Connect with us
Publicitate

Actualitate

Programul „Noua Casă”: Ghid pentru persoanele care vor să își cumpere o locuință. Fără limită de vârstă

Publicat

Publicitate

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a publicat luni un ghid pentru persoanele care vor să aplice în acest program, anunță alba24.ro. Programul “Noua Casă” continuă și în 2022, cu un plafon alocat de 1,5 miliarde lei. 

”Noua Casă” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.

Garanțiile acordate sunt în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplică în funcție de categoria de locuință.

Ce locuințe pot fi cumpărate prin ”Noua casă”
Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe;
condiția este ca documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi să fie semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat
locuinţe consolidate, destinate achiziționării;
condiție: documentele de recepție la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat
alte categorii de locuințe;
condiție: recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Cine poate aplica la ”Noua Casă”
Persoana care nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită
Persoana care deține în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.
În acest sens va trebui să dați o declarație pe propria răspundere.
Condiții – fără limită de vârstă
La accesarea programului, persoana are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul. Va trebui să dispună de avansul minim obligatoriu pentru locuința vizată. Suma va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, până la rambursarea integrală a creditului. Depozitul este nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.
Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață. Trebuie îndeplinite criteriile de eligibilitate ale Programului.

Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul ”Noua Casă” doar pentru soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului. Acesta va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplătitor.

Publicitate

Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare. Are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul.

Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

Noua Casă 2022 – valoarea creditelor
Creditul se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe.

Publicitate

Valoarea maximă a creditului este de:66.500 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 euro; avans solicitat de 5%
119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro; avans de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maximum 2%.

Creditul se acordă pe cel mult 30 de ani.

Bănci partenere: Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Vista Bank, Alpha Bank

Noua Casă 2022 – garanții și asigurări
Garanțiile sunt următoarele:
ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a Statului Român asupra imobilului achiziționat prin credit
ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanțatoare
depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanțării: contravaloarea primelor 3 rate de dobândă.
Asigurările necesare sunt Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD) şi Asigurarea facultativă a imobilului, cesionate în favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice şi a băncii, pe toată perioada de creditare.
Noua Casă 2022 – locuințele, diferențiate în funcție de preț, avans și procent de garantare
Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:
cu un preț de maxim 70.000 euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate; avansul minim obligatoriu este de 5%; procentul maxim de garantare 50%
cu un preț cuprins între 70.001 euro – 140.000 euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;avansul minim obligatoriu 15%; procentul maxim de garantare 60%.
Programul permite şi achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depăşesc 70.000 / 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Dacă imobilul nu este finalizat sau nu ați ales locuința pe care doriți să o cumpărați, se poate utiliza creditul Noua Casă printr-o promisiune unilateral de creditare, emisă de bancă. Aceasta este completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM. Valabilitatea maximă a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

Noua Casă 2022 – costuri de luat în calcul
Pentru un credit Noua Casă trebuie luate în calcul următoarele costuri

avansul minim obligatoriu– 5% dacă locuința nu depășește 70.000 euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
depozitul colateral–contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
dobânda – IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
comisionul anual de garantare către FNGCIMM – 0,3% – stabilit anual de MFP şi calculat la sold: pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului; pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.
Noua Casă 2022 – procedura/ acte necesare
Banca aleasă de beneficiar va analiza documentația de credit şi, după aprobarea finanțării, va transmite către FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicații web, ataşând în aplicație următoarele documente:

solicitarea de garantare/ solicitarea de emitere a promisiunii unilaterale de creditare şi promisiunea de garantare dacă este cazul;
documentul de identitate al beneficiarului/ beneficiarilor şi al soțului/soției, dacă este/ sunt căsătorit/ căsătoriți, în copie certificată
declarația pe propria răspundere a beneficiarului
antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătură privată cu dată certă
extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data solicitării de garantare
certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C
promisiunea unilaterală de creditare (după caz)
acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței (în cazul achiziționarii unui imobil care a mai facut obiectul unei finanțări garantate în cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat) pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.
FNGCIMM analizează dosarul şi, dacă este corect şi complet, transmite băncii aprobarea prin intermediul aceleiaşi aplicații web, iar beneficiarul va semna contractul de credit şi contractual de vânzare-cumpărare.

Noua Casă 2022 – închirierea sau înstrăinarea locuinței cumpărate
Pentru închirierea unui imobil achiziționat prin Programul Noua Casă este necesar acordul băncii finanțatoare. Ulterior se solicită în scris acordul Ministerului Finanțelor Publice – Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică, la care se ataşează acordul băncii. Aceste două acorduri sunt solicitate când se înregistrează contractul de închiriere la administrația financiară.

Pentru modificarea compartimentării, deschiderea unui sediu de firmă sau înstrăinarea locuinței achiziționate de peste 5 ani, beneficiarul se adresează direct băncii şi Ministerului Finanțelor Publice -Direcția Generală de Trezorerie şi Datorie Publică.

După rambursarea integrală a creditului garantat, trebuie obținut acordul de radiere a ipotecii. Beneficiarul se adresează băncii.

În caz de divorț, pentru încheierea documentelor de partaj este necesar numai acordul băncii, exprimat în nume şi cont propriu şi în numele şi contul statului, pentru preluarea de către unul dintre soți a finanțării garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinței/locuinței viitoare, ca efect al partajului, în condițiile legii.

Ulterior, Finanțatorul va transmite la FNGCIMM, pentru încheierea actului adițional la contractul de garantare, solicitarea de modificare şi documentele justificative (documentele de partaj, certificat de divorț, act adițional la contractul de credit, CI).

Vânzarea locuinței înaintea expirării perioadei de interdicție, de 5 ani de la data contractării creditului este condiționată de:

a) rambursarea integrală, anticipată sau la termen a creditului, cu acord de radiere emis de FNGCIMM, la solicitarea scrisă a băncii.

b) preluarea creditului de către o persoană eligibilă în cadrul Programului. Ulterior, la solicitarea scrisă a băncii, FNGCIMM va emite un act adițional. In cazul preluării contractului de finanțare, banca îşi dă acordul, atât în nume propriu, cât şi în numele Statului român pentru preluarea finanțării şi a dreptului de proprietate. FNGCIMM nu este mandatat să emită acorduri de înstrăinare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident între Hudum și Baisa: Patru persoane au ajuns la spital după o ciocnire între un autoturism și o autoutilitară

Publicat

Publicitate

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în această după-amiază, pe E 58, între localitățile Hudum și Baisa. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, în care erau, în total, șase persoane.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și trei ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Patru dintre acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

“Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Primaria comunei Mihai Eminescu: Anunț de interes public. Înlesnire la plată sub forma de scutire din majorările de întârziere

Publicat

Publicitate

ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR,

PRIMARIA COMUNEI MIHAI EMINESCU ACORDĂ ÎNLESNIRE LA PLATĂ SUB FORMA DE SCUTIRE ÎN COTĂ DE 100% DIN MAJORĂRILE DE ÎNTÂRZIERE AFERENTE OBLIGAȚIILOR FISCALE  DATORATE BUGETULUI LOCAL 

 

Stimați locuitori ai Comunei Mihai Eminescu, având în vedere nivelul ridicat al majorărilor de întârziere datorate bugetului local de către contribuabilii, atât persoane fizice cât și persoane juridice, pentru stimularea plății debitelor restante, s-a aprobat Hotărârea Consiliului Local Nr.128 din data de 17.09.2024 privind aprobarea procedurii de acordare a înlesnirii la plată sub forma scutirii unei cote de 100% din majorările de întârziere aferente obligațiilor fiscale restante datorate bugetului local al Comunei Mihai Eminescu de către persoanele fizice si juridice.

Procedura de acordare a înlesnirii la plată sub forma scutirii unei cote de 100% din majorările de întârziere aferente obligațiilor fiscale restante datorate bugetului local al Comunei Mihai Eminescu de către persoanele fizice și juridice (majorări rămășită inițială + majorări rămășiță curentă) și condițiile pe care contribuabilii trebuie sa le îndeplinească pentru a beneficia de scutire, sunt prevăzute în Anexa Hotărârii.

Pentru a beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și a accesoriilor aferente obligațiilor bugetare restante, contribuabilii, persoane fizice și persoane juridice, trebuie să îndeplinească următoarea condiție:

Publicitate
  • TOATE obligațiile bugetare restante la data de 31 August 2024, administrate de organul fiscal local, trebuie stinse până la data de
    25 Noiembrie 2024.

Facilitatea fiscală se acordă NUMAI cu respectarea următoarelor condiții:

  • Achitarea în integralitate și la termen a sumelor reprezentând obligațiile bugetare.
  • Completarea și depunerea Cererii de Scutire, însoțită de copia actului de identitate. Cererea se soluționează prin decizie de anulare a accesoriilor sau, după caz, decizie de respingere a cererii de anulare a accesoriilor.

Contribuabilii care au stins obligațiile bugetare în perioada cuprinsă între data de 7 Septembrie 2024 și data adoptării Hotărârii de Consiliu Local prin care se aprobă înlesnirea la plata sub forma scutirii majorărilor de întârziere datorate bugetului local al Comunei Mihai Eminescu, Județul Botoșani, de către contribuabilii, persoane fizice și persoane juridice, conform O.U.G. Nr. 107/2024, privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare în domeniul gestionarii creanțelor bugetare și a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, pot solicita compensarea acestora cu impozitele aferente anului 2025.

Modelul de cerere atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice se gaseste pe site -ul institutiei www.comunamihaieminescu.ro

Publicitate

COMUNA MIHAI EMINESCU,
JUDEȚUL BOTOȘANI

Citeste mai mult

Eveniment

Alexandra Huțu: „Rezultatele premierului Ciolacu recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Publicat

Publicitate

România are, pentru prima dată de la aderarea la UE, vicepreședinte al Comisiei Europene, în persoana doamnei Roxana Mînzatu, un profesionist al politicilor și programelor europene. Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie – cu un buget de 235 de miliarde de euro, reprezentând o cincime din bugetul UE. Cel mai important este că țara noastră a început să fie apreciată cu adevărat în urma rezultatelor și politicilor publice promovate de premierul Ciolacu și echipa sa guvernamentală”, a declarat Alexandra Huțu.

 

În urma nominalizării comisarului european Roxana Mînzatu ca vicepreședinte executiv cu rol decizional în programele de pregătire și profesionalizare a forței de muncă și a lui Victor Negrescu ca vicepreședinte al Parlamentului European, România devine din ce în ce mai relevantă la nivelul UE.

 

Succesul României este exclusiv rezultatul demersurilor de promovare și susținere a intereselor țării noastre și a românilor pe care premierului Marcel Ciolacu și echipa PSD le-au pus în practică la nivelul comunității europene. Din această poziție, Roxana Mînzatu va putea să susțină și să promoveze programe de formare profesională, de pregătire a competențelor în rândul tinerilor români pentru a se specializa și a obține locuri de muncă calificate și bine plătite, atât la nivel național, cât și european. PSD se dovedește a fi cel mai pro-european partid din România, nu la nivel declarativ, ci al faptelor, având în vedere și aderarea la Schengen”, a subliniat deputatul PSD Botoșani.

 

Publicitate

Prima responsabilitate a comisarului european Roxana Mînzatu este dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor, lucru de importanță vitală pentru viitorul țării noastre și al întregii Uniuni Europene. A doua atribuție esențială este Pilonul European al Drepturilor Sociale, cu rol decisiv în consolidarea economiei sociale de piață. Din această perspectivă comisarul european Roxana Mînzatu va răspunde inclusiv pentru asigurarea locurilor de muncă, de calitatea acestora și de strategia de combatere a sărăciei. De asemenea din acest portofoliu face parte și programul Erasmus+, unul dintre cele mai de succes și vizibile programe din Europa, care trebuie continuat și consolidat.

 

Toate aceste succese dau dimensiunea implicării și contribuției premierului Marcel Ciolacu în consolidarea poziției României în plan european și arată fără echivoc potențialul său de a fi un foarte bun președinte al tuturor românilor. Fac un apel la colegii de la celelalte partide să susțină interesul comun al României în Europa, să arate că suntem uniți spre un singur deziderat, acela al dezvoltării economice și al creșterii nivelului de trai pentru toți românii, indiferent de simpatiile politice ale fiecăruia”, a transmis Alexandra Huțu.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Instituția Prefectului Botoșani s-a alăturat și în acest an campaniei Let’s Do It, Romania

Publicat

Publicitate
Instituția Prefectului – Județul Botoșani s-a alăturat și în acest an campaniei Let’s Do It, Romania!
Instituția Prefectului-Județul Botoșani a transmis invitații de participare către Consiliul Județean Botoșani, Primăria Botoșani și celelalte 77 de unități administrativ-teritoriale din județ, în vederea mobilizării voluntarilor și gestionării deșeurilor rezultate în urma activității de voluntariat.
Startul oficial al campaniei se va da de către angajații Instituției Prefectului și ai structurilor MAI, participanți la campanie, ai Consiliului Județean Botoșani și ai Primăriei Botoșani.
🕘 Ora de întâlnire: 09:00
📍 Punct de întâlnire Botoșani: Parcarea Palatului Administrativ
Let’s Do It, Romania!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending