Connect with us
Publicitate

Actualitate

Programul Noua Casă: În mai puțin de o lună au fost acordate deja peste 900 de garanții. Condițiile de înscriere

Publicat

Publicitate

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) anunțat că a acordat deja 900 de garanții din data de 4 martie până pe 25 martie 2022, dintr-un fond de valoare a garanțiilor de 121 milioane de lei, relatează alba24, și care au susținut credite de aproximativ 231 milioane lei. 

Chiar dacă s-au cumpărat multe locuințe noi în această perioadă, valoarea medie a unui credit noua casă este de 56.000 de euro.

Din plafonul de 1,5 miliarde de lei acordat de Ministerul Finanțelor, în acest moment, plafonul rămas disponibil pe Noua Casă este de aproximativ 92%.

„Valoarea medie a unui credit Noua Casa este în prezent de aproximativ 56.000 euro. Facem precizarea că, de la implementarea în cursul anului 2020 a noilor parametrii de finanțare-garantare în cadrul Programului Noua Casă, a crescut semnificativ ponderea locuințelor noi achiziționate în cadrul programului”, arată reprezentanții FNGCIMM.

Programul Noua Casă, care oferă românilor acces la locuințe şi stimulează în același timp si sectorul construcțiilor,  a devenit operațional în data de 4 martie 2022, cu un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei aprobat de stat pentru anul în curs.

Fondul a alocat deja plafoanele anuale ale garanțiilor celor 14 bănci participante în program BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, UniCredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Publicitate

Plafoanele au fost alocate în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de către fiecare finanțator în anul precedent.

Condiții de acordare ”Noua casă”

Programul rămâne cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piața românească.

Publicitate

Prin avansul minim solicitat, dobânda redusă- IRCC plus maxim 2% şi acordarea garanției în nume şi cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului, 3 din 4 credite ipotecare din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar au fost aprobate prin acest program, spun reprezentanții FNGCIMM, potrivit economica.net.

FNGCIMM monitorizează în mod regulat modul de utilizare a plafoanelor alocate fiecărui finanțator şi în funcție de gradul de consum pe fiecare bancă, este autorizat de către  Ministerul Finanțelor să efectueze propuneri de realocare, care sunt supuse aprobării MF.

În acest moment, toate băncile participante dispun de plafon suficient pentru acordarea de credite Noua Casă.

De la lansarea Programului, în anul 2009, până la finalul lunii decembrie 2021, au fost acordate 321.073 garanții şi promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 50 miliarde de lei.

Anul trecut, au fost acordate în total 11.858 garanții în valoare totală de 1,52 miliarde lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9 mld. lei şi 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,55 miliarde lei.

Cât costă un credit Noua Casă

Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să soliciți informații băncii, dar trebuie să fii pregătit financiar pentru a acoperi următoarele:

Avansul minim obligatoriu– 5% dacă locuința nu depășește 70.000 Euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 Euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.

Depozitul colateral– reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.

Dobânda – IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000 /

140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Vezi și Documentele necesare, precum și alte detalii importante privind normele de acordare NOUA CASA 2022

Cine poate aplica

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.

Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplătitor.

Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, își asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleași drepturi ca şi beneficiarul.

Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Direct AMENDĂ: Polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor care încalcă regulile rutiere importante

Publicat

Publicitate

Guvernul României a adoptat o Ordonanță care modifică legea circulației. De acum, polițiștii nu mai au voie să dea „avertismente” șoferilor care încalcă regulile rutiere importante. Această schimbare a fost implementată după ce Guvernul a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, Ordonanța de modificare a legii 195/2002, relatează promotor.ro.

Una dintre schimbările importante îi vizează pe polițiști. Oamenii legii nu mai au voie, de acum, să aplice „avertisment” șoferilor care încalcă grav legea circulației. Ci, sunt obligați să îi amendeze.

Polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor

Conform noilor prevederi, polițiștii nu mai au dreptul să aplice „avertisment” pentru aceste abateri:

Art. 100 alin. (3) – nerespectarea semnificației indicatoarelor şi marcajelor de obligare;

Art. 101 alin. (3) – conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obținut în alt stat, în termenul prevăzut de lege

Publicitate

Art. 102:

alin. (3) – conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat;

alin. (4) – neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile și termenele prevăzute de lege;

Publicitate

Art. 105 – fapte săvârșite de persoane juridice.

În aceste situații, polițistul este obligat, prin lege, să aplice amendă contravențională. Până acum, exista posibilitatea ca șoferii să scape doar cu un avertisment.

Astfel, dacă un șofer nu respectă, de exemplu, indicatorul de acces interzis, nu va scăpa fără amendă. Și nici dacă a încălcat o altă regulă de circulație ce pune în pericol siguranța sa sau a altora.

În cazul în care nu respectă această nouă lege, polițiștii pot fi trași la răspundere. Inclusiv în cazul în care polițiștii constată o încălcare gravă a legii, dar nu îi opresc pe șoferi pentru a-i sancționa. De exemplu, nu vor mai putea avertiza verbal un șofer care a trecut pe roșu, la semafor, ci e obligat să-l oprească și să-l amendeze.

Citeste mai mult

Cultura

Ai fanfară sau taraf în comună? Hai la Festivalul “Constantin Lupu” de pe Pietonalul Unirii din Botoșani. S-a dat startul înscrierilor

Publicat

Publicitate

La începutul lunii august, mai exact pe 3 și pe 4 august 2024,  vor răsuna pe Pietonalul Unirii din Botoșani fanfare și tarafuri care se vor uni în Festivalul – Concurs de Muzică Tradițională Instrumentală „Constantin Lupu”, prin care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani își propune să-l omagieze pe folcloristul, dirijorul și violonistul Constantin Lupu.

“Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, face toate demersurile necesare desfășurării unui festival de renume care să ne ducă faima aidoma celui ce ne-a reprezentat cu cinste și onoare pe marile scene ale țării și nu numai, alături de Taraful „Datina”, al cărui dirijor era.

De aceea, festivalul care-i poartă numele va reuni într-o formă de spectacol – concurs mai multe tarafuri și fanfare ce vor concura și vor aduce în atenția publicului botoșănean repertoriu muzical divers”, a transmis Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani într-un comunicat.

Festivalul se va desfășura pe parcursul a două zile: pe 3 august va avea loc concursul la secțiunea tarafuri, unde îi avem invitați în recital pe Călin Brăteanu și Taraful „Obcina” și Taraful „Vicovenilor” – dirijor Alexandru Cozanciuc, laureați ai ediției anterioare, urmând ca pe 4 august să aibă loc cea de-a doua secțiune a festivalului, concursul de fanfare și recitalul invitaților de onoare: „Fanfara Stamate” – dirijor Vasile Leontică și Fanfara „Hasnaș” – dirijor Andrei Arhirii din Drochia, Republica Moldova, câștigătoarea trofeului „Constantin Lupu” din anul 2022.

“Juriul va fi format de personalități avizate în lumea culturii tradiționale. Așteptăm înscrieri până la data de 19 iulie 2024, ora 16:00, pe adresa de e-mail: muzica@centrulcreatieibt.ro sau la sediul C.J.C.P.C.T. Botoșani, strada Unirii, Nr. 10”, a mai adăugat sursa citată.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Săptămână IMPORTANTĂ pentru cei 420 de candidați de la Centrul Lingvistic Cambridge Star Botoșani. Au avut examenele

Publicat

Publicitate

În luna iunie 2024, la Centrul Lingvistic Cambridge Star Botoșani, au avut loc examenele de limba engleză Cambridge English Young Learners (YLE), A2 Key for Schools, B1 Preliminary for Schools, B2 First for Schools și C1 Advanced. Conform listelor de înscriere, la aceste examene s-au înscris 420 de candidați cu vârsta între 8 și 19 ani.

Examenele Cambridge English Young Learners sunt structurate pe 3 niveluri: Pre A1 Starters, A1 Movers și A2 Flyers. Pe parcursul întregului an școlar, conform listelor de înscriere, s-au înregistrat 230 de participanți la examenele YLE, iar la nivelurile A2 Key for Schools, B1 Preliminary for Schools, B2 First for Schools și C1 Advanced au susținut examenul 387 de participanți.

Participarea la examene a fost o etapă importantă pentru copiii care au ales să susțină unul dintre examenele Cambridge English Young Learners, deoarece acesta  a fost primul pas în consolidarea abilităților de comunicare în limba engleză.

Copiii    au fost încurajați de către profesorii Cambridge Star, care i-au ajutat să se pregătească pentru examene. Aceștia le-au oferit suport constant, materiale de studiu și au organizat sesiuni de pregătire suplimentare pentru a se asigura că fiecare  candidat va avea șansa să își îmbunătățească rezultatele.

Rezultatele examenelor Cambridge English Young Learners vor fi comunicate după 4-6 săptămâni de la susținerea acestora 

De-a lungul întregului an școlar 2023-2024, la Centrul Lingvistic Cambridge Star, s-au înregistrat 635 de candidați la examenele Cambridge English, printre care și 18 profesori dornici să-și testeze cunoștintele de didactică prin intermediul unui test TKT (Teacher Knowledge Test).

Publicitate

“Felicitări tuturor elevilor! Finalizarea acestor examene este o realizare importantă și un pas semnificativ în călătoria voastră educațională. Dorim să vă spunem că suntem extrem de mândri de voi pentru curajul și ambiția de a vă testa cunoștințele de limba engleză. Mulțumim și părinților pentru sprijinul constant și încurajările oferite copiilor în această perioadă. Rolul dumneavoastră esențial în succesul lor nu poate fi subliniat suficient. De asemenea, recunoaștem și apreciem profund munca dedicată a cadrelor didactice. Profesionalismul, devotamentul și pasiunea voastră pentru educație sunt evidente în modul în care i-ați pregătit pe elevii noștri pentru aceste examene importante. Așteptăm cu nerăbdare publicarea rezultatelor și suntem convinși că acestea vor reflecta eforturile și progresul tuturor elevilor”, a declarat Elisabeta Maxim, director general Cambridge Star.

Citeste mai mult

Eveniment

Anunțul Casei Naționale de Pensii: Când vor fi transmise deciziile de recalculare a pensiilor

Publicat

Publicitate

Casa Națională de Pensii a avansat un nou termen, foarte aproape de luna septembrie, când ar trebui să intre primele pensii majorate. 

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poşta Română, în intervalul 15 – 31 august 2024, a anunţat Casa Naţională de Pensii Publice.

„Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023”, precizează instituţia în urma unor informaţii apărute în spaţiul public legate de „scăderea pensiilor”.

Potrivit sursei citate, dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiştii din casele teritoriale de pensii, iar dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire.

Când vor fi transmise deciziile de recalculare a pensiilor

„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010).

Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare.

Publicitate

În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, explică CNPP.

În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor.

Reprezentaţii CNPP susţin că de la un an la altul, numărul situaţiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.

Publicitate

„Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii.

Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending