Connect with us
Publicitate

Actualitate

Prețul la carburanți ar putea fi compensat din nou. Măsura ar putea intra în vigoare din februarie 2023

Publicat

Guvernul ia ua în calcul reintroducerea compensării la benzină și motorină. Măsura ar putea intra în vigoare în săptămâna 6-10 februarie, potrivit unor surse alba24

Motivul este acela al scumpirii carburanților în perioda de după ce s-a renunțat la compensarea de 50 de bani pe litrul de carburant.

Deocamdată nu s-a stabilit valoarea subvenției pe litru, dar cel mai probabil va fi menținută suma de 50 de bani.

Deocamdată executivul nu a anunțat oficial măsura, care este la nivelul discuțiilor.

În cea de-a doua jumătate a anului 2022, Guvernul a compensat cu 25 de bani prețul pe litrul de motorină sau benzină, în timp ce companiile din domeniu au suportat alți 25 de bani.

Măsura a funcționat timp de câteva luni, pe fondul prețurilor foarte mari la pompă.

Ce spune ministrul de Finanțe despre compensarea prețului la carburanți

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a precizat că se ia în calcul această compensare doar în momentul în care „lucrurile intră într-o zonă mult prea volatilă sau o zonă care nu poate fi sustenabilă pentru economie și cetățeni”.

Adrian Câciu a declarat că Guvernul României a intervenit în momentul în care lucrurile au ajuns la limită. El a precizat că Guvernul va interveni și de această dată dacă va fi nevoie.

„Dacă vă aduceți aminte la începutul lunii februarie, când a crescut prețul la combustibil, s-a intervenit atunci când lucrurile au ajuns la o limită de suportabilitate.

Pot să vă spun un singur lucru, că acest Guvern va interveni dacă lucrurile intră într-o zonă mult prea volatilă sau o zonă care să nu poată fi sustenabilă pentru economie și cetățeni. În acest, lucrurile nu sunt în acea zonă”, a spus ministrul de Finanțe.

De asemenea, ministrul de Finanțe a mai spus că există mari comparații între luna februarie a anului 2022 și luna ianuarie a acestui an.

„Putem să ne uităm, am văzut, comparaţiile se fac cu începutul anului, hai să ne uităm să facem comparaţii cu luna februarie 2022, să avem un termen de comparaţie când au început preţurile să crească foarte sus”, a mai adăugat el.

Adrian Câciu: se vor găsi soluții pentru a interveni

Întrebat dacă există bani în bugetul României pentru susținerea reintroducerii compensării prețurilor la carburanți pe o perioadă de trei sau șase luni, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat că „se vor găsi soluții pentru a interveni”.

La sfârșitul lunii decembrie 2022, Nicolae Ciucă, premierul României, a anunțat că această decizie este doar una de suspendare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România intră în Schengen. Cum vom călători începând de duminică

Publicat

România intră oficial în spațiul Schengen, aerian și maritim, în noaptea de sâmbătă spre duminică, și autoritățile au repetat, joi, pe aeroportul din Otopeni, măsurile impuse în urma aderării la „Air Schengen“. Ce trebuie să reținem este că persoanele care vor călători din România către un stat Schengen sau dintr-un stat Schengen către România nu vor mai trece prin controlul de la punctele de control la frontieră. Ele vor trece doar prin controlul de securitate și ar trebui să aibă asupra lor doar documentul de identitate și documentul de îmbarcare, relatează Adevărul.

România intră în Schengen aerian și maritim, de duminică, 31 martie, iar oficiali din Ministerul Afacerilor Interne au explicat că pe fluxurile de pasageri pentru aceste destinații nu vor mai exista controale de documente, ci numai verificări aleatorii. „Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat secretarul de stat Bogdan Despescu.

Polițiștii de frontieră vor fi în continuare în aeroporturi, dar nu pentru controale de rutină. „Începând cu 31 martie 2024, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinaţii din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Ceea ce vă prezentăm astăzi se va aplica începând cu 31 martie şi în celelalte 16 aeroporturi şi 4 porturi maritime, cele situate în judeţul Constanţa (Mangalia, Agigea, Midia și Constanța Port – n.red.). Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care este curentă în toate aeroporturile din Spaţiul Schengen şi, bineînţeles, celelalte aeroporturi internaţionale, persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră aşa cum este astăzi, la tonetele pe care cu toţii le ştim. Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare. Fac precizarea că aceste ghişee care astăzi sunt şi pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen”, a declarat secretarul de stat.

Cum se fac controalele aleatorii

El a adăugat că vor fi făcute controale aleatorii pentru depistarea celor care au acte false de călătorie, a persoanelor urmărite sau a celor care au interdicţia de a părăsi ţara. „Polițiștii au la dispoziție aplicația EDAC care este încărcată pe tablete. Aceasta scanează documentul de identitate prezentat de persoana verificată, compară în bazele de date și afișează imediat dacă vorbim de un urmărit sau de cineva care are vreo interdicție. Evident, în primul rând aplicația verifică legalitatea actelor. Țin să spun că aceste controale se pot face nu numai în aeroport, în zona de check-in sau în cea de îmbarcare, ci și în parcarea aerogării, de exemplu, dacă o persoană este suspectă sau există unele informații operative. Totuși, subliniez, în principiu vorbim de controale aleatorii care au ca scop verificarea legalității celor care vor să călătorească și combaterea traficului de droguri, între altele. Dacă în cadrul procedurilor de control ale echipelor de Poliţie şi Jandarmerie nu sunt constatate probleme, pasagerii vor continua călătoria fără niciun fel de problemă, iar în cazul în care vor fi identificate anumite probleme, persoana în cauză sau persoanele în cauză vor fi conduse în linia a doua de verificare, unde, pe baza activităţilor suplimentare, se va clarifica situaţia acestora”, a transmis oficialul de la Interne. Este vorba de încăperi speciale în care vor fi interogate persoanele suspecte.

Mai multe informații pe Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

Magazinele, obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcționează, anunță ministrul Mediului

Publicat

Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, menţionând că în prezent instituţia lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens, scrie tvrinfo.ro.

„Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanţie returnare în fiecare weekend şi până acum fie am fost eu mai norocos, fie în judeţul Bacău lucrurile funcţionează mai bine decât în alte judeţe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcţioneze. Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alta cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, conform Agerpres.

Întrebat despre situaţiile în care populaţia cumpără produse şi apoi lasă ambalajele la coşul de gunoi, fără să colecteze cantităţi mai mari, ministrul Mediului a afirmat că în marile oraşe din alte ţări, în care există sistem de garanţie – returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanţia respectivă şi valorifică ambalajul.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul marilor oraşe, Fechet a menţionat că îngroparea sau incendierea deşeurilor constituie o infracţiune, dar problema nu ţine de legislaţie, ci de modul în care aceasta este pusă în aplicare. Ministrul Mediului a spus că, dacă ne uităm la statistici, în România nu ne putem lăuda cu multe dosare soluţionate.

În aceste condiţii, ministrul Mediului consideră că o măsură mai eficientă decât sancţiunea penală dar şi faţă de cea contravenţională este măsura confiscării mijlocului de transport cu care se transportă ilegal deşeurile. El a precizat că măsura este eficientă dar e greu a aplicat pentru că instituţiile din domeniu au puţini angajaţi.

Citeste mai mult

Eveniment

AUDI în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca

Publicat

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit la controlul de frontieră şi reținut pentru continuarea cercetărilor un autoturism marca Audi A5, care figura în bazele de date ca fiind căutat pentru confiscare.

 

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, pentru a ieși din ţară, un cetățean român, în vârstă de 19 ani, care conducea un autoturism marca Audi A5, an fabricație 2009, înmatriculat în Italia.

Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de autoritățile din Italia, la data de 25.03.2024.

Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că, la rugămintea unui conațional, a preluat autoturismul în cauză pentru a-l transporta în Republica Moldova. Acesta a mai menționat că nu are cunoștință despre faptul că autoturismul este furat sau implicat în vreun litigiu.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar autoturismul, în valoare de 73.000 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănenii sunt așteptați să sărbătorească împlinirea a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române pe Pietonalul Unirii

Publicat

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani invită botoșănenii pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cu prilejul sărbătoririi a 174 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.

Sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 – 12.00, în fața Muzeului de Istorie Județean Botoșani, jandarmii îi așteaptă cu tehnica și mijloacele de intervenție din dotare, autospecialele folosite în misiuni, câinii de serviciu, care vor executa exerciții de disciplină canină și de intervenție, precum și cu pliante cu oferta de școlarizare pentru Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și informații suplimentare pentru tinerii interesați de o carieră militară în Jandarmeria Română.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending