Connect with us
Publicitate

Administratie

Primăria Hilișeu Horia a reluat licitația pentru construirea grădiniței din satul Hilișeu Crișan

Publicat

Publicitate

Primăria Hilișeu Horia nu se lasă și a reluat licitația pentru construirea grădiniței din satul Hilișeu Crișan. Este a doua oară când este organizată această licitație în valoare de 1.478.956,48 de lei, proiectul fiind finanțat prin Programul Operațional Regional.

Anunțul de organizare a licitației pentru desemnarea unui constructor a fost plasat pe platforma electronică care asigură transparența procesului și procedurilor de achiziții publice, SEAP, iar după cum a explicat primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru, investiția prevede demolarea clădirii vechi și construirea unei grădinițe noi pe o suprafață de 358,15 mp.

Acesta ar urma să fie construită și dotată specific funcționării, dar prevede și amenajarea unui număr de 3 locuri de parcare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități si acces carosabil în incintă pentru mașinile de intervenții.

Publicitate

“În 2014 am organizat această licitație pentru prima dată dar constructorii nu au reușit să facă corect actele pentru a participa la licitație. Școlile sunt modernizate toate, creșa o vom scoate la licitație în cel mai scurt timp, doar aici avem o mare problemă. Este o mare nemulțumire pentru noi care avem banii și vrem să facem această investiție, pentru că lipsa de profesionalism a constructorilor face ca acei copii care aveau atunci 3 ani să ajungă la 11 ani până e gata grădinița. Practic merg la școală și nu mai prind grădiniță nouă și modernă. Este o lucrare care trebuie făcut cu atât mai mult cu cât comuna noastră poate asigura patru grupe de copii, spre deosebire de altele. Deci este o necesitate și sperăm ca maxim în o lună și jumătate să avem un câștigător”,  ne-a spus primarul comunei Hilișeu Horia, Ioan Butnaru.

În prezent administrația locală susține că toate condițiile în care se desfășoară activitățile educaționale sunt precare, iar realizarea proiectului va duce la modernizarea infrastructurii educaționale din comună, care sunt necesare în vederea asigurării unor condiții superioare in sistemul educațional din localitate și asigurării condițiilor necesare desfășurării orelor.

Durata contractului de execuție pentru constructor este de 18 luni de la constituirea garanției de bună execuție a contractului și emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Celulele adipoase „țin minte” obezitatea după dietă. Cum se întorc kilogramele pierdute după cura de slăbire

Publicat

Publicitate

Un studiu recent dezvăluie că celulele adipoase păstrează modificări epigenetice asociate cu obezitatea, favorizând, astfel, recâștigarea rapidă a greutății după diete, scrie Science Alert, care citează revista Nature.

Studiu publicat  în revista Nature a identificat un mecanism important care explică dificultatea menținerii pierderii în greutate la persoanele care au suferit de obezitate. Cercetarea sugerează că țesutul adipos reține o „memorie epigenetică” a stării de obezitate, care influențează răspunsul organismului la schimbările de greutate și poate contribui la efectul „yo-yo” al dietei.Cercetători de la ETH Zurich au descoperit că celulele adipoase din organism păstrează o „memorie” epigenetică a obezității, explicând astfel de ce este atât de greu să menținem greutatea după o pierdere semnificativă.

Articolul din Nature poate fi citit AICI

Publicitate

Descoperiri Cheie

Pierderea în greutate și memoria obezității:

  • După pierderi semnificative în greutate, atât la oameni cât și la șoareci, țesutul adipos continuă să manifeste schimbări transcripționale asociate cu obezitatea.
  • Această „memorie” epigenetică afectează funcția adipocitelor și răspunsul lor la stimuli metabolici.

Modificările epigenetice și transcripționale:

  • Studiul a identificat modificări stabile în epigenomul adipocitelor (celule grase), inclusiv la nivelul genelor implicate în metabolism și inflamație.
  • Aceste schimbări persistă chiar și după pierderea în greutate, contribuind la probleme metabolice recurente.

Impactul asupra sănătății:

Publicitate
  • Șoarecii cu memorie epigenetică a obezității au prezentat o creștere rapidă în greutate atunci când au fost expuși din nou la o dietă bogată în grăsimi.
  • Modificările epigenetice în țesutul adipos au fost corelate cu inflamație cronică și disfuncții metabolice, ambele având implicații asupra sănătății pe termen lung.

Studiul, făcut pe șoareci și susținut de analize ale țesutului adipos uman, sugerează că această „memorie” contribuie la recâștigarea rapidă a kilogramelor pierdute.

Science Alert scrie că în cadrul experimentelor, șoarecii care au pierdut în greutate și au fost ulterior hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi au recâștigat rapid greutatea, comparativ cu șoarecii care nu au fost obezi anterior. Modificările epigenetice identificate influențează activitatea genelor implicate în inflamație și funcțiile normale ale celulelor adipoase.

Manifestări similare și la persoanele care au suferit intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate

Fenomenul a fost observat și la oameni. Țesutul adipos colectat de la persoane care au suferit intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate a arătat modificări similare.

Publicitate

Din cauza limitărilor tehnice, studiul nu a stabilit o relație cauzală directă la oameni, însă rezultatele indică o persistență a schimbărilor induse de obezitate chiar și după pierderea semnificativă în greutate.

Cercetătorii sugerează că viitoarele tratamente ar putea ținti aceste modificări epigenetice pentru a îmbunătăți gestionarea greutății pe termen lung.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) BEJ a respins tentativa PNL Botoșani de a pune pumnul în gura cetățenilor care vor să participe la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi

Publicat

Publicitate

Biroul Electoral Județean a respins tentativa PNL Botoșani de a împiedica participarea cetățenilor la consultarea publică organizată de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, cu privire la evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Vechi.

Anterior, PNL Botoșani solicitase Biroului Electoral Județean să oprească acțiunea de consultare publică pe motiv că ar fi o activitate electorală, legată de alegerile parlamentare și prezidențiale. În realitate, cei care au încercat, chiar în debutul campaniei electorale, să speculeze electoral tema evacuărilor din Centrul Vechi, au fost chiar candidații PNL care au intervenit în instanță în favoarea celor vizați de evacuare, în speranța că vor obține votul lor.

Tentativa de acum a PNL Botoșani de a-i împiedica pe cetățenii din municipiu să își exprime liber voința asupra unei chestiuni de interes local este profund anti-democratică și calcă în picioare însăși principiul reprezentativității care se află la baza democrațiilor parlamentare. De acum disputa nu mai este doar între PNL și primar. De acum, disputa este între PNL și cetățeni! Cum vor reprezenta candidații liberali voința botoșănenilor, dacă acum încearcă prin toate mijloacele să obstrucționeze exprimarea voinței lor?

Publicitate

Trebuie menționat că rezultatele parțiale obținute de la peste 5.500 de locuitori din municipiul Botoșani care au participat la consultarea publică arată că 93% dintre aceștia susțin demersul primarului și resping categoric tentativa PNL Botoșani de a bloca acțiunea acestuia.

Răspunzând acuzațiilor din sesizarea PNL Botoșani, judecătorii din Biroul Electoral Județean au arătat că materialele și chestionarele folosite în consultarea publică nu conțin sigla PSD, iar  „sondajul de opinie la care se face referire în plângere, nu privește intenția de vot a cetățenilor referitoare la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților în anul 2024, iar art. 155 alin. 3 lit. d din Codul Administrativ în vigoare permite primarilor efectuarea de consultări publice, pe teme de interes local”.

Nu în ultimul rând, trebuie remarcat că demersul PNL Botoșani este în totală antiteză cu acțiunea Primarului Capitalei, Nicușor Dan, susținut de PNL (!), de a organiza o consultare publică sub formă unui referendum local, fix în aceeași perioadă în care are loc și consultarea organizată de primarul Cosmin Andrei.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/v/1EVE1NA4Af/

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Flămânzi! Cinci persoane au fost evaluate de cadrele medicale

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în orașul Flămânzi. În eveniment au fost implicate două mașini, în care se aflau, în total, cinci persoane.

 

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Publicitate

 

Aceștia au constatat faptul că ambele autoturisme erau în afara părții carosabile, iar toate persoanele erau ieșite din interior.

 

Publicitate

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Alexandra Huțu, candidat PSD la Senatul României

Publicat

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Alexandra Huțu, deputatul și candidatul PSD pentru Senatul României.

Alexandra Huțu a vorbit despre inițiativele sale legislative din ultimii patru ani din Camera Deputaților dar și despre planurile sale ca viitor senator în Parlamentul Românei alături de unul dintre cei mai tineri primari ai PSD din județul Botoșani, primarul comunei Gorbănești, Ionuț Lucian Melinte.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending