Connect with us
Publicitate

Eveniment

Primul meci din 2023, prima VICTORIE! FC Botoșani începe returul cu o victorie importantă împotriva Universității Craiova

Publicat

Meci mare astăzi pe municipalul de la Botoșani. După un final de an 2022 dezastruos în prima ligă a fotbalului din România, cu înfrângeri cu scoruri de maidan pe care botoșănenii ar vrea să le facă complet uitate, noua echipă a lui Flavius Stoican a reputat astăzi o binemeritată victorie.

După 9 meciuri fără victorie, FC Botoșani începe practic returul cu o victorie după ce învinge Universitatea Craiova cu scorul de 1 la 0.

Înaintea meciului, FC Botoșani se afla pe locul 14 în clasamentul din Superliga, cu 21 de puncte, la egalitate cu Chindia Târgoviște, în timp ce Universitatatea Craiova era pe locul cinci, cu 3 de puncte, la egalitate cu FCSB.

FC Botoșani începea meciul cu Pap, Mboko, Mutombo, Șeroni, Țigănașu, Ivanov, Dican, Zabou, Dragu, M. Roman II și Mailar în timp ce CS Universitatea Craiova îi arunca în joc din primul minut pe Arlauskis, Căpățînă, Găman, Mitrea, Vătăjelu, Crețu, Screciu, Nistor, Roguljic, Markovic și Ivan.

După un meci început ceva mai timid, FC Botoșani pune stăpânire pe joc și reușește să marcheze chiar din minutul 35.

După un atac al craiovenilor, în minutul 35 FC Botoșani întoarce atacul și după mai multe încercări, craioveanul Roguljic îi face cadou mingea lui Mailat, care nu stă prea mult pe gânduri și înscrie direct la vinclu din 6 metri.

Meciul de astăzi a fost numită și ca “Bornă istorică” pentru Mihai Roman.  Veteranul din atacul FC Botoni a intrat pe teren în minutul 79 al partidei împotriva celor de la Universitatea Craiova, atingând astfel pragul de 300 de meciuri disputate în Superliga României, o cifră cu totul impresionantă.

Chiar dacă Universitatea a atacat apoi tot meciul, zidul Botoșaniului nu a mai cedat în fața craiovenilor, iar meciul s-a terminat cu victoria FC Botoșani. Scor final 1 – 0 pentru FC Botoșani.

FC Botoșani face astfel 24 de puncte și o egalează pe Hermannstadt și luptă pe mai departe pentru evitarea retrogradării.

Iată și câteva imagini surprinse după meci în vestiarul echipei de la Botoșani:

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: ,,Seniorii” din Dorohoi, onorați cum se cuvine la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din localitate

Publicat

Miercuri, 17 aprilie, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice al municipiului Dorohoi, în prezența unor ,,seniori” ai municipiului Dorohoi, prin Direcția de asistență socială și Protopopiatul Dorohoi s-au derulat o activitate cultural- misionară și de spiritualitate creștin-ortodoxă. Acțiunea a avut loc ca urmare a declarării anului 2024 ca ,, Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și a doctorilor fără de arginți ” de către Sfântul Sinod, dar și în contextul perioadei pre-pascale în care ne aflăm cu toții.
Întâlnirea a debutat cu atelierul de lucru intitulat ,,Obiceiuri, tradiții și superstiții populare de Sfintele Paști la români” și a constat în susținerea unui referat de către părintele Teodor Ciuraru, care după expunerea temei a purtat un dialog interactiv cu participanții despre tradițiile poporului român din această perioadă, dând răspuns la întrebările celor prezenți.
La finalul activității participanții au primit în dar din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, prin grija Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan câte o iconiță cu Sfântul Nectarie Taumaturgul cunoscut ca vindecător al bolilor incurabile, doctor fără de arginți și ocrotitor al vârstnicilor. S-a stabilit de comun acord ca aceste întâlniri să fie cât mai dese, apoi părintele Teodor a mulțumit tuturor, în mod special domnului Amarie Daniel, dar și tuturor celor implicați în această frumoasă acțiune pentru ospitalitate și dragoste.

Despre centrul de zi pentru persoane vârstnice :

Începând cu 14 martie 2022 s-a deschia Centrul de zi pentru persoane vârstnice, de tip centru de zi de socializare si petrecere a timpului liber. Noul centru de zi oferă servicii de socializare destinate persoanelor vârstnice și are misiunea de a preveni marginalizarea persoanelor vârstnice după ieșirea la pensie, prin promovarea unei vieți active și demne și prin facilitarea unor condiții și oportunități de socializare și petrecere a timpului liber într-un mod util.
Activitățile și serviciile sociale sunt:
-socializare și petrecerea timpului liber ( jocuri de societate – rummy, șah, table, cărți, presă);
-cursuri de abilități practice (gastronomie, fitoterapie);
-consiliere psihologică și cursuri de dezvoltare personală;
-consiliere socială și suport informațional;
-activități de mișcare (exerciții pentru mobilitate și dans).
Persoanele vârstnice din Municipiul Dorohoi care doresc să se informeze și să acceseze aceste servicii sociale gratuite sunt așteptate în strada A.I. Cuza nr. 39.
Date de contact:
Adresa: Str. A.I. Cuza nr. 39 (Casa Maior Gălușcă)
Telefon: +0787439452
E-mail: das@dasdorohoi.ro

,,CASA MAIOR GĂLUȘCĂ CONSTANTIN” în care își are sediul acest Centru de zi pentru persoane vârstnice a fost construita înainte de anul 1851. Între anii 1884-1893 în această clădire au învățat elevii gimnaziului de băieți ,, Grigore Ghica VV”, iar intre anii 1893-1903 – au învățat elevii Școlii Primare nr.1 de băieți. Din anul 1926 aici a locuit MAIOR GĂLUȘCĂ CONSTANTIN Comandant militar al orașului Cernăuți, comandant al regimentului 29 infanterie din Dorohoi, primar și apoi prefect de Dorohoi. (Pr. Teodor Ciuraru)

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente, autoritățile locale din comunele botoșănene se încăpățânează să arunce în continuare bani serioși pe reabilitarea de școli aproape pustii. Sunt și situații absolut halucinante cu școli sau grădinițe reabilitate la câtva timp după închiderea lor, din lipsă de elevi.

Școli închise la scurt timp de la inaugurare

Reabilitarea școlilor s-a făcut în multe comune fără nicio strategie bazată pe date statistice sau pe evoluție demografică. Deși se vedea cu ochiul liber că nu mai sunt elevi în clase, a existat o modă în rândul autorităților rurale să facă școli modulare cu bani de la Banca Mondială. Multe dintre ele s-au închis deja din lipsă de elevi. Un astfel de exemplu este în comuna Gorbănești, unde doar într-un singur sat s-au construit două școli cu fonduri de la Banca Mondială, în condițiile în care satul Bătrânești, nume sugestiv, de altfel, are mai puțin de 200 de locuitori și elevi aproape deloc.

Școala din Gorbănești FOTO Cosmin Zamfirache
Școala din Gorbănești FOTO Cosmin Zamfirache

Școala de pe culmea numită de către localnici „Ciornei” a fost ridicată în 2014 și închisă după numai câțiva ani. Cea de-a doua școală, din Bătrânești, construită în 2004, a rezistat ceva mai mult, dar și-a închis și ea porțile, având în vedere că în sat mai sunt doar câțiva elevi arondați școlii din centrul comunei.

În satul vecin, la Socrujeni, un sat cu aproximativ 500 de locuitori, a fost reabilitată o școală cu etaj, dotată cu camere video și alte facilități doar pentru două clase din ciclul primar și o grupă de grădiniță. Restul sălilor au rămas pustii.

O situație asemănătoare este și în comuna Durnești, unde trei școli modulare din cătune, realizate cu fonduri de la Banca Mondială pe parcursul anilor 2000-2010, s-au închis rând pe rând. În total, peste 22 de școli făcute de la Banca Mondială sunt deja închise la Botoșani, scrie ADEVĂRUL.

Paradox revoltător: școli reabilitate după ce au fost închise

Există situații de-a dreptul halucinante. De exemplu, în comuna Havârna, cătunul Gârbeni, o grădiniță a fost reabilitată după ce a fost închisă tocmai din cauza lipsei preșcolarilor. Clădirea, foarte veche, funcționa undeva la capătul unei ulițe.

Școala din Gorbănești FOTO Cosmin Zamfirache
Școala din Gorbănești FOTO Cosmin Zamfirache

Populația din Gârbeni s-a rărit considerabil, așa că erau tot mai puțini copii la grădiniță. În 2017, s-a decis închiderea definitivă a  unității de învățământ și relocarea puținilor preșcolari rămași la grădinița din centrul comunei. Culmea, la un an de la închiderea grădiniței, autoritățile s-au apucat să o reabiliteze.  Cu 60.000 de euro s-a pus acoperiș, s-au făcut băi interioare și s-au tras apă și canalizare, toate pentru o clădire pustie.

„În 2017 s-a închis, dar apoi s-au făcut lucrările fiindcă atunci au venit banii. Se cereau grup sanitar, apă curentă. S-au făcut toate aceste îmbunătăţiri, dar grădiniţa s-a închis”, preciza Rodica Baltă, primar la Havârna, din 2020.

O altă unitate de învățământ cu un traseu oarecum asemănător este școala primară din satul Puțureni, comuna Coțușca. Reabilitată începând din 2018, cu fonduri guvernamentale, școala nu a mai apucat să fie niciodată inaugurată pentru că a rămas fără elevi. Ultimii 14 elevi au fost relocați la școala centrală din Coțușca, iar clădirea reabilitată cu 180.000 de euro a rămas nefolosită.

În școlile abandonate dar reabilitate încep să se desfășoare cu totul alte activități. Astfel, la Coțușca, de exemplu, școala va fi transformată în centru pentru vârstnici, în timp ce la Durnești, în fostele școli modulare făcute cu bani de la Banca Mondială se fac praznice și cumetrii.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie de 79 de ani din Coșula a dispărut pe drumul către casă. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 79 de ani, din comuna Coșula.

Taraș Viorica este din localitatea Pădureni, comuna Coșula, iar în această seară, la ora 19:00, a plecat de la locuința unei cunoștințe, înspre domiciliul său, însă până în prezent nu a ajuns.

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adrezese celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

Publicat

Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul – 18 aprilie

Sfântul Cuvios Ioan a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul. Despre Sfântul Ioan se cunosc relativ puține lucruri. Detaliile pe care le avem despre viața sa provin din Viața Sf. Grigorie Decapolitul și din cea a Sfântului Iosif Imnograful. Sfântul Ioan s-a născut la sfârșitul celui de-al optsprezecelea secol. Fiind aplecat spre viața de liniștire și de rugăciune încă din copilărie, alege să devină monah. Părintele duhovnicesc în ascultarea căruia a ales să rămână a fost Sfântul Grigorie Decapolitul. A primit tunderea în monahism de la părintele său duhovnicesc într-o mânăstire din Tesalonic. Perioada în care au trăit acești sfinți a fost una dificilă pentru Biserică deoarece o serie de împărați bizantini au luat măsuri persecutorii împotriva celor ce cinsteau sfintele icoane. Aflând faptul că împăratul Teofil al II-lea a demarat astfel de acțiuni, Grigorie și Ioan merg de la Tesalonic la Constantinopol să participe la efortul de a păstra dreapta credință. În efortul amintit de a păzi dreapta credință, Grigorie Decapolitul l-a trimis pe Iosif la Roma pentru a cere sprijinul papei în lupta duhovnicească și teologică pe care o purtau. În această călătorie Iosif avea să pătimească mult fiind răpit de către un vas de saracini și vândut sclav în insula Creta. A fost răscumpărat de către câțiva prieteni creștini și a putut reveni acasă. Când Iosif s-a întors la Constantinopol, Sfântul Grigorie Decapolitul trecuse la Domnul. Aici Iosif se însoțește cu Sfântul Ioan, ucenic și ele al lui Grigorie, și merg împreună să viețuiască unde s-a nevoit sfântul lor părinte duhovnicesc, anume la Biserica Sfântului Antipa. Ioan, observa Iosif, imita întru totul pe părintele lor duhovnicesc. Asprimea nevoințelor, intensitatea rugăciunii, bunătatea și atenția către aproapele ale lui Ioan îl făceau pe Iosif să creadă că îl revede pe părintele lor. Atunci când Sfântul Ioan a trecut la Domnul, Iosif care l-a cinsti ca pe un monah îmbunătățit, a rânduit ca trupul său să fie pus alături de moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, în biserica Sfântului Ioan Gură de Aur. Au stat aici până când a fost construită mănăstirea dedicată lor, moment în care sfintele lor moaște au fost mutate acolo.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending