Connect with us
Publicitate

Actualitate

Profesorii care dau meditații, obligați să aibă casă de marcat

Publicat

Publicitate

Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II). Profesorii care oferă meditații trebuie să anunțe fiscul și să depună o declarație de venit până la data de 25 mai,relatează alba24.ro. Un studiu recent realizat de IRES și Societatea Academică din România a reliefat că un elev din trei face meditații la cel puțin o materie.

Cei mai mulți elevi români fac meditații la matematică, peste 80%, o treime la limba română și 29% la o limbă străină. Același studiu arată că în ceea ce privește bugetul alocat pentru meditații, acesta variază între 50 și 100 de lei de ședință.

Părinții asigură un buget de meditații de 300 de lei pe lună, dar dau și mai mult, dacă este nevoie. Elevii români au și alternativa programului „Școală după școală”, în care cadrele didactice sunt plătite din banii veniți de la asociațiile de părinți.

Publicitate

„Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii. Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis ANAF.

Declarația de venit trebuie depusă până la data de 25 a fiecărei luni

ANAF a publicat recent un ghid al profesorului care încasează bani din meditații. Acesta are obligația de a se înregistra la Registrul Comerțului, de a avea o casă de marcat și de a plăti impozit pentru veniturile realizate.

Publicitate

Declarația de venit pentru calcularea impozitului datorat statului trebuie depusă până la data de 25 a fiecărei luni.

Respectivul documentul nu precizează, însă și ce se întâmplă în cazul în care profesorii nu depun declarația la Fisc.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

De astăzi, Liceul „Demostene Botez” Trușesti este mai sărac. „Aici a fost un OM cum rar găsești”

Publicat

Publicitate
Cadrele fidactice și elevii liceului din Trușești sunt devastați de pierderea profesoarei Ana Ciubotaru, care era și directorul adjunct al instituției școlare.
„De astăzi Liceul Demostene Botez Trusesti este mai sărac…sufletul doamnei Ana Ciubotaru a ales sa plece într.o lume mai buna.
Aici a fost un OM cum rar găsești, mereu atentă la nevoile celor din jur, un cadru didactic profesionist ,care a găsit de fiecare data o cale de a ajunge la sufletul elevilor.
De acolo ne va veghea și ne va ghida cu aceiași căldură, blândețe și cu zâmbetul pe buze.
Rămas bun, suflet cald !, au scris pe pagina de facebook cadrele didactice.

Directoarea Liceului ,,Demostene Botez” din Trușești a pierdut lupta pentru viață, miercuri dimineață. Cu toate că medicii nu îi acordau prea multe șanse de supraviețuire, oamenii au sperat într-o minune. A trecut în veșnicie pe patul de spital, cu toate că i s-a acordat tot suportul medical. 

În urma sa rămâne o fiică în clasa a opta, dar și urmele pașilor săi care au lăsat doar lumină pe unde a trecut. Profesoară de română, Ana Ciubotaru a insuflat elevilor săi dragostea pentru țară și pentru tradițiile strămoșești, iar colegilor să-i le-a alungat de multe ori umbra de tristețe care venea din oboseală, neputință sau boală.

„Am sperat într-o minune. LA început chiar nici nu am vrut să cred că e adevărat! A rămas fetița ei care este în clasa a opta. Vorbea așa de frumos cu noi și era așa de optimistă…O mare pierdere”, a spus o profesoară din cadrul Liceului Trușești.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Deputatul Marius Budăi ia apărarea votanților lui Călin Georgescu: „Nimeni nu are dreptul să-i judece sau să-i eticheteze pentru votul lor. Este expresia unei nemulțumiri.”

Publicat

Publicitate

Deputatul Marius Budăi a declarat că toate criticile care au apărut în ultimele zile asupra candidatului-surpriză Călin Georgescu nu trebuie să se răsfrângă asupra alegătorilor acestuia. Votul lor, spune Budăi, este rezultatul unor nemulțumiri care nu au primit un răspuns din cauza certurilor dintre politicieni.

Resping categoric atacurile josnice la adresa VOTANȚILOR lui Călin Georgescu. Acei oameni și-au exercitat un drept democratic. Nimeni nu are dreptul să-i judece sau să-i eticheteze pentru votul lor. Cu certitudine, acel vot exprimă o neîncredere față de unii candidați propuși de partidele politice la aceste alegeri prezidențiale. Cu siguranță acei alegători au multe nemulțumiri, la care n-au primit un răspuns, pentru că unii politicieni au fost mai preocupați să-i atace pe alții decât să-și prezinte propriile soluții!”, spune Marius Budăi.

Reprezentantul PSD spune că răspunsul corect la nemulțumirea acestor votanți este ca dezbaterea electorală pentru alegerile parlamentare să fie centrată pe programele de guvernare și nu pe atacurile la persoană care au fost lansate „obsesiv” de unele partide până acum.

Publicitate

Din acest motiv am insistat în această campanie pe oferta  electorală a PSD și nu am răspuns la atacurile obsesive la adresa mea sau a colegilor mei. Și voi insista în continuare!  Pentru că există soluții bune pentru creșterea veniturilor românilor și pentru dezvoltarea economiei naționale! Condițiile esențiale sunt să fie pace și să ne concentrăm pe interesul național. Așa putem realiza ce am scris în programul PSD: creșterea sustenabilă a pensiilor și salariilor cu cel puțin 48% în următorii 4 ani, finalizarea Autostrăzii Moldova a drumului expres Botoșani-Suceava și a celorlalte autostrăzi care vor lega regiunile istorice și investiții în creșterea producției interne, pentru a reduce importurile și pentru a crea locuri de muncă mai bine plătite”, a declarat deputatul PSD.

https://www.facebook.com/share/p/1As45KpWES/?mibextid=WC7FNe

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Avertizare DNSC: o nouă serie de tentative de fraudă prin telefon. Sunt vizate datele bancare ale românilor

Publicat

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei noi campanii de spoofing prin apeluri vizează utilizatorii români, scrie alba24.ro.

”Există o nouă serie de tentative de fraudă care se folosește de spoofing-ul telefonic pentru a convinge utilizatorii români să partajeze atacatorilor date cu caracter sensibil, în special date bancare”, anunță DNSC.

Potrivit sursei citate, pentru a atrage potențiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică numită spoofing, în care atacatorul folosește tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima. Preluarea informațiilor de contact se face fără acordul instituției sau a persoanei fizice. Este nevoie doar de cunoașterea numărului de telefon sau a detaliilor de contact ale acestora. Astfel, nu se pot bloca astfel de inițiative la nivelul furnizorului de servicii telecom.

Publicitate

Există instrumente online care oferă astfel de servicii de tip spoofing, de cele mai multe ori în regim de plată pe minut de conversație. Însă atacatorii nu depind de aceste servicii și își pot crea propriul instrument de acest fel cu resurse relativ limitate. Este necesară doar ascunderea numărului inițial și înlocuirea lui cu o imagine falsă. Atacatorii se folosesc de această imagine falsă pentru a câștiga încrederea victimei.

Cum operează atacatorii
Atacatorii apelează victima, pretinzând că sunt din partea SIF Muntenia sau BVB. Folosesc pretextul unor presupuse acțiuni vechi pe care victima le-ar deține de mai mult timp, dar de care a uitat.

Atacatorii susțin că aceste acțiuni s-au apreciat foarte mult ca valoare, însă pentru a le vinde și a încasa sumele respective, victimei i se cer datele bancare. Bineînțeles, în realitate nu există aceste acțiuni, fiind doar un scenariu prin care atacatorii vizează datele bancare ale victimei.

Publicitate

Recomandări DNSC
Nu furnizați niciodată telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri suspecte, chiar dacă par a proveni de la instituții de încredere.

Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.

Raportați astfel de apeluri către organizația impersonalizată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.

Publicitate

În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)

Citeste mai mult

Eveniment

Sfântul Apostol Andrei – cel Întâi Chemat, Apostolul Românilor

Publicat

Publicitate

Biserica „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de copii Botoşani, îşi serbează, sâmbătă 30 noiembrie 2024, hramul principal, cu ocazia prăznuirii Sfântului Apostol Andrei.

Programul liturgic dedicat acestei sărbători începe vineri 29 noiembrie 2024, ora 1700, când se va oficia slujba Vecerniei unite cu Litia în cinstea Sfântului Apostol Andrei.

A doua zi, începând cu ora 700, se vor săvârși Miezonoptica, Ceasurile, Utrenia şi Sfânta Liturghie, precum și slujba parastasului. De la ora 1700, se va oficia Acatistul Sfântului Apostol Andrei.

Publicitate

 „În anul 1997, Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat ocrotitorul spiritual al României, deoarece el a adus creştinismul pe meleagurile noastre, fiind numit şi „Apostolul Românilor”. Fiind unul din cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos el ne îndeamnă, și în prezent, să căutăm mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu ,lăsând pe planul al doilea grijile de zi cu zi. Îi aşteptăm pe credincioşii botosăneni să ni se alăture  în aceste clipe de sărbătoare.” a declarat preotul paroh Marius Ciobanu.

 

Sf. Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiind fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul.

Publicitate

El  a propăvăduit în Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, în tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunăre și Scitia (adica Dobrogea noastra), si pana in Crimeea.

Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.

Preot paroh Marius Ciobanu

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending