Connect with us

Eveniment

Primăriile din Bucecea şi Vârfu Câmpului, percheziţionate în dosarul documentelor de identitate pentru moldoveni, ucraineni şi ruşi

Publicat

Publicitate

Primăriile din oraşul Bucecea şi comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani sunt vizate de percheziţiile din cursul dimineţii de miercuri efectuate de poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi ai inspectoratelor teritoriale ale poliţiei de frontieră Iaşi şi Sighetu Marmaţiei, în dosarul documentelor de identitate pentru cetăţeni moldoveni, ucraineni şi ruşi.

De asemenea, zeci de locuinţe din Bucecea şi Vârfu Câmpului sunt percheziţionate.

Ancheta, care se derulează sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sunt realizate într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi fals informatic de către funcţionari publici de pe raza judeţului Botoşani, precum şi cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ancheta vizează destructurarea unei reţele care, prin intermediul unor funcţionari publici din două servicii de evidenţă a populaţiei din cadrul unor primării, a obţinut documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă.

În mod concret, beneficiarii au obţinut cărţi de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile care aparţineau unor cetăţeni români care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netrasportabili sau plecaţi în străinătate, fără acordul lor, prin întocmirea în fals a declaraţiilor de luare în spaţiu şi implicit fără prezenţa lor în faţa funcţionarului de la Serviciul de evidenţă al persoanelor din cadrul primăriilor.

Astfel, în comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani figurează aproximativ 10.000 de cetăţeni originari din Ucraina, Republica Moldova şi Federaţia Rusă, majoritatea având domiciliul la diferite adrese, fără acordul prealabil al proprietarilor, sau în baza unor declaraţii de luare în spaţiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnăturii proprietarilor sau a unor adeverinţe emise de reprezentanţi ai primăriei, în care a fost consemnat în mod nereal dreptul de proprietate.

Publicitate

Sumele de bani plătite pentru obţinerea unei cărţi de identitate româneşti ar fi fost cuprinse între 350-400 de euro şi variau în funcţie de serviciile oferite de către intermediar.

Percheziţiile au loc şi în judeţul Suceava şi în municipiul Bucureşti.

AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sprijin concret pentru protejarea copiilor afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate

Publicat

Publicitate

Salvați Copiii solicită sprijin concret pentru protejarea minorilor afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate

Peste 50% dintre copiii ai căror părinți muncesc în afara țării ajung să preia responsabilități care nu corespund vârstei lor, arată o anchetă recentă derulată de Salvați Copiii România. În plus, mai mult de jumătate dintre acești copii sunt separați de părinți de peste patru ani. Organizația solicită alocarea de fonduri pentru dezvoltarea serviciilor de sprijin dedicate lor, semnalând efectele dezechilibrante ale migrației economice asupra familiei.

Potrivit anchetei realizate în 2025 în rândul beneficiarilor programelor Salvați Copiii, concluziile sunt alarmante:

  • 56% dintre copii au părinții plecați de peste patru ani.

  • 33,6% dintre respondenți spun că au preluat frecvent responsabilități de adult; alți 21,8% au resimțit acest lucru ocazional.

  • 22,3% dintre copii se declară triști din cauza dorului de părinți, iar 3% sunt îngrijorați. În același timp, 42,2% manifestă înțelegere, 26,1% spun că s-au obișnuit, iar 1,2% se simt furioși pentru că au fost lăsați singuri.

    Publicitate
  • Doar 36% dintre copii vor fi vizitați de părinți în vacanța de vară. 41% nu vor fi vizitați, din motive financiare sau de serviciu, iar 23% nu știu dacă părinții vor veni.

  • Doar 10% dintre copii vor merge în străinătate la părinți, în vacanță.

„Copiii afectați de migrația economică sunt adesea invizibili în politicile publice. Mulți dintre ei resimt profund lipsa părinților și sunt forțați să se maturizeze prematur. Comunicarea regulată cu părinții este vitală pentru echilibrul lor emoțional, dar 14% dintre copii și 20% dintre adolescenți vorbesc cu părinții doar o dată pe săptămână sau mai rar. Pentru a susține aceste familii, lansăm o amplă campanie de informare privind importanța comunicării constante. Un simplu apel video le poate reaminti copiilor că sunt iubiți”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.

O problemă sistemică de amploare națională

Datele recente confirmă concluziile studiului Salvați Copiii din 2022, potrivit căruia peste 536.000 de copii au avut cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate într-un singur an (iunie 2021 – iunie 2022). Aproximativ 25% dintre copiii României au trăit experiența dureroasă a separării de părinți pentru o perioadă îndelungată.

Campania „Sună-i zilnic! Conexiune dincolo de granițe”

În acest context, Salvați Copiii lansează campania „Sună-i zilnic! Conexiune dincolo de granițe”, dedicată sensibilizării părinților plecați la muncă în străinătate și celor care au în grijă copiii rămași acasă. Campania promovează contactul frecvent prin apeluri video și implicarea activă a părinților în viața copiilor, chiar și de la distanță.

Mesajul campaniei„Un simplu apel video le amintește copiilor că sunt iubiți” – este transmis prin spoturi emoționante, povești reale și resurse disponibile pe platforma: www.copiisinguriacasa.ro

▶️ Spotul video al campaniei poate fi urmărit aici:
https://youtu.be/JvazLxMA3JE?si=KW79rM_DsJdQZeke

Sprijin concret pentru copii și familii

Începând cu 2010, Salvați Copiii a dezvoltat o rețea de servicii specializate pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Până în prezent:

  • Peste 16.000 de copii și 10.500 de adulți au beneficiat de consiliere psihologică, socială, sprijin școlar și educație parentală.

  • Peste 130.000 de persoane au fost informate direct, iar peste 5 milioane, prin campanii media și online.

Serviciile de consiliere pot fi accesate la 021.224.24.52 și pe platforma: www.copiisinguriacasa.ro

Un apel la acțiune instituțională

Salvați Copiii atrage atenția asupra nevoii urgente de politici publice integrate, care să includă:

  • identificarea sistematică a copiilor afectați de migrația economică;

  • sprijin psihosocial continuu;

  • educație parentală;

  • colaborare între școli și serviciile de asistență socială;

  • alocarea de fonduri europene pentru întărirea serviciilor de protecție a copilului.

„România nu își poate permite să ignore soarta a sute de mii de copii care cresc fără sprijin emoțional constant. Separarea de părinți nu trebuie să devină o normalitate. Este responsabilitatea noastră, ca societate, să ne asigurăm că niciun copil nu este lăsat în urmă”, a concluzionat Gabriela Alexandrescu.

Citeste mai mult

Cultura

Cultura, în pericol: Spectacole și muzee, posibile închideri în weekend din toamnă

Publicat

Publicitate

În lipsa unei soluții bugetare, evenimentele culturale, spectacolele de teatru, concertele și accesul la muzee ar putea fi suspendate în weekend și în zilele de sărbătoare legală începând din toamnă, a declarat joi ministrul Culturii, Andras Demeter, într-un interviu acordat Radio România Cultural

Ministrul susține că situația este cauzată de prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, care impune plăți suplimentare pentru activitățile desfășurate în zilele de sâmbătă și duminică.

Astfel, în contextul crizei bugetare, aceste costuri nu mai pot fi susținute.

„Este un contract colectiv de muncă aplicabil, în vigoare, și lumea ar trebui să-și facă calcule pentru că, conform clauzelor acceptate de părți în acest contract colectiv de muncă, în mod normal, există riscul ca niciun eveniment cultural din sectorul public în zilele de sâmbătă, duminică sau sărbători legale să nu mai poată avea loc din toamnă.

Mai mult decât atât, acest contract creează obligații mai ales în ograda autorităților locale, deoarece majoritatea covârșitoare a instituțiilor publice de cultură, fie biblioteci, muzee, teatre, se află sub autoritatea acestor apeleuri.

Doar câteva sunt în ograda Ministerului Culturii. Deci toată lumea care finanțează instituțiile publice de cultură, pe durata acestei veri, ar trebui să-și facă niște calcule mult mai aprofundate decât le face sectorul privat,” a declarat ministrul.

Publicitate

Demeter face apel la un dialog între autoritățile locale și sindicate, pentru a găsi o soluție și a evita blocajele în sectorul cultural.

Ministrul a afirmat totodată, în contextul speculațiilor privind posibile disponibilizări în sectorul public, că nu se intenționează concedieri. Potrivit acestuia, se urmărește o restructurare și recentralizare a unor instituții, cu revalorificarea resursei umane existente.

sursa: radioromaniacultural.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Prins la volan fără permis, pe un drum din comuna Mitoc

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit, joi, pentru control un autoturism care circula pe un drum public din comuna Mitoc. La volan se afla un bărbat de 49 de ani, din localitate.

În urma verificărilor, s-a constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză, a fost deschis un dosar penal, iar polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

Scene șocante în Botoșani: Tentativă de viol dejucată de curajul victimei

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 29 de ani, din comuna Albești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la viol.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 2 iulie 2025, în timp ce se afla în municipiul Botoșani, profitând de starea de vulnerabilitate vădită a victimei, o femeie de 35 de ani, din comuna Mileanca, și prin folosirea violenței, ar fi încercat să întrețină cu aceasta un raport sexual. Victima s-a opus și a reușit să se îndepărteze de autor și să solicite ajutor.

 

Au fost efectuate activități specifice care au condus la identificarea autorului, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending