Connect with us
Publicitate

Eveniment

Prognoza meteo transmisă de ANM pentru ianuarie 2022

Publicat

Publicitate

Prima lună a anului 2022 vine cu vreme bună și temperaturi mai mari decât în mod obișnuit. Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni, menționează alba24.ro. Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunilie intracarpatice, dar local și în cele estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Va ploua și ninge puțin în majoritatea regiunilor.

Vremea în săptămâna 3 – 9 ianuarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, dar și deficitar în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Temperaturi: maxime de 1 și 14 grade Celsius, mai cald în sudul Transilvaniei și sudul țării; cel mai cald va fi luni și marți, apoi temperaturile scad; de joi vor fi maxime de 1-4 grade și minime negative

Precipitații: ploi sau lapoviță în perioada 3-6 ianuarie, în majoritatea regiunilor joase; posibile ninsori la munte în jurul datei de 6 ianuarie

Publicitate

Vremea în săptămâna 10 – 16 ianuarie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunilie intracarpatice, dar local și în cele estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Temperaturi: maxime între -2 și 6 grade Celsius, mai cald în centrul, vestul și sudul țării; mai frig după 14 ianuarie

Precipitații: posibile ninsori în Transilvania, în perioada 12-14 ianuarie, ploi în nord-est

Publicitate

Vremea în săptămâna 17 – 23 ianuarie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi deficitar în jumătatea nord-vestică a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Temperaturi: maxime între -4 și 5 grade Celsius, mai frig în nord, nord-est și sud

Precipitații: posibile ninsori în  intervalul 17-19 ianuarie și 23 ianuarie în centru, vest, nord și sud

Vremea în săptămâna 24 – 31 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă, vor avea o tendință deficitară în toată țara.

Temperaturi: maxime între 1 și 8 grade Celsius, mai cald în centru, vest și sud

Precipitații: posibile ninsori în jurul datei de 26 ianuarie, în centru și vest.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cel mai important proiect de infrastructură rutieră pentru județul Botoșani avansează într-un ritm accelerat

Publicat

Publicitate

Cel mai important proiect de infrastructură rutieră pentru județul Botoșani avansează într-un ritm accelerat!

Consitrans, firma care realizează documentația tehnică, a configurat nodurile rutiere ale drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, atât cele de legătură cu Autostrada „Moldovei” (A7) și Varianta Ocolitoare a municipiului Botoșani, cât și pe cel de descărcare în drumul județean DJ291, Huțani – Bucecea, solicitat de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici. „În urma discuțiilor tehnice purtate la Ministerul Transporturilor cu reprezentanții CNAIR, ai firmei de proiectare, ai ministerelor avizatoare și ai echipei tehnice formată din reprezentanții celor două consilii județene și cei ai Zonei Metropolitane Botoșani, s-au identificat cele mai bune soluții tehnice pentru realizarea acestui proiect. După depășirea tuturor constrângerilor, proiectanții au configurat cele două noduri de capăt ale drumului de mare viteză, dar și cel pe care l-am cerut expres pentru descărcarea traficului spre Bucecea și Dorohoi. Din punctul nostru de vedere, acest nod este foarte important pentru dezvoltarea județului Botoșani, pentru că el deschide accesul zonei de nord și de vest a județului la rețeaua națională de autostrăzi. La Bucecea se dezvoltă un parc industrial, iar prin DJ291 se va colecta traficul dinspre Dorohoi și cele două puncte vamale: Siret și Racovăț. Se creează astfel premisele unui punct de importanță strategică la Huțani”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

După configurarea nodurilor și stabilirea celor trei variante de traseu, proiectanții pregătesc documentația tehnică pentru a intra în prima analiză multicriterială. „Vrem să lăsăm și acest proiect într-o fază cât mai avansată, pentru ca administrația județeană viitoare să nu poată renunța la el. Noi chiar credem că acest proiect este «pașaportul nostru pentru dezvoltare» și nu un proiect fantasmagoric, așa cum tot a declarat președintele ales al Consiliului Județean Botoșani”, a conchis Doina Federovici.

Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani. Va avea câte două benzi pe sens, va permite o viteză de deplasare de 120 de km/h, iar sensurile de mers vor fi delimitate prin separatoare.

Citeste mai mult

Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ȘTEFANIA MIHALACHE – CRISTINA ISPAS

Publicat

Publicitate
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, miercuri, 18 septembrie 2024, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitatele lunii septembrie sunt poetele Ștefania Mihalache și Cristina Ispas.
Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, la Liceul Tehnologic „Al. Vlahuță” Șendriceni și va fi moderată de Lucia Țurcanu; profesoară coordonatoare – Otilia Ungureanu.
ȘTEFANIA MIHALACHE (n. 1978, Brașov) este poetă și prozatoare, doctor în filologie la Facultatea de Litere a Universității din București (2012). A debutat în volumul colectiv Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brașoveni, editat de revista „Interval” în 2003. În 2004, publică romanul Est-falia (Editura Paralela 45), reeditat în 2022 (Editura Casa de Pariuri Literare). A mai publicat volumele de proză: Poemele secretarei (roman; Editura Cartea Românească, 2010; nominalizat la Premiul „Tânărul prozator al anului”, Gala Tinerilor Scriitori, 2011) și Gene dominante (povestiri; Editura Humanitas, 2022; Premiul Observator Lyceum, 2023). Participă cu povestiri în antologiile: Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (coordonatoare: Cristina Ispas; Editura Paralela 45, 2023); Lucruri mărunte. Copilăria în comunism (Editura Muzeelor Literare, 2023); Retroversiuni. Blocaje. Antologie de proză scrisă de femei (coordonatori: Cristina Ispas, Victor Cobuz; Editura Paralela 45, 2024); Garderoba. Antologie de proză scurtă (coordonatoare: Diana Iepure; Editura Paralela 45, 2024).
A debutat în poezie cu volumul Sisteme de fixare și prindere (Editura Nemira, 2016; nominalizat la Premiile Radio România Cultural; distins cu Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură, acordat de Fundația Alexandrion), urmat de Cronica Akasha (Editura Nemira, 2021; nominalizat la Premiile Radio România Cultural și Premiile „Observator cultural”) și Sunt liniștită, mi-e frică (cu ilustrații de Laurențiu Midvichi; Editura Paralela 45, 2024; nominalizat la Premiul Cartea de poezie – 2023 al Festivalului Național „George Bacovia” – Bac-Fest). Este prezentă în antologia de poezie românească și spaniolă Sombras, incendios y desvanes (Umbre, incendii și mansarde) (Editura VasoRoto, Madrid-Guadalajara, 2021).
Ștefania Mihalache este autoarea volumului de critică literară Copilăria. Reconstituiri literare după 1989 (Editura Paralela 45, 2019).
În 2019, a primit în Franța Premiul Boccace pentru proză scurtă.
CRISTINA ISPAS (n. 1979, Corabia) este poetă și prozatoare, doctor în filologie cu o teză despre fenomenul poetic românesc postdecembrist (2008). A debutat editorial cu volumul de versuri fetiţa. mixaj pe vinil (Editura Vinea, 2007), urmat de rezervaţia (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011, 2021; nominalizat la Premiile Revistei „Observator cultural”) și 40. să înceapă jocurile (Editura frACTalia, 2018; Premiul Sofia Nădejde pentru literatura scrisă de femei). Poemele ei au apărut în mai multe antologii, printre care: La Neagra (Editura Mirador, 2007); nasturi în lanul de porumb (Editura Brumar, 2008); poate ne vedem (Editura Mirador, 2010); Cele mai frumoase poeme din 2011 (Editura Tracus Arte, 2012); Un secol de poezie română scrisă de femei (Editura Cartier, 2018); Sombras, incendios y desvanes. Diecisete poetas rumanas (1961-1980) (Editura Vaso Roto, Madrid-Guadalajara, 2021).
A publicat proză scurtă în antologia dacă nu o viaţă liniştită, atunci o viaţă lentă (Editura Universităţii de Vest, 2017) şi a contribuit cu o serie de texte la antologia de limericks De ce n-au pisicile coadă (Editura Art, 2017). În 2022, în colecția Prima dragoste a Editurii Paralela 45, îi apare romanul Eva și ceilalți.
A coordonat câteva antologii: Generaţia de aur. Antologie de poezie tematică (împreună cu V. Leac; Editura FrACTalia, 2020); Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (Editura Paralela 45, 2023); Retroversiuni. Blocaje. Antologie de proză scrisă de femei (împreună cu Victor Cobuz; Editura Paralela 45, 2024).
Cristina Ispas a publicat poeme şi cronică literară în majoritatea revistelor importante din ţară şi a tradus mai multe cărţi din domeniile istorie şi analiză socio-politică. Selecţii din poemele ei au fost traduse în limbile maghiară, spaniolă şi engleză.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii au fost solicitați să intervină, în municipiul Botoșani, să scoată apa din curțile oamenilor. Mașină blocată pe strada Pacea

Publicat

Publicitate

În urma ploilor însemnate cantitativ din ultimele ore, pompierii au fost solicitați să intervină, în municipiul Botoșani, astfel:- pe strada Pacea, unde un autoturism nu putea înainta din cauza apei care s-a adunat pe șosea. În mașină se aflau conducătorul auto, în vârstă de 18 ani, dar și sora acestuia, de 5 ani. Pompierii au scos mașina din apă. Cei doi nu au avut de suferit de pe urma acestei întâmplări;

– pe strada Împărat Traian, unde subsolul unei case și curtea erau inundate. S-a intervenit cu motopompa pentru evacuarea apei;

– la Spitalul de Recuperare unde subsolul era inundat. Au fost evacuați aproximativ patru metri cubi de apă;

– în Parcul Tineretului, unde subsolul unei case și curtea erau inundate. S-a intervenit cu motopompa pentru evacuarea aproximativ trei metri cubi de apă.

Au acționat echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu motopompe.

Vă reamintim faptul că, județul Botoșani se află sub incidența unei atenționări meteorologice tip Cod Galben de ploi însemnate cantitativ, până la ora 13:00. Hidrologii spun că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și mențin codul portocaliu până la ora 18:00 și codul galben până la ora 24:00.

Publicitate

În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp.

Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.

Publicitate

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze cursurile de apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În cazul producerii unor inundații, recomandăm oamenilor să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc.

Conducătorilor auto le recomandăm să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Reamintim că orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.

Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de ploi însemnate cantitativ

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de ploi însemnate cantitativ pentru județul Botoșani, până la ora 13:00.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp.

Hidrologii spun că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora, fiind instituit cod portocaliu până la ora 18:00 și cod galben până la ora 24:00.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

▪ curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending