Connect with us

Eveniment

Programul „Euro 200”. Elevii și studenții primesc bani pentru calculatoare în 2022

Publicat

Publicitate

Programul “Euro 200” de acordare a unui ajutor financiar în valoare de 200 de euro elevilor şi studenţilor, în vederea achiziţionării de calculatoare, va continua în acest an,relatează alba24.ro. Potrivit calendarului, bonurile de achiziţionare vor fi distribuite în perioada 16 august – 31 august, iar cumpărarea propriu-zisă va fi în perioada 16 august – 14 octombrie.

Depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare se va face până în data de 14 aprilie.

Ordinul ministrului educației privind aprobarea Calendarului pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare pentru anul 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 62 din 20 ianuarie 2022.

Potrivit documentului, calendarul pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare pentru anul 2022 este următorul:

  • Stabilirea și numirea comisiilor județene, a comisiilor din unitățile și instituțiile de învățământ – până la 1 aprilie
  • Depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare – până la 14 aprilie
  • Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din unitățile și instituțiile de învățământ, împreună cu comisiile de anchetă socială – în perioada 2 – 20 mai
  • Centralizarea cererilor la Comisia centrală prin intermediul portalului dedicat – în perioada 23 – 30 mai
  • Afișarea pe portalul Ministerului Educației a listei nominale a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru – 3 iunie
  • Afișarea în fiecare unitate de învățământ a listei beneficiarilor – 3 iunie
  • Depunerea contestațiilor – în perioada 6 – 10 iunie
  • Rezolvarea contestațiilor – în perioada 13 – 17 iunie
  • Afișarea rezultatului contestațiilor în fiecare unitate de învățământ – 17 iunie
  • Afișarea pe portalul Ministerului Educației a listei finale a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru – 15 iulie
  • Achiziția bonurilor valorice de către Ministerul Educației și distribuirea către inspectoratele școlare/universități – în perioada 25 iulie – 12 august
  • Eliberarea bonurilor valorice către beneficiari – în perioada 16 – 31 august
  • Achiziționarea de calculatoare – în perioada 16 august – 14 octombrie
  • Depunerea copiilor după facturi și după procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți – în perioada 16 august – 17 octombrie
  • Depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor după facturi și după procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia județeană, respectiv la comisiile din instituțiile de învățământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat – în perioada 16 august – 28 octombrie
  • Decontarea către operatorii economici – în perioada 22 august – 18 noiembrie

Potrivit Legii nr. 269/2004, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, pot primi, în cadrul programului „Euro 200”, un ajutor de stat în vederea cumpărării unui calculator nou, de tip desktop, laptop sau netbook.

Cuantumul ajutorului a rămas neschimbat de la apariția programului. Mai exact, acesta reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un calculator, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea calculatorului achiziționat.

Publicitate

Beneficiarii programului sunt tinerii cu vârsta de până la 26 de ani (elevi sau studenți) care vor să-și cumpere un calculator nou și care provin dintr-o familie cu un venit de până la 250 de lei pe membru de familie.

Ajutorul bănesc se acordă o singură dată în cadrul unei familii, familii fiind considerate, pe lângă cele formate din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc împreună cu copiii lor și ai fiecăreia dintre ele.

Potrivit HG 1.294/2004, configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru cumpărarea cărora se acordă sprijinul financiar este:

  • pentru desktop – procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvență procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 17 inchi; tastatură, mouse optic;
  • pentru laptop – procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvență procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15 inchi; rezoluție minimum 1.366 x 768; DVD;
  • pentru netbook sau echivalent – procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10 inchi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Ministerul Sănătății vrea ca sucurile și alimentele nesănătoase să fie INTERZISE în școli

Publicat

Publicitate

Veste bună pentru părinții din România: Sucurile și alimentele nesănătoase urmează a fi INTERZISE în școli. Acest lucru după ce Ministerul Sănătății propune restricționarea vânzării sucurilor și a alimentelor nesănătoase în școli. Ministerul a lansat în dezbatere un ordin în acest sens, care vizează vânzarea băuturilor îndulcite, răcoritoarelor și energizantelor în școli, permițând doar apa potabilă sau minerală îmbuteliată, relatează alba24.ro.

În plus, se actualizează, după 16 ani, lista alimentelor nerecomandate pentru elevi, punând accent pe produse mai sănătoase, cu mai puțin zahăr, sare și grăsimi. 

Documentul propune măsuri clare pentru încurajarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și promovează un viitor mai sănătos.

Printre produsele interzise se numără cele cu mult zahăr (peste 15 g/100 g), grăsimi saturate (peste 5 g/100 g) sau sare (peste 1,5 g/100 g). Așadar, chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite nu vor mai fi disponibile în școli.

Sucurile și alimentele nesănătoase vor fi INTERZISE, în schimb vor fi încurajate opțiuni sănătoase, precum fructele proaspete, legumele și iaurturile simple.

De asemenea, băuturile tip milkshake și iaurturile cu multe arome și zahăr nu vor mai face parte din oferta școlară, potrivit edupedu.ro.

Publicitate

Alimente nerecomandate pentru comercializarea în spațiile de învățământ preuniversitare

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, oferă o listă a alimentelor care nu sunt recomandate pentru comercializare în unitățile de învățământ preuniversitare, printre care:

  • alimente cu conținut mare de zaharuri
  • alimente cu conținut mare de grăsimi
  • alimente cu conținut mare de sare
  • băuturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi
  • băuturi calde tip cafea sau ceai instant
  • băuturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi
  • alimente neambalate
  • alimente neetichetate

Alimente recomandate a se servi cel mai des

Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opțiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare și surse bogate de nutrienți esențiali dezvoltării optime.

Alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele și gustările, în cantități adecvate în funcție de vârstă, potrivit Ministerului Sănătății.

Pe această listă, regăsim:

  • fructe și legume proaspete
  • fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr
  • sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/ sare.
  • aluat de pizza din cereale integrale
  • paste din grâu integral și cereale
  • cartofi piure, copți sau fierți
  •  iaurt de soia, cocos, migdale sau caju neîndulcit

Vezi lista completă pe Ministerul Sănătății.

Citeste mai mult

Eveniment

Sălbăticie cu parul: Doi botoșăneni au fost trimiși în judecată după ce și-au bătut crunt vecinul la beție

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat astăzi că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților B.P., în vârstă de 40 de ani, din com. Broscăuți, jud. Botoșani și C.A., în vârstă de 36 de ani, din com. Ungureni, jud. Botoșani, cercetați săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor”.

S-a reţinut că, în data de 10.11.2024, în jurul orei 15.00, în timp ce se aflau în locuința unei persoane din localitatea Broscăuți, pe fondul unui conflict spontan și al consumului de alcool, inculpații au lovit cu pumnii, picioarele, dar și cu câte un par din lemn în zona corpului și a capului persoana vătămată V.G., cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 63-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Legea Arendei a fost modificată: Terenurile pot fi arendate pe o durată de MINIM 7 ani

Publicat

Publicitate

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care aduce o serie de modificări la Legea Arendei și care precuzează că terenurile pot fi arendate pe o durată de MINIM 7 ani, relatează alba24.ro.

Propunerea legislativă modifică Legea nr.287/2009 privind Codul civil, în sensul instituirii duratei arendării de minimum 7 ani „pentru a asigura previzibilitate şi stabilitate”.

S-au înregistrat 204 voturi „pentru”, 39 „contra” şi 14 abţineri, transmite Agerpres.

Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, prevede proiectul.

Subarendarea totală sau parţială este interzisă, sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi.

Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendaşului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract.

Publicitate

În cazul decesului arendatorului, moştenitorii sunt obligaţi să menţină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendaşul.

În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate.

Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora, mai prevede actul normativ. Camera Deputaţilor este for decizional.

Modificări importante la Legea Arendei: Ce este arendarea

Arendarea reprezintă un contract prin care proprietarul unui bun agricol (arendatorul) cedează temporar dreptul de exploatare a acestuia către o altă persoană (arendașul), în schimbul unei plăți numite arendă.

Acest acord permite arendașului să utilizeze bunul agricol pentru o perioadă determinată, beneficiind de producția obținută, în timp ce arendatorul primește o compensație financiară.

Obiectul arendării poate include diverse bunuri agricole, precum:

  • Terenuri cu destinație agricolă: arabile, vii, livezi, pepiniere, pășuni etc.
  • Animale destinate exploatării agricole.
  • Construcții și instalații agrozootehnice.
  • Mașini, utilaje și alte echipamente agricole.

Conform legislației în vigoare, contractul de arendă trebuie încheiat în formă scrisă, sub sancțiunea nulității absolute, și înregistrat la consiliul local în a cărui rază teritorială se află bunurile arendate.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Dorohoi. O casă de pe strada Colonel Vasiliu a luat foc

Publicat

Publicitate

O casă de pe strada Colonel Vasiliu din municipiul Dorohoi a luat foc, în această după-amiază, cel mai probabil din cauza coșului de fum neizolat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului. Vecinii au observat incendiul și au sunat după ajutor, la 112.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Aceștia au constatat faptul că ardeau acoperișului casei și bunurile din camera centralei, bucătărie și un dormitor. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit mai bine de două ore.  Au fost salvate și protejate de foc bunurile din alte patru încăperi, o casă din aceeași gospodărie, locuința vecinilor, dar și o autoutilitară.

Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

Publicitate

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending