Connect with us

Administratie

Primăria Comunei Mihai Eminescu: Aducem la cunoștință locuitorilor comunei că au obligația permanentă de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

Publicitate

Primăria Comunei Mihai Eminescu, vă aduce la cunoștință, că în conformitate cu Ordinul  Prefectului Județului Botoșani Nr. 128 din data de 18.03.2025, luna APRILIE ESTE STABILITĂ LUNA CURĂȚENIEI PE ÎNTREG TERITORIUL JUDEȚULUI BOTOȘANI.

În acest sens aducem la cunoștință locuitorilor comunei ca au obligația permanentă de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia.

Potrivit Ordinului Prefectului, cetățenii au îndatorirea  de a asigura întreținerea și curățenia locuințelor proprii și a anexelor gospodărești, a curților și împrejmuirilor acestora, respectând masurile stabilite de către primării pentru asigurarea igienei publice  și curățeniei în localități precum și protejarea mediului ambiant.

În acest scop, cetățenii au următoarele obligații:

  1. Să asigure, potrivit legii, lucrările de întreținere și reparare a locuințelor și anexelor gospodărești, igienizarea curților și împrejmuirilor acestora, efectuarea lucrărilor de primăvară specifice pentru întreținerea spațiilor verzi  din incinta proprietății și din fața acesteia;
  2. Să mențină curățenia trotuarelor, părții carosabile a străzii de lângă locuință, a curții și a grădinii;
  3. Să depună deșeurile menajere și cele reciclabile conform Regulamentului impus de către Primăria Comunei Mihai Eminescu, aprobat de către Consiliul Local al Comunei Mihai Eminescu;
  4. Să păstreze în stare de folosință amenajările publice din parcuri precum și dotările amplasate pe străzi (panouri de afișaj, indicatoare, etc);
  5. Să composteze deșeurile rezultate din curățarea și întreținerea zonelor verzi ale gospodăriei în propria grădină și/sau în unitățile individuale  de compostare și sa utilizeze compostul obținut ca amendament  pentru terenurile proprii;
  6. Să nu incendieze resturile vegetale;
  7. Să nu abandoneze și să nu depoziteze deșeurile în afara locurilor destinate în acest scop.

Cetățenii care folosesc mijloace de transport în comun (autobuze, microbuze) sunt obligați să păstreze curățenia în stații și să se comporte  civilizat  pe tot timpul călătoriei.

Obligațiile sus-menționate sunt prevăzute și în Regulamentul privind constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții în domeniul ordinii publice și gospodăririi pe teritoriul Comunei Mihai Eminescu, Județul Botoșani, aprobat prin H.C.L. Nr. 136 din data de 09.10.2024.

Publicitate

Prin aducerea la cunoștință locuitorilor a obligațiilor ce li se revin, Primăria Comunei Mihai Eminescu urmărește mobilizarea și implicarea activă a acestora  în vederea menținerii unui aspect plăcut și îngrijit al Comunei Mihai Eminescu.

Primăria Comunei Mihai Eminescu aduce la cunoștință, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind constatarea și sancționarea faptelor ce constituie contravenții în domeniul ordinii publice și gospodăririi pe teritoriul Comunei Mihai Eminescu, Județul Botoșani, aprobat prin H.C.L. Nr. 136 din data de 09.10.2024, netoaletarea sau împotrivirea proprietarilor pentru curățarea copacilor sau a spațiilor verzi care obturează accesul pe  domeniul public (drumuri) sau care împiedică distribuirea eficientă a luminii de la lămpile pentru iluminatul stradal, se sancționează cu amendă cuprinsă între 500-2.500 lei pentru persoanele fizice și între 1.000-2.500 lei pentru persoanele juridice.

Așadar, punem în vedere locuitorilor comunei să procedeze la toaletarea copacilor care obturează accesul pe domeniul public (drumuri) sau care împiedică distribuirea eficientă a luminii de la lămpile pentru iluminatul public.

Aducem la cunoștință, de asemenea, că neîntreținerea permanentă a curățeniei șanțurilor de scurgere a apelor pluviale din fața proprietăților, a podețelor și tuburilor de beton aferente acestora, pe întreaga lungime a proprietății, în vederea evitării inundațiilor ori stagnării apelor este sancționată cu amendă cuprinsă între 500-2.500 lei pentru persoanele fizice și 1.500-2.500 lei pentru persoanele  juridice.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Orașul Darabani, finanțare prin programul „Școli sigure și sănătoase”. Se reabilitează Școala Bajura și un nou corp la Liceul „Dimitrie Cantemir”

Publicat

Publicitate

Vești bune pentru elevii și cadrele didactice din orașul Darabani. Două noi investiții în infrastructura educațională vor fi realizate cu finanțare prin Programul Național de Investiții „Școli sigure și sănătoase”, gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Orașul Darabani a fost inclus oficial, săptămâna aceasta, pe lista obiectivelor finanțate prin acest program, care are ca scop reabilitarea, modernizarea și consolidarea seismică a unităților de învățământ preuniversitar din România.

Concret, vor fi realizate două investiții majore, respectiv reabilitarea celui de-al doilea corp de clădire al Școlii Bajura, pentru a asigura un mediu educațional sigur și eficient pentru elevii din această zonă, precum și construirea unui corp nou de clădire în incinta Liceului „Dimitrie Cantemir”, pe amplasamentul fostei săli de festivități, cu scopul de a extinde capacitatea și funcționalitatea spațiilor destinate activităților educaționale.

Primarul orașului Darabani, Mihai-Alin Gîrbaci, a anunțat că în ședința ordinară a Consiliului Local, desfășurată astăzi, cele două proiecte au primit votul în unanimitate al consilierilor locali, ceea ce reflectă sprijinul deplin al administrației pentru investițiile în educație.

„Aceste proiecte vin ca răspuns la nevoile reale ale comunității noastre și sunt un pas important pentru viitorul copiilor din Darabani. Le mulțumesc consilierilor locali pentru susținerea unanimă”, a explicat primarul Mihai-Alin Gîrbaci.

Programul „Școli sigure și sănătoase” prevede, printre altele, lucrări de consolidare seismică, reabilitare, modernizare, creșterea performanței energetice, dar și intervenții la internate, cantine, biblioteci sau ateliere școlare. Prin aceste fonduri, se urmărește crearea unui mediu educațional sigur, modern și adaptat nevoilor actuale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 27 martie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 27 martie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 27 martie 2025:

Loto 6/49: 7, 35, 4, 18, 9, 20

Loto 5/40: 7, 3, 28, 11, 4, 6

Joker: 44, 26, 32, 36, 14 + 5

Noroc: 8 3 9 1 4 0 4

Publicitate

Noroc Plus: 9 6 2 2 1 0

Super Noroc: 8 5 1 1 1 1

Citeste mai mult

Administratie

Comuna Roma investește în infrastructură: Modernizarea a peste 3 kilometri de drumuri scoasă la licitație

Publicat

Publicitate

Administrația locală din comuna Roma, județul Botoșani, face un pas important în direcția modernizării infrastructurii rutiere. Autoritățile au scos la licitație execuția lucrărilor aferente proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere de bază în comuna Roma”, iar anunțul a fost publicat pe platforma națională de achiziții publice SEAP.

Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea străzilor din comună pe o lungime totală de 3.353 de metri. Valoarea estimată a lucrărilor este de 6.184.680,49 lei fără TVA, sumă ce include atât lucrările propriu-zise (6.147.899,29 lei), cât și organizarea de șantier (36.781,20 lei). Din totalul sumei, 4.945.069,71 lei sunt eligibili, iar 1.239.610,78 lei reprezintă cheltuieli neeligibile.

Structura rutieră propusă este una suplă, cu o lățime a părții carosabile de 5,50 metri și acostamente cuprinse între 0 și 0,70 metri, acolo unde spațiul permite. Lucrările vor include amenajarea rigolelor betonate (peste 4.200 de metri), podețe tubulare, accese auto și pietonale din dale de beton, drumuri laterale și ridicarea căminelor la cotă.

Printre elementele de infrastructură prevăzute în proiect se numără:

  • 805,52 m de șanțuri betonate cu acostament;
  • 4249,22 m de rigolă betonată;
  • 135 accese auto și 89 accese pietonale;
  • 13 drumuri laterale amenajate;
  • 37 de indicatoare rutiere;
  • 10,06 km de marcaj longitudinal.

Operatorii economici interesați pot solicita clarificări până la 10 zile înainte de termenul-limită de depunere a ofertelor, iar administrația locală va răspunde în termen de 6 zile înainte de această dată.

Prin această investiție, comuna Roma își propune să îmbunătățească considerabil condițiile de trafic rutier și siguranța cetățenilor, marcând un pas important în direcția modernizării infrastructurii locale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Dronele rusești care traversează România pot fi date jos. CCR: Legile privind controlul spațiului aerian pe teritoriul național sunt constituționale

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a României a respins joi, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de parlamentarii S.O.S. România, AUR și POT împotriva Legii privind controlul utilizării spațiului aerian national, relatează mediafax.ro.

De asemenea, CCR a respins și obiecțiile legate de legea privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul României.

În motivarea deciziei, CCR precizează că participarea autorităților militare ale NATO la controlul spațiului aerian național trebuie analizată în contextul obligațiilor asumate de România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, iar acest lucru nu afectează suveranitatea țării.

„Transferul de autoritate reglementat are în vedere o acțiune de predare/preluare a controlului și comenzii de către autoritățile militare desemnate ale NATO asupra elementelor naționale din compunerea structurii de forțe a armatei care execută misiuni specifice”, se arată în comunicatul CCR.

În aceeași ședință, Curtea a declarat neconstituțională prevederea din Statutul funcționarilor publici referitoare la condamnările penale care ar face o persoană „incompatibilă cu exercitarea funcției publice”, considerând că sintagma este ambiguă și poate genera abuzuri.

De asemenea, CCR a respins sesizările de neconstituționalitate formulate împotriva hotărârilor Senatului și Camerei Deputaților privind restructurarea serviciilor parlamentare, reținând că acestea au fost emise în temeiul autonomiei organizatorice a celor două camere.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending