Connect with us

Cultura

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM

Publicat

Publicitate

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM, inițiat la propunerea poetei Ileana Mălăncioiu în anul 1998, a fost susținut – cu excepția anilor 2007, 2008, 2009, când a fost acordat de Ministerul Culturii – de Memorialul Ipoteşti.

În baza propunerilor făcute de un juriu național – din care au făcut parte, consecutiv, Laurenţiu Ulici, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Dan Cristea, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Ioan Holban, Daniel Cristea-Enache, Andrei Terian −, au fost premiați pentru debut, de-a lungul anilor, treizeci și cinci de poeți: Doru Mareș, Dan-Bogdan Hanu, T.O. Bobe, Liviu Georgescu, Răzvan Țupa, Cristian Pohrib, Dan Sociu, Teodor Dună, Dan Coman, Claudiu Komartin, Bogdan Perdivară, Sebastian Sifft, Oana Cătălina Ninu, Diana Geacăr, Andra Rotaru, Rita Chirian, Livia Roşca, Florin Partene, Svetlana Cârstean, Stoian G. Bogdan, Mihai Duțescu, Crista Bilciu, Andrei Dósa, Anatol Grosu, Ştefan Baghiu, Ștefan Ivas, Merlich Saia, Ionelia Cristea, Robert G. Elekes, Ciprian Popescu, Cristina Stancu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Deniz Otay, Ileana Negrea.

La ediția din anul 2023 au intrat în concurs 33 de volume, trimise pe adresa Memorialului de autorii sau edituri, ori propuse de membrii juriului. Iată lista acestora în ordine alfabetică:

 

Adam, Alexandru, Stilizări, ap., București, frACTalia, 2022;

Alexandrescu, Cristina, Cât mai departe de tot ce cunosc, OMG Publishing House, 2022;

Publicitate

Artion, Alin-Armando, Melange, Oradea, Aureo, 2022;

Bâlici, Mihnea, Cazzo, Alba Iulia, OMG Publishing House, 2022;

Belei, Aurelius, Inimă de lumină, București, Ro.cart, 2022;

Beu, Vlad, Mamifere subatomice, București, Tracus Arte, 2022;

Boantă, Raluca, La marginea bună a corpului, Alba Iulia, OMG Publishing House, 2022;

Botnaru, Daniela, Certificat de naștere, Chișinău, Univers educațional, 2022;

Brănescu, Isabela, Angoase, București, Eikon, 2022;

Cărtărescu, Gabriel, Mâine o să fiu fericit, Bistrița, Charmides, 2022;

Căuneac, Mădălina, Crisalida, Alba Iulia, OMG Publishing House, 2022;

Ceauș, Maria, Te iubesc clasic, cu diacritice!, Iași, Junimea, 2022;

Cildus, Psihoze, București, Tracus Arte, 2022;

Cornea, Diana, Setări avansate de lumină, București, OMG Publishing House, 2022;

Coroamă, Ioan, Colectiva, Alba Iulia, OMG Publishing House, 2022;

Demetriades, Radu,  Gioco di mano, București, Dezarticulat, 2022;

Dobrescu, Maria, Amphora cu ofrande, București, Eikon, 2022;

Eliane, Ada, Red Pilled Utopia, București, Editura frACTalia, 2022;

Giurgi, Nicoleta, Să taci atunci când scriu, Sighetu Marmației, Valea Verde, 2022;

Iordache, Cristian, Orizontala de poezie, București, Logisticon, 2022;

Ivanov, Maria, Totul va fi bine,  Chișinău, Prut, 2022;

Jirlăianu, Theodora Cristina, Primaeva, Făurei, Liric Graph, 2022;

Lenghel, Ionuț, Odă shaormei, București, OMG Publishing House, 2022;

Onișoara, Claudiu-Liviu, Mâna ta ca o pasăre, Iași, Junimea, 2022;

Petcu, Bogdan-Alexandru, Transcender, Bistrița, Charmides, 2022;

Petrea, Andrei, Sindromul COTARD, Chișinău, Cartier, 2022;

Petrescu, Marius, Post scriptum, București, Eikon, 2022;

Prună, Milena, Menajera lui Dumnezeu, Popești-Leordeni, Colorama, 2022;

Rusu, Diana, Camera albastră, București, Tracus Arte, 2022;

Stoichiț, Iulia, Bojack is Payne, București, Casa de Pariuri Literare, 2022;

Toma, Liviu, Gânduri necunoscute, București, Literagraf, 2022;

Ugron, Nora, Orlando postuman, București, frACTalia, 2022;

Vahnovan, Anda, Sârme, București, Casa de Pariuri Literare, 2022.

 

Juriul, din care fac parte: Alexandru Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Alex Goldiș, Mihai Iovănel, Andreea Pop, Adriana Stan, Andrei Terian-Dan, va face nominalizările pentru cea de-a XXV-a ediție.

Autorii volumelor de poezie înscriși în concurs sunt invitați să participe la Festivalul de debut, care va avea loc la Ipotești în perioada 13-14 iunie 2023.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat de 47 de ani, din Dorohoi, reținut pentru furt

Publicat

Publicitate

Un bărbat de 47 de ani, din municipiul Dorohoi, a fost reținut de polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, fiind bănuit de comiterea unui furt.

Potrivit anchetatorilor, incidentul a avut loc în data de 9 martie, în parcarea unui supermarket din Botoșani. Profitând de neatenția victimei, suspectul i-ar fi sustras acesteia telefonul mobil din buzunarul hainei.

În urma investigațiilor desfășurate, polițiștii au reușit identificarea și prinderea bărbatului, care a fost reținut pentru 24 de ore.

Prejudiciul cauzat a fost recuperat integral.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii și militarii români nu mai au voie să lucreze ca mercenari: Legea prevede închisoare

Publicat

Publicitate

Românii din armată și poliție nu vor mai putea activa ca mercenari: Un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului prevede interzicerea participării militarilor, polițiștilor și angajaților din structurile de ordine publică la activități de mercenariat sau servicii de pază privată, fără aprobarea prealabilă a statului român, informează alba24.ro.

niţiatorii susţin că măsurile cuprinse în document ţin de securitatea naţională şi oferă instituţiilor de forţă un instrument legal pentru a gestiona aceste abateri disciplinare.

Potrivit documentului, citat de Radio România Actualități, nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu închisoare de la cinci la zece ani.

Modificarea legislativă vine în contextul în care peste 460 de militari, unii rezerviști iar alții în concediu de creștere a copilului, care provin din Ministerul Apărării Naționale, au semnat, după trecerea în rezervă, contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democratică Congo.

Informația a venit chiar de la MApN.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR: Lunea Mare

Publicat

Publicitate

În Lunea Mare, Biserica ne prezintă un tânăr frumos, curat, fericit, preabun: pe Iosif, care a fost al unsprezecelea fiu al Patriarhului Iacov şi a fost invidiat de fraţii lui, aruncat în groapă şi vândut pentru treizeci de arginţi.

Cumpărătorii săi l-au dus în Egipt şi l-au vândut la rândul lor unei căpetenii de la curtea faraonului, Putifar, a cărui soţie a vrut să păcătuiască cu el. Iosif s-a împotrivit cu putere, ea l-a calomniat şi a fost întemniţat. Apoi a devenit tâlcuitorul viselor faraonului, cunoscând mare cinste şi slavă. Vieţile lui Iosif şi Iisus se aseamănă. Şi Iisus a fost urât şi invidiat de iudeii cei de un neam cu El, a fost trădat pentru treizeci de arginţi de către însuşi ucenicul Lui şi a fost dus în temniţa mormântului.

După trei zile a înviat şi împărățeşte nu numai peste Egipt, ci peste lumea păcatului, pe care Sfinţii Părinţi o numesc „Egiptul patimilor”. Hristos devine noul vistier peste hambarele de grâu prin jertfa lui pe Cruce. Tot în Sfânta și Marea Luni, săvârşim pomenirea acelui smochin uscat şi blestemat pe care Hristos l-a găsit neroditor în drumul Lui. Sfinţii Părinţi aseamănă asta cu sinagoga iudeilor, în care Hristos n-a găsit roade vrednice, decât doar umbra legii, care şi aceasta pălise.

După Sfântul Isidor Pelusiotul, Hristos n-a blestemat vreun om, ci lemnul, pentru ca nerecunoscătorii oameni să afle că are şi această putere. Orice suflet neîmpodobit cu virtuţi şi pustiit de bunătăţile duhovniceşti va avea soarta lemnului neroditor care va fi aruncat în foc. Această pericopă, spre cucernicie, zdrobire a inimii şi pocăinţă, a fost pusă într-un frumos tropar: „Văzând smochinul cel uscat care a fost blestemat pentru nerodnicia lui, să ne temem, fraţilor, roade vrednice de pocăinţă aducând Stăpânului…”. Preabunul Iosif ne călăuzeşte minunat spre lepădarea de păcat.

Citeste mai mult

Eveniment

COD GALBEN de vânt pentru județul Botoșani, până miercuri dimineață

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani, de astăzi, de la ora 10:00, până pe 16 aprilie, ora 10:00. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

Publicitate

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending