȚI
ZILE
PROGRAM
Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)
Miercuri, 25.12.2024
LIBER
Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești
Joi, 26.12.2024
Program normal
Ipotești și Cătămărești-Vale
Vineri, 27.12.2024
Program normal
Cătămărești-Deal (partea dreaptă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)
Miercuri, 01.01.2025
LIBER
Stâncești, Baisa, Hudum și Manolești
Joi, 02.01.2025
Program normal
Cervicești, Cucorăni și Cătămărești-Deal (partea stângă a DN29B, Botoșani-Dorohoi)
Luni & Marți,
06 și 07.01.2025
Program normal
De asemenea, programul pe zile, de colectare a deșeurilor reciclabile și a deșeurilor menajere pentru anul 2025, este următorul:
Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă recomandă să solicitați sprijinul companiilor ce au depozit și își desfășoară activitatea pe raza comunei, pentru aruncarea deșeurile interzise a fi aruncate în pubelele pentru deșeurile menajere și reciclabile și enumerate mai sus.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Într-un orășel de la capătul României, cu o populație de numai 22.000 de locuitori, se află unul dintre cele mai performante cluburi de informaticieni geniali din țară. Sunt generații de elevi care reușesc să impresioneze la nivel național în domeniul inteligenței artificiale, scrie ADEVĂRUL.
Atunci când vorbim de performanță școlară în domeniul tehnologiei, mai ales la informatică, ne gândim la marile centre educaționale universitare, zone urbane de anvergură precum Clujul, Iașiul sau Bucureștiul. Puțini s-ar aștepta ca într-un orășel cu 22.000 de locuitori de la capătul țării să funcționeze o adevărată „gașcă nebună” a informaticii românești. Și cu toate acestea, niște puști geniali din Dorohoi, un municipiu mic și tihnit din județul Botoșani, reușesc să spargă orice tipare și prejudecăți. Fac furori pe la competițiile naționale de informatică și mai ales de inteligență artificială, concurând fără probleme și fără emoții cu granzii domeniului. Tehnica informatică începe să nu mai aibă secrete pentru ei, iar dotările puse la dispoziție sunt de nivel european.
„Cuibul de informaticieni” de la „Regina Maria”
Cuibul de informaticieni geniali de la Dorohoi s-a născut acum mai bine de un deceniu la Liceul „Maria Maria”, o școală de elită din nordul Moldovei, unde învață atât copii din orășelul botoșănean, dar și din satele din împrejurimi. Aici se află, în primul rând, o resursă umană fantastică, cu celebra genă a minților luminate, specifică județului Botoșani. Dacă la materialul genetic adăugăm multă muncă, dar și investiții de câteva sute de mii de euro, atunci obținem „fenomenul Dorohoi”, cu multe rezultate educaționale deosebite, olimpici pe bandă rulantă și o lume a performanței.
„La liceul „Regina Maria” avem profesori deosebiți, recunoscuți la nivel național, elevi cu potențial extraordinar dar beneficiem și de dotări educaționale performante, obținute cu investiții substanțiale”, mărturisește Gabriela Bolohan, director Liceului „Regina Maria”. Unul dintre întemeietorii școlii de performanță în domeniul informaticii, la Dorohoi, este profesorul Petru Oprița. Acesta spune că la Dorohoi s-au obținut performanțe deosebite în domeniul informaticii, generații întregi care s-au făcut remarcate la nivel național, la mai toate competițiile de profil.
„A început acum vrei 10 ani, cu o generație extraordinară, nu pot să nu le reamintesc numele: Borșan, Răileanu, Ceaicovschi. Mergeau și luau numai locurile I, II și III la toate olimpiadele și concursurile. Apoi au continuat în fiecare an, copiii s-au tras unul după altul. Este foarte multă muncă din partea lor, în primul rând. Noi doar îi îndrumăm. Există la Dorohoi un mini-cuib de olimpici. Cuiburile mari sunt la București, Ploiești, Târgu Jiu, Craiova, Cluj, Iași, dar pentru dimensiunea Dorohoiului este foarte bine. La ultima olimpiadă județeană de informatică, trei locuri din patru le-au luat dorohoienii, la TIC (Tehnologia informației și a Comunicațiilor) tot trei locuri din patru au fost câștigate de dorohoieni. La Inteligență Artificială, toate au fost adjudecate de elevii din Dorohoi”, mărturisește profesorul de informatică, Petru Oprița. Alături de Petru Oprița, de grupurile de informatică se ocupă o întreagă echipă de profesori din care fac parte și Mihai Bolohan, Viorel Andrioae și Bogdan Amarie.
Publicitate
Trei ani de studiu într-unul singur
Sunt elevi la „Regina Maria” care ajung la un nivel deosebit în zona informaticii. Programa școlară devine insuficientă pentru dorința de cunoaștere a acestor copii. Profesorii mărturisesc că sunt puști care reușesc să învețe într-un singur an materia pentru trei ani de studiu.
„Muncesc mult! De exemplu, la clasa a IX-a există un grup de patru elevi care deja au depășit și materia de clasa a XI a. Ei lucrează, deja, cu totul altceva la oră. Fiind patru, se trag unul după altul”, adaugă profesorul Oprița. Provincialismul și depărtarea de marile centre universitare, nu reprezintă un impediment pentru acești copii extraordinari. Din contră, se transformă într-un atuu. Se dedică total învățăturii și le imprimă o determinare aparte. „Au poate mai multă ambiție, mai multă determinare. Poate văd în asta o șansă de a evolua, de ajunge mai departe”, adaugă profesorul dorohoian, relatează ADEVĂRUL.
Rețeta performanței: opt-zece ore pe zi de studiu
Ștefan Gășpărel este elev în clasa a IX-a la Liceul Regina Maria din Dorohoi și are deja prima medalie la o olimpiada națională. A reușit să obțină medalia de bronz la Olimpiada Națională de Inteligență Artificială. Acesta spune că vrea să urmeze o carieră în domeniul informaticii.
„Totul a început la finalul clasei a VIII a când am descoperit C++ și algoritmica. Mai apoi m-am dezvoltat mult în acest domeniu. Am luat medalia de bronz la Olimpiada Națională de Inteligență Artificială. Cu multă determinare consider că totul poate să fie ușor. Eu doresc să mă axez pe informatică și Inteligență Artificială pe viitor”, precizează Ștefan. În noua generație de olimpici se află și Tudor Damian. Și acesta a obținut, anul acesta, o medalie de bronz la Olimpiada Națională de Informatică. Drumul lui a început tot cu limbajul de programare C++, a continuat cu Python și Inteligența Artificială. Tudor spune că performanța presupune sacrificii și multă muncă.
Laborator de informatică la Liceul „Regina Maria” Dorohoi FOTO Cosmin Zamfirache
„Pasiunea pentru informatică a început odată cu clasa a VIII-a în care abia descoperisem C++. Am descoperit, utlerior, python și olimpiada de inteligență artificială. M-am pregătit trei săptămâni și am obținut medalia. Performanța presupune extrem de multă muncă, nopți nedormite, multe ore petrecute în fața calculatorului, ochi roșii și multe site-uri de informatică accesate”, ne spune Tudor. Olimpicii mărturisesc că nu a contat faptul că vin dintr-un oraș mic. Acesta lucru i-a ambiționat.
„Mulți oameni foarte buni la informatică provin din Dorohoi. Probabil tocmai faptul că suntem un oraș mic a generat o voință și o ambiție de a ne dezvolta în cât mai multe domenii, iar informatica este un domeniu de actualitate”, spune Tudor. „Este adevărat că cei din orașele mai mari au mai multe posibilități, dar determinarea și munca sunt cele care câștigă, la final”, adaugă Ștefan.
Talent și tehnologie
Profesorii care se ocupă de aceste minți sclipitoare spun că performanța înseamnă muncă, talent, dar sunt necesare și dotările. „Munca este cuvântul de ordine. Am avut norocul să avem în jurul nostru un grup de copii talentați care au muncit. Conducerea liceului a reușit să atragă copii de valoare”, spune și profesorul Bogdan Amariei. Liceul „Regina Maria” se bucură de dotări deosebite, inclusiv în domeniul informaticii, cu laboratoare dotate cu tehnică modernă. Datorită performanțelor constante în domeniul informaticii, la Dorohoi a fost organizată, în 2022, Balcaniada de Informatică, una dintre cele mai prestigioase competiții de acest fel. Au participat elevi din 11 țări.
Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un cod portocaliu de cantități importante de apă pentru județul Botoșani valabil de astăzi, de la ora 10:00, până pe 29 mai, la ora 03:00. În intervalul menționat, vor fi ploi însemnate cantitativ și se vor acumula 50-70 l/mp, iar izolat peste 80 l/mp.
De asemenea, până mâine dimineață, la ora 03:00, a fost instituit și un cod galben de vânt, pentru județul Botoșani. Vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 de km/h.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.
Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani .
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
Publicitate
– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;
– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
– nu atingeți firele căzute la pământ;
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – I.P.J. Botoșani au intervenit pentru salvarea unei pisici aflate într-o situație dificilă, în municipiul Botoșani.
Felina rămăsese blocată în compartimentul motor al unui autoturism, fiind prinsă între elementele metalice ale ansamblului motor și neavând posibilitatea de a se elibera singură.
Șoferul autoturismului a observat prezența animalului și, îngrijorat de starea acestuia, s-a prezentat la sediul poliției, solicitând sprijin de specialitate.
Intervenția a fost una delicată și a presupus demontarea roții și a unor elementele de caroserie ale autoturismului , pentru ca pisica să poată fi eliberată în siguranță. Polițiștii au acționat cu calm și răbdare, reușind să o salveze fără a-i provoca leziuni.
Ulterior, pisica a fost evaluată și plasată într-un mediu sigur.
Reamintim cetățenilor că viața și integritatea animalelor trebuie protejate, iar în situații de urgență aceștia pot apela cu încredere la sprijinul autorităților.
Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani anunță cu profund regret trecerea în eternitate a domnului Vasile Halasanu, președinte de onoare al instituției și una dintre cele mai influente personalități ale sectorului de tineret și dezvoltare comunitară din județul Botoșani.
În vârstă de 66 de ani, Vasile Halasanu a suferit la începutul lunii mai un accident casnic grav, soldat cu o cădere de la înălțime, în urma căreia a suferit leziuni severe la nivelul coloanei vertebrale și al bazinului. Deși a fost internat în stare critică, cei apropiați au sperat într-o evoluție favorabilă. Din păcate, în ciuda eforturilor medicale, a încetat din
viață, lăsând în urmă o moștenire profesională și umană greu de egalat.
Cu o carieră vastă în administrația publică și în proiecte de dezvoltare locală, Vasile Halasanu a fost implicat activ în coordonarea unor inițiative civice, educaționale și sociale de amploare. A fost director economic și, ulterior, președinte al Fundației Județene pentru Tineret Botoșani timp de peste trei decenii, între anii 1990 și 2021,
contribuind decisiv la protejarea și dezvoltarea patrimoniului Casei Tineretului. Chiar și după retragerea din funcția executivă, a rămas un susținător constant al misiunii fundației și un îndrumător respectat al generațiilor tinere.
Declarația Cristinei Carciuc, președinte al Fundației Județene pentru Tineret Botoșani: „Vasile Halasanu nu a fost doar un fost președinte al fundației. A fost sufletul ei. A fost omul care a înțeles, cu zeci de ani în urmă, cât de esențial este ca tinerii să aibă un spațiu al lor, o comunitate a lor, o voce. Și nu s-a mulțumit să vorbească despre asta. A
acționat. A construit. A protejat. A fost, mereu, cu un pas înaintea timpului. În ultimele zile, am simțit în jurul meu nu doar durere, ci și o uriașă recunoștință. Pentru tot ce a făcut. Pentru cum a fost. Pentru ce ne-a lăsat. Mă înclin în fața unui destin care a atins atât de mulți oameni. Și mă angajez, în numele unei întregi generații de tineri, că vom păstra viu acest loc și idealurile lui. Nu l-am pierdut pe Vasile Halasanu. L-am câștigat pentru totdeauna în amintirea
noastră colectivă. În viziunea pe care o vom duce mai departe. În fiecare proiect, în fiecare inițiativă, în fiecare tânăr care își va găsi vocea aici, în Casa Tineretului.”
Fundația transmite sincere condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au
cunoscut și apreciat.
Numele său va rămâne pentru totdeauna legat de valorile solidarității, implicării și
credinței în puterea tinerilor de a schimba lumea.
Publicitate
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
(comunicat de presă)
Colectivul redacțional al publicației Botosani24.ro își exprimă regretul și compasiunea la pierderea acestui om cu o ținută morală deosebită și un spirit de sacrificiu impresionant! Dumnezeu să îl aibă în paza Sa!