Connect with us

Educație

Programul „Masă sănătoasă” în școli 2025, aprobat de Guvern. Ce alimente vor primi elevii. Anunțul ministrului Educației

Publicat

Publicitate

Programul național ”Masă sănătoasă” (PNMS) a fost aprobat de Guvern pentru anul 2025. Vor fi peste 500.000 de beneficiari, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, marți, la finalul ședinței de Guvern, scrie alba24.ro.

”Ideea este să continuăm programul în unitățile pe care le-am avut și anul trecut.

Este un mecanism psiho-educațional, avem o problemă majoră privind abandonul școlar, are un rol de prevenire a acestuia.

Vom veni cu altă hotărâre de guvern prin care să detaliem unitățile care vor beneficia de program”, a declarat ministrul.

Programul ”Masă sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, dacă masa caldă nu poate fi asigurată. Limita valorică este de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Programul ”Masă sănătoasă” în școli 2025, aprobat de Guvern

Se vor furniza:

Publicitate
  • masă caldă preparată conform normelor minime obligatorii ce trebuie respectate în pregătirea mâncării pentru copii, ori un
  • pachet alimentar: produse de panificație din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g- maximum 50% din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului și legume – roșii, castraveți, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25% din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor.

Programul ”Masă sănătoasă” în școli 2025, aprobat de Guvern. Selecția unităților școlare

Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se realizează de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar. Sunt vizate unități din medii dezavantajate geografic, economic sau social..

Unitățile de învățământ incluse în program vor continua să implementeze programul și în anul școlar 2024 – 2025.

Se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena și siguranța produselor alimentare.

Programul național ”Masă sănătoasă” este însoțit și de măsuri educative extracurriculare și extrașcolare, desfășurate independent sau integrat, în unitățile de învățământ preuniversitar, în cadrul programelor ”Școala Altfel” și Săptămâna verde”.

Finanțarea programului se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, în funcție de numărul de beneficiari și de limita valorii zilnice. Finanțarea poate fi completată de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, care dispun de mijloacele necesare preparării şi distribuirii mesei calde sau, după caz, a pachetelor alimentare, pot utiliza sumele alocate, în scopul creşterii calităţii acestora.

Programul ”Masă sănătoasă” în școli 2025, aprobat de Guvern. Condiții de pregătire a mesei pentru preșcolari și elevi

  • nu se adaugă aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust în cazul mâncărurilor calde, preparate la nivelul cantinelor din incinta unităților de învățământ sau la nivelul unităților de tip catering și care urmează a fi servite preșcolarilor și elevilor
  • produsele de origine animală sau nonanimală din care se prepară aceste mâncăruri trebuie să respecte legislația în vigoare privind aditivii permiși a fi adăugați în alimente
  • ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește, ci se înăbușă cu apă
  • sarea iodată utilizată trebuie să respecte legislația în vigoare privind aditivii permiși a fi adăugați în alimente
  • evitarea asocierii alimentelor din aceeași grupă la felurile de mâncare servite, de exemplu, la masa de prânz nu se vor servi felul 1 și felul 2 preponderente cu glucide – cereale, ca de exemplu, supa cu găluști și friptura cu garnitură din paste făinoase, ci din legume
  • nu se vor permite mâncărurile precum tocături prăjite
  • ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor
  • se recomandă îmbogățirea rației în vitamine și săruri minerale prin folosire de salate din crudități și adăugare de legume-frunze în supe și ciorbe
  • interdicția folosirii cremelor cu ouă și frișcă, a maionezelor, indiferent de anotimp, precum și a ouălor fierte, nesecționate după fierbere
  • mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar- veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare
  • unitățile de învățământ în care se desfășoară Programul au obligativitatea de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor

Programul ”Masă sănătoasă” în școli 2025, aprobat de Guvern. Variante orientative de meniu

Variante de meniu ce includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:

  • ciorbă de legume
  • supă de pui cu legume
  • ciorbă de văcuță cu legume
  • legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar
  • mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită
  • pilaf cu legume și ficăței de pui
  • piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc
  • piure de cartofi, salată cu piept de curcan
  • mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
  • ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc;
  • orez cu legume și pui/carne slabă de porc/vită la tavă
  • sufleu de broccoli cu brânză
  • cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar
  • tocană de legume cu orez brun
  • piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume la cuptor
  • omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea
  • sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
  • dovlecel umplut cu brânză la cuptor
  • ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani
  • macaroane cu brânză
  • cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou
  • quinoa cu legume
  • sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată
  • sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov

În situația desfășurării cursurilor prin intermediul tehnologiei și al internetului sau a școlarizării elevilor la domiciliu, produsele alimentare vor fi livrate și distribuite zilnic elevilor care nu participă la cursuri în unitatea de învățământ, conform deciziei la nivel local și cu respectarea prevederilor legale în vigoare, potrivit hotărârii de Guvern.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA Bootșani: Vizarea carnetelor de rentă viageră agricolă

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centru Județean Botoșani informează că, în perioada 03 martie – 31 august 2025 (în zilele lucrătoare), pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2024, rentierii vor solicita viza anuală, fie prin prezența fizică, fie prin mijloace electronice de comunicații sau poștă/curier.

Pentru vizarea electronică, rentierii vor transmite documentele necesare acordării vizei pe adresa de e-mail a Centrului APIA unde se află dosarul rentierului și vor contacta telefonic funcționarii APIA CJ Botoșani pentru a primi confirmarea acordării vizei.

La nivelul Centrului Județean Botoșani, estimăm că în anul 2025, vor viza carnetele peste 700 de rentieri agricoli.

Lista nominală a codurilor de rentier și județul de vizare” este postată pe site-ul APIA și poate fi accesată la adresa: https://apia.org.ro/ajutoare-specifice/masuri-de-sprijin-finantate-de-la-bugetul-national/renta-viagera-agricola/.

Documentele pe care trebuie să le prezinte rentierul la depunerea declaraţiilor de vizare, personal sau prin împuternicit/mandatar/curator, sunt următoarele:

– carnetul de rentier agricol;

Publicitate

– actul de identitate al solicitantului;

– decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I sau II/decizia de la comisia de expertiză medicală și decizia de pensionare la limită de vârstă – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I sau II a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă;

– procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care vizarea carnetului de rentier agricol este solicitată prin reprezentant legal;

– contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, cu respectarea prevederilor Legii arendării nr.16/1994*), cu modificările şi completările ulterioare, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil;

– extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei (opţional);

– declarația pentru obţinerea vizei anuale conform modelului din Anexa la Normele metodologice de aplicare a prevederilor „titlului XI Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, aprobate prin Ordinul nr.1272/2005.

Informații pentru moștenitorii rentierilor

În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia până la data decesului poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii, la oricare Centru APIA, până la data limită 15.10.2025, a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:

  • carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original);
  • copie a certificatului de deces;
  • copie a actului doveditor privind calitatea de moștenitor (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune învestită cu formula ”definitivă”);
  • copie după B.I/C.I./paşaport al moştenitorului;
  • împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original);
  • extras de cont pe numele moștenitorului.

Deoarece carnetul de rentier este un document care se depune obligatoriu în original, acest tip de cerere poate fi depusă la sediile Centrelor județene ale APIA, respectiv Centrul Municipiul București sau poate fi transmisă prin poștă/curier.

Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art.6 alin.1 şi alin.2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2025, prin mandat poştal sau virament bancar.

Legislaţie:

  • Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, titlul XI renta viageră agricolă, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.1272/503/2005 modificat prin Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.348/24.08.2023 și nr.356/16.09.2024, respectiv al Ministerului Finanțelor nr.2.678/04.10.2023 și nr.6219/01.10.2024, privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente cu modificările şi completările ulterioare, sunt stabilite condiţiile de acordare a rentei viagere agricole.

Datele de contact ale Centrelor APIA le puteți vizualiza pe site-ul instituției www.apia.org.ro , accesând link-ul: https://apia.org.ro/centre-judetene/.

Citeste mai mult

Eveniment

Postul Paștelui 2025: Rețete de mâncare pentru perioada postului. Lista alimentelor ce pot fi consumate fără să încalci canoanele

Publicat

Publicitate

Postul Paștelui 2025: Rețete de mâncare pentru perioada postului. De luni începe Postul Paștelui, o perioadă de 40 de zile în care mulți credincioși renunță la alimentele de origine animală, scrie alba24.ro.

Acest post, cel mai important din calendarul creștin, ne pregătește pentru sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 20 aprilie.

Deși renunțăm la produsele de origine animală, există o mulțime de opțiuni delicioase pe care le putem include în meniul zilnic.

În continuare, vă propunem câteva rețete simple și rapide de post, care vă vor diversifica mesele și vă vor ajuta să aveți o alimentație echilibrată pe parcursul celor 40 de zile de post.

Postul Paștelui 2025

În tradiția ortodoxă, postul nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente, ci și o cale de purificare sufletească și de îndepărtare de patimi. Beneficiile postului se reflectă în mai multe aspecte ale vieții.

Din punct de vedere fizic, schimbarea regimului alimentar ajută organismul să elimine toxinele și poate contribui la o stare de sănătate mai bună. Totodată, renunțarea la vicii are un impact pozitiv asupra echilibrului nostru general

Publicitate

Pe plan spiritual, postul este un timp al rugăciunii și al introspecției, oferind șansa de a ne apropia mai mult de Dumnezeu și de a lăsa Harul să lucreze în viața noastră.

Nu în ultimul rând, postul înseamnă și fapte bune.

Ajutându-i pe cei din jur, această perioadă devine nu doar un exercițiu personal, ci și o experiență colectivă, așa cum subliniază și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „în vindecarea bolnavilor, contează foarte mult și credința comunității, a obștii, a celor din jur”.

Rețete de post: Feluri de mâncare rapide pentru perioada postului

Chiar dacă se renunță la produsele de origine animală, există multe variante gustoase pentru a satisface pofta de mâncare.

Iată câteva rețete simple și sănătoase, perfecte pentru a-ți diversifica mesele de post.

Ciorbă de legume de post

Ingrediente:

  • 1 ceapă;
  • 2 morcovi;
  • 1 ardei gras;
  • 1 cartof mare;
  • 1 zucchini;
  • 1/2 varză mică;
  • 2 roșii;
  • 1 litru apă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust;
  • Mărar sau pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare:

  • Se curăță și se taie legumele în cuburi mici;
  • Într-o oală, se încinge uleiul și se călesc ceapa și morcovii, adăugând puțină sare;
  • Se adaugă restul legumelor și se toarnă apa;
  • Se lasă să fiarbă la foc mic până când legumele sunt fragede (aproximativ 30-40 de minute);
  • Se adaugă roșiile tăiate și se mai lasă 10 minute pe foc;
  • La final, se condimentează cu sare, piper și se adaugă mărar sau pătrunjel tocate.

Ardei umpluți cu orez și legume

Ingrediente:

  • 6 ardei grași;
  • 200 g orez;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 zucchini;
  • 2 roșii;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare, piper, ierburi de Provence;
  • 1 linguriță pastă de tomate.

Mod de preparare:

  • Se taie vârful ardeilor și se scot semințele;
  • Se pune orezul la fiert pentru 5 minute;
  • Într-o tigaie, se călesc ceapa și morcovul date pe răzătoare, adăugând puțină sare;
  • Se adaugă dovlecel tăiat cubulețe și roșiile tocate;
  • După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă orezul fiert și pasta de tomate;
  • Se condimentează cu sare, piper și ierburi;
  • Se pune amestecul obținut în ardei și se așază într-o oală;
  • Se adaugă apă (aproape cât să-i acopere) și se lasă la fiert timp de 30-40 de minute.

Chili de post cu fasole și legume

Ingrediente:

  • 2 căni de fasole roșie fiartă;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 ardei gras;
  • 2 roșii;
  • 2 linguri de pastă de tomate;
  • 1 linguriță de chili sau boia iute;
  • 1 linguriță de cumin;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  • Se călesc ceapa și ardeiul gras tăiate în cuburi mici într-o tigaie cu ulei de măsline;
  • Se adaugă roșiile tocate și pasta de tomate și se lasă la fiert 5-10 minute;
  • Se pune fasolea fiartă și se adaugă condimentele: chili, cumin, sare și piper;
  • Se lasă să fiarbă la foc mic încă 20 de minute și se amestecă din când în când;
  • Se servește fierbinte, opțional cu o garnitură de orez sau pâine de post.

Dovlecei umpluți cu orez și legume

Ingrediente:

  • 4 dovlecei mari;
  • 100 g orez;
  • 1 ceapă;
  • 1 morcov;
  • 1 ardei gras;
  • 2 linguri pastă de tomate;
  • 1 lingură ulei de măsline;
  • Sare, piper și ierburi.

Mod de preparare:

  • Se taie dovleceii pe jumătate și se scobesc de semințe;
  • Orezul se fierbe în apă cu sare pentru 10 minute;
  • Ceapa, morcovul și ardeiul se toacă mărunt și se călesc într-o tigaie cu ulei de măsline;
  • Se adaugă pasta de tomate și orezul fiert, iar amestecul se condimentează cu sare, piper și ierburi;
  • Se pune amestecul obținut în dovlecei și se așază într-o tavăș
  • Se adaugă apă în tavă și se lasă la cuptor la 180°C pentru 30-40 de minute.

Supă cremă de cartofi și praz

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari;
  • 1 praz;
  • 1 ceapă;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 1 litru apă;
  • Sare și piper după gust;
  • 1 linguriță de cimbru.

Mod de preparare:

  • Se taie cartofii și prazul în bucăți mici, iar ceapa se toacă mărunt;
  • Se călesc ceapa și prazul în ulei de măsline până devin moi;
  • Se adaugă cartofii și apă, apoi se fierbe totul până cartofii sunt complet fierți;
  • Se pasează supa cu un blender până devine cremă;
  • Se condimentează cu sare, piper și cimbru. Se poate servi cu crutoane de pâine prăjită.

Postul Paștelui 2025. Cum se postește

Biserica recomandă ca Postul Paștelui să fie ținut cu măsură și înțelepciune, în funcție de puterea fiecăruia. Potrivit crestinortodox.ro, se postește astfel:

  • În primele zile din prima săptămână, se recomandă să nu se mănânce nimic. Cei care nu pot ține un post atât de strict pot posti până seara și, dacă se poate, să mănânce doar pâine și apă. Același lucru este recomandat și pentru primele trei zile din Săptămâna Patimilor (luni, marți și miercuri) și pentru ultimele două zile (vineri și sâmbătă).
  • În Miercurea din Săptămâna Patimilor, se postește până seara, iar după slujbă se poate mânca pâine și legume fierte, fără ulei.
  • În restul postului, de luni până vineri, se recomandă o singură masă pe zi, seara, cu mâncare simplă, uscată. În zilele de sâmbătă și duminică, se pot lua două mese, iar mâncarea poate conține legume fierte, puțin ulei și vin.

Postul Paștelui 2025: Ce alimente se pot consuma în post

Postul nu înseamnă doar renunțare și sacrificii, ci și o oportunitate de a adopta un stil de viață mai simplu și mai sănătos.

Chiar dacă nu se consumă alimente de origine animală, există multe variante care pot asigura energia necesară zilnic.

Alimente permise în post:

  • Fructe și legume – Mere, banane, portocale, struguri, cartofi, morcovi, fasole verde, ardei, roșii, castraveți;
  • Cereale – Năut, ovăz, quinoa, hrișcă;
  • Produse din soia – Tofu, lapte de soia, iaurt vegetal;
  • Semințe și nuci – Nuci, migdale, alune, semințe de floarea-soarelui, dovleac, susan, chia;
  • Pâine și produse de panificație – Covrigi, pâine integrală, lipii (fără lapte sau ouă);
  • Uleiuri vegetale – Ulei de măsline, de floarea-soarelui, de cocos;
  • Dulciuri de post – Ciocolată neagră fără lapte, gem, compot, miere (în funcție de tradițiile fiecăruia).

În unele zile din post, Biserica permite și consumul de pește, mai ales de Buna Vestire (25 martie) și de Floriile (13 aprilie).

Citeste mai mult

Eveniment

Microbuzele electrice intră în circulație în Flămânzi: Trasee și tarife

Publicat

Publicitate

Începând de astăzi, transportul public din Flămânzi se modernizează prin introducerea microbuzelor electrice. Noile vehicule oferă un transport mai ecologic și eficient, iar tarifele sunt următoarele:

Bilet 1 călătorie – 4 lei (achitat la șofer)
Abonament lunar (30 călătorii) – 100 lei (achiziționat la șofer)
Trasee și orare actualizate
Pentru a răspunde nevoilor locuitorilor, Traseul 3 a fost modificat pentru a deservi și elevii din zona Bălcescu. De asemenea, au fost ajustate numărul de curse și orele de plecare:
Traseul 1: Centrul civic – Liceul „N. Bălcescu” (07:00, 13:00) – diverse străzi – retur la Centru civic.
Plecare: 07:00, 09:00, 11:00, 13:00, 14:30, 16:00.
Traseul 2: Centru civic – str. D. Iov – diverse străzi – retur.
Plecare: 06:50, 08:30, 10:30, 12:50, 14:30, 16:00.
Traseul 3: Centru civic – Liceul „N. Bălcescu” (07:30, 13:00) – diverse străzi – retur.
Plecare: 07:20, 09:30, 11:30, 13:20, 15:00, 16:30.
Noua flotă electrică promite un transport mai confortabil și mai puțin poluant pentru locuitorii orașului.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 42 de ani, din Rădăuți-Prut, s-a urcat la volan cu toate că nu avea permis. Acum are dosar penal

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit, sâmbătă, pentru control, pe drumul național DN 24 C, în comuna Rădăuți Prut, un autovehicul condus de un bărbat, de 42 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule. Mai mult decât atât, autovehiculul pe care îl conducea nu avea asigurare obligatorie și nici inspecția tehnică periodică efectuată.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending