Connect with us
Publicitate

Eveniment

Primarii și secretarii generali din județul Botoșani, băgați în ședință de prefect în vederea pregătirii scrutinelor electorale

Publicat

Publicitate

Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a convocat, astăzi, 4 aprilie 2024, primarii și secretarii generali din județul Botoșani în ședințe în vederea pregătirii scrutinelor electorale.

Întâlnirile au avut loc în Sala ”Nicolae Iorga” din Palatul Administrativ, cu participarea primarilor și secretarilor generali ai unităților administrativ teritoriale din județ, a Secretarului General al Instituției Prefectului județul Botoșani și a membrilor Comisiei tehnice judeţene Botoșani pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor din data de 9 iunie 2024.

Ședințele tehnice au avut ca subiect principal sarcinile ce le revin unităților administrativ-teritoriale în vederea organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Publicitate

Au susținut prezentări prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, Secretarul General al Instituției Prefectului – Județul Botoșani, Mihaela Otilia Aroșoaie, Reprezentantul Autorității Electorale Permanente, Ovidiu Ionuț Cioabă, Directorul Direcției Județene de Statistică, Valentin Popa, Şeful Direcției Județene de Telecomunicaţii Speciale Botoșani, col. Ștefan Pomparău, Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoșani, col. Boariu Iulian-Cristian, Șeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani, Comisar şef de poliţie Costîn Tudor, Inspectorul şef al I.S.U. “Nicolae Iorga” Botoşani, colonel Muraru Dan-Decebal și Inspector șef Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, comisar șef de poliție Grigoriu Marian-Vasile.

Sorin Cornilă: ”Până în prezent, toate acțiunile necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, aflate în responsabilitatea Prefectului, au fost realizate în termenele stabilite prin Programul calendaristic aprobat prin HG nr. 199/2024 și celelalte acte normative în vigoare.

Una dintre aceste acțiuni se referă la instruirea primarilor și secretarilor generali cu privire la sarcinile ce le revin în vederea organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor din data de 9 iunie 2024, motiv pentru care ne aflăm astăzi aici.

Publicitate

Până la această dată au fost emise:

– Ordinul Prefectului privind numerotarea circumscripţiilor electorale din judeţul Botoşani în vederea desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024;

– Ordinul Prefectului privind constituirea Comisiei Tehnice Județene Botoșani pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor din data de 9 iunie 2024 și a Grupului tehnic de lucru pentru urmărirea și soluționarea operativă a problemelor curente din județul Botoșani;

Publicitate

– Ordinul Prefectului privind stabilirea sediilor birourilor electorale de circumscripţie județeană, municipală, orăşenească și comunală din județul Botoșani organizate în vederea desfăşurării alegerilor din data de 9 iunie 2024.

– Ordinul Prefectului privind stabilirea dimensiunii ştampilelor birourilor electorale de circumscripție și a stampilelor de control ale secțiilor de votare care se folosesc în judeţul Botoşani la alegerile din data de 9 iunie 2024;”

Documentele sunt publicate pe site-ul de internet al Instituției Prefectului – Județul Botoșani, în secțiunea special creată, la adresa: https://bt.prefectura.mai.gov.ro/alegeri-2024/

În cadrul celor două sesiuni de instruire a primarilor și secretarilor generali ai unităților administrativ teritoriale din județ s-au punctat sarcinile ce le revin în vederea organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Au fost trecute în revistă actele normative care stabilesc care stabilesc cadrul juridic necesar pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în data de 9 iunie 2024, principiile de bază ale activităților specifice, măsurile tehnice principale care sunt în sarcina primarilor, amenajarea și dotarea secțiilor electorale, precum și o serie de probleme organizatorice.

Instituția Prefectului, alături de Autoritatea Electorală Permanentă, oferă suport și ghidare pe toată perioada alegerilor pentru autoritațile locale pentru respectarea legilor electorale și a procedurilor corecte de votare.

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/sedinte-de-instruire-a-primarilor-si-secretarilor-generali-ai-unitatilor-administrativ-teritoriale-organizate-de-institutia-prefectului-judetul-botosani/

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru-Vâlcea

Publicat

Publicitate

Cuviosul Antonie de la schitul Iezeru-Vâlcea era originar din unul din satele Olteniei. Venit pe lume într-o familie de creştini cu frica lui Dumnezeu el a mers la multele mănăstiri şi schituri din zonă. Cu această ocazie a văzut vieţuirea aleasă a călugărilor din aceste aşezări monahale şi a început să dorească să devină asemenea lor.

Pătruns de dorul după îngerescul chip al călugăriei şi la îndemnul egumenului de la schitul Iezeru-Vâlcea, a intrat ca frate în acest aşezământ. A fost călugărit primind numele de Antonie. Fiind atras de viaţa din liniştea pădurii, asemenea altor numeroşi sihastrii, cu „încredinţare de sus” şi cu binecuvântarea egumenului, în anul 1690 s-a retras la câţiva kilometri de schit, în muntele Iezeru.

Cobora numai la duminici şi sărbători la schit, pentru a asculta Sfânta Liturghie şi a se împărtăşi. Pentru toate aceste osteneli, cuviosul a primit de la Dumnezeu darul vederii înainte şi al vindecării suferinţelor omeneşti. De aceea, mulţi credincioşi, atât din Oltenia, cât şi de peste munţi (Transilvania) veneau la chilia sa pentru a-i asculta învăţăturile şi a primi binecuvântare. Prin anul 1700, schitul Iezeru, care era ctitoria domnitorului Mircea Ciobanul şi al soţiei sale doamna Chiajna, se afla în paragină.

Publicitate

La îndemnul şi cu ajutorul său, episcopul Ilarion a refăcut biserica de piatră şi chiliile, între anii 1700-1705. Cunoscându-i vieţuirea sfântă s-au strâns în jurul său mai mulţi ucenici, cărora cuviosul, de câte ori cobora din munte la schit, le dădea sfaturi folositoare pentru suflet. Dintre aceştia cel mai apropiat era Nicolae din Teiuş, care a devenit apoi preot şi duhovnic în schit. Dupa 28 de ani de viaţă aspră, în nevoinţă şi sihăstrie, avându-l alături în ultimele clipe pe acest ucenic iubit (care-l îngrijise de altfel, mai multe zile către sfârşitul vieţii), cuviosul Antonie s-a mutat la Domnul, în jurul anului 1714.

A fost înmormântat în uşa paraclisului săpat de el, cu mare evlavie de toată obştea schitului Iezeru şi plâns de numeroşii credincioşi veniţi de pretutindeni. Chiar şi după moarte credincioşii n-au încetat să vină la chilia sa pe care o numeau „Peştera Sfântului Antonie” şi să-l cinstească, ca pe un sfânt ridicat de Dumnezeu din neamul lor. Despre viaţa şi nevoinţele sale a scris, la câţiva ani după moartea lui, ucenicul său „duhovnicul Nicolae Ierei din Teiuş”.

Pentru toate acestea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sinodală din 20 iunie 1992, a hotărât trecerea sa în rândul sfinţilor. De atunci, el este pomenit în fiecare an, cu mare cinste, la 23 noiembrie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii de la Liceul ,,Demostene Botez” din Trușești au sărbătorit Săptămâna Educației Globale

Publicat

Publicitate

În cadrul Săptămânii Educației Globale, elevii de la Liceul „Demostene Botez” Trușești au desfășurat activitatea „It’s our world. Let’s heal it TOGETHER!”, fiind coordonați de către doamnele profesoare Rebeca Coșorianu, Ana-Maria Bodai, Ionescu Ana-Claudia și Gania Cătălina.

Dezbaterea a permis abordarea interdisciplinară care a unit religia cu limbile străine, istoria si geografia. Invitat la activitate a fost preotul Andrei-Ionuț Bodai care a reușit să le explice liceenilor că incluziunea reprezintă acceptarea, valorizarea și integrarea tuturor oamenilor, indiferent de diferențele dintre ei. În contextul unei planete incluzive, aceasta implică respectul pentru diversitatea culturală, religioasă, lingvistică, socială și de gândire. Diversitatea nu este despre cum ne deosebim, ci despre cum învățăm să trăim împreună.

În cadrul activității a fost explorat modul în care libertatea lingvistică, religioasă, geografică, respectul reciproc și colaborarea ne conectează și ne conduc către o lume mai incluzivă. Toleranța religioasă înseamnă să acceptăm dreptul fiecărei persoane de a-și alege credința, fără prejudecăți sau discriminare. Istoria ne învață că doar prin respect reciproc și cooperare putem depăși momentele de conflict. O planetă incluzivă este una în care toți oamenii își găsesc locul, contribuind la echilibrul social, ecologic și spiritual. Filosofia existenței ne îndeamnă să reflectăm asupra rolului nostru nu doar ca indivizi, ci și ca parte a unui întreg mai mare. Fără comunicare, nu putem crea empatie. De la Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) la diverse tratate internaționale, umanitatea a luptat pentru o lume bazată pe egalitate, libertate și demnitate. Conexiunea autentică între oameni aduce progres social și personal. Întâlnirea cu Dumnezeu este o experiență profund personală, dar, în același timp, un punct comun care ne conectează pe toți. Autocunoașterea ne face să apreciem mai mult diversitatea din jurul nostru.

Publicitate

Sfatul primit de elevi a fost că trebuie să fim conectați nu doar prin tehnologie, ci prin empatie, respect și dragoste. O planetă incluzivă este posibilă dacă ne asumăm responsabilitatea de a crea legături autentice, pentru că „acolo unde iubirea există, nu există bariere!”.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto, anunță concedieri la nivel global. Care sunt motivele

Publicat

Publicitate

Bosch, cel mai mare furnizor de componente auto, anunță concedieri. Compania a anunţat vineri că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, scrie alba24.ro. Este cel mai recent indiciu al dificultăţilor din industria auto germană, afectată de cererea slabă şi de concurenţa din China, citează Reuters.

Bosch, cel mai mare furnizor mondial de piese auto, ar urma să renunţe la 3.500 de angajaţi, până la finalul lui 2027, de la divizia sa de servicii informatice. Jumătate sunt la unităţile din Germania. Decizia vine pe fondul cererii slabe pentru sisteme de asistenţă de conducere inteligentă şi soluţii pentru conducere automată.

De asemenea, 750 de angajaţi ar urma să fie concediaţi până în 2032 la uzina din Hildesheim, în Germania. În plus, vor fi concedieri la divizia de mecanisme de direcţie la fabrica din Schwaebisch Gmuend, lângă Stuttgart. Compania vrea să concedieze acolo până la 1.300 de angajaţi, în perioada 2027 – 2030.

Publicitate

Consiliul angajaţilor Bosch şi sindicatul IG Metall şi-au exprimat opoziţia faţă de concedieri. „Ne vom organiza rezistenţa la acele fabrici la toate nivelurile”, a afirmat Frank Sell, adjunctul şefului Consiliului angajaţilor.

Continental, Robert Bosch GmbH şi ZF Friedrichshafen AG îşi reduc cheltuielile pentru a face faţă declinului din sectorul auto. Clienţii lor, inclusiv Volkswagen AG şi Mercedes-Benz Group AG, îşi reduc eforturile de electrificare, ca răspuns la cererea slabă, astfel încât furnizorii care investesc în noile tehnologii se confruntă cu dificultăţi.

Giganţii industriali germani sunt afectaţi de tranziţia la o economie mai curată. Tranziţia este una deosebit de dificilă pentru sectorul auto german, care a crescut graţie producţiei unor automobile de calitate, echipate cu motoare cu combustie, şi care beneficia de sute de producători locali de componente, scrie Reuters.

Publicitate

Bosch deține fabrici și în România, la Cluj Napoca și în Blaj (județul Alba).

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu: Este timpul să ne unim forțele și să facem împreună o schimbare reală, care să asigure un viitor mai bun și mai prosper pentru toți cetățenii acestei țări

Publicat

Publicitate

Într-o zi încărcată de emoție și speranță, pe 22 noiembrie 2024, Botoșaniul a fost martorul unui moment semnificativ în cadrul campaniei electorale, chiar înainte de turul 1 al alegerilor. Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani și candidat la Senat, a făcut o declarație de presă în care a subliniat importanța acestei zile.

 

Silegeanu a declarat: „În această zi importantă, am avut plăcerea de a oferi botoșănenilor câte un exemplar din Planul Simion, document care cristalizează viziunea noastră pentru un viitor mai bun al României. Am fost profund impresionat de discuțiile deschise cu cetățenii și de dorința lor sinceră de schimbare.”

Publicitate

 

El a continuat, subliniind că „mulți dintre cei cu care am discutat simt că a venit momentul ca România să fie condusă de un președinte patriot, muncitor și responsabil. George Simion este persoana care poate readuce demnitatea națiunii noastre pe scena internațională. Pentru unii, el poate părea o surpriză în politica românească, dar pentru cei care i-au urmărit parcursul, el reprezintă viitorul Președinte al României.”

 

Publicitate

Silegeanu a concluzionat cu un apel la unitate: „Este timpul să ne unim forțele și să facem împreună o schimbare reală, care să asigure un viitor mai bun și mai prosper pentru toți cetățenii acestei țări.”

 

Această zi marchează un moment de cotitură pentru AUR și susținătorii săi, care privesc cu încredere spre viitoarele alegeri. CMF : 11240014

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending