Connect with us

Actualitate

Prețul aurului, un NOU record. La ce preț a ajuns să se tranzacționează gramul

Publicat

Publicitate

Gramul de aur a ajuns la o cotaţie de 420 lei, o nouă valoare record, după ce s-a scumpit luni cu 4,12 lei.

Moneda naţională s-a depreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională la 4,9731 lei, relatează alba24.ro.

Evoluția prețului la AUR. Grafic BNR

Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,8734 lei, în creştere cu aproape 5 bani.

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii.

Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania, OMV Petrom şi Digi, potrivit Rador.

Publicitate

Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate, s-a depreciat cu 0,44%, până la 16.978 de puncte.

BET Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a închis în scădere cu 0,41%.

Prețul aurului a atins un nou record: De ce este important prețul acestui metal prețios

Prețul aurului este important din mai multe motive, deoarece aurul joacă un rol semnificativ în economie, piețele financiare și chiar în politica globală.

Prețul aurului mai este important deoarece reflectă atât factorii economici globali, cât și deciziile individuale de investiții.

În plus, influențează stabilitatea economică și joacă un rol-cheie în gestionarea riscurilor financiare.

Indicator economic global

Prețul aurului este adesea utilizat ca un barometru al sănătății economiei globale. În perioade de incertitudine economică, investitorii tind să se refugieze în aur, ceea ce duce la creșterea prețului său.

Protecție împotriva inflației

Aurul este considerat un activ de refugiu deoarece își păstrează valoarea în timp, chiar și atunci când monedele tradiționale se depreciază din cauza inflației. O creștere a prețului aurului poate indica așteptări de inflație ridicată.

Stabilitatea financiară

În perioade de criză financiară sau geopolitică, aurul devine o investiție sigură. Un preț în creștere al aurului reflectă adesea temerile legate de instabilitatea politică, recesiuni sau războaie.

Rezerva de valoare

Băncile centrale din întreaga lume mențin rezerve semnificative de aur pentru a-și proteja economiile. Cumpărările și vânzările de aur de către băncile centrale pot influența semnificativ prețul acestuia.

Rolul în piețele financiare

Prețul aurului afectează piețele financiare, fiind utilizat pentru a diversifica portofoliile de investiții. De asemenea, fluctuațiile prețului aurului pot influența indirect cursurile valutare și prețurile altor materii prime.

Legătura cu dolarul american

Aurul este cotat în dolari americani, ceea ce înseamnă că prețul său este influențat de fluctuațiile dolarului. O slăbire a dolarului tinde să ducă la creșterea prețului aurului, și invers.

Utilizări industriale și în bijuterii

Cererea pentru aur provine nu doar din partea investitorilor, ci și din utilizările sale industriale (tehnologie) și pentru fabricarea bijuteriilor, mai ales în țări precum India și China.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

FOTO: Campionatul național de cros și-a desemnat câștigătorii

Publicat

Publicitate

În perioada 11-13 aprilie, Botoșaniul a fost gazda etapei finale a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar – Cros, competiție organizată de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Liceul cu Program Sportiv, Asociația Județeană de Atletism și Clubul Sportiv Școlar.

Competiția s-a desfășurat pe aleile Pădurii Rediu și a aliniat la start 200 de elevi de gimnaziu și liceu.

Partenerii, care ne-au susținut și cărora le mulțumim ca au fost alături de noi, sunt: Decathlon, Work tape medical și Complex Rediu.

 

După încheierea probelor de concurs, rezultatele finale sunt următoarele:

 

Publicitate

GIMNAZIU BĂIEȚI

Locul 1: Isache Liviu-Vasilică, Botoșani

Locul 2: Vescan Ianis, Cluj

Locul 3: Razvanță Darius Răzvan, Bistrița Năsăud

 

GIMNAZIU FETE

Locul 1: Bercea Giulia Ana, Timiș

Locul 2: Vasilescu Alexandra Bianca,Tulcea

Locul 3: Andrei Carla, Neamț

 

LICEU BĂIEȚI

Locul 1: Ștefan Lucian-Florin, Caraș-Severin

Locul 2: Șavlovschi Mihai Alin, Tulcea

Locul 3: Margasoiu Tudor Mihai, Bacău

 

LICEU FETE

Locul 1: Constantin Lenuța, Bistrița Năsăud

Locul 2: Podariu Denisa Olivia, Botoșani

Locul 3: Horlescu Andreea Denisa, Iași

 

„Felicit toți participanții pentru efortul și dedicarea lor. Prin astfel de competiții, sportul devine un element esențial în dezvoltarea armonioasă a elevilor, contribuind la sănătatea și disciplina acestora.

Mulțumim profesorilor coordonatori, organizatorilor și tuturor celor implicați în succesul acestui eveniment!” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Șoferi beți, scoși din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit, pentru control, pe drumul comunal D.C. 35 B, în comuna Călărași, un autoturism condus de un bărbat, de 50 de ani, din municipiul Iași.

 

În urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

 

La data de 12 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe drumul public, din comuna Durnești, au observat un autovehicul care avea o deplasare haotică.

 

În urma testării conducătorului auto cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune de amploare a polițiștilor din Dorohoi pentru siguranța publică și prevenirea faptelor antisociale

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, forțele de ordine din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, alături de colegii de la Poliția Municipiului Dorohoi, Secțiile de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomârla, dar și de polițiști de investigații criminale, luptători ai structurilor de crimă organizată, acțiuni speciale, jandarmi și polițiști de frontieră, au desfășurat o acțiune comună de amploare. Scopul acesteia a fost prevenirea și combaterea faptelor de natură antisocială, menținerea ordinii publice și reducerea riscurilor de producere a accidentelor rutiere în zona de competență.

În cadrul raziei, peste 250 de persoane au fost legitimate. Dintre acestea, 23 au primit avertismente cu privire la comportamentul în spațiul public, iar două persoane au fost sancționate pentru încălcarea normelor de conviețuire socială.

De asemenea, au fost controlate 180 de autovehicule. În urma verificărilor, polițiștii au aplicat 63 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 14.000 de lei.

Autoritățile anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, pentru a asigura un climat de siguranță și respect față de lege în comunitate.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Razie în Piața Centrală din Botoșani: Trei firme închise temporar, amenzi de peste 120.000 de lei

Publicat

Publicitate

O amplă acțiune de control desfășurată în Piața Centrală din municipiul Botoșani s-a soldat cu sancțiuni importante pentru mai mulți comercianți. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare, Comisariatului pentru Protecția Consumatorului și Direcției de Sănătate Publică, au verificat respectarea legislației în domeniul comerțului cu produse agroalimentare.

În urma controalelor efectuate, au fost verificați 39 de agenți economici, fiind aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 120.000 de lei. Totodată, autoritățile au confiscat peste 5.000 de lei, sumă provenită din activități comerciale nefiscalizate.

Mai mult, în cazul a trei agenți economici, a fost dispusă măsura complementară de suspendare a activității, ca urmare a lipsei aparatelor de marcat electronice. Acțiunea a vizat combaterea evaziunii fiscale și protejarea consumatorilor, autoritățile anunțând că astfel de verificări vor continua și în perioada următoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending