Connect with us
Publicitate

Administratie

Primăria Orașului Bucecea: Anunț de interes public

Publicat

Publicitate

Primăria Orașului Bucecea anunță începerea execuției lucrărilor pentru “Extindere rețea de apă pentru strada Nichiforeni”

Lucrările de extindere a rețelelor de apă vor fi realizate în baza unui proiect întocmit de Primăria Orașului Bucecea și predat către societatea care va executa lucrarea.

S-au aprobat indicatorii tehnico-economici printr-o hotărâre de Consiliul Local și s-a emis ordinul de începere a lucrărilor după obținerea tuturor avizelor specifice.

Publicitate

Demersurile pentru extinderea rețelei de apă au fost inițiate de către Primăria Orașului Bucecea și primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, cu scopul de a rezolva o problema veche cu care se confrunta cetățenii din această zonă.

Termenul de execuție este de o lună.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (249)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Publicitate

Citesc o carte foarte bună, o construcţie critică a lui Theodor Codreanu, intitulată „Lumea românească în zece prozatori” (Editura „Contemporanul”, Bucureşti, 2017).  Redau din acest volum câteva din multele citate selectate de autor: 1. „trăirea-tip, rotatorie, ca amor fati, este, la Eminescu, încercarea, care este arheală. Dacă la Schopenhauer se ipostaziază, negativ-ontologic, în voinţa oarbă, la Nietzsche se pozitivează în voinţa de putere, iar la Eminescu în dor nemărginit” (Theodor Codreanu); 2. „Marii romancieri sunt romancieri filosofi, adică contrariul romancierilor cu teză” (Albert Camus); 3. „Actul rostirii cinice se produce cu „agresivitate” ( Peter Sloterdijk); 4. „Cinismul modern se recomandă ca fiind acea stare a conştiinţei care urmează ideologiilor naive şi emancipărilor” ( Peter Sloterdijk); 5. „De s-ar întoarce pe pământ Mântuitorul  şi văzând destrăbălarea şi corupţia clerului, i-ar alunga din Biserică pe numeroşii ei farisei”(Lev Tolstoi); „Dacă, dintr-o dată oamenii ar înceta să imite, toate formele culturale ar dispărea”(Rene Girard); 6. „cele patru stadii ale partidului comunist: a) partidul îşi asumă deschis numele de comunist şi ia puterea prin revoluţie, instaurând dictatura proletariatului; b) când numele de comunism se compromite, partidul şi-l schimbă, dând impresia unei noi revoluţii, reintroducând, aparent, pluralismul; c) prin pluralism, pierde puterea şi se resemnează; d) revine la putere într-un cadru aparent democratic”(Iuri Andropov); 7. esenţa comunismului este mimarea paradisului ceresc în paradis terestru, nefiind, în realitate, decât o enormă maşinărie a crizei mimetice” (Theodor Codreanu);  8. „ postmodernismul este un ultracreştinism, mimetic, prin preocuparea raţionalistă faţă de victime” (Rene Girard);

 

Citesc o carte scrisă de Rodica Lăzărescu. Doctor în filologie, redactor –şef al revistei „Pro Saeculum” (Focşani) şi membru în comitetul de redacţie al  revistei „Vatra veche” (Târgu-Mureş), Rodica Lăzărescu alege douăzeci şi şase de autori  pe care îi supune propriilor puncte de vedere („Semne de carte”, vol. III,  Editura „Corgal Press”, Bacău, 2017). Volumul acesta, ca de altfel  şi cele anterioare, ne conduce către concluzia că nu există un criteriu după care  îşi face selecţia, Rodica Lăzărescu citindu-i pe toţi cei care apar în raza sa de acţiune şi interes: poeţi, prozatori (fie şi confesivi), diarişti, monografişti, jurnalişti epistolieri dedaţi încă vechiului stil dar şi stilului actual, analişti politici, dramaturgi, memorialişti, călători, intervievatori, intervievaţi, autori de dicţionare, documentarişti, eseişti sau chiar veritabili „detectivi” literari. Cititorul iese îmbogăţit din cartea Rodicăi Lăzărescu, o carte a cărei caracteristică generală a  demersului critic  este dată de permanenta preocupare a autoarei de a se explora pozitivul;

Publicitate

Ana Blandiana, în „Ramuri” nr. 1 din 2018, într-un interviu acordat lui Cristian Pătrăşconiu, despre comunism: „Una dintre concluziile cinice pe care le lasă în urmă comunismul este aceea că oamenii nu pot fi făcuţi fericiţi împotriva voinţei lor, propunându-le şi impunându-le o anume fericire, cea comunistă. Nu poţi să impui fericire în masă – când încerci aşa ceva, de regulă, iese invers decât intenţia iniţială, iese ceva inuman, anti-uman. Din punctul meu de vedere, singura formă corectă de a privi comunismul este să o faci din punctul de vedere ale victimelor comunismului. Pentru că nu trebuie să uităm: comunismul, împreună cu nazismul, au creat cel mai monstruos secol din istoria umanităţii. Nu că nu ar fi existat precedente – Revoluţia franceză, de exemplu. Sau Inchiziţia. Dar proporţiile Răului sunt incomparabile. Pentru prima oară în istoria omenirii, odată cu comunismul şi cu nazismul, s-a ucis în masă. Şi s-a ucis în numele unor idei care promiteau fericirea supremă şi în numele visului unui „om nou”. Eu cred că decent, firesc, dezirabil nu e să facem un om nou, ci să îl facem pe omul care este să iubească, nu să urască. Şi să nu ucidă.  Această istorie – pe care au desenat-o cu sânge şi comunismul, şi nazismul – a avut la bază ura drept combustibil al istoriei. Ura de clasă sau ura de rasă. Roşu-brun”.

 

Constantin Coroiu, în „Contemporanul – ideea europeană” nr. 12 din 2017, făcând un mic inventar al aprecierilor  lui Marin Preda: Nicolae Manolescu: „Un prozator excepţional”; Alexandru Ivasiuc: „Comparabil poate cu Rebreanu”; Nichita Stănescu: „Un scriitor european”; Eugen Simion: „Un om cu o personalitate complexă”; Mihai Zamfir: Cel mai camusian dintre scriitorii români”; Marin Sorescu: „O certitudine şi o şansă mare a literaturii române”; Fănuş Neagu: „O exemplară conştiinţă artistică”; Nicolae Breban: „Un ţăran enorm rătăcit în oraş”; Alex Ştefănescu: A fost mai mult decât un scriitor, a fost o conştiinţă”;

Publicitate

 

 Mihai Zamfir, în „România  literară” nr. 4 din 2018, privind o analiză a poeziei pornind de la originea cuvintelor folosite: 1. „Să ne imaginăm o clipă că am întreba un poet român contemporan de valoare de unde vine în limba noastră cutare cuvânt, dacă un anumit termen utilizat în poezia lui e de origine latină, slavă sau maghiară. Artistul ar da din umeri şi ar spune că asta nu-l priveşte deloc. În realitate poeţii autentici – chiar dacă au habar de etimologie şi de istoria limbii – simt instinctiv etimologia cuvintelor alese şi procedează în consecinţă. Cu un al şaselea simţ, ei intuiesc fără greş originea vocabulelor şi îşi dau întotdeauna seama dacă ele pot fi alăturate într-un anumit context. Cum fac asta? Mister!”; 2. „Când a scris faimoasa sa „Psaltire în versuri”, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, Dosoftei avea strânse legături cu Ucraina, îşi făcea studiile pe „slovenie” şi trăia exilat în Polonia, unde avea să şi moară. Cufundat cultural într-o mare slavă, inspirat în poezia sa de exemplul altei psaltiri în versuri compuse un secol mai devreme de Jan Kochanowski, primul nostru poet extraordinar, Dosoftei, a scris versurile româneşti în metri caracteristici limbilor neolatine şi a folosit predilect cuvinte de origine latină (peste 60% din total). Limba noastră literară era abia în formare şi nimeni nu ştia ce cale va urma ea; poetul Dosoftei însă ştia şi a optat decis pentru limbajul de origine latină. Cum a fost posibil? Uite că a fost!”; 3. „Peste două secole, poezia românească trăia prin Eminescu momentul fixării tiparului ei lingvistic. Natural, fără să scrie prefeţe, fără a se lansa în polemici, Eminescu orienta limbajul poeziei româneşti moderne doar prin forţa propriului său exemplu. În chip la fel de natural ca Dosoftei cu două secole în urmă, romanticul Eminescu s-a îndreptat tot către termenii de origine latină, punându-i tot pe ei la baza  limbii noastre literare. Rezultatul: conform statisticii întreprinse de Mihai Dinu, procentul cuvintelor latine moştenite din poezia eminesciană a rămas acelaşi – după două sute de ani – cu acela din poezia lui Dosoftei (63%), iar proporţia de utilizare aproximativ 85%”;

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu apără producătorii locali, cărora vrea să le ofere condiții moderne și facilități fiscale

Publicat

Publicitate

Producătorii locali au nevoie de susținere reală din partea autorităților locale. Candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, propune o serie de măsuri care vin în sprijinul comercianților și consumatorilor deopotrivă, prin crearea condițiilor optime de comercializare a produselor agroalimentare.

Piața Centrală este un agregator de activitate economică și locuri de muncă, dar și o carte de vizită pentru locuitorii județului Botoșani și vizitatorii din împrejurimi. În ciuda aglomerației, numeroși producători se confruntă cu reticența cumpărătorilor, provocată de condițiile improprii de desfacere a mărfurilor.

„Am observat fenomenul și am înțeles cauzele în timpul întâlnirilor pe care le-am organizat în piață. Cea mai gravă situație este în hala de lactate, unde nu doar că tencuiala cade bucată cu bucată, ci chiar și vitrinele de expunere a produselor sunt un adevărat pericol. Lipsa unui sistem frigorific, blaturile de lucru degradate, lipsa unei rețele de ventilare și igiena precară a spațiului îndepărtează potențialii clienți. Se formează cozi doar la construcțiile modulare amenajate de firmele care și-au permis să investească, ceea ce micii producători nu pot face din propriul buzunar. Iată egalitatea de șanse clamată de primarul în funcție”, a relatat Cătălin Silegeanu.

Publicitate

Candidatul AUR subliniază că administrația locală nu a manifestat nici cel mai mic interes față de condițiile în care își desfășoară producătorii activitatea și față de sănătatea consumatorilor. Autoritățile au asistat pasive și la degradarea unei clădiri emblematice pentru oraș, construită în 1912 de Anghel Saligny și lăsată în voia sorții încă din 2014, când au fost efectuate ultimele intervenții de renovare, succinte de altfel.

„Pentru a înclina balanța în favoarea producătorilor, propun modernizarea și dotarea acestor spații comerciale cu echipamentele tehnologice necesare. Producătorii de lactate și brânzeturi, asemenea producătorilor de carne, au nevoie acută de vitrine frigorifice și ventilație. În planul de guvernare locală pe care îl propun botoșănenilor, această măsură ocupă un loc fruntaș”, a anunțat Cătălin Silegeanu.

De asemenea, Cătălin Silegeanu intenționează să implementeze un sistem riguros de verificare a certificatelor de producător, în baza cărora să fie acordate o serie de facilități fiscale.

Publicitate

„În plus, propun crearea unei noi piețe volante, care va fi amplasată strategic în zona Pușkin sau în proximitatea Liceului Pedagogic. Aceasta va deservi locuitorii din zonele mai îndepărtate ale orașului, facilitând accesul la produse locale proaspete și de calitate”, a adăugat candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani.

El subliniază că aceste măsuri sunt concepute nu doar pentru a dinamiza economia locală, ci și pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții fiecărui botoșănean.

(Comandat de Alianța pentru Unirea Românilor – filiala Botoșani, Cod Mandatar Financiar 21240330)

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Incendiu la Depozitul de deșeuri de la Stăuceni. Degajări mari de fum

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, în această seară, în interiorul depozitului ecologic de deșeuri de la Stăuceni. Alarma s-a dat puțin înainte de ora 19:00. La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă. Pompierii au constatat faptul că ardeau peste zece tone de deșeuri, cu degajări mari de fum și au intervenit rapid pentru ca incendiul să nu se extindă. Suprafața afectată a fost estimată la aproximativ 1 000 de metri pătrați.

Incendiul a fost lichidat. Împreună cu personalul de pe locul de muncă, pompierii intervin, în continuare, pentru identificarea focarelor ascunse.

La fața locului au ajuns și specialiști ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani și ai Agenției de Protecție a Mediului Botoșani.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alertă: Fraudă online în care se foloseşte identitatea DIGI România. Atacatorii dau impresia că vor să vă ramburseze o factură

Publicat

Publicitate

Alertă: Fraudă online în care se foloseşte identitatea DIGI Romania. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, o alertă cu privire la o campanie de phishing care vizează clienții furnizorului de telecomunicații.
Și compania a transmis tuturor abonaților un avertisment prin SMS.
”Atacatorii din online continuă campaniile de phishing prin uzurparea identităţii instituţiilor şi companiilor legitime din România.
Astăzi, vă punem în atenţie o nouă astfel de fraudă care se foloseşte de identitatea Digi România”, avertizează, miercuri, DNSC.
Specialiştii DNSC detaliază cum funcţionează frauda.
”Utilizatorii vizaţi de atac primesc un email care pare a proveni din partea companiei Digi România, sub pretextul anulării plăţii unei facturi efectuate de către utilizator.
În acelaşi email, se prezintă oportunitatea utilizatorului de a primi un ramburs al plăţii efectuate, dacă acesta dă click pe un link din email.
Avertisment al DNSC și REVOLUT: Nu comunicați date personale. Tentativele de fraudă se înmulțesc în perioada cumpărăturilor
Email-ul, însă, provine de la o adresă falsă de email, fapt ce se poate observa în cea de-a treia imagine.
Accesarea link-ului va duce utilizatorul pe un site-clonă, similar cu cel oficial, unde un portal online le cere să furnizeze datele cardului pentru a primi rambursul.
În adevăr, dacă utilizatorul face acest lucru, datele cardurilor lor vor fi transmise atacatorilor”, au mai transmis specialiştii îîn securitate cibernetică.
Alertă: Fraudă online în care se foloseşte identitatea DIGI Romania. Ce să faci dacă ți se cer date sensibile
Echipa DNSC a transmis şi recomandări şi cere prudenţă, mai ales dacă se solicită informaţii sensibile:
• Nu vi se va cere niciodată să furnizaţi prin email sau link-uri ataşate date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare).
• Verificaţi întotdeauna autenticitatea email-urilor de la o companie sau instituţie printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
• Raportaţi astfel de email-uri către organizaţia impersonată pentru a atrage atenţia cât mai rapid asupra activităţii frauduloase.
• În cazul în care aţi furnizat date sensibile, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţie (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)
• Nu în ultimul rând, contribuiţi la răspândirea acestor avertizări şi către alţi utilizatori, pentru a reduce şansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending