Connect with us
Publicitate

Administratie

Președintele CJ Botoșani, Doina Federovici: „Vama Racovăț va deveni o veritabilă poartă a Uniunii Europene către spațiul estic”

Publicat

Publicitate

Astăzi, 10 februarie 2023, în prezenţa șefului Cancelariei prim-ministrului României, domnul Mircea Abrudean, ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, domnul Marius Budăi, ministrului în Cabinetul de Miniștri ai Ucrainei, Oleg Nemcinov și șefului Agenției de Dezvoltare a Infrastructurii Ucrainei, domnul Mustafi Masi Naiema a avut loc redeschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț-Diakivti în regim de trafic internaţional la graniţa cu Republica Ucraina.

La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, despre care se știe că a avut multe intervenții atât din postura de senator, cât și din cea de șef al județului.

Doina Federovici a apreciat că Punctul Vamal Racovăț are o importanță strategică pentru județul Botoșani, mai ales în actuala arhitectură geopolitică modelată brutal, din păcate, de războiul din Ucraina.

Publicitate

„Atât din postura de președinte al Consiliului Județean, cât și din cea de senator, am cerut, în repetate rânduri, Ministerului Afacerilor Externe de la București redeschiderea acestui punct de frontieră, iar astăzi reușim acest lucru: operaționalizăm Vama Racovăț. Este o deschidere parțială, dar pe parcursul anului activitatea acestui punct vamal va fi extinsă, astfel încât să preia o parte din traficul de la Siret.
După ce a fost închisă în 2010, Vama Racovăț a fost adusă la standardele Schengen și nu va fi o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeana, ba din contra va contribui la conturarea unui coridor pan-european umanitar și economic, în special pentru comerțul exterior al Ucrainei și României.
Memorandumul adoptat de guvern privind transformarea sectoarelor de drum județean – DJ291C și D 298 – în drumuri naționale și investițiile programate trebuie să fie urgentate și dublate de investiții în infrastructura rutieră pe relațiile Dorohoi – Botoșani și Dorohoi – Suceava, pentru a se putea prelua traficul rutier suplimentar fără a afecta grav rețeaua existentă. Un obiectiv prioritar îl reprezintă implementarea cât mai rapidă a Centurii Dorohoi, o investiție matură, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, pentru care Studiul de Fezabilitate se află într-o fază avansată de avizare.
Sunt foarte importante investițiile pe care Guvernul României le-a aprobat prin Memorandumul Ministerului Transportului, adică aproximativ 14 milioane de euro pentru Racovăț și modernizarea drumurilor județene preluate. De asemenea, pentru facilitarea traficului cu Ucraina și Republica Moldova, dat fiind apropierea punctului de trecere de granița comună a celor trei țări, se vor investi peste 21 de milioane de lei, adică 4,25 de milioane de euro în modernizarea Punctului vamal și a infrastructurii rutiere, DN29A, Vama Rădăuți-Prut – Dorohoi.
Tot în acest context, în parteneriat, Consiliul Județean Botoșani, Consiliul Județean Suceava, Primăria Botoșani și Primăria Suceava, au preluat realizarea documentației tehnice pentru drumul de mare viteză Botoșani – Suceava. Echipa de proiect a accelerat toate procedurile pentru ca această investiție să se realizeze cât mai repede, iar zilele viitoare va fi scoasă la licitație realizarea Studiului de Fezabilitate. Suntem determinați să recuperăm decalajele față de celelalte regiuni ale țării și sunt convinsă că reprezentanții Guvernului și ai CNAIR vor fi alături de noi și vor susține aceste investiții, conștienți de faptul că județul Botoșani va deveni o placă turnată atât în exportul de cereale al Ucrainei, cât și în procesul de reconstrucție după război, care va dura ani de zile.
În același context, este și demersul pe care l-am făcut pentru modernizarea tronsoanelor de cale ferată Iași – Dorohoi – Leorda și Botoșani – Leorda – Verești. Am solicitat Ministerului Transporturilor realizarea unui Centru Intermodal la Bucecea. Orașul Bucecea se află la intersecția mai multor căi de transport importante, având o poziție stragetică în actualul context geopolitic și mai ales ținându-se cont de realizarea „coridoarelor verzi” de transport și care, în viitor, vor fi folosite pentru reconstrucția țării după război. Gara Bucecea, unde ar putea fi dezvoltat acest Centru Intermodal, se află la 5 kilometri de viitorul Drum Expres, Botoșani – Suceava, 20 de kilometri de municipiul Botoșani, 25 de kilometri de municipiul Dorohoi, 25 de kilometri de municipiul Suceava, la 50 de kilometri de Vama Siret (cu Ucraina) și tot la aceeași distanță, 50 de kilometri, de Vama Racovăț (cu Ucraina). Din punctul nostru de vedere, transportul feroviar este cel mai eficient din punct de vedere economic pentru realizarea comerțului exterior cu Ucraina.
Vom găsi împreună cele mai bune soluții, astfel încât Vama Racovăț să devină o veritabilă poartă a Uniunii Europene către spațiul estic, prin care se vor dezvolta și întări legăturile cu Ucraina”, a precizat președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Momente emoționante la Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoșani, în Sâmbăta lui Lazăr

Publicat

Publicitate

Popasul duhovnicesc de la Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoșani, din Sâmbăta lui Lazăr, s-a încheiat cu un colaj  de cântări bisericești din perioada Postului Mare, protagoniștii fiind membrii corului care oferă răspunsurile la strană în fiecare duminică și sărbători în acest lăcaș de cult. Studentul la Teologie George Gontineac, cel care coordonează grupul, a reușit să creeze, într-un timp relativ scurt un cor alcătuit din tineri și enoriași cu dragoste de Dumnezeu și voce bună, care reprezintă un bun liant între Altar și credincioși, înfrumusețând Sfintele Liturghii și picurând în suflet adevărate medicamente duhovnicești care vindecă tristețea și aduc nădejdea.

Așa s-a întâmplat și sâmbătă, când au emoționat credincioșii prezenți cu cântări specifice ultimei perioade din post. Îmbrăcați în haine cernite, așa cum creștinii obișnuiesc să poarte în Săptămâna Patimilor și în general în Postul Paștelui, membrii Corului Bisericii „Vovidenia” au interpretat tulburător „Astăzi s-a spânzurat pe lemn…”, „Cămara Ta, Mântuitorule…”, „Iată, Mirele vine în miezul nopții…”, dar și câteva stihuri din Prohodul Domnului.

Corul care reușește să psalmodieze și să participe activ la strană, înfrumusețând slujbele cu glasurile lor cristaline a câștigat recent locul al III -a la Concursul Național de Muzică Sacră, organizat la Botoșani, „întrecându-se” cu formații renumite din țară, fiind devansați de două coruri deja consacrate pregătite de profesorul de psaltică de la Seminarul Botoșani, Gheorghe Bulboacă.

Publicitate

Talentații interpreți au învățat de la „George”, cum le este drag să îi spună dirijorului, chiar și dulcile „floricele” bizantine, de o frumusețe deosebită. Au prins „meserie” din mers și, în Sâmbăta lui Lazăr, au demonstrat încă o dată prin glasurile lor, unele ca ale privighetorii, altele ca valul ușor, că imnurile de slavă trezesc conștiința, înalță lăuntric, deschid și încălzesc inimile creștinilor prezenți, lăsând să intre acolo Hristos care vindecă.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Oameni MARI și fără minte: Tânăr beat la volan la Cordăreni și altul fără carnet la volan la Gorbănești

Publicat

Publicitate

Sunt oameni mari dar par fără minte. Un tânăr a fost prins beat la volan la Cordăreni iar un altul a fost prins la volan fără carnet la Gorbănești în timp ce mașina pe care o conducea nici măcar nu era înmatriculată.

La data de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi- Biroul Rutier au oprit pentru control, pe DJ 298, în comuna Cordăreni, un autovehicul condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Publicitate

Și tot la da data de 26 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pe DC 57, în comuna  Gorbănesti, un autovehicul condus de un tânăr de 18 ani, din municipiul Botoșani.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autovehiculul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

ANPC, recomandări de 1 Mai: REFUZAŢI produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea

Publicat

Publicitate

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă să evitați produsele din carne tocată în cazul în care există îndoieli cu privire la calitatea acestora sau dacă eticheta nu conține data limită de consum, sau dacă aceasta este modificată sau depășită. Această recomandare vine în contextul în care, în această perioadă a anului, românii obișnuiesc să sărbătorească Ziua de 1 Mai cu mici și bere, relatează agerpres.ro.

“La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită!”, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială, riscând astfel să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.

Publicitate

În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data durabilităţii minimale.

“În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, a subliniat directorul general al ANPC pe reţeaua de socializare.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Publicitate

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să acorde atenţie preţului afişat şi să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

“Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs”, atenţionează reprezentantul ANPC.

În urma acţiunilor de supraveghere şi control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, în astfel de perioade, s-au constatat abateri legate de folosirea de produse şi proceduri nesigure care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor precum: materii prime cu data limită de consum depăşită (cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare); materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup); comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle); utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire; nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor; prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi); utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucătărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite), etc.

Publicitate

De asemenea, au mai existat şi deficienţe de informare a consumatorilor legate de ingredientele cu potenţial alergen, faptul că preparatele provin din produse decongelate sau lipsa afişării datei limită de consum, a mai scris Paul Anghel, în postarea sa de pe pagina sa de socializare.

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou MATERIAL LEMNOS fără documente legale pe drumurile din Botoșani. A fost confiscat de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.4 Dorohoi au oprit pentru control la data de 26 aprilie 2024, pe DJ 291 B, în comuna Dersca, o autoutilitară condusă de un tânăr, de 34 de ani, care transporta material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ 3 metri cubi de material lemnos, fără a deține documente legale.

“Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending