Connect with us

Eveniment

Program de furnizare a apei restricționat la Curtești, Răchiți, Stăuceni, Unțeni

Publicat

Publicitate

În vederea refacerii rezervei de apă obligatorii din Stația de tratare a apei Cătămărești Deal, afectata de seceta pedologica din această perioadă, utilizatorii din localitățile Curtești, Răchiți, Stăuceni, Unțeni vor avea program de apă restricționat, după cum urmează: în intervalul orar 20:00-08:00, pentru perioada 20 iulie 2024 – 23 iulie 2024.

S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani face un nou apel către toți utilizatorii pentru folosirea apei numai pentru uz casnic și menajer!

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșaniul pierde un profesor de excepție: George-Robert Postolache, simbol al bunului simț și al eleganței morale

Publicat

Publicitate

George-Robert Postolache a fost profesor de orgă și pian în cadrul Școlii Populare de Arte din Botoșani, unde a contribuit activ la formarea artistică a tinerilor pasionați de muzică.

Parcursul său educațional reflectă o pregătire temeinică în domeniul muzicii. A început studiile la Școala Populară de Arte din Botoșani, specializându-se în orgă electronică, apoi a urmat Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din același oraș, unde s-a perfecționat la chitară și pian. Studiile superioare le-a absolvit la Facultatea de Muzică din București, consolidându-și astfel cunoștințele teoretice și abilitățile interpretative.

De-a lungul timpului, George-Robert Postolache a activat ca instrumentist, fiind contrabasist în ansamblul Clubului Copiilor din Botoșani. A colaborat, de asemenea, cu ansamblul folcloric „Datina” și cu prestigioasa orchestră de muzică populară „Rapsozii Botoșanilor”, aducându-și contribuția la promovarea tradițiilor muzicale locale.

În aceste momente grele, profesorii elevii și cunoscuții au transmis mesaje de condoleanțe.

„Cu drepții să te așeze bunul Dumnezeu de-a dreapta Sa, prieten drag cu suflet blând și iubitor! Cu tristețe am primit vestea, dar inimile noastre rămân pline de nădejde, căci te-ai mutat la viața cea adevărată, în Împărăția lui Hristos, unde nu este durere, nici întristare, ci odihnă veșnică. Cel ce este Învierea și Viața să-ți dăruiască lumina feței Sale și să te primească în ceata celor bineplăcuți Lui, căci moartea nu este sfârșitul, ci începutul întâlnirii depline cu iubirea cea fără de moarte. Vei rămâne pentru noi toți un exemplu desăvârșit de modestie, discreție și bun simț!” (Catalin Mihai Apetrei).

„Cu profundă tristețe am aflat vestea trecerii în neființă a bunului nostru prieten, coleg și mentor, profesorul Robert. A fost nu doar un muzician de excepție, ci și un suflet nobil, care a lăsat o amprentă de neșters în inimile celor pe care i-a învățat și i-a inspirat!!! Ne va lipsi enorm blândețea, pasiunea sa pentru muzică și generozitatea cu care și-a dăruit cunoașterea. Gândurile mele se îndreaptă către familia îndurerată! Dumnezeu să te odihnească în pace , domn profesor” (Adrian Aursulesei).

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Al nouălea dosar privind frauda la permise auto în Suceava: 79 de persoane trimise în judecată, între care comisarul-șef de poliție Ionuț Radu Obreja și zeci de candidați

Publicat

Publicitate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au finalizat al nouălea dosar penal privind fapte de corupție asociate fraudării examenelor pentru obținerea permiselor de conducere, desfășurate în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava (S.P.C.R.P.C.Î.V.). În acest dosar au fost trimiși în judecată 79 de inculpați, iar alți 18 au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, scrie newsbucovina.ro.

Printre inculpații trimiși în judecată se numără comisarul-șef de poliție Obreja Radu Ionuț, fost șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări, acuzat de luare de mită în formă continuată și trafic de influență. Acesta ar fi coordonat un grup infracțional organizat implicat în fraudarea probei teoretice a examenului pentru permis, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 800 și 5.500 de euro.

Procurorii susțin că, în perioada ianuarie – noiembrie 2020, Obreja, alături de alți polițiști, instructori auto și persoane fără calitate specială, ar fi asigurat accesul candidaților în sala de examinare cu dispozitive de comunicare sau înregistrare, ori le-ar fi comunicat direct răspunsurile corecte la întrebările examenului teoretic.

Vă rugăm să acceptați consimțământul pentru cookie-uri

Un exemplu concret reținut de anchetatori: la 19 august 2020, comisarul Obreja ar fi primit, prin intermediul inculpatului P.S.L., suma de 2.400 de euro de la doi candidați, pentru a le permite accesul în sala de examinare cu echipamente tehnice folosite la fraudare.

Publicitate

Un alt inculpat, R.I., instructor auto, este acuzat că a intermediat legătura dintre candidați și gruparea infracțională, a colectat sume de bani și a oferit instrucțiuni clare privind frauda. El ar fi colaborat inclusiv cu un alt intermediar, Perijoc Gheorghe Ionel, în remiterea mitei.

Dintre cei trimiși în judecată, 75 sunt candidați acuzați de dare de mită, iar o persoană este cercetată pentru cumpărare de influență.

Anterior, între 2022 și 202518 inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, recunoscând că au plătit pentru a frauda examenul. Aceștia au acceptat pedepse cuprinse între 1 an și 8 luni și 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe durata unor termene de supraveghere de 2 ani și 6 luni.

Procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra sumelor deținute de inculpații Obreja Radu Ionuț și P.S.L., în vederea confiscării speciale.

Dosarul, împreună cu acordurile de recunoaștere, a fost înaintat spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunerea menținerii măsurilor asigurătorii.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezidențiale 2025: Peste 18 milioane de alegători, așteptați duminică la urne. Aproape 19.000 de secții în țară

Publicat

Publicitate

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni.

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.

Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

***

La alegerile din 4 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:

* în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;

Publicitate

* în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;

* în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;

* în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;

* în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne.

***

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Biroul Electoral Central a venit cu precizări în cazul alegătorilor care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată mențiunea referitoare la adresa de domiciliu, fiind vizați cetățenii care vor fi trecuți în lista electorală suplimentară.

Prin art. II pct. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români a fost eliminată de pe cărțile electronice de identitate în format tipărit mențiunea referitoare la adresa de domiciliu.

”Astfel, în cazul persoanelor care își vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărți electronice de identitate la o secție de votare unde sunt înscriși în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secției de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informații probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală. În aceste situații, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, președintele biroului electoral al secției de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, de unde va fi redirecționat către Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, care îi va
comunica informațiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare”, precizează BEC.

***

În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 – 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.

Când vin la vot, alegătorii își prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

SIMPV semnalează dacă:

* persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
* persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la secția respectivă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este arondat la altă secție de votare;
* alegătorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electorală permanentă;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin;
* alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a votat prin corespondență, votul prin corespondență transmis de acesta fiind recepționat de biroul electoral competent.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea ‘VOTAT’ înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Cel care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.

Totodată, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale.

***

Cei 11 candidați care își dispută fotoliul de la Cotroceni sunt, potrivit ordinii de pe buletinul de vot:

* poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)

* poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală ‘România, Înainte!’)

* poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)

* poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)

* poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)

* poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)

* poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

* poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

* poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

* poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)

* poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).

Cinci candidați – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie de 38 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 38 de ani, din municipiul Botoșani, care la data de 30 aprilie a.c., a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Dănilă Gabriela Alina are următoarele semnalmente: 1,76 m înălțime, aproximativ 78 de kg, ochi căprui, păr șaten, față ovală.

Vestimentație la momentul plecării: pantaloni negri cu inserții de fir auriu, tricou și geaca de culoare neagră.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending