Începând de astăzi, la nivelul județului vor fi mobilizați, în medie, zilnic, peste 150 de polițiști, pregătiți să intervină pe toate palierele, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale, fluidizarea traficului și creșterea gradului de siguranță rutieră.
Având în vederea că în aceste zile, traficul va fi aglomerat pe anumite artere rutiere, echipajele de poliție vor fi prezente pe drumurile publice, cu autospecialele dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest. Scopul acestora nu este de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și extrage din trafic acele persoane care reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.
Pentru protejarea cetățenilor, polițiștii se vor concentra pe zonele cu risc de producere a unor incidente care ar putea să tulbure liniștea și ordinea publică sau să-i pună în pericol, cum ar fi cluburi, discoteci și locuri în care se formează aglomerări de persoane.
Vă dorim să aveți parte de zile liniștite, lipsite de incidente nedorite, iar dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea vreunei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropia polițist.
I.S.U. BOTOȘANI
În contextul minivacanței de 1 Mai și al alegerilor prezidențiale, pompierii vor fi mobilizați pentru a interveni prompt în sprijinul cetățenilor, în orice situație de urgență.
Aceștia vor fi pregătiți să intervină pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor implicate în evenimente grave ce le pot pune viața în pericol și pentru acordarea primului ajutor medical. Atât sâmbătă, cât și duminică pompierii vor fi angrenați în misiuni de protecție a secțiilor de votare cu prilejul alegerilor.
Având în vedere faptul că în această perioadă numeroase persoane aleg să își petreacă timpul liber în natură, adresăm un apel la responsabilitate și la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, în special în cazul activităților de tip grătar.
Pentru siguranța tuturor, reamintim:
– focul trebuie aprins doar în locuri special amenajate, fără utilizarea substanțelor inflamabile;
– arderea trebuie supravegheată permanent, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată;
– se recomandă ca persoanele care organizează astfel de activități să aibă la îndemână mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului, precum un stingător de incendiu sau recipiente cu apă;
– la finalul activității, jarul trebuie stins complet, iar cenușa acoperită cu pământ, pentru a preveni reaprinderea;
– copiii trebuie supravegheați permanent, pentru a evita joaca în apropierea focului;
În gospodării, prepararea hranei prin utilizarea focului deschis trebuie să se desfășoare numai în condiții de siguranță și la distanțe corespunzătoare față de construcții, depozite de materiale combustibile, culturi agricole, păduri, plantații sau gospodării învecinate, pentru a preveni extinderea flăcărilor.
Respectarea acestor măsuri simple, dar esențiale, contribuie la protejarea vieții, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Informații suplimentare privind comportamentul în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
I.J.J. BOTOȘANI
În minivacanța de 1 Mai, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa pentru siguranța botoșănenilor, având în vedere atât contextul specific sărbătoririi Zilei Internaționale a Muncii, cât și desfășurarea turului întâi al alegerilor prezidențiale.
Misiunile noastre, executate preponderent în zonele aglomerate, unde cetățenii aleg să își petreacă timpul liber, vor viza prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională, protecția persoanelor, a comunității și intervenția la apelurile 112.
Jandarmii botoșăneni, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, vor acţiona permanent, atât prin echipaje proprii, cât si împreună cu polițiștii botoșăneni, pentru prevenirea faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice și verificarea respectării prevederilor Legii Picnicului. Menționăm că aprinderea focului și desfășurarea activităților de picnic în locuri neamenajate și nemarcate corespunzător constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000 de lei la 3000 de lei.
Persoanele care desfăşoară activități de picnic au obligaţia să supravegheze în permanență focul, să lase locul curat și nealterat la plecare și să respecte ordinea publică și bunele moravuri, conform prevederilor legislației în vigoare.
În zilele de 3 și 4 mai, pe timpul executării misiunii de protecție nemijlocită a secțiilor de votare, jandarmii din dispozitiv vor supraveghea în permanență zona secțiilor de votare din competență şi vor semnala cu operativitate orice problemă cu incidență asupra procesului electoral.
Facem precizarea că întreg efectivul disponibil al Inspectoratului de jandarmi Județean Botoșani, atât din structurile operative, cât și din structurile de suport, va fi implicat în executarea misiunilor contextuate procesului electoral.
Aducem la cunoștința cetățenilor că vânzarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, respectiv în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 m, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1500 de lei la 4500 de lei.
Jandarmii botoșăneni vor adopta în permanență o atitudine bazată pe principiile legalității, responsabilității, echidistanței, neutralității și imparțialității politice, fără a tolera faptele de natură penală sau contravențională prevăzute de legislația electorală sau faptele de tulburare a ordinii și liniștii publice.
S.T.P.F. BOTOȘANI
Măsuri dispuse la frontieră în minivacanța de 1 Mai
La nivelul structurilor Poliției de Frontieră din județul nostru au fost dispuse măsuri suplimentare pentru a se asigura un control fluent, operativ şi eficient în toate punctele deschise traficului internaţional și pentru a se întări dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat.
Începând de astăzi, aproximativ 300 de polițiști de frontieră vor asigura, zilnic, un control eficient şi operativ în punctele de frontieră și, totodată, vor desfășura misiuni specifice în zona de competență.
Dacă situația o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.
Atunci când traversați granițele noastre, respectați regulile și procedurile, iar în cazul în care dețineți informații despre activități ilegale sau suspecte, nu ezitați să le raportați polițiștilor de frontieră sau autorităților competente.
Pentru a evita aglomerația în punctele de trecere a frontierei recomandăm consultarea aplicației Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei în care sunt actualizaţi, în permanență, timpii de aşteptare la controlul de frontieră.
Pe raza județului Botoșani sunt deschise traficului internațional trei puncte de trecere a frontierei: 2 cu Republica Moldova – PTF Stânca și PTF Rădăuți Prut și unul cu Ucraina – PTF Racovăț.