Connect with us

Administratie

Prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani va aborda interdisciplinaritatea terapeutică în era inteligenţei artificiale

Publicat

Publicitate

În aproximativ o lună, în perioada 20-24 mai 2025, cel mai mare spital din estul ţării va da startul ediţiei inaugurale a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” din Botoşani, prima ediţie a conferinţei medicale organizate de această instituţie desfăşurându-se sub titulatura ştiinţifică “Abordarea terapeutică interdisciplinară în era inteligenţei artificiale”.

 

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Botoşani, Colegiul Medicilor Botoşani şi Ordinul Asistenţior Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Botoşani şi va avea loc sub înaltul patronaj al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi. De asemenea, manifestarea beneficiază de sprijinul direct şi nemijlocit al mediului de afaceri local.

Peste 400 de medici din diferite specialităţi (medicina de urgenţă, chirurgie generală, neurochirurgie, ortopedie, neonatologie, psihiatrie, gastroenterologie, cardiologie, medicină internă, urologie, dermatologie, oncologie, chirurgie plastică şi reparatorie, pediatrie), dar şi fizioterapeuţi, psihologi, audiologi şi asistenţi medicali din toată ţara sunt asteptaţi la lucrările conferintei. Cei care încă nu s-au înregistrat, pot face acest lucru prin accesarea website-ului manifestării, zilele-spitalului-mavromati.ro. Răsplata va fi un program medical de excepţie, ce va putea fi accesat atat în format onsite, dar şi online, care va fi evaluat cu numeroase credite EMC (educaţie medicală continuă).

„Suntem încântaţi că odată cu prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” creem la Botoşani o modalitate importantă de asigurare a unui proces continuu şi sustenabil de formare medicală la nivelul tuturor categoriilor de personal din cadrul spitalului, cu consecinţe benefice în funcţionarea instituţiei pe termen lung şi, pe cale de consecinţă, în beneficiul pacienţilor arondaţi.”, a declarat dl. Corneliu Prepeliţă, managerul spitalului.

Dintre lectorii invitaţi, putem aminti pe Prof. Dr. Anca Trifan, Prof. Dr. Camelia Cojocariu, Prof. Dr. Ana-Maria Sîngeap, Prof. Dr. Cătălin Sfarti de la Institutul de Gastroenterologieşi Hepatologie din Iaşi, pe Prof. Dr. Romeo Dobrin, Dr. Ovidiu Alexinschi de la Institutul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi, Prof. Dr. Ingrith Miron, Prof. Dr. Laura Trandafir, Prof. Dr. Cristina Gavrilovici, Prof. Dr. Alina Luca, Prof. Dr. Valeriu Lupu , Conf. Dr. Magdalena Starcea, Conf. Dr. Ileana Katerina Ioniuc , Conf. Dr. Solange Tamara Roșu , Şef Lucrări Maria Adriana Mocanu, Şef Lucrări Dr. Otilia Frăsinariu , Dr. Ioana Grigore, Dr. Camelia Ivănescu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, Prof. Dr. Dana Turliuc de la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu”din Iași, Șef lucrări Dr Horațiu Stan de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ovidiu Alexa, Prof. Dr. Irina Iuliana Costache-Enache, Dr. Daniela Crişu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” din Iasi. Preşedintele de onoare al manifestării este Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi.

Publicitate

Operatorul manifestării este SC Focus Event SRL din Iaşi, iar website-ul evenimentului poate fi găsit la adresa  www.zilele-spitalului-mavromati.ro

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Statistică demografică. Mișcarea naturală a populației în luna aprilie 2025

Publicat

Publicitate

În luna aprilie 2025, mișcarea naturală a populației a prezentat variații notabile. Comparativ cu luna aprilie 2024, numărul nașterilor a înregistrat o scădere, ceea ce sugerează o tendință de diminuare a natalității în această perioadă. Pe de altă parte, numărul deceselor a crescut față de același interval de timp din anul anterior, indicând o posibilă îmbătrânire a populației sau influențe externe ce au contribuit la sporirea mortalității, informează Institutul Național de Statistică.

Cu toate acestea, comparativ cu luna martie 2025, numărul deceselor a scăzut, ceea ce poate reflecta fluctuații sezoniere sau alte dinamici temporare.

În ansamblu, sporul natural al populației a rămas negativ pentru luna aprilie 2025. Această situație, cu mai multe decese decât nașteri, accentuează provocările demografice cu care se confruntă societatea, evidențiind necesitatea unor politici eficiente destinate să stimuleze natalitatea și să îmbunătățească condițiile de viață pentru a contracara trendurile negative.

Observarea acestor date statistice este esențială pentru a înțelege dinamica populației și pentru a formula strategii adecvate în domeniul social și economic.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Cod❗️Cod Galben de vânt pentru județul Botoșani❗️

 

Meteorologii au emis un nou cod galben de intensificări ale vântului, valabil astăzi, între orele 11:10 – 17:00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-70 km/h.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

 

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

 

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

 

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

#ISU_Botoșani #pompierii #salvatorii #vânt #prevenire

Citeste mai mult

Eveniment

Ce se schimbă pentru prosumatori după sfârșitul plafonării la energie electrică, de la 1 iulie. Precizările ANRE

Publicat

Publicitate

Sfârșitul plafonării tarifelor la energie electrică din 1 iulie 2025 a generat numeroase întrebări în rândul prosumatorilor. Pentru a clarifica situația, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul oficial un ghid detaliat sub formă de întrebări și răspunsuri, care explică exact ce se va întâmpla cu cei care produc și consumă energie electrică.

1. Sunt prosumator. Ce se schimbă pentru mine de la 1 iulie?

Dacă aveți un contract în vigoare cu un furnizor de energie electrică, acesta rămâne valabil cu aceleași clauze. În ceea ce privește prețul, dacă contractul dumneavoastră are termen de expirare după data de 1 iulie, ar trebui să vi se aplice prevederile și prețul din contract, până la expirarea acestuia, atunci când vi se va transmite o nouă ofertă.

2. Dar s-a schimbat prețul de furnizare, nu mai este plafonat.

Da, schema de plafonare a prețurilor la energie electrică s-a încheiat, dar drepturile prosumatorilor nu s-au modificat. Dacă aveți o putere instalată de până la 200 kW aveți dreptul la compensare cantitativă direct în factură, iar dacă ați produs mai multă energie decât ați consumat, puteți utiliza cantitatea de energie pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.

Practic, dacă energia electrică produsă în calitate de prosumator este egală cu energia electrică consumată de dumneavoastră, atunci nu ar trebui să fiți impactat de finalizarea schemei de plafonare-compensare. În cazul în care, balanța indică un auto-consum mai mare decât producția, atunci pentru diferență veți plăti prețul final pe care îl regăsiți în contractul de furnizare.

Publicitate

În cazul în care energia electrică produsă de dumneavoastră este cantitativ mai mare decât cea consumată în intervalul de facturare (de obicei lunar), prețul pe care îl veți primi pentru această energie ar trebui să fie egal cu prețul energiei electrice active din contractul de furnizare.

3. Am o putere instalată mai mare de 200 kW. Ce se întâmplă în cazul meu?

Rămâne valabil ceea ce scrie în lege: pentru prosumatorii cu putere instalată de peste 200 kW și până în 400 kW, furnizorii sunt obligați să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă.

4. După 1 iulie, kilowattul vândut de prosumator furnizorului mai este egal cu kilowattul cumpărat de furnizor de la prosumator?

Da, dacă puterea instalată este de până la 200 kW. Dacă aveți o putere instalată mai mare de 200 kW, atunci se aplică prevederile descrise la punctul 3.

5. Am găsit pe comparatorul ANRE o ofertă mai bună pentru mine în calitate de consumator. Pot să vând energie unui furnizor și să cumpăr de la altul?

Nu, calitatea de prosumator presupune același furnizor. Dacă doriți să vă schimbați contractul, atunci trebuie să vă analizați cu mare atenție balanța de energie electrică livrată versus energia electrică consumată.

Adică este necesar să faceți un calcul dacă, per total, într-un an, aveți deficit sau surplus de energie electrică și să stabiliți ce este mai convenabil pentru dumneavoastră.

6. Cum aleg cel mai bun furnizor pentru mine?

ANRE pune la dispoziție un comparator de oferte: https://posf.ro/comparator?comparatorType=electric

Citeste mai mult

Eveniment

„Tabăra din Pridvorul Satului” organizată la parohia Victoria-Stăuceni

Publicat

Publicitate

Duminică, 29 iunie, a avut loc a doua zi a „Taberei din Pridvorul Satului” în parohia Victoria, care a început, bineînțeles, cu săvârșirea Sfintei Liturghii. În mod inedit aceasta a fost săvârșită afară, în Altarul de Vară al parohiei, copiii, tinerii, dar și credincioșii prezenți înălțând rugăciuni către Dumnezeu din mijlocul naturii.

După Sfânta Liturghie a urmat ceea ce se numește o serbare câmpenească, toți bucurându-se de bucatele aduse la biserică pentru această ocazie specială de câteva familii din parohie.

Apoi, bineînțeles, activitățile din cadrul taberei au continuat după programul propus de către voluntari, copiii învățând lucruri noi, dar, totodată și distrându-se la maxim.

Ziua s-a încheiat cu un spectacol susținut de către copii, în cadrul grupelor din care au făcut parte conform vârstelor lor, dar și de către voluntari, iar în cele din urmă a fost aprins focul de tabără, un moment așteptat de toți cei prezenți, în jurul focului încingându-se o horă „ca la Botoșani”.

Astăzi, începând cu ora 09:00, a început cea de-a treia (și ultima zi) a acestei ediții a Taberei din Pridvorul Satului Victoria. O zi interesantă, la mijlocul ei având niște oaspeți speciali, de la care copiii vor avea multe lucruri noi de învățat!

„Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut și la activitățile de astăzi! Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a declarat părintele Bogdan Azamfirei, parohul comunității din Victoria.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending