Connect with us

Eveniment

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară până la ora 9.00

Publicat

Publicitate

Alegeri prezidențiale 2024 – prezența la vot la ora 9.00. Cele 433 de secții de votare din județul Botoșani  s-au deschis la ora 7.00 și rămân deschise până la ora 21.00, dar există posibilitatea de prelungire a programului de vot până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

În Botoșani, sunt așteptate la vot 375.747 de persoane. În țară sunt 18.008.480 persoane cu drept de vot.

Până la ora 9.00, în județul Botoșani votaseră 10.146 persoane (2,67 % prezență la vot) din care:

8.029 pe liste permanente

1.888 pe liste suplimentare

0 persoană cu urna mobilă.

Publicitate

În municipiul Botoșani, prezența la vot a fost, la ora 9.00. de 2,96 % (2.793 votanți din total 94.182).

În toată țara, prezența la vot, la ora 9.00, era de 4,73%

Majoritatea celor care au mers la vot în prima oră de la deschiderea secțiilor de vot sunt bărbați din mediul urban.

În străinătate au votat 223.808 de persoane.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Avertizare de călătorie în Serbia. Se anunță manifestații publice de amploare, împotriva guvernului

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească spre sau dinspre Serbia pe cale rutieră că în 27 ianuarie și, posibil, în zilele următoare, în capitala Belgrad și în alte orașe mari (Nis, Novi Sad ș.a.) sunt anunțate o serie de manifestații publice de amploare care pot conduce la închiderea unor artere importante de circulație, scrie alba24.ro.

Astfel, pentru a evita traseele afectate de perturbări ale circulației rutiere, MAE recomandă cetățenilor români consultarea hărților on-line interactive și evitarea zonelor aglomerate.

Potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de MAE, în situații de urgență, pe teritoriul Republicii Serbia pot fi apelate numerele de urgență locale +381-11192 (poliția), +381-11193 (pompierii), +381-11194 (ambulanța), precum și +381-111987 (asistență auto).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Belgrad: +381113670361; +381113670798, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României în Republica Serbia: +38163319425, respectiv al Consulatului General al României la Vârseț: +381644584833 și al Consulatului General al României la Zajecar: +381692799650.

De ce protestează sârbii

Publicitate

Mișcarea de contestare a fost declanșată de prăbușirea copertinei de beton a gării din orașul Novi Sad, pe 1 noiembrie 2024, incident soldat cu 15 morți.

Atunci au început acuzațiile de corupție la adresa guvernului Vučić.

Procurorii au pus sub acuzare 13 persoane, inclusiv pe fostul ministru al infrastructurii.

Acuzațiile nu au fost deocamdată confirmate de către instanțe. Situația s-a inflamat, iar oamenii cer, în număr mare, în stradă, orientarea țării spre Uniunea Europeană.

Protestele sunt considerate cea mai mare provocare cu care s-au confruntat autoritățile sârbe de când Partidul Progresist Sârb a preluat puterea în 2012.

Studenții blochează clădirile universitare de aproape două luni, de când un protestatar a fost atacat în fața Facultății de Arte Dramatice din Belgrad, la 22 noiembrie.

Foto: captura video TRT World

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în primăvara anului 2025

Publicat

Publicitate

Cum va fi vremea în primăvara: Sezonul de primăvară 2023 va aduce în Europa Centrală și de Est mai multă căldură și mai puține precipitații decât mediile anuale, anticipând o eventuală seceta în vară, consideră o bună parte dintre meteorologii europeni, scrie alba24.ro

România și țările vecine vor fi protejate de furtuni, dar vor beneficia în același timp de mai puține precipitații.

Presiunea ridicată stabilă peste vestul, centrul și estul Europei prognozată în sezonul următor va devia marea majoritate a furtunilor care vin de la nivelul sudic al continentului și, în schimb, le va direcționa mai spre nord.

Martie, aprilie și mai vor fi în România blânde, cu temperaturi maxime destule de ridicate, cu 1 –2, până la 1,8 grade în medie peste normalul perioadei.

Există posibilitatea unor pusee de iarnă inclusiv în aprilie, dar vremea rece nu va persista pe termen lung, adică vremea rece nu va dura mai mult de maxim 2 zile.

Conform prognozelor meteorologice actuale, primăvara anului 2025 în Europa, inclusiv în România, se preconizează a fi mai caldă decât media multianuală, cu temperaturi mai ridicate și precipitații reduse.

Publicitate

Conform unei analize recente publicate de Severe Weather Europe, prognozele pe termen lung pentru primăvara anului 2025 indică o tendință de temperaturi mai ridicate decât media în Europa, cu precipitații apropiate de normal, în Europa de Vest și Nord.

Se preconizează o predominanță a unui regim de înaltă presiune pe continent, ceea ce va determina deplasarea sistemelor de joasă presiune și a curentului jet spre nord.

Contextul sezonului de iarnă 2024/2025, care influențează vremea în primăvară:

Anomalii de presiune: În decembrie și prima jumătate a lunii ianuarie, s-a observat o presiune atmosferică ridicată în Atlanticul de Nord, în timp ce zonele de joasă presiune s-au situat în nordul îndepărtat și deasupra Mediteranei.

Anomalii de temperatură: Acest tipar a condus la temperaturi mai scăzute decât media în mare parte din Europa de Vest și Centrală, datorită fluxului de aer dinspre nord.

În contrast, Europa de Est a înregistrat temperaturi mai ridicate decât media.

Precipitații: Cantități mai mari de precipitații au fost înregistrate în nordul și sudul Europei, în timp ce regiunile centrale și sud-vestice au avut precipitații normale sau sub medie.

Influența fenomenului La Niña:

Evenimentul La Niña din Oceanul Pacific a fost un factor semnificativ în dinamica climatică a iernii 2024/2025.

Deși s-a intensificat în ultimele două luni, impactul său direct asupra Europei în acest sezon rămâne neclar.

Cum va fi vremea în primăvara 2025. Prognoza meteo:

Pentru perioada martie-aprilie-mai 2025, modelele climatice sugerează un regim de înaltă presiune predominant în Europa, cu sisteme de joasă presiune și curentul jet deplasate spre nord.

Temperaturi: Anomalii pozitive de temperatură, indicând o primăvară mai caldă decât media în majoritatea regiunilor europene.

Precipitații: Cantități de precipitații apropiate de normal, cu variații regionale în funcție de influențele locale și de deplasarea curentului jet. Mai puține ploi în Europa Centrală și de Est.

Citeste mai mult

Economie

Legislație unică privind înființarea firmelor, insolvența, dreptul muncii și impozitarea la nivelul UE. Asta vrea sefa Comisiei Europene

Publicat

Publicitate

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a prezentat într-un discurs programatic la Davos principalele direcții ale UE în următorii cinci ani, scrie alba24.ro.

Printre altele, ea a anunțat intenția de a unifica legislația din cele 27 de state membre privind înființarea firmelor, insolvența, dreptul muncii și impozitarea. ”Uneori, companiile au de-a face cu 27 de legislații naționale” a spus ea.

„Trebuie să facem afacerile mult mai ușoare în întreaga Europă. Prea multe dintre talentele noastre de vârf părăsesc UE pentru că le este mai ușor să își dezvolte întreprinderile în altă parte.

Și prea multe întreprinderi frânează investițiile în Europa din cauza birocrației inutile.

Trebuie să acționăm la toate nivelurile – continental, național și local. Și dorim să deschidem calea la nivel european.

De exemplu, vom lansa o simplificare amplă a regulilor noastre privind finanțarea durabilă și due diligence.

Publicitate

Și ne vom asigura că vom crea un mediu propice pentru ca IMM-urile noastre să își sporească capacitatea de a construi, produce și inova în Europa.

Dar vreau să merg și mai departe de atât. În prezent, piața unică europeană are încă prea multe bariere naționale.

Uneori, companiile au de-a face cu 27 de legislații naționale. În schimb, vom oferi companiilor inovatoare posibilitatea de a funcționa în întreaga noastră Uniune în cadrul unui singur set de norme. Îl numim cel de-al 28-lea regim.

Dreptul societăților comerciale, insolvența, dreptul muncii, impozitarea – un cadru unic și simplu în întreaga noastră Uniune.

Acest lucru va contribui la eliminarea celor mai frecvente obstacole în calea extinderii la scară largă în întreaga Europă. Deoarece scara continentală este cel mai mare atu al nostru într-o lume a giganților” a spus Ursula von der Leyen.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în circulație, de la 1 februarie, trenurile de călători anulate de CFR Călători

Publicat

Publicitate

Ceferiștii solicită repunerea în circulație, de la 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători și plata contribuției suplimentare pentru condiții de muncă speciale, în caz contrar fiind hotărâți să oprească activitatea, a anunțat, sâmbătă, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Potrivit sursei citate, ceferiștii, la mitingul de protest din 24 ianuarie 2025 organizat de FSTFR, SCMD și ROMIL, au tras un semnal de alarmă în legătura cu Ordonanța Trenuleț și au transmis Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CFR Călători și CNCF ‘CFR’ SA că sunt hotărâți ‘să oprească spontan lucrul’ dacă nu se repun în circulație de la 1 februarie 2025 toate trenurile de călători anulate de CFR Călători la începutul acestui an.

‘Acum la început de an 2025, când se vrea ca la unitățile feroviare de stat să se facă concedieri colective nejustificate prin redimensionarea activității feroviare după anularea trenurilor de călători și când se anulează nejustificat trenuri de călători ale CFR Călători din Mersul de tren pe 2025 încă din prima lună a acestui an, ceferiștii sunt hotărâți să oprească spontan lucrul dacă nu se repun de la 1 februarie 2025 în circulație toate terenurile de călători anulate de CFR Călători, după mai puțin de o lună de la punerea în aplicare a Mersului de tren pe anul 2025 și dacă această repunere în circulație nu se face împreună cu aplicarea art 28.(1) litera l) din Legea nr 360/2023 privind sistemul public de pensii, care prevede de la 1 septembrie 2024 că unitățile feroviare de stat vor plăti contribuția suplimentară pentru condiții de muncă speciale ceferiștilor încadrați la Siguranța Circulației Feroviare’, se arată într-un comunicat al federației sindicale transmis AGERPRES.

Ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și alte categorii profesionale, dar și pensionari au protestat vineri, în Piața Victoriei, timp de trei ore, nemulțumiți de legislația în domeniul pensiilor, al salarizării și de legislația echivalentă pentru sistemul de apărare, siguranță și ordine publică, precum și de măsurile luate prin recenta ‘ordonanță a austerității’.AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending