Connect with us

Administratie

Președintele C.J. Botoșani, Doina Federovici, după aprobarea investiției la Ambulatoriul Spitalului Mavromati: Nu ne oprim aici!

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a salutat astăzi decizia Guvernul României privind construirea Ambulatoriului de Specialitate și Spitalizare de Zi la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”.

Doina Federovici a explicat că este vorba de un proiect major al Consiliului Județean Botoșani, de peste 13 milioane de euro, și care va asigura cele mai moderne condiții pentru pacienții botoșăneni și la care echipele reunite de la Consiliul Județean și Spitalul Mavromati au muncit din greu în ultima perioadă.

Liderul administrației județului a prezentat într-un comunicat și câteva detalii legate de noul ambulatoriu:

– regimul de înălțime va fi D+P+3E, cu suprafața construită de 1.066,50 mp și suprafața construită desfășurată de 5.417,81 mp.

– va avea 34 de cabinete de specialitate, săli de investigații și săli de tratament, precum și spații administrative și auxiliare necesare funcționării.

– sectorul de spitalizare de va avea o capacitate totală de 49 de paturi distribuite în saloane și rezerve.

Publicitate

În aceste condiții, Compania Națională de Investiții, finanțatorul principal al investiției, va scoate la licitație proiectarea și execuția și Consiliul Județean Botoșani se va lupta ca acest obiectiv să fie executat cât mai repede.

“De asemenea, tot astăzi am aprobat indicatorii tehnico-economici și partea de contribuție a Consiliului Județean Botoșani la proiectului de modernizare și extindere a Secției de Oncologie. Vorbim de o investiție de peste 6,6 milioane de euro, care  presupune, pe lângă extinderea pe verticală cu încă un etaj a corpului de clădire existent, lucrări de reabilitare (termică, finisaje și instalații), recompartimentarea etajului I și conformarea secției la noua legislație în vigoare, privind reamenajarea circuitelor specifice și refacerea finisajelor în concordanță cu cerințele Direcției de Sănătate Publică”,   a mai adăugat Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Lucrările de modernizare mai presupun redimensionarea instalațiilor electrice, termice, sanitare și de gaze medicinale pentru tot corpul de clădire, recompartimentarea întregii clădiri după legislația în vigoare și asigurarea dotărilor necesare pentru Secția Oncologie.

Realizarea acestor proiecte va duce la îmbunătățirea funcționării spitalului, optimizarea activităților prestate, creșterea capacității de satisfacere a nevoilor pacienților, a ponderii și calității serviciilor medicale acordate.

“Numai prin aceste proiecte vorbim de 20 de milioane de euro, fonduri pe care le-am atras pentru dezvoltarea sistemului sanitar botoșănean. Și nu ne oprim aici, pentru că, așa cum am mai spus, mai avem și alte proiecte pentru modernizarea sistemului sanitar botoșănean, pentru care căutăm acum surse de finanțare. Pe această cale, vreau să mulțumesc tuturor colegilor din Consiliul Județean și din Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, reprezentanților firmei care a realizat Studiul de fezabilitatea și tuturor celor implicați în acest proiect pentru efortul depus și să-i rog să continuăm în acest ritm până la finalizarea investiției”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Delta Aquaride 2025: Cea mai lungă ploaie de „stele căzătoare” a anului. Când și cum se poate observa fenomenul astronomic

Publicat

Publicitate

Delta Aquaride 2025: Iubitorii de astronomie se pregătesc pentru unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cerești ale verii – ploaia de meteori Delta Aquaride, care va atinge punctul culminant în noaptea de 30 spre 31 iulie 2025, deși ”stelele căzătoare” vor fi vizibile pe o perioadă de mai multe zile. Va fi o experiență memorabilă pentru toți cei care au răbdare până după mijlocul nopții.

Spre deosebire de alte ploi de meteori care au un vârf pronunțat, Delta Aquaridele se caracterizează printr-un fenomen mai degrabă constant și prelungit și se desfășoară constant de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august.

Ploaia de meteori Delta Aquaride va fi activă din 18 iulie până pe 21 august 2025. Acest interval extins oferă multiple oportunități de observare pentru pasionații de astronomie.

Delta Aquaride 2025: Momentul optim pentru observare

Pentru observarea optimă a fenomenului, orele mici ale dimineții (în jurul orei 2-3 dimineața) din 29, 30 și 31 iulie reprezintă cel mai bun moment pentru a vedea ploaia de meteori Delta Aquaride în 2025.

Radiantul ploii de meteori – punctul din cer de unde par să provină meteorii – se ridică seara târziu și atinge punctul cel mai înalt în cursul nopții.

Astronomii sunt optimiști în privința condițiilor de observare pentru acest an. În 2025, maximul ploii se produce la șase zile după Luna Nouă, astfel că condițiile de observare sunt rezonabil de favorabile.

Publicitate

În noaptea de vârf luna va fi aproximativ 30% plină, ceea ce înseamnă că luminozitatea lunară nu va interfera semnificativ cu vizibilitatea meteorilor.

Pentru a maximiza șansele de observare reușită, experții recomandă:

  • Alegerea unei locații întunecate: Asigurați-vă că vă aflați într-o zonă cu cer întunecat și aveți o vedere neobstrucționată către sud
  • Pozițiile comode: Întindeți-vă pe o pătură sau șezuți într-un scaun de grădină pentru a vă asigura că aveți o vedere largă a cerului
  • Răbdarea: Ochii au nevoie de aproximativ 20-30 de minute pentru a se adapta la întuneric

Sursa acestei ploi anuale de meteori este considerată a fi Cometa 96P/Machholz, o cometă cu perioadă scurtă care se apropie de Soare, descoperită în 1986.

Această cometă lasă în urma ei particule de praf cosmic care, atunci când intră în atmosfera Pământului, creează spectaculoasele urme luminoase pe care le observăm ca meteori. Circulă cu aproximativ 41 de kilometri pe secundă.

”Complexul 96P/Machholz este o colecție de opt ploi de meteori, inclusiv Delta Aquaridele, plus două grupuri de comete (Marsden și Kracht) și cel puțin un asteroid (2003 EH1). Aceste ploi de meteori și aceste comete par să aibă o origine comună (deși acum au divergit ușor în orbitele lor din jurul soarelui).

Toate sunt înrudite cu cometa cunoscută sub numele de 96P/Machholz, pe care am descoperit-o pe 12 mai 1986, de pe Muntele Loma Prieta din California” a precizat Don Machholz (1952-2022), cel care a descoperit această cometă, citat de Earthsky.org.

Recomandări pentru observatori începători

Pentru cei care doresc să observe pentru prima dată o ploaie de meteori, Delta Aquaridele oferă o introducere excelentă în astronomia de observație.

Chiar dacă meteorii sunt mai slabi decât la alte ploi precum Perseidele, consistența lor face ca observarea să fie mai puțin dependentă de un moment precis.

Experții recomandă să nu vă așteptați la spectacole dramatice precum cele din filme, ci să apreciați frumusețea subtilă a acestor „stele căzătoare” care traversează tăcut cerul nopții

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii voluntari și privați din Moldova se vor întrece în cadrul etapei interjudețene a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență

Publicat

Publicitate

Pompierii voluntari și privați din Moldova își vor testa abilitățile sportive, rezistența psihică și lucrul în echipă în cadrul etapei interjudețene a Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

 

Organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, competiția se va desfășura în perioada 14 – 16 iulie a.c..

 

În această perioadă, pompierii voluntari și privați din Botoșani, Suceava, Bacău, Neamț, Iași, Vrancea și Vaslui, care au câștigat etapele județene ale competiției, se vor confruntă în trei probe, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 m ”, „Ștafeta 4 x 100 m ” şi „Dispozitivul de intervenţie”. Județul Botoșani va fi reprezentat de pompierii voluntari din Văculești.

 

Publicitate

La această etapă vor participa, în calitate de invitați speciali, pompieri voluntari din Republica Moldova.

 

Astăzi după-amiază, va avea loc ședința tehnică și omologarea accesoriilor și materialelor.

 

Mâine dimineață, începând cu ora 08:45, pe Stadionul Municipal Botoșani, va avea loc festivitatea de deschidere a competiției, după care, concurenții vor susține primele două probe, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 de metri” și „Ștafeta 4×100 m”.

 

Ultima probă, „Dispozitivul de intervenţie”, se va desfășura miercuri dimineață, începând cu ora 10:00, pe Stadionul Mecanex din municipiul Botoşani.

 

Concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență contribuie la:

 

– creșterea capacității de intervenție în situații reale de urgență;

 

– îmbunătățirea colaborării între echipele voluntare și cele profesioniste;

 

– identificarea celor mai bine pregătite echipe pentru participarea la faza națională.

 

Evenimentul este, totodată, o ocazie de a aduce în prim-plan munca, dăruirea și profesionalismul celor care, fie în mod voluntar, fie în structuri private, aleg să fie în slujba cetățeanului și să intervină prompt și eficient în situații critice.

 

Invităm toți cetățenii municipiului Botoșani și nu numai, să fie alături de echipele participante, să-i încurajeze și să descopere, din culise, ce presupune activitatea salvatorilor. Accesul publicului este liber.

Citeste mai mult

Eveniment

Un nou tratament injectabil cu administrare săptămânală, dezvoltat pentru bolnavii de Parkinson

Publicat

Publicitate

O echipă de oameni de știință din Australia a dezvoltat un medicament injectabil cu administrare săptămânală care ar putea transforma tratamentul pentru cele peste 8,5 milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu boala Parkinson, transmite luni agenția Xinhua.

Noul tratament injectabil săptămânal menține constant, timp de șapte zile, nivelul substanțelor medicamentoase esențiale pentru bolnavii de Parkinson, putând înlocui pastilele administrate zilnic și îmbunătățind atât consecvența medicației, cât și calitatea vieții pacienților, au declarat luni oamenii de știință de la Universitatea din South Australia (UniSA).

Descrisă drept o schimbare în tratamentul bolii Parkinson, formula biodegradabilă este injectată sub piele sau în mușchi, eliberând constant substanța medicamentoasă pentru a asigura niveluri terapeutice constante și a reduce povara administrării frecvente, în special pentru pacienții vârstnici sau cei cu dificultăți la înghițire, potrivit studiului UniSA.

‘Scopul nostru acela de a crea o formulă care să simplifice tratamentul, să îmbunătățească adaptabilitatea pacienților și să mențină niveluri terapeutice constante de medicație’, a declarat cercetătorul principal, profesorul Sanjay Garg, de la Centrul pentru inovare farmaceutică al UniSA.

Noul tratament injectabil cu administrare săptămânală pentru boala Parkinson furnizează doze constante de substanțe medicamentoase esențiale, Levodopa și Carbidopa, timp de șapte zile, cu ajutorul unor polimeri biodegradabili pentru eliberarea controlată și susținută a medicamentului, se arată în cercetarea publicată în jurnalul științific Drug Delivery and Translational Research.

Testele de laborator au arătat că peste 90% din Levodopa și 81% din Carbidopa au fost eliberate în decurs de o săptămână. Implantul se degradează în proporție de peste 80% în această perioadă și nu a demonstrat nicio toxicitate semnificativă în testele de siguranță.

Publicitate

‘Nu îmbunătățim numai modul în care medicamentul este administrat; îmbunătățim viața pacienților’, a declarat Garg, adăugând că noua formulă este administrată cu un ac fin, reducându-se astfel disconfortul și eliminându-se necesitatea implanturilor chirurgicale.

Cercetătorii au precizat că această metodă ar putea fi adaptată în cazul altor boli cronice, cum ar fi cancerul și diabetul, în acest sens fiind în curs de desfășurare studii clinice și planuri comerciale. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un microbuz în care se aflau opt călători a luat foc la ieșirea din localitatea Trușești spre Ștefănești

Publicat

Publicitate

Un microbuz a luat foc, astăzi, în timp ce se deplasa pe DN 29 D, la ieșirea din localitatea Trușești spre Ștefănești. Conducătorul auto a simțit miros de fum, a oprit autovehiculul și a ieșit din interior, împreună cu toți cei opt pasageri.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere cu apă. Aceștia au constatat faptul că microbuzul ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la un lan de grâu.

 

Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

 

Publicitate

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

 

✔️ verificaţi instalaţia electrică;

✔️ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

 

✔️ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔️ nu faceți improvizații la instalația electrică;

 

✔️ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending