Connect with us
Publicitate

Actualitate

Preot nou la Stănești, comuna Lunca! Diaconul Filip Eduard Petru a fost hirotonit în timpul slujbei închinate Sfintei Parascheva

Publicat

Publicitate

În cadrul Sfintei Liturghii în cinstea Sfintei Parascheva, îndată după momentul ieșirii cu Cinstitele Daruri, diaconul Filip Eduard Petru a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din localitatea Stănești, Protopopiatul Botoșani. Sfânta Liturghie, săvârșită în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, unește an de an pelerini din Iași și din toată țara. În acest an sunt aduse la Iași, spre închinare, moaştele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Părintele Filip Eduard Petru este din județul Neamț. A învăţat la Seminarul Teologic „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Piatra Neamt, după care a studiat Facultatea de Teologie Ortodoxă Pastorală „Dumitru Staniloae” la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi. A studiat Master – Teoria și Practica Formării Religioase la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip și au împreună patru copii.

Scurt istoric al Bisericii din Stănești

În anul 1796 familia Cristea Banu, defunctul proprietar al acestei zone, ridică prima biserică făcută din furci cu o lungime de 4 m, lățime 3 m și înălțime de 2,5 m acoperită cu șindrilă.

Publicitate

Pe icoanele de pe catapeteasmă era menționat anul 1772, probabil de la o biserică mai veche dar despre care nu avem date.

A doua biserică a fost construită de către Logofătul Ștefanache Cristea între anii 1832-1837 din lemn de stejar acoperită cu tablă, preot paroh fiind Ioan Gheorghiu.

La anul 1928 satul avea 60 de familii cu 200 de persoane. Deoarece biserica necesita repareții capitale părintele Vasile Ionescu împreuna cu, consilierii au luat decizia de a dărâma biserica și de a reconstrui alta, ce a avut loc între 1931-1933, din scândură și sfințită în anul 1939.

Publicitate

În 1958 această biserică a luat foc în data de 13 iunie, la orele 23. Satul a stat fără biserică până în anul 1971 când, la inițiativa părintelui Elisei Florea, călugăr cu metanie din Mănăstirea Cozancea, și cu osteneala sătenilor s-a construit actuala biserică și a fost sfințită în anul 1973.

De-a lungul timpului Satul Stănești a făcut parte din comunele: Zlătunoaia, Ionășeni, Albești, Bâznoasa, iar acum Lunca. Regimul comunist a vrut total să șteargă acest sat de pe hartă interzicând în totalitate eliberarea de autirizații de construcții în scopul ca terenul sa fie dat spre agricultură.

Pe aici au trecut țăranii din 1907 care au pornit răscoala la Todireni și a fost înăbușită la Flămânzi.

Publicitate

Din acest sat provin importanți călugări cu viață alesă și preoți de mir devotați. Satul în momentul de față are un număr de 83 de casa locuite din care 47 doar cu o singură persoană.

Sfânta Liturghie, săvârșită în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, unește an de an pelerini din Iași și din toată țara. În acest an sunt aduse la Iași, spre închinare, moaştele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Preoții și diaconii slujitori la Sfânta Liturghie din ziua praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva au fost numeroși:

Preoţi:

  1. Ierom. Mitrofanis Paliouras (Mănăstirea Sfântul Pavel, Muntele Athos) – protos
  2. Pr. Dimitrios Mamouchas (membru al delegației IPS Nikitas)
  3. Pr. Konstantinos Mitev (membru al delegației IPS Naum)
  4. Arhim. Petroniu Marin (starețul Mănăstirii Pângărați și exarhul mănăstirilor din zona Neamțului)
  5. Arhim. Benedict Sauciuc (stareţul Mănăstirii Neamţ)
  6. Arhim. Teodosie Pleşca (stareţul Mănăstirii Zosin)
  7. Protos. Elisei Nedescu (stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”)
  8. Pr. Cristian Barnea (prodecanul Facultății de Teologie din Iași)
  9. Pr. Ionuţ Apetrei (protopop al Protopopiatului Dorohoi)
  10. Pr. Mihai Zaharia (Belceşti)

Diaconi:

  1. Arhid. Florin Guzgă
  2. Arhid. Ciprian Rusu
  3. Arhid. George Tsourous (membru al delegației  IPS Nikitas)
  4. Diac. Andrei Matei (membru al delegației PS Grigorios)
  5. Arhid. Alexandru Rădulescu
  6. Arhid. Paul Dolhascanu

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 24 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 24 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 24 noiembrie 2024:

Loto 6 din 49: 28, 20, 39, 38, 42, 11

Publicitate

Loto 5 din 40: 12, 38, 19, 20, 16, 18

Joker: 9, 22, 41, 7, 32 + 1

Noroc: 6 7 4 0 4 0 3

Publicitate

Noroc Plus: 0 2 3 6 0 5

Super Noroc: 7 6 5 8 8 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) PSD: Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția pentru continuarea propagandei electorale de către PNL Botoșani pentru candidatul liberal la alegerile prezidențiale

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani atrage atenția botoșănenilor că PNL a continuat să facă campanie electorală pentru candidatul liberal, în afara campaniei electorale.

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția Botoșani pentru a sancționa PNL Botoșani care a continuat diseminarea în mediul online a mesajelor de propagandă electorală asumate de către membrii PNL Botoșani în vederea susținerii candidatului liberal la funcția de președinte al României.

Reprezentanții PNL Botoșani nu au răspuns la nicio temă de dezbatere pe programe de guvernare propusă de PSD, nu au prezentat nicio soluție pe niciun domeniu de interes național și local, iar în final au ales să încalce legea electorală și să facă propagandă pentru candidatul lor în afara perioadei de campanie.

Publicitate

CMF11240017

Vezi AICI și DECIZIA luată la contestatia făcută de PSD Botosani

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la un container de depozitare deșeuri de hârtie pe strada Vârnav. A fost generat de fumatul în locuri neprotejate

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, pe strada Vârnav din municipiul Botoșani. Un container unde erau depozitate deșeuri de hârtie a fost cuprins de flăcări.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la mai multe garaje din apropiere.

Publicitate

Cel mai probabil incendiul a fost generat de fumatul în locuri neprotejate corespunzător.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de fumat, iar pentru înlăturarea riscului vă recomandăm:

✔️ nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

Publicitate

✔️ dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

✔️ dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

✔️ stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale a depăşit 51%. Peste 9 milioane de români au venit la vot

Publicat

Publicitate

Prezenţa la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale a depăşit 50% puţin după ora 19.20, potrivit datelor oficiale, iar la ora 20  a ajuns la 

Astfel, au votat până acum peste 9.214.467 de alegători.

Au fost înregistraţi 7.279.940 votanţi pe liste permanente, 1.835.674 pe liste suplimentare şi 96.055 cu urna mobilă.

Publicitate

Dintre votanţi, 5.481.996 sunt din mediul urban, iar 3.737.435 sunt din mediul rural.

La Botoșani prezența a vot a ajuns la 39,06 % cu un număr de 146.826 persoane care au ajuns la vot.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending