Connect with us

Actualitate

Primul test de apărare a planetei, realizat vreodată. NASA lovește INTENȚIONAT un asteroid situat la 11 milioane de kilometri

Publicat

Publicitate

O navă spațială a NASA se va lovi luni, 26 septembrie, în mod deliberat, de un asteroid numit Dimorphos. Este primul test de apărare planetară împotriva asteroizilor, relatează alba24.ro

Misiunea Double Asteroid Redirection Test, sau DART, urmărește să vadă dacă acest tip de impact cinetic poate ajuta la devierea unui asteroid care reprezintă o amenințare pentru Pământ.

În cazul de față însă, asteroidul lovit nu reprezintă nici o amenințare pentru Pământ.

Acest test va arăta că o navă spațială poate naviga în mod autonom către un asteroid țintă și se ciocnește intenționat de acesta pentru a schimba mișcarea asteroidului într-un mod care poate fi măsurat folosind telescoape de la sol.

DART va furniza date importante pentru a ajuta la o mai bună pregătire pentru un asteroid care ar putea reprezenta un pericol de impact viitor pentru Pământ, în cazul în care ar fi descoperit vreodată, potrivit siteului NASA.

NASA lovește un asteroid: ținta
Misiunea, denumită DART (săgeată în engleză și acronimul de la Double Asteroid Redirection Test), va lovi ținta situată la 11 milioane de kilometri de Pământ.

Publicitate

Este vizat satelitul unui asteroid de dimensiuni mari, Didymos, cu un diametru de 780 de metri, de două ori mai înalt decât Turnul Eiffel.

Acesta are un satelit care orbitează în jurul lui, Dimorphos, cu 160 metri diametru. Pe aceasta își va termina cursa naveta, cu o viteză de 24.000 de kilometri la oră.

Impactul “nu va distruge asteroidul, îi va da doar o mică lovitură”, a explicat Nancy Chabot, de la laboratorul de fizică aplicată al unversității Johns Hopkins, care conduce misiunea în parteneriat cu NASA.

Astfel, orbita micului asteroid va fi redusă cu “circa 1%”.

În prezent, Dimorphos efectuează o rotație în jurul lui Didymos în 11 ore și 55 de minute.

Estimările arată că noua rotație, după impact, va dura circa 11 ore și 45 de minute. Efectul depinde însă de numeroși factori, precum unghiul de impact, aspectul suprafeței asteroidului, compoziția și masa sa, în prezent necunoscute.

NASA lovește un asteroid: Ce ne învață experimentul
În acest fel, “dacă într-o zi un asteroid este descoperit pe o traiectorie de coliziune cu Terra (…) vom avea o idee despre forța de care vom avea nevoie pentru ca acest asteroid să rateze Terra”, a explicat Andy Cheng, de la Universitatea Johns Hopkins.

Orbita lui Didymos în jurul Soarelui va fi și ea ușor modificată, din cauza relației gravitaționale cu luna sa, a adăugat Cheng. Dar această schimbare va fi “prea mică pentru a fi măsurată. Deci este un experiment sigur”.

Un mic satelit va face și el călătoria spre asteroid. La trei minute după coliziune, va survola Dimorphos pentru a observa efectele șocului.

Costul total al misiunii este de 330 milioane dolari.

Până în prezent, au fost identificați circa 27.000 de asteroizi în apropiere de Terra. Asteroidul Bennu, cu un diametru de 500 de metri, este cel care prezintă cel mai mare risc pentru Pământ, potrivit NASA.

Transmisiunea în direct a impactului DART cu asteroidul Dimorphos va fi difuzată pe NASA TV și pe site-ul web al agenției.

Publicul poate urmări evenimentul în direct și pe conturile agenției de socializare pe Facebook, Twitter și YouTube.

Credits: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Inovație și tehnologie în Educație: Profesori botoșăneni, prezenți la cursuri ERASMUS+ în Praga

Publicat

Publicitate

 În perioada 2-6 decembrie 2024, prin Proiectul de Acreditare Erasmus+ a Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, au beneficiat de formare continuă 18 cadre didactice de la școlile asociate în consorțiul coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (Școala Gimnazială Nr. 1 Blândești, Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuți, Școala Gimnazială Nr. 1 Copălău, Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești, Școala Gimnazială „Mihai Constantineanu” Dorobanți, Școala Gimnazială Nr. 1 Dumeni, Școala Gimnazială Nr. 1 Gorbănești, Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” Lozna și Școala Gimnazială Nr. 1 Mileanca). 

Participarea cadrelor didactice la cursurile INNOVATIVE APPROACHES TO TEACHING, respectiv TEACHING IN THE AI AGE, desfășurate în Praga, Republica Cehă, a fost asigurată cu sprijinul financiar din cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus+ cu nr. de referință: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000209212, implementat de către Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.

În vederea atingerii obiectivelor proiectului și a respectării calității implementării acestuia, pentru îmbunătățirea calității procesului instructiv-educativ, cursanții s-au implicat în activități specifice de pregătire, urmând ca, în următoarea perioadă, să realizeze activități de diseminare și de integrare în activitatea didactică a noutăților aflate la cursurile de formare.

În urma participării la mobilitate, cadrele didactice au dobândit noi competențe pedagogice în utilizarea tehnologiei digitale, au avut posibilitatea de a explora noi perspective educaționale, de a împărtăși idei cu profesori de la școli din alte țări ale Uniunii Europene și de a pune bazele unor viitoare proiecte Erasmus + sau eTwinning.

Această experiență educațională internațională subliniază angajamentul consorțiului coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani față de formarea continuă a cadrelor didactice, sprijinind inovarea și calitatea în educație. Implementarea competențelor dobândite va contribui la dezvoltarea unui învățământ orientat spre nevoile elevilor dintr-o societate digitalizată și interconectată.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Patru bărbați au văzut moartea cu ochii. Li s-a făcut rău în timp ce lucrau într-un cămin general de alimentare cu apă, la Barajul Stânca-Costești

Publicat

Publicitate

Patru bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 36 de ani, au nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău în timp ce lucrau într-un cămin general de alimentare cu apă, la Barajul Stânca-Costești. Doi dintre ei au ieșit singuri din bazin, ceilalți doi fiind scoși de către colegi. Martorii la eveniment au sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu două autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD, două ambulanțe SAJ și echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD.

Primele echipaje care au ajuns la fața locului au constatat faptul că toate cele patru persoane erau scoase din cămin, una fiind semiconștientă. Echipajele medicale au acordat primul ajutor victimelor, fiind administrat oxigen. În acest moment, persoanele sunt transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Citeste mai mult

Eveniment

Părinții cu doi copii scapă de suprataxarea contractelor part-time

Publicat

Publicitate

Senatul a adoptat un proiect legislativ care vine în sprijinul părinților cu doi sau mai mulți copii. Aceștia vor fi exceptați de la suprataxarea contractelor de muncă part-time, o măsură menită să susțină familiile cu copii și să ofere mai multă flexibilitate în echilibrul dintre viața profesională și cea de familie, scrie tvrinfo.ro.

Senatorii au aprobat o modificare importantă a Codului Fiscal, care vine în întâmpinarea părinților naturali, adoptivi sau a tutorilor legali care au în întreținere cel puțîn doi copii. Proiectul legislativ a obținut 54 de voturi pentru, unul împotrivă și 41 de abțineri.

Potrivit proiectului, de aceasta măsură vor beneficia părinții naturali/adoptivi sau tutori legali cu doi sau mai mulți copii sub 18 ani. Copiii trebuie însă să fie înscriși într-o unitate de învățământ.

Contribuțiile sociale vor fi calculate la salariul efectiv realizat, nu la salariul minim brut pe țară, în cazul contractelor part-time.

În prezent, angajații care lucrează cu contracte part-time sunt suprataxați, fiind obligați să plătească contribuțiile sociale raportat la salariul minim pe economie, chiar dacă salariul lor efectiv este mai mic. Această măsură a fost introdusă în urmă cu câțiva ani pentru a combate munca la negru, însă a creat dificultăți pentru anumite categorii de persoane.

Date demografice alarmante au determinat însă o regândire a politicilor fiscale. Recensământul populației din 2021 a arătat o scădere îngrijorătoare a numărului de copii și a rătei natalității în România. Aceasta este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, cu o medie de doar 1,7 copii per femeie.

Potrivit inițiatorilor, această modificare are scopul de a veni în sprijinul familiilor: „Părintele sau tutorele legal optează adesea pentru un program part-time pentru a putea îmbina munca și creșterea copiilor. Este nedrept că aceștia să fie penalizați fiscal pentru o alegere firească”, se arată în expunerea de motive.

Publicitate

Este important de menționat că în prezent există deja câteva categorii exceptate de la suprataxare: 1. Elevii și studenții până la 26 de ani; 2. Ucenicii cu vârsta sub 18 ani; 3. Persoanele cu dizabilități; 4. Pensionarii pentru limită de vârstă, cu anumite excepții; 5. Cei care cumulează venituri din mai multe contracte de muncă. Această nouă modificare adaugă pe lista excepțiilor o categorie extrem de importantă: părinții care se ocupă de creșterea și educația a cel puțin doi copii.

Experții economici apreciază că măsura vă avea un impact pozitiv asupra familiilor, în special asupra mamelor, care sunt cele mai afectate de regimul actual de taxare. Cu toate acestea, există și critici, unii parlamentari susținând că măsura ar putea reduce veniturile colectate la bugetul de stat.

În contextul unei rate a natalității în scădere și a unei piețe a muncii rigide, Guvernul încearcă să găsească soluții pentru a sprijini familiile tinere și pentru a stimula o mai mare participare pe piața muncii a părinților.

Proiectul legislativ merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă va fi aprobat, măsura ar putea intra în vigoare începând cu anul viitor.

Părinții așteaptă cu nerăbdare această modificare, care le-ar putea ușura povara financiară și le-ar permite să își gestioneze mai bine timpul între muncă și familie.

Citeste mai mult

Eveniment

Eutanasierea câinilor sănătoşi va fi interzisă. Lege adoptată la Senat

Publicat

Publicitate

Eutanasierea câinilor sănătoşi va fi interzisă. Senatul a adoptat tacit luni, în plen, propunerea legislativă în acest sens. Prin actul normativ, se încurajează sterilizarea acestora.

„Câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân până la revendicare sau adopţie. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat, precum şi prin programe şi evenimente de încurajare a adopţiei”, se arată în propunerea legislativă, potrivit Agerpres.

Proiectul mai prevede că „animalele bolnave incurabil, declarate ca atare în urma unui examen medical efectuat de medicul veterinar, examen la care vor asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată”.

„Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor bolnavi. Eutanasierea câinilor sănătoşi este interzisă şi este singura procedură admisă de suprimare a vieţii animalelor bolnave incurabil sau grav rănite”, prevede proiectul.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân cu modificările şi completările ulterioare.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending