Connect with us
Publicitate

Dorohoi

”Procurorul DIICOT” de la Dorohoi, Sorin Alin Verincianu, condamnat la peste șase ani de închisoare

Publicat

”Țeparul cu o mie de fețe”, alias ”procurorul DIICOT” Sorin Alin Verincianu, din Dorohoi, și-a aflat miercuri pedeapsa finală într-un dosar în care a escrocat un pastor neoprotestant.

Curtea de Apel Suceava a menținut soluția pronunțată de Judecătoria Rădăuți, astfel încât Verincianu are de executat o pedeapsă de 5 ani, 7 luni și 156 de zile (aici fiind incluse și resturi de pedeapsă mai vechi), adică mai bine de 6 ani.

În plus, el a fost obligat să plătească părții vătămate suma de 11.500 de euro.

Escrocul a fost arestat anul trecut după ce a înșelat un bărbat, dându-se procuror și avocat și promițându-i că îl va ajuta să câștige un proces.

Mai multe despre aventurile ”Țeparului cu o mie de fețe” de la Dorohoi puteți citi în monitorulsv.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Amenzi mult mai mari pentru consumul de alcool în școli, spitale, biserici și alte locații. Lege adoptată la Senat

Publicat

Cresc amenzile pentru servirea de băuturi alcoolice minorilor și consumul în școli, biserici, spitale sau vânzarea alcoolului în apropierea acestora. Aceste contravenții se vor sancționa cu amenzi între 5000 și 10.000 de lei.

Proiectul a fost adoptat luni de Senat.

Anterior, amenda era de 500-1000 de lei.

Inițiativa are ca obiect modificarea articolului 3 alineat 1 litera a și e din Legea nr. 61/1001 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Amenzi de până la 10.000 de lei
Propunerea este de creștere a cuantumul amenzilor pentru:

servirea cu băuturi alcoolice, în localuri publice, minorilor
desfacerea, comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curțile și interioarele lor (spitale, alte unități sanitare, centre de plasament al minorilor, unități și instituții de învățământ/educație, lăcașuri de cult, instituții religioase aferente cultelor care interzic consumul băuturilor alcoolice în practicarea religiei respective
pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora
consumul de băuturi alcoolice în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevăzute de lege. În incinta acestor locuri publice se pot consuma băuturi alcoolice prin delimitarea unor spaţii special amenajate pentru consumarea băuturilor alcoolice, prin hotărârea conducerilor locurilor publice respective. Sunt exceptate localurile de alimentaţie publică şi turism, cum sunt: restaurante, baruri şi discoteci. În locurile publice enumerate se interzice cu desăvârşire consumul de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe comune din județul Botoșani rămân, miercuri, fără apă

Publicat

Din cauza unei avarii apărute pe conducta de aducţiune din PEHD  Dn 400 mm, în zona localităţii Dămideni,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunţă oprirea sistemului de alimentare cu apă, miercuri 06 decembrie 2023 pentru o perioadă de 24 ore, începând cu ora 08:00, către utilizatorii din comunele: Santa Mare, Călăraşi, Răuseni, Hlipiceni, inclusiv comunele Bivolari, Andrieșeni din județul Iași.

Pentru evitarea disconfortului cauzat de lipsa apei, rugăm utilizatorii afectați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Citeste mai mult

Administratie

Peste 1.000 de botoșăneni vor primi ajutor de încălzire pentru întreg sezonul rece

Publicat

Direcția de Asistență Socială Botoșani a anunțat că un număr de 1.008 de botoșăneni vor beneficia de ajutor de încălzire pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024. În această categorie intră persoanele care au depus cereri până la data de 20 noiembrie 2023.

Ajutoarele acordate în funcție de sursa de încălzire a locuinței se prezintă după cum urmează:

  • Gaze naturale – 782 de beneficiari
  • Lemne – 207 de beneficiari
  • Energie electrică – 19 beneficiari.

La aprobarea ajutorului pentru încălzire, pragul maxim admis al veniturilor este de 1.386 de lei net de persoană, în cazul familiilor, respectiv de 2.053 de lei net în cazul persoanei singure.

Datele centralizate de DAS mai arată că 1.934 de botoșăneni vor primi supliment pentru energie, în vederea acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei, pe tot parcursul anului. Vor primi supliment pentru energie:

  • 782 de botoșăneni care își încălzesc locuințele cu aparate racordate la rețeaua de gaze naturale,
  • 207 de botoșăneni care au sobe sau centrale pe lemne
  • 945 de botoșăneni care asigură confortul termic cu aparate electrice.

Potrivit reglementărilor legale, suplimentul pentru energie este 20 de lei lunar pentru cei care își încălzesc locuințele cu combustibili solizi sau petrolieri, 30 de lei lunar pentru beneficiarii care au surse de încălzire racordate la rețeaua electrică, respectiv 10 lei lunar pentru persoanele care au în locuințe centrale pe gaz.

DAS primește în continuare cereri pentru ajutoare de încălzire

Pentru cererile depuse după data de 20 noiembrie 2023, ajutorul va fi dat începând cu data de 1 a lunii următoare înregistrării cererii.

Botoșănenii care se încadrează în criteriile legale de acordare a acestui ajutor sunt așteptați la sediul Direcției de Asistență Socială pentru a depune cereri. Este important ca ei să declare date corecte în ceea ce privește componența familiei, veniturile lunare și bunurile deținute”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea DAS.

Verificarea bunurilor mobile și imobile deținute în proprietate de toți membrii familiei cu vârsta peste 18 ani, înscriși în cerere, se va face periodic de către Direcţia de Impozite şi Taxe a Municipiului Botoşani, la solicitarea Direcției de Asistență Socială.

Prezentarea unor informații incorecte în ceea ce privește componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, bunurile mobile şi imobile deţinute constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.000 de lei, conform prevederilor Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceeași lege prevede că ajutorul de încălzire încasat necuvenit se recuperează.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Copiii îl așteaptă diseară pe Moș Nicolae: Povestea cu nobilul sărac și fetele pe care nu le putea mărita

Publicat

Legenda lui Moș Nicolae sau a Sfântului Nicolae, cu nobilul sărac și fetele pe care nu le putea mărita

Povestea lui Mos Nicolae prefigurează un nobil sărac cu trei fete pe care nu le putea mărita din cauza situației financiare precare.

Se spune că în acele timpuri, pentru ca o fata sa fie luata in căsătorie, avea nevoie de o zestre considerabila dăruita de tatăl sau, iar cu cat zestrea era mai mare, cu atât creșteau șansele ca fata sa-si găsească un soț mai bun.

Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta la care trebuia sa se mărite, episcopul Nicolae a lăsat la ușa casei nobilului, pe timp de noapte, un săculeț cu aur. Același lucru s-a întâmplat si când a venit vremea de măritiș si pentru cea de-a doua fata.

Când a venit vremea ca si cea de-a treia fata sa se mărite, nobilul, curios sa afle cine ii lasă saculei cu aur, a stat de paza si l-a văzut pe Nicolae. Acesta și-a dat seama ca este urmărit si a luat săculețul, s-a urcat pe casa si a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șoseta care era pusa la uscat. Astfel a apărut si tradiția conform căreia se agata șosetele de șemineu.

Nicolae l-a rugat totuși pe nobil sa păstreze secretul, însă acesta nu a respectat rugămintea episcopului si a povestit tuturor. Ulterior, oricine primea un cadou neașteptat credea ca este de la Nicolae si ii mulțumeau pentru cadou. Cei trei saci cu aur au devenit conform legendei simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur, de aici moștenind-se tradiția de a oferi portocale cu ocazia Sf. Nicolae.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și a luat caracteristicile fiecărei țări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile.

În Germania, tradiția sărbătoririi Moșului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păâne cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân ce poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Dacă n-au fost cuminți, copiii primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Copiii din Franța lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. În ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Îndeosebi în regiunile din estul Franței, cei mici știu că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), înveșmântat în negru. Dacă Moș Nicolae lasă daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i ceartă pe copiii care n-au fost cuminți, dându-le o nuielușă.

La copiii olandezi, moșul ajunge pe mare, venind din Spania. Dacă n-au fost cuminți, se tem de însoțitorul moșului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moș Nicolae cu darurile și dulciurile pentru copiii cuminți.

În Belgia și Luxemburg, copiii își așează ghetuțele în fața ușii și, la fel ca micuții francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moșul, morcovi și zahăr pentru calul lui. Odată cu Moș Nicolae, la fel ca și în alte țări europene, copiii îl așteaptă și pe însoțitorul său, Hoseker.

Moș Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l știu ca pe un bătrân înveșmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici și călătorește alături de Krampus, care ține în mână o nuia destinată micuților care nu au dat ascultare părinților.

Copiii din Italia așează pe o farfurie, în ajun, scrisorile în care-și notează dorințele, promițându-i lui Moș Nicolae că vor fi cuminți în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate. Tot în Italia, există tradiția numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți).

În Croația, Moș Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. În seara dinainte, copiii își lustruiesc încălțămintea și o așează pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umplută cu daruri, dulciuri și fructe de către generosul moș.

În Polonia, Moș Nicolae este o personalitate extrem de divinizată și respectată. Îmbrăcat în haine episcopale și purtând bastonul episcopal, el coboară din ceruri cu ajutorul unui înger și colindă întreaga țară pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. Odată intrat într-o casă, Moș Nicolae ascultă rugămințile copiilor. El îi ceartă sau îi laudă și le dăruiește apoi icoane, mere roșii, portocale și ”pierniki” (prăjiturele sfinte, făcute cu miere și mirodenii). Dacă nu își face apariția în persoană, el își lasă darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune în ghete.

În unele orașe și sate din Slovacia, Moș Nicolae, sau Svaty Mikulas, sosește într-o trăsură trasă de un cal. Copiii nerăbdători să îl vadă umplu străzile și se unesc în coruri și dansuri. În unele regiuni, Moșul vizitează copiii acasă. În ajun, copiii își așează încălțările lustruite pe pervazul ferestrei sau în pragul ușii, sperând să le găsească dimineața încărcate cu daruri. În unele școli are loc sărbătoarea „Mikul Mail”, în cadrul căreia copiii își dăruiesc unul altuia mici cadouri.

În Slovenia, în seara anterioară zilei de Sântul Nicolae, copiii își așează încălțămintea afară, în fața ușii, așteptând să o găsească a doua zi încărcată de fructe, bomboane, monede și mici jucării. Cel care îl însoțește pe Moș Nicolae, numit Parkel, pune în încălțările copiilor obraznici cărbuni și cenușă.

Înaintea zilei de Sfântul Nicolae (Szent Mikulás), copiii din Ungaria își lustruiesc pantofii cei mai buni și îi așează pe pervaz pentru a fi umpluți de darnicul Moș. Dimineața, copiii găsesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată și mici cadouri. Copiii obraznici primesesc nuiele aurii si linguri de aur.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending