Connect with us
Publicitate

Administratie

Primăria Dorohoi cere proprietarilor din vecinătatea zonelor protejate să nu mai ardă miriștile sau vegetația ierboasă

Publicat

Municipalitatea de la Dorohoi a făcut un apel la proprietarii din vecinătatea zonelor protejate pentru respectarea normelor de protecție și regimul ariilor naturale protejate.

Municipiul Dorohoi se suprapune cu situl Natura 2000 ROSPA0157 Mlaștina Iezerul Dorohoi pe o suprafață de 148,21 ha și cu situl Natura 2000 ROSPA0116 Dorohoi – Șaua Bucecei pe o suprafață de 262,16 ha.

Acestea sunt declarate arii de protecție specială avifaunistică si au un regim special reglementat prin OUG nr. 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare.

“Având în vedere dorința de a stopa fenomenele cu care ne-am confruntat în anii trecuți, precum incendierea și arderea necontrolată a vegetației uscate, abandonarea/depozitarea necontrolată a deșeurilor pe suprafețele din ariile protejate sau în vecinătatea acestora și accesul motorizat în ariile naturale protejate, vă informam că, atât persoanele fizice cât și juridice care dețin sau care administrează terenuri și/sau desfășoară activități în perimetrul și în vecinătatea ariilor naturale protejate, au obligația de a respecta mai multe prevederi legale”, a transmis municipalitatea de la Dorohoi.

Iată și normele legale care trebuie respectate:

1) Se interzice arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice; acestea  constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală, conform art. 98, lit. a) din OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului cu modificările si completările ulterioare;

2) Se interzice abandonarea/aruncarea/eliminarea deseurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor sau îngroparea acestora, conform art. 20 din OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, cu modificările si completările ulterioare; aceste fapte constituie contraventie si se sancționează cu amendă de la   30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice;

3) Conform art. 87, pct. 18 din Legea apelor nr. 107/1996 cu modificările și completările ulterioare, se interzice ”depozitarea în albii sau pe malurile cursurilor de apă, ale canalelor, lacurilor, bălţilor şi pe faleza mării, pe baraje şi diguri sau în zonele de protecţie a acestora a materialelor de orice fel” iar nerespectarea acestora constituie contravenție si se sancționează, conf. art. 88, alin. (1), lit. a), cu amendă de la 75.000 lei la 80.000 lei, pentru persoane juridice, şi cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei, pentru persoane fizice.

4) Accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafaţa ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere şi a terenurilor special amenajate şi semnalizate în acest scop, se consideră contraventie și se sancţionează cu amendă contravenţională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice şi de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice, conform art. 53, alin. (2), lit. m) din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările si completările ulterioare.

Pentru vizualizarea ariilor preotejate sus mentionate, puteți accesa natura2000.eea.europa.eu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Botoșani: Avertizarea de COD GALBEN a fost prelungită din nou

Publicat

Pe drumurile din județul Botoșani, din această cauză, se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, reprezentanții ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Codul galben de ceață a fost prelungit până la ora 23:00!

Citeste mai mult

Eveniment

EURO 2024: Grupa României. Cu ce echipe a picat naționala de fotbal, după tragerea de la Hamburg

Publicat

EURO 2024: Grupa României. Naționala de fotbal a aflat cu cine a căzut în grupele Campionatului European de Fotbal.

Momentul, așteptat cu sufletul la gură, s-a consumat la Hamburg, într-o atmosferă festivă.

România s-a aflat în urna 2 la tragerea la sorți a grupelor EURO 2024, după ce a câștigat grupa I din preliminarii.

EURO 2024: Grupa României:

România, Belgia, Slovacia, câștigătorul playoff-ului B

Group A Germany (A1), Scotland (A2) Hungary (A3), Switzerland (A4)

Group B: Spain (B1), Croatia (B2), Italy (B3) Albania (B4)

Group C: Slovenia (C1), Denmark (C2), Serbia (C3), England (C4)

Group D: Playoff winner A (D1), Netherlands (D2), Austria (D3), France (D4)

Group E: Belgium (E1), Slovakia (E2), Romania (E3), Playoff winner B (E4)

Group F: Turkey (F1), Playoff winner C (F2) Portugal (F3), Czech Republic (F4)

EURO 2024: Echipele care s-au aflat în urnele pentru tragerea la sorți de la Hamburg

Urna 1: Germania (țara gazdă), Portugalia, Franța, Spania, Belgia, Anglia.

Urna 2: Ungaria, Turcia, Danemarca, Albania, România, Austria.

Urna 3: Olanda, Scoția, Slovenia, Slovacia, Cehia, Croația.

Urna 4: Italia, Serbia, Elveția, Play-Off A, Play-Off B, Play-Off C.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani – Rapid 0-0. Giuleștenii, „băgați în ceață” de „lanterna roșie” din SuperLigă

Publicat

Partida dintre FC Botoșani și Rapid s-a încheiat la egalitate, scor 0-0. FC Botoșani continuă momentul critic, iar formația moldoveană este fără victorie în actualul sezon din SuperLiga. În acest moment, trupa condusă de Andrei Patache este ultima în România, cu doar 8 puncte obținute în primele 17 meciuri disputate, scrie digisport.ro.

De cealaltă parte, Rapid nu a mai câștigat de două meciuri în campionat, însă continuă să fie pe locul 3 în clasament, cu 30 de puncte. Giuleștenii sunt la 7 puncte distanță de FCSB, liderul SuperLigii.

  • În meciul tur, Rapid a remizat cu FC Botoșani, scor 2-2

 

Cristiano Bergodi: ”Nu va fi o remaniere de lot”

La conferința de presă dinaintea acestei partide, Cristiano Bergodi (59 de ani), antrenorul Rapidului, a dezvăluit cum va aborda formația giuleșteană perioada de transferuri din iarnă. Concret, tehnicianul italian a susținut că are încredere în actualii săi jucători și a dat asigurări că nu vor fi operate schimbări majore la nivelul lotului.

”Încercăm să lucrăm foarte bine la fiecare antrenament. Nu sunt Dumnezeu pe pământ. Transferurile sunt treaba conducerii. Nu e un moment bun să vorbesc despre asta, dar nu va fi o remaniere de lot, eu am încredere în acest lot.

Îmi place acest grup de jucători. Am avut trei jucători accidentați și cei din lot i-au înlocuit!”, a declarat Cristiano Bergodi, în cadrul conferinței de presă.

Sursa: digisport.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi FOTO: Trei mașini distruse de incendiu într-un service din Suceava

Publicat

Pompierii militari din Fălticeniau intervenit cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD  la stingerea  unui incendiu izbucnit la trei autoturisme.  La sosirea echipajelor incendiul se manifesta generalizat la trei autovehicule parcate în curtea unui service din municipiul Fălticeni, cu posibilități de propagare la alte autovehicule din proximitate.Incendiul a fost localizat se lucrează pentru lichidare. Până la acest moment nu au fost identificate victime.

Urmează să fie stabilită cauza,transmite ISU Bucovina Suceava.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending