Connect with us

Administratie

Prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani va aborda interdisciplinaritatea terapeutică în era inteligenţei artificiale

Publicat

Publicitate

În aproximativ o lună, în perioada 20-24 mai 2025, cel mai mare spital din estul ţării va da startul ediţiei inaugurale a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” din Botoşani, prima ediţie a conferinţei medicale organizate de această instituţie desfăşurându-se sub titulatura ştiinţifică “Abordarea terapeutică interdisciplinară în era inteligenţei artificiale”.

 

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Botoşani, Colegiul Medicilor Botoşani şi Ordinul Asistenţior Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Botoşani şi va avea loc sub înaltul patronaj al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi. De asemenea, manifestarea beneficiază de sprijinul direct şi nemijlocit al mediului de afaceri local.

Peste 400 de medici din diferite specialităţi (medicina de urgenţă, chirurgie generală, neurochirurgie, ortopedie, neonatologie, psihiatrie, gastroenterologie, cardiologie, medicină internă, urologie, dermatologie, oncologie, chirurgie plastică şi reparatorie, pediatrie), dar şi fizioterapeuţi, psihologi, audiologi şi asistenţi medicali din toată ţara sunt asteptaţi la lucrările conferintei. Cei care încă nu s-au înregistrat, pot face acest lucru prin accesarea website-ului manifestării, zilele-spitalului-mavromati.ro. Răsplata va fi un program medical de excepţie, ce va putea fi accesat atat în format onsite, dar şi online, care va fi evaluat cu numeroase credite EMC (educaţie medicală continuă).

„Suntem încântaţi că odată cu prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” creem la Botoşani o modalitate importantă de asigurare a unui proces continuu şi sustenabil de formare medicală la nivelul tuturor categoriilor de personal din cadrul spitalului, cu consecinţe benefice în funcţionarea instituţiei pe termen lung şi, pe cale de consecinţă, în beneficiul pacienţilor arondaţi.”, a declarat dl. Corneliu Prepeliţă, managerul spitalului.

Dintre lectorii invitaţi, putem aminti pe Prof. Dr. Anca Trifan, Prof. Dr. Camelia Cojocariu, Prof. Dr. Ana-Maria Sîngeap, Prof. Dr. Cătălin Sfarti de la Institutul de Gastroenterologieşi Hepatologie din Iaşi, pe Prof. Dr. Romeo Dobrin, Dr. Ovidiu Alexinschi de la Institutul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi, Prof. Dr. Ingrith Miron, Prof. Dr. Laura Trandafir, Prof. Dr. Cristina Gavrilovici, Prof. Dr. Alina Luca, Prof. Dr. Valeriu Lupu , Conf. Dr. Magdalena Starcea, Conf. Dr. Ileana Katerina Ioniuc , Conf. Dr. Solange Tamara Roșu , Şef Lucrări Maria Adriana Mocanu, Şef Lucrări Dr. Otilia Frăsinariu , Dr. Ioana Grigore, Dr. Camelia Ivănescu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, Prof. Dr. Dana Turliuc de la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu”din Iași, Șef lucrări Dr Horațiu Stan de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ovidiu Alexa, Prof. Dr. Irina Iuliana Costache-Enache, Dr. Daniela Crişu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” din Iasi. Preşedintele de onoare al manifestării este Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi.

Publicitate

Operatorul manifestării este SC Focus Event SRL din Iaşi, iar website-ul evenimentului poate fi găsit la adresa  www.zilele-spitalului-mavromati.ro

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Patru minori au fost sancționați pentru scăldat în fântână arteziană și comportament indecent în Parcul Vârnav din Botoșani

Publicat

Publicitate

Patru adolescenți, cu vârste între 10 și 13 ani, au fost surprinși de camerele de supraveghere ale Poliției Locale Botoșani în timp ce se scăldau în fântâna arteziană din Parcul Vârnav.

Incidentul a avut loc duminică, 21 iulie, în jurul orei 15:20, și a fost semnalat de dispeceratul Poliției Locale, care a observat totodată că minorii aveau un comportament indecent, manifestând gesturi obscene în spațiul public.

O patrulă a fost trimisă imediat la fața locului, iar faptele sesizate s-au confirmat. Cei patru au fost legitimați, iar polițiștii locali le-au atras atenția cu privire la comportamentul inadecvat, avertizându-i cu privire la consecințele legale.

Conform HCL nr. 44/2025, este interzis scăldatul sau spălatul în fântâni arteziene, cișmele sau lacuri din parcurile publice. Fapta se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

În acest caz, adolescenții au fost avertizați și au primit indicații ferme de a manifesta pe viitor un comportament civilizat.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Universitatea Suceava anunță a doua rundă de înscrieri. În prima rundă a sesiunii de admitere 3300 de candidați și-au exprimat intenția de a studia la această universitate

Publicat

Publicitate

La finalul primei runde a sesiunii de admitere iulie 2025, peste 3300 de candidați au ales să își construiască viitorul alături de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), anunță instituția academică suceveană.

Potrivit sursei citate, această cifră demonstrează faptul că, prin dezvoltarea constantă a ofertei educaționale și ajustarea acesteia la nevoile societății, Alma Mater Sucevensis reprezintă un pol de atracție pentru numeroși tineri, incluzându-i aici pe candidații din străinătate și pe românii de pretutindeni.

USV a remarcat că un interes deosebit a fost manifestat, printre altele, pentru programele de studiu propuse de Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Medicină și Științe Biologice și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

În conformitate cu calendarul sesiunii de admitere din vara acestui an, în zilele de 25 și 28 iulie, USV va organiza cea de-a doua rundă de înscrieri. În această rundă sunt disponibile peste 2000 de locuri la licență și masterat, dintre care peste 800 sunt fără taxă. Înscrierile se pot face la sediul USV sau online, pe platforma dedicată admiterii.

Din locurile finanțate de la buget, candidații români de pretutindeni au disponibile peste 250 la licență și peste 100 la masterat, toate cu bursă. Pentru absolvenții de liceu din Republica Moldova care vor dori să studieze la Suceava, USV deschide, în zilele de 24-26 iulie, două centre de înscrieri: în Chișinău, la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Strada Nicolae Iorga nr. 2, și în Sîngerei, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Strada Independenței nr. 109.

De asemenea, în Ucraina, candidații din categoria români de pretutindeni vor putea să se înscrie la centrul organizat de USV, în data de 25 iulie, la Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Piața Centrală nr.9, Cernăuți.

Afișarea rezultatelor înscrierilor din cadrul acestei runde se va face în data de 29 iulie. În aceeași zi, dar și în zilele de 30 iulie și 31 iulie, va avea loc înmatricularea candidaților declarați admiși.

Publicitate

Detalii și informații actualizate sunt disponibile la următoarea legătură: https://admitere.usv.ro/

Citeste mai mult

Eveniment

Statul interzice cumulul pensiei cu salariul. Bolojan: Cei pensionați ar trebui să elibereze locul

Publicat

Publicitate

Cumulul pensiei cu salariul la stat va fi interzis: Premierul Ilie Bolojan va propune interzicerea acestui lucru în sectorul public: „Este mai corect și moral ca cel care pleacă să fie un om care deja beneficiază de o pensie”, scrie alba24.ro.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat luni, într-o declarație acordată postului B1 TV, că Guvernul analizează posibilitatea interzicerii cumulului pensiei cu salariul în sectorul public.

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat ar viza aproximativ 10.000 de persoane aflate în această situație, în contextul unui val anticipat de reduceri de personal în instituțiile de stat.

„Cred că, în condițiile în care, în anumite instituții, se vor face reduceri de personal – și acest lucru îl văd ca inevitabil în perioada următoare – ar fi cel puțin mai corect, din punct de vedere moral, ca cel care pleacă să fie un om care deja beneficiază de o pensie, ca urmare a pensionării anticipate, în locul unui tânăr care ar putea să rămână acolo”, a declarat Bolojan.

Premierul a subliniat că măsura se dorește a fi una echitabilă și responsabilă din punct de vedere social, urmând să fie supusă unei analize juridice riguroase pentru a respecta deciziile Curții Constituționale.

„Trebuie să ne asigurăm că astfel de măsuri rămân în picioare. Dacă le facem și apoi sunt anulate, pierdem credibilitatea”, a avertizat șeful Guvernului.

Publicitate

Bolojan a insistat că nu va face anunțuri de fațadă și că fiecare decizie va fi fundamentată și aplicată până la capăt.

În opinia sa, eliminarea cumulului pensie–salariu ar fi parte dintr-un pachet mai amplu de reforme destinate reducerii cheltuielilor bugetare, eliminării risipei și relansării economiei prin măsuri de bună guvernare, descentralizare și atragere de fonduri europene.

„Dacă vom menține acest ritm și stabilitatea politică, abia de anul viitor vor începe să se vadă efectele și vom putea vorbi despre ieșirea din perioada dificilă”, a adăugat premierul.

Declarațiile vin în contextul în care Guvernul este presat de necesitatea optimizării cheltuielilor publice și a implementării unor reforme structurale pentru redresarea economică.

Citeste mai mult

Eveniment

Principalele măsuri privind reforma sistemului sanitar, în beneficiul pacientului

Publicat

Publicitate

Crearea unei platforme online, pe care orice pacient să-și poată face o programare, extinderea programului în ambulatoriul de specialitate din spitalele publice până la ora 20:00, dar și prelungirea duratei valabilității cardului de sănătate cu 10 ani – se numără printre măsurile privind reforma sistemului sanitar.

Guvernul amintește marți, pe pagina de Facebook, principalele măsuri privind reforma sistemului sanitar în beneficiul pacientului:

* Va fi creată o platformă online, pe care orice pacient să-și poată face o programare. Spitalele și clinicile care au sisteme de programări vor fi interoperabile cu acest sistem.

* Pacientul va fi informat, printr-un mesaj, sms sau e-mail, despre serviciul medical de care a beneficiat – de la medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical, farmacie – și decontul de care a beneficiat.

* Programul în ambulatoriul de specialitate, din spitalele publice, va fi extins până la ora 20:00 pentru ca pacienții să aibă acces la investigații precum EKG sau ecografie, de exemplu.

* Mai mulți pacienți vor fi tratați în unitatea sanitară unde se prezintă, fără a mai fi transferați în alte unități sanitare pentru tratament. Va crește și numărul de intervenții, de diagnosticare și de tratament efectuat în ambulatoriul de specialitate.

Publicitate

* În zonele slab deservite medical sau izolate, medicul din ambulatoriul de specialitate va putea să-și deschidă cabinete cu fracțiuni de normă și va fi introdus un program de mobilitate, astfel încât medicii specialiști să ofere servicii în unități sanitare unde există deficit.

* Pacienții cu boli acute vor avea acces la investigațiile medicale paraclinice de laborator, analize medicale și imagistică medicală și aceste afecțiuni le vor putea fi monitorizate o dată pe an. La pacienții oncologici investigațiile de tip monitor vor rămâne în cuantum nelimitat, indiferent de bugetul alocat investigațiilor paraclinice.

* Accesul la rezultatul analizelor de laborator, al investigațiilor imagistice va fi mai ușor. Imaginile obținute prin investigația CT sau RMN vor fi, obligatoriu, oferite medicului prescriptor și pacientului. Furnizorul de servicii paraclinice va trebui să ofere pacientului rezultatul investigațiilor paraclinice în maximum trei zile.

* Pacienții cu afecțiuni grave vor avea acces la cele mai noi medicamente, care pot să trateze sau să oprească o anumită boală. Se va facilita accesul medicamentelor pe piața din România și pe lista medicamentelor compensate și gratuite, în special a medicamentelor generice, într-o perioadă de timp comparativă cu media europeană.

* Durata valabilității cardului de sănătate se prelungește cu 10 ani.

* Va fi ajustată până la eliminare coplata pentru serviciile medicale, spitalicești în unitățile private decontate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate – programe de screening, programe de diagnostic, programe de tratament pentru pacienții cronici sau pentru cei cu patologii grele, inclusiv oncologie. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending