Se apropie prima vacanță din anul școlar 2022-2023. Elevii mai au o săptămână de cursuri în noua structură de organizare, pe module și vacanțe mai dese.
Vacanța începe sâmbătă, 22 octombrie și durează o săptămână, până în 30 octombrie.
Se vor întoarce din nou la cursuri din 31 octombrie. Vacanța de Crăciun și anul nou va fi din 23 decembrie.
Anul școlar 2022-2023 are cinci module de învățare și cinci vacanțe.
Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe
cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022
cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.
Anul școlar 2022-2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII
Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.
Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).
Publicitate
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.
Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.
Vacanța din februarie în celelalte județe
Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.
Numărul de note, media, calificative
Potrivit Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (în vigoare de la 1 septembrie 2022), numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru.
La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
În cazul curriculumului organizat modular, numărul de note acordate trebuie să fie corelat cu numărul de ore alocate fiecărui modul în planul de învăţământ, precum şi cu structura modulului, de regulă, o notă la un număr de 25 de ore.
Numărul minim de note acordate elevului la un modul este de două.
Elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin un calificativ/o notă în plus faţă de numărul de calificative/note prevăzut, ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat/ă, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.
La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.
La clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.
Zile libere până la finalul anului 2022
În afara perioadelor de vacanțe pentru elevi, în ceea ce privește zilele libere – sărbători legale pentru angajații din România, următoarea mini-vacanță este de Sfântul Andrei și Ziua Națională.
Este vorba despre zile libere pentru angajații din sectorul public, inclusiv profesorii. Prin urmare, minivacanță și pentru elevi.
Modalitatea de organizare și recuperare a acestor zile libere (dacă este cazul) ar urma să fie comunicată de către autoritățile din Educație.
Ziua Sfântului Andrei, 30 noiembrie, cade într-o zi de miercuri, iar joi este 1 Decembrie – Ziua Națională. Bugetarii vor avea liber și vineri, astfel încât minivacanța angajaților din sectorul public va ajunge la 5 zile, incluzând și weekendul.
Ministerul Muncii a anunțat decizia privind ziua liberă-punte din 2 decembrie 2022 încă de la începutul anului: ”Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.
Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.
Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese”.
Mai este minivacanța de Crăciun (trei zile), în perioada 24-26 decembrie. Crăciunul este duminica (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun pică lunea (26 decembrie).
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Una dintre cele îndrăgite competiții sportive din mediul rural botoșănean – „Cupa Satelor” la fotbal în sală – și-a desemnat câștigătorii în cadrul unei finale spectaculoase desfășurate în Sala Sporturilor din comuna Mihai Eminescu.
Competiția s-a derulat pe parcursul a 30 de zile, reunind la start nouă echipe din satele comunei, într-un adevărat maraton al pasiunii pentru sport. Atmosfera din sală a fost electrizantă, susținătorii venind în număr mare pentru a încuraja echipele favorite, transformând fiecare meci într-un prilej de bucurie și solidaritate comunitară.
La capătul unor confruntări intense, dar caracterizate de respect reciproc și fair-play, podiumul a fost ocupat de următoarele echipe:
🥇 Locul I – PIZZERIA SI – Cătămărești-Deal
🥈 Locul II – Luceafărul – Ipotești
🥉 Locul III – Cervicești
Toți participanții au fost răsplătiți cu diplome, iar echipele de pe podium au primit cupe în semn de apreciere pentru performanțele obținute și spiritul sportiv demonstrat.
Organizată de Primăria și Consiliul Local al comunei Mihai Eminescu, sub directa coordonare a primarului Verginel Gireadă, această competiție are o tradiție de peste 10 ani și continuă să crească în popularitate, contribuind la promovarea sportului, descoperirea tinerelor talente locale și consolidarea legăturilor dintre locuitorii comunei.
„Cupa Satelor” este mai mult decât o întrecere sportivă – este o sărbătoare a comunității, o dovadă că sportul poate uni oameni din toate colțurile unei comune în jurul unor valori comune: respect, muncă, prietenie și dorința de a face performanță.
Publicitate
La festivitatea de premiere au fost prezenți în primul rând primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, viceprimarul Valeriu Drobotă și consilierul județean Gireadă Ionuț, care au felicitat echipele participante și au reafirmat sprijinul administrației locale pentru activitățile sportive din comunitate.
Oamenii de știință confirmă că bărbații au un auz mai slab decât femeile. Studiul arată că factori precum altitudinea și viața urbană influențează auzul, relatează mediafax.ro.
Un nou studiu confirmă că bărbații au un auz semnificativ mai puțin sensibil decât femeile, indiferent de frecvență și populație, scrie Daily Mail.
Cercetarea, realizată de o echipă internațională de oameni de știință, a analizat 450 de persoane din 13 țări, inclusiv Ecuador, Anglia, Gabon, Uzbekistan și Africa de Sud.
Studiul a măsurat sensibilitatea cohleară și a constatat că femeile au, în medie, un auz cu doi decibeli mai sensibil decât bărbații – o diferență subtilă, dar semnificativă.
Este cunoscut faptul că, în general, oamenii aud mai bine cu urechea dreaptă decât cu cea stângă și că auzul se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă.
Diferențele biologice și influența hormonilor
Publicitate
Cercetătorii sugerează că această variație ar putea fi cauzată de diferențele hormonale din timpul dezvoltării fetale sau de mici particularități structurale ale cohleei.
De asemenea, femeile tind să aibă performanțe mai bune în percepția vorbirii și în alte teste auditive, ceea ce indică faptul că creierul lor procesează sunetele mai eficient.
Impactul mediului asupra auzului
Studiul a arătat, de asemenea, că factorii de mediu influențează sensibilitatea auditivă. Persoanele care trăiesc în păduri au cea mai mare sensibilitate auditivă, posibil datorită adaptării la un mediu bogat în sunete non-umane, în timp ce cei care locuiesc la altitudini mari au cea mai scăzută sensibilitate.
Populațiile urbane au prezentat o tendință de percepție a frecvențelor mai înalte, probabil din cauza filtrării zgomotelor de trafic de frecvență joasă.
Coordonatoarea studiului, Dr. Patricia Balaresque, a subliniat importanța luării în considerare a influențelor biologice și de mediu asupra auzului.
Constatările, publicate în Scientific Reports, ar putea contribui la o mai bună înțelegere a pierderii auzului și a diferențelor individuale în toleranța la zgomot.
Doi bărbați din județul Suceava au fost reținuți de polițiști, fiind suspectați de furtul a peste un milion de euro dintr-o locuință de pe raza localității Milișăuți, au anunțat, duminică, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), relatează agerpres.ro.
Potrivit acestora, cei doi indivizi, de 35 și 36 de ani, din municipiul Rădăuți, ar fi pătruns, cu fețele acoperite și cu mănuși, în locuința unui bărbat de 67 de ani din orașul Milișăuți și ar fi sustras peste un milion de euro.
Furtul a avut loc pe 17 martie, atunci când victima a sesizat polițiștii.
‘Deși autorii și-au luat o serie de măsuri care să le asigure protecția și să îngreuneze ancheta (au acționat cu fețele acoperite, au folosit mănuși, au deconectat sistemul de energie electrică, s-au deplasat pe căi de acces lăturalnice fără monitorizare video, au filat locația un timp îndelungat etc.), polițiștii au reușit în scurt timp să stabilească un cerc de suspecți și să obțină date importante pentru stabilirea modului de acțiune și probarea activității infracționale (…) În toată această perioadă evaluarea activităților investigative și de cercetare penală s-a făcut zilnic, corelându-se și coroborându-se datele și informațiile obținute în dinamică, evidențiindu-se piste solide care au dus în final la identificarea și prinderea persoanelor bănuite de comiterea faptei’, au precizat oficialii IPJ.
În cursul zilei de vineri, polițiștii din Suceava, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, au efectuat șapte percheziții la locuințe și locații folosite de către cele două persoane bănuite de comiterea faptelor.
Ulterior, polițiștii au continuat activitățile investigative și de monitorizare, obținând date cu privire la faptul că cei doi bărbați bănuiți de comiterea furtului intenționează să părăsească țara, încercând să se sustragă cercetărilor și să își asigure scăparea.
Publicitate
În aceste condiții, polițiștii au intensificat activitățile specifice și au constituit filtre rutiere, în seara de 28 martie, autoturismul în care se aflau cei doi bărbați fiind localizat și reperat în zona DN 17, pe raza comunei Vama, un echipaj efectuând semnal regulamentar de oprire. Șoferul vehiculului nu s-a conformat semnalului, continuându-și deplasarea în viteză și încercând să scape pe drumurile laterale, însă pe un drum forestier din zonă nu și-a mai putut continua deplasarea din cauza terenului accidentat. Imediat, cei doi ocupanți au abandonat vehiculul și au fugit în zona împădurită.
Au fost constituite mai multe echipe de căutare și s-a acționat concentric prin restrângerea treptată a arealului de căutare, fiind dispuse totodată toate măsurile de siguranță și securitate pentru polițiștii implicați, reușindu-se găsirea celor doi bărbați, care erau ascunși în fondul forestier. Cei doi au fost încătușați și preluați de către polițiști fără incidente, nefiind necesară utilizarea forței sau a armamentului, supunându-se somațiilor polițiștilor.