Connect with us

Cultura

Premiul Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene, ediția 2023: Ilina Gregori

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, având printre obiectivele sale promovarea operei eminesciene, a acordat, începând cu anul 2006, Premiul Național „Petru Creția”, continuând, din anul 2011, cu Premiul Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene.

Pe 15 ianuarie, la Memorialul Ipotești a fost desemnat – prin decizia juriului național, format din Andrei Terian (președinte), Iulian Costache și Mircea A. Diaconu – Laureatul Ediției 2023 a Premiului Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene: Doamna Ilina Gregori.

Juriul a avut drept argument că, prin activitatea sa exegetică, constantă, pasionantă și inovatoare, a contribuit decisiv la cunoașterea operei eminesciene și a literaturii române în spațiul vestic, cu prioritate, în cel german și în cel românesc.

Doamna Ilina Gregori – menționează membrii juriului – „a promovat opera eminesciană și cultura română:

  • prin contribuția constantă la perpetuarea preocupării în medii științifice din Germania pentru literatura română din secolele al XIX-lea și al XX-lea și pentru Eminescu, în mod special;
  • prin crearea de punți de legătură și conexiuni între spațiul cultural românesc și cel german;
  • prin susținerea de cursuri, prelegeri și conferințe, din 1976 până în 2005, ca lector la Institutul de Filologie Romanică al Universității Libere din Berlinul Occidental;
  • prin participarea la conferințe, congrese, simpozioane internaționale desfășurate în Germania, Olanda și Franța, cu comunicări științifice despre Eminescu și, în general, despre cultura și literatura română;
  • prin publicarea în reviste de specialitate din Germania, Olanda și Franța și în volume de autor sau colective, la edituri din Germania, a unor studii despre Eminescu, I.L. Caragiale, Mateiu Caragiale;
  • prin colaborarea cu articole despre literatura română la Enciclopedia Brockhaus și Lexiconul Kindlers;
  • prin contribuțiile decisive în planul exegezei eminesciene și în remodelarea ei prin studii inovatoare metodologic și analitic;
  • prin căldura cu care a acceptat să facă parte din Consiliul Onorific al revistei „Glosse”. Revistă de Studii Românești, editată de Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”;
  • prin mesajul profund uman și generos pe care scrisul și existența Domniei Sale îl transmite”.

Juriul s-a declarat onorat să acorde Premiului Național pentru Traducerea și Promovarea Operei Eminesciene (ediția 2023) doamnei Ilina Gregori, „ambasador al culturii române și al Memorialului Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” în Germania”.

Publicitate

Laudatio pentru laureat a fost ținut  de prof. Mircea A. Diaconu. Un mesaj de felicitare a avut domnul Academician Mircea Martin.

În răspunsul la Laudatio, doamna Ilina Gregori a mulțumit juriului și Memorialului Ipotești, vorbind despre premisele scrierii cunoscutei sale cărți „Știm noi oare cine a fost Eminescu?”, amintind de Berlinul secolului XIX,  Berlinul secolului XXI, referindu-se la actualitatea operei eminesciene.

Doamna Ilina Gregori a dorit să doneze suma de bani aferentă premiului Memorialului Ipotești, au mai precizat reprezentanții memorialului într-un comunicat.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Schema 1800”, metoda care face ravagii pe WhatsApp

Publicat

Publicitate

Conturi de WhatsApp sparte: O nouă fraudă online circulă pe WhatsApp, prin care infractorii cer bani sub pretextul unei urgențe. Victimele primesc mesaje credibile de la contacte de încredere. În realitate, conturile acestora au fost, sparte în prealabil, scrie alba24.ro.

Hoții trimit mesaje care par autentice și solicită ajutor financiar pentru situații urgente.

Infractorii care sparg conturile oamenilor, cer apoi bani sub diverse pretexte, prin aplicația Revolut.

Aceștia se pot da drept prieteni, rude, sau chiar angajatori, iar victimele sunt induse în eroare să transfere bani fără să își dea seama că sunt înșelate.

Ce spune Poliția Română
Poliția Română a declarat că astfel de scheme evoluează constant, iar plângerile sunt trimise către omologii din țară, la fiecare secție și unitate.

Pe măsură ce sunt raportate cazuri, autoritățile pot obține o statistica sau cel puțin o idee despre modul de operare al infractorilor.

Publicitate

Citește și WhatsApp a remediat o eroare ce permitea salvare de conținut. Măsură pentru protejarea confidențialității utilizatorilor

Poliția a menționat că va oferi un răspuns privind numărul total de cazuri după centralizarea acestora.

Cele mai frecvente tipuri de fraude pe WhatsApp
Frauda cu prieteni și rude – Infractorii se dau drept prieteni sau membri ai familiei și cer bani urgent. Aceștia spun că au nevoie de ajutor și  uneori pretind că și-au pierdut telefonul și nu pot contacta altcineva.

Frauda cu numărul greșit – Atacatorii te contactează și pretind că sunt altcineva. Ei încearcă să afle informații personale sau să îți promoveze oportunități false de investiții.

Câștiguri false la loterie și premii – Hoții îți trimit mesaje în care îți spun că ai câștigat un premiu sau un produs gratuit. Te fac să accesezi un link care cere date personale sau plăți pentru a „revendica premiul”.

Scamul cu asistența tehnică WhatsApp – Atacatorii se dau drept suport tehnic WhatsApp și cer informații personale, cum ar fi coduri de verificare sau date de pe carduri, pentru a-ți accesa contul.

Frauda cu angajare falsă – Infractorii îți promit un loc de muncă avantajos, fără ca tu să fi aplicat vreodată. Îți oferă „sarciuni ușor de făcut” pentru bani într-un mod rapid, iar apoi cer plăți sau informații personale.

Un bărbat din București a pierdut 1.800 de lei
Un bărbat din București a povestit pentru hotnews.ro cum a fost înșelat să transfere 1.800 de lei într-un cont Revolut din străinătate. Acesta a primit un mesaj pe WhatsApp de la o prietenă apropiată, care i-a cerut un împrumut.

Bărbatul a primit miercuri seara un mesaj pe WhatsApp de la o prietenă veche, care i-a cerut un împrumut urgent. Fără să verifice, pentru că era la muncă, acesta i-a transferat 1.800 de lei într-un cont Revolut pe care i l-a trimis.

Prietena i-a spus că își avea contul blocat și că trebuie să trimită banii într-un alt cont. După ce i-a trimis banii, i-a cerut și un screenshot ca dovadă. Apoi, bărbatul a descoperit că contul prietenei fusese spart și că fusese înșelat.

Bărbatul spune că nu mai speră să recupereze banii, dar nu vrea ca alți oameni să fie păcăliți. El a observat că schema este deja foarte răspândită.

La secțiile de poliție unde a fost, când întreba de biroul de fraudă financiară, polițiștii îl întrebau direct „1.800 de lei?!”, semn că au primit și alte plângeri.

De asemenea, știe și de o prietenă din Cluj căreia i-a fost spart contul și care a primit același mesaj.

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Recital susținut de maestrul Constantin Chiriac de la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu

Publicat

Publicitate

Marți, 14 ianuarie 2025, ceremonia de decernare a Premiilor Naționale va fi încheiată cu un recital susținut de maestrul Constantin Chiriac, de la Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu. Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu, și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.
În 2019 Ministrul Culturii din Franța, dl. Franck Riester l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.
La începutul anului 2024 Constantin Chiriac primește premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), Primăria Sibiu îi oferă titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatatea ”Lucian Blaga” din Sibiu îi conferă titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.
Evenimentul va fi prezentat de Mihai Cojocaru, consultant artistic în cadrul Filarmonicii „George Enescu” din București.

Accesul la teatru se face gratuit, pe bază de invitații. Telefon: 0754812321.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de elevi din Botoșani, duși de polițiști la ore

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au organizat o acțiune împreună cu cei din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, investigarea criminalității economice, rutieră, transporturi precum și cu sprijinul polițiștilor de frontieră și al jandarmilor, scopul fiind creșterea siguranței elevilor și personalului didactic prin sporirea vizibilității elementului polițienesc.

Activitatea s-a desfășurat în municipiul Botoșani, în zonele din apropierea unităților de învățământ, prilej cu care au fost legitimate 138 de persoane, 34 dintre acestea fiind elevi care lipseau de la cursuri.

De asemenea, au fost controlați și instruiți nouă agenti economici și verificate zece autoturisme din zona unităților școlare, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 3.800 de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Lebăda! Doi bărbați de 50 și 61 de ani, din aceeași mașină, au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier care a avut loc pe E 85, în dreptul pădurii Lebăda, în urmă cu puțin timp. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD, o ambulanță SAJ și Poliția. Aceștia au constat faptul că una dintre mașini era în șanț și că nu erau persoane persoane încarcerate. Doi bărbați, de 50, respectiv 61 de ani, din același autoturism, au fost răniți, fiind preluați de echipajele medicale și transportați la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending