In ultimele zile, modelele au ajustat putin scenariul, dar ingredientele inca raman la fel. Ceea ce pare a fi ultima patrundere polara de iarna continua sa isi mentina structura impresionanta.
Un „Arctic Blast” reprezinta o antrenare de aer rece dinspre zona centrala a Arcticii, care da impresia unei eruptii de aer polar. Spre deosebire de „Polar Blast”, aerul este mult mai rece si mai uscat, componenta oceanica lipsind datorita vitezei foarte mari de transport a aerului rece, se arată pe pagina
Climatologie si Prognoze globale.
In cercurile de climatologie straine, denumirea de Blast indica un cuplaj a 2 centri barici (anticiclon si ciclon). Cei doi centri barici trebuie sa fie in pozitii specifice pentru a antrena aerul cu putere. Astfel, rotatile celor doi centri barici cupleaza, iar forta rezultata disloca aerul rece, care poate fi transportat pe distante de peste 1000 de km in cateva ore, fortand ruperea sau impingerea spre Sud a curentului Jet Stream, care margineste aerul polar.
In cazul din aceasta saptamana, discutam despre un anticiclon de blocaj care isi face loc spre Groenlanda si un ciclon foarte viguros aflat in Nordul Rusiei europene. Cei doi centri barici antreneaza o masa de aer rece inspre Europa (Imaginea 1)
O data ajunsa in zona de Est a continentului, deasupra Ucrainei, masa de aer rece intalneste apa calda a Marii Negre, reusind sa formeze un nou ciclon destul de viguros (Imaginea 2)
Si totusi, de ce este asa de importanta aceasta zona?
Aceste cuplaje ce poarta denumirea de Blast reprezinta cele mai rapide si puternice metode a transporta mase de aer care sunt declansate de centrii barici. Cu alte cuvinte, daca vreunul din cei doi centri barici lipseste, puterea transportului scade foarte mult, iar estimarea de temperatura creste, asa ca noi continuam sa consideram ca ciclonul format in Marea Neagra este cheia. Centrul baric de joasa presiune s-ar forma exact in locul potrivit, conform modelarilor si orice schimbare a acestuia va afecta puternic sansele de racire.
Stim ca asteptarea este grea, mai ales in fata unor astfel de fenomene. Doar ca in cazul de fata, noi consideram ca intreg scenariul depinde de un ciclon intalnit destul de rar in tipare foarte continentale, precum acesta.
Patrunderile reci, dinspre Nord, sunt in general uscate si am putut observa deseori acest fenomen, in special in ultimele ierni. Se intampla asa din cauza ca Marea Neagra este un bazin de dimensiune mica si orice ciclon format acolo are tendinta sa mearga spre Est, facand cuplajul cu anticiclonul imposibil.
Cum arata scenariul in acest moment?
Modelarile au continuat cu indarjire sa mentina scenariul ciclonului pontic in ultimele zile, dar timp mai este.
Masa de aer rece isi incepe drumul chiar din aceste ore, insa acesta este la inceput anevoios. Aerul rece transportat este imprastiat pe o zona larga si ar trebui sa ajunga in regiunea Marii Negre in cursul diminetii de Sambata. Incepe apoi fenomenul de ciclogeneza, iar noul centru baric „se adanceste” (presiunea ciclonilor scade pe masura ce ei se intensifica)
Formarea noului centru baric dureaza mai toata ziua de Sambata, insa la orele serii incepe transportul de aer foarte rece catre tara noastra. Masa de aer arctic patrunde cu putere, in spatele unui sistem noros viguros, care marcheaza diferenta de temperatura intre aerul cald, care este impins spre Sud si masa rece.
Care sunt primele nopti cu risc de inghet?
Majoritatea modelarilor tind sa indice noaptea de Duminica spre Luni pentru zona intracarpatica si chiar si pentru Campia de Vest. In noaptea de Luni spre Marti, riscul de inghet se extinde si peste Moldova. Pe langa aerul rece, problema o reprezinta si precipitatiile.
Acestea se transforma in ninsoare pe parcursul zilei de Duminica, iar modelarile estimeaza chiar si depunere de zapada, mai ales pe timpul noptii de Duminica spre Luni in multe regiuni.
In zone precum Sudul tarii, aceasta se topeste pana dimineata, dar in zonele intracarpatice stratul de zapada pare sa reziste, accentuand scaderea temperaturilor.
In acest moment, regiunile sudice par sa scape, insa trebuie specificat clar : „PAR”. Intreaga situatie are multe ingrediente, asa ca vom mai relua discutia si pe parcursul zilei de Sambata, in cazul in care exista modificari.
Acestea pot fi multiple….
Fie ca vorbim despre miscarea usoara a ciclonului „pontic” inspre Est (situatie care nu ar mai permite cuplajul), fie ca vorbim despre o scadere a optimismului privind stratul de zapada (situatie care ar duce la topirea completa chiar si in zonele intracarpatice) sau chiar o reducere a suprafetei acoperite cu nori (situatie care ar permite Soarelui sa incalzeasca rapid pe parcursul zilei de Duminica), trebuie sa intelegem un lucru :
Daca un singur parametru e schimbat, e foarte posibil sa NU mai vorbim de inghet.
Dupa multe runde de procesari, modelarile au inceput sa arate si limitele scenariului. Astfel, timpul in care aerul rece se afla in Europa a inceput sa scada. Desi am vazut o multitudine de pagini si articole catastrofiste, care vorbesc de „Cicloni polari de Paste” sau de „Vreme de iarna”, in realitate perioada rece este redusa in acest moment de catre modelari, care estimeaza o intruziune puternica de aer cald spre data de 10 Aprilie, cauzata de acelasi anticiclon.
Noi consideram ca mai e nevoie de timp si va indemnam sa fiti pregatiti in cazul in care puteti ajuta pomii fructiferi. In acest moment, ne asteptam la valori -4, -5 grade in zonele de deal, podis din intracarpatic si din Moldova, valori de -2,-3 grade in zonele de Campie din Vestul tarii si usor sub 0 in regiunile sudice. Asta in conditiile in care scenariul se pastreaza, desigur. La munte, valorile termice ar trebui sa mearga spre -7, -8 grade si in zonele foarte inalte chiar spre -10.
Vantul va fi si el o problema, dar si zapada.
Intreg scenariul este la limita. Daca ar fi aparut peste 10 zile, e foarte posibil sa nu fi mai vorbit de inghet decat in zonele intracarpatice si in regiunile inalte. Dar, nu ne putem pune cu natura, iar momentan e cel mai important sa ne interesam de metode de protejare a plantelor (acolo unde e posibil), dar si sa urmarim evolutia ciclonului pontic si daca modelarile au estimat bine pozitia acestuia.