Connect with us

LIFESTYLE

Prezidențiale 2025: AEP – Până vineri la ora 18:00 s-au prezentat la urne în diaspora peste 67.500 de alegători

Publicat

Publicitate

Peste 67.500 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 18:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de joi seara, ora 22:00 ora României (ora locală 7:00) și până vineri la ora 18:00, s-au prezentat la urne 67.598 de cetățeni români.

De asemenea, 4.106 alegători au votat prin corespondență, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 71.704.

Cei mai mulți alegători români au votat în Italia – 11.415, Germania – 10.339, Spania – 9.333, Marea Britanie – 8.255, Franța – 3.232.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.

Publicitate

Votul în diaspora la alegerile prezidențiale se desfășoară pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică:
* vineri, 2 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* sâmbătă, 3 mai, între orele 7:00 și 21:00 (orele locale);
* duminică, 4 mai, între 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora locală a României).

În cele 965 de secții de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidențiale din acest an pot vota cetățenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 31 de ani, din Dorohoi, arestat preventiv pentru că a bătut o femeie de 90 de ani pe care a încercat să o jefuiască

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de tentativă la tâlhărie calificată și lovire sau alte violențe.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în aceeași zi, în jurul orei 12:00, a pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate,(apartament cu ușa lăsată neasigurate) , o femeie de 90 de ani, din municipiul Dorohoi.

Acesta ar fi imobilizat victima și prin folosirea violenței i-ar fi solicitat acesteia în mod repetat sume de bani.

În același timp, una dintre vecinele victimei, o femeie de 69 de ani, auzind zgomote din apartament, s-a prezentat la ușă, întrerupând activitatea infracțională.

 

Publicitate

Tânărul bănuit de comiterea faptelor, ar fi agresat-o și pe femeia de 69 de ani, provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

 

După comiterea faptelor, acesta a părăsit zona, fiind identificat în scurt de timp de polițiști în apropierea imobilului de locuințe în care a comis faptele.

 

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în fața instanței de judecată, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Citeste mai mult

Eveniment

Ilie Bolojan, votat președinte al PNL. Între cei zece candidați pentru funcția de prim-vicepreședinte s-a regăsit și Valeriu Iftime, dar a fost învins

Publicat

Publicitate

Congresul extraordinar al PNL l-a votat, sâmbătă, pe Ilie Bolojan în funcția de președinte al partidului. Bolojan a fost singurul candidat la funcția de președinte al PNL, relatează alba24.ro.

În funcțiile de prim-vicepreședinți au fost aleși Cătălin Predoiu, Adrian Veștea, Nicoleta Pauliuc, Ciprian Ciucu.

Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați, respectiv Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.

”În numele celor care au fost aleși, vă mulțumim pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, atât mie în calitate de președinte, dar și colegilor prim-vicepreședinți și celorlalți colegi care gestionează departamentele partidului.

Vom încerca, așa cum am spus, să fim nu doar în serviciul PNL, dar și în serviciul României și să nu vă dezamăgim în perioada următoare.

Având în vedere alegerea mea în calitatea de președinte, conform statutului, președintele propune secretarul general.

Publicitate

Îl voi propune în funcția de Secretar General pe domnul Dan Motreanu, urmând ca la prima ședință de Birou Politic Național să fie validată această propunere. Vă mulțumim foarte mult!” a transmis Ilie Bolojan.

Dan Motreanu este originar din Alba, unde a făcut parte din vechiul PNL, până la fuziunea cu PDL.

Ciprian Dobre a fost ales președinte al Curții de Arbitraj, iar Virgil Guran – președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.

Pentru conducerea Curții de Arbitraj au mai candidat Costică Lupușoru și Daniel Buda.

Votul a fost secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.

Tot în cadrul Congresului a avut loc validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național.

În acest caz, votul a fost deschis.

Astfel, au fost validați Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud-Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.

Citeste mai mult

Eveniment

Avertizare de COD GALBEN pentru Botoșani

Publicat

Publicitate

Atenție, Cod galben de ploi!

 

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte din județul Botoșani, valabilă astăzi, până la ora 16:30.

 

Localitățile vizate sunt: Botoșani, Dorohoi, Flămânzi, Vorona, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Suharău, Bălușeni, Tudora, Vlădeni, Cristești, Curtești, Răchiți, Copălău, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Broscăuți, Coșula, Pomârla, Stăuceni, Roma, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna, Dimăcheni și Bucecea.

 

Publicitate

Fenomenele prognozate: averse torențiale care vor acumula 15…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…60 km/h, grindină de mici dimensiuni (1-2 cm).

 

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

 

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

– nu atingeți firele căzute la pământ;

 

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

 

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Citeste mai mult

Eveniment

Când vor fi cele mai scurte zile ale anului 2025. Ce explicații au experții pentru acest fenomen

Publicat

Publicitate

Cea mai scurtă zi din an: Ziua de 9 iulie a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă decât media. Astronomii spun că alte două zile din această vară vor fi și mai scurte.

Astfel, ziua de 9 iulie a fost cu 1,3 milisecunde mai scurtă decât media zilelor. Acest lucru s-a întâmplat din cauza accelerării rotației Pământului în jurul axei sale.

Totuși, aceasta nu este cea mai rapidă zi a anului, deoarece pe 22 iulie și 5 august zilele vor fi și mai scurte, cu 1,38 și respectiv 1,52 milisecunde, scrie Mediafax.

Fenomenul se datorează poziției Lunii față de ecuator. Pe aceste trei date, Luna se află la cea mai mare distanță de ecuator, ceea ce modifică impactul gravitațional asupra rotației Pământului, potrivit Live Science.

Câte secunde are o zi în mod obișnuit

O zi pe Pământ durează în mod normal aproximativ 86.400 de secunde sau 24 de ore. Dar viteza rotației depinde de mai mulți factori, inclusiv poziția Soarelui și Lunii și câmpul gravitațional terestru.

Pentru majoritatea oamenilor, pierderea unei milisecunde trece neobservată. Însă computerele, GPS-ul, sistemele bancare, telescoapele mari și rețelele electrice se bazează pe sincronizarea precisă pentru a funcționa. Pentru aceste sisteme, fiecare milisecundă contează.

Publicitate

„Transmitem date atât de repede, iar toate trebuie să fie marcate cu ora, astfel încât computerele să știe ce date merg unde”, explică David Gozzard, cercetător la Universitatea din Australia de Vest, specializat în măsurători de precizie, citat de Mediafax.

În ultimele două miliarde de ani, rotația Pământului a încetinit din cauza îndepărtării treptate a Lunii, ceea ce a dus la prelungirea zilelor. Cercetătorii au descoperit că în urmă cu 1-2 miliarde de ani, o zi pe Pământ dura doar 19 ore.

Însă începând din 2020, oamenii de știință au observat că Pământul a început să se rotească puțin mai repede.

„Zilele sunt acum puțin mai scurte decât în ultimii 50 de ani”, confirmă Dirk Piester, șeful Grupului pentru difuzarea timpului la institutul național de meteorologie din Germania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending