Connect with us

Eveniment

Premierul Marcel Ciolacu: „Păcănelele în zona rurală nu au ce căuta”

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seara că jocurile de noroc nu vor mai exista în mediul rural, acestea urmând să fie organizate în afara oraşelor.

„În primul rând, păcănelele în zona rurală nu au ce căuta. Nu ai ce căuta cu păcănele în fiecare bar, în fiecare comună, în fiecare sat, de acolo trebuie să dispară primele. Cumva, credeţi, că banii, dacă oamenii nu-i cheltuie la păcănele, nu consumă alte lucruri care se întorc prin impozite şi taxe? Eu trebuie să încurajez oamenii să-i dea la păcănele? Nu, oamenii au grijă de familiile lor, îşi cumpără alimente, ce le trebuie în casă. Ei, în loc să-şi schimbe televizorul, să-şi cumpere alimente, să-şi hrănească copiii, se îmbătau şi mergeau la păcănele în sat şi se duceau acasă şi spuneau că au pierdut toţi banii. (…) Din comunităţile rurale trebuie scoase rapid şi, pe urmă, într-o perioadă de timp, organizate, ca în toate statele civilizate, în afara oraşelor, unde există fiscalitate, pot fi controlate şi cu asta s-a încheiat”, a spus Marcel Ciolacu, la Prima News.

Întrebat dacă statul român nu va pierde venituri din cauza acestor măsuri, premierul a răspuns: „Veniturile respective o să-mi vină, se echilibrează piaţa”.

Premierul a subliniat că nu îl deranjează ameninţările industriei păcănelelor şi a reiterat faptul că reprezentanţii din domeniu fac de 30 de ani ce vor şi că s-au aflat inclusiv la masa Guvernului, reclamând, în context, „o corupţie guvernamentală”.

„Sunt companii foarte mari, nu poţi unii să ai sediul social şi sediul fiscal în România, alţii să îl ai în Transnistria sau în nu ştiu ce insule. Unul să plătească 15%, unul să plătească 1%. Cum să accepţi aşa ceva? Acest lucru a fost acceptat în România. (…) Cât timp ei au fost la masa Guvernului, lângă primul-ministru al Guvernului. Vă mai amintiţi că noi nu aveam voie să ieşim pe stradă (în timpul pandemiei – n.r.), erau închise spitalele, bolnavii cronici nu aveau acces şi păcănele erau deschise? Au fost exceptate. Nu vi se pare că este corupţie guvernamentală? Cum adică, închizi spitalele, păi atunci cu ce avem de-a face? Faptul că le-ai uitat să le treci este una, omisiunea, dar faptul că ai scris negru pe alb că sunt exceptate, iar unii dintre jucătorii, chibiţi, că el nu-i un jucător de pe lângă marii jucători în această zonă, era la masa Guvernului…şi tu dai ordonanţă, şi ca o excepţie, dar închizi spitalele. Mama mea, Dumnezeu să o ierte, nu putea merge în spital să se trateze de cancer, dar la păcănele putea să meargă. Despre ce vorbim aici, domnule?”, a mai spus premierul.

Referitor la propunerea Guvernului este de a reduce gradual plăţile în numerar, Marcel Ciolacu a precizat că „nu are nimic cu cash-ul” şi nici cu cetăţenii României, dar că nu se va mai putea cumpăra un Ferrari „cu sacoşa”, punctând faptul că măsura are rolul de a reduce evaziunea fiscală. AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pericol de inundații: Autoritățile din Botoșani încep controale stricte la rigole, șanțuri și cursuri de apă

Publicat

Publicitate
În vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau scurgeri de pe versanți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează în perioada 6 mai – 19 iunie 2025, acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele din localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.
În acest scop, la nivel județean, sub coordonarea Instituției Prefectului, cu sprijinul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, funcționează comisia de verificare, alcătuită din reprezentanți ai: Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani, Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoșani, Gărzii Forestiere Suceava și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.
Activitatea comisiei se desfășoră conform Planului de măsuri aprobat prin Ordinul de Prefect nr. 236/05.05.2025, urmărinde-se:
1. Îndepărtarea totală a depozitelor de deșeuri de orice fel din albia minoră, de pe maluri și de pe zonele de protecție ale cursurilor de apă, precum și din rigolele și șanțurile marginale ale drumurilor și interzicerea depozitării necontrolate a deșeurilor prin asigurarea prezenței plăcuțelor avertizoare.
2. Execuția lucrărilor de curățare și întreținerea rigolelor și a șanțurilor marginale ale drumurilor publice de interes local, în vederea asigurării preluării apelor pluviale și scurgerilor de pe versanți.
3. Asigurarea secțiunii de scurgere în zona podurilor și podețelor prin despotmolirea albiei și igenizarea zonei.
4. Dezafectarea vegetației ierboase și lemnoase din albia cursurilor de apă și de pe malurile acestora.
Din cele 46 de Unități Administrativ Teritoriale cuprinse în programul de verificare și control, până în prezent au fost verificate un număr de 15 Unități Administrativ Teritoriale, iar pentru neconformitățile constate au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor.
Pentru nerespectarea termenelor de realizare a măsurilor dispuse prin procesele verbale se vor aplica sancțiuni celor cu responsabilități în salubrizarea cursurilor de apă, în conformitate cu prevederile legale.

Citeste mai mult

Economie

Antreprenorii locali, sursă de inspirație pentru elevii din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, în colaborare cu Asociațiile Cuza Vodă și Integritas Dorohoi, a organizat vineri, 16 mai 2025, o oră deschisă dedicată elevilor de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, în cadrul Proiectului „Învață de la Antreprenori”. Evenimentul a reunit 80 de elevi din clasele IX-XI, care au avut ocazia să interacționeze direct cu trei antreprenori locali de succes.

 

În fața tinerilor au luat cuvântul Petru Abătăcesei, administratorul firmei Delta Con SRL, Andrei Birta, redactor la ziarul local DorohoiNews.ro, și Vali Gavriluță, administratorul Gavromarm Art Masonry SRL. Cei trei antreprenori le-au împărtășit elevilor experiențele lor din mediul de afaceri, provocările întâmpinate și lecțiile învățate de-a lungul parcursului lor profesional.

 

De asemenea, aceștia au răspuns întrebărilor venite din partea tinerilor și i-au încurajat să exploreze antreprenoriatul ca opțiune de carieră.

 

Publicitate

Proiectul „Învață de la Antreprenori” continuă în toate liceele din județul Botoșani, oferind elevilor oportunitatea de a învăța direct de la oameni de afaceri locali și de a descoperi noi perspective profesionale.

Citeste mai mult

Cultura

 „Tom Degeţel” vine la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani

Publicat

Publicitate

  „Tom Degeţel” este spectacolul pe care cei mai mici spectatori îl pot viziona la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, în zilele de:

– joi, 22 mai 2025, de la ora 18:00,

– duminică, 25 mai 2025, de la orele 11:00 și 12:30

 

Spectacolul „Tom Degeţel”, de Valentin Dobrescu, după o poveste populară engleză este un spectacol care se adresează preşcolarilor şi şcolarilor.

 

Publicitate

Regia artistică este semnată de  Valentin Dobrescu; scenografia îi  aparţine lui  Mihai Pastramagiu, iar muzica este compusă de Alin Macovei

 

 

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii:

Adelina Cojocariu, Marius Rusu, Ana Apetrei, Andrei Bordianu, Andrei Iurescu, Alin Gheorghiu, Oana Asofiei, Anamaria Chelaru şi Ioana Buta

 

„Ca mai toate poveştile şi povestea lui Tom Degeţel este plină de învățăminte şi tâlcuri. Dar parcă cel mai puţin vizibil dintre toate, dar şi cel mai de actualitate, este cu privire la relaţia om-natură. Mica, drăgălaşa şi firava zână a stejarilor, care îl roagă pe pădurar să nu taie cel mai bătrân stejar din pădure în schimbul îndeplinirii unei dorinţe, este chiar natura care ne roagă să avem grijă de ea, care ne îndeplinește atâtea dorinţe şi de care noi uitam mereu. Dacă acest gând ajunge până la sufletul tău, micule spectator, atunci pot spera că vei trăi intr-o lume mai curată.” (regizor, Valentin Dobrescu)

 

Preţ bilet 20 lei

 

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/g/334/teatrul-pentru-copii-si-tineret-vasilache.html sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începerea spectacolului.

Citeste mai mult

Eveniment

Vara 2025 începe cu surprize: Prognoza meteo pe patru săptămâni, până la mijlocul lui iunie

Publicat

Publicitate

Vara își face simțită prezența treptat, iar temperaturile vor crește în perioada următoare. Se vor înregistra inițial valori de 21–22°C, urmând ca spre sfârșitul lunii mai să urce până la 24–25°C.

Totuși, regimul termic va varia de la o regiune la alta. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei, valorile termice vor fi mai ridicate, ajungând la 25°C încă din această săptămână. În București, maximele vor atinge chiar și 28°C.

Vor fi însă perioade cu ploi și furtuni până la sfârșitul ultimei luni de primăvară.

Luna iunie și totodată vara anului 2025 începe cu maxime de 26-28 de grade și cer mai mult senin. Sunt anunțate perioade cu furtuni în 7-8 iunie și din nou în 12-16 iunie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 16 iunie. 

Vremea până la mijlocul lunii iunie. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicitate

Vremea în săptămâna 19-25 mai

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptâmână, mai ales în regiunile nordice. În extremitatea de sud a țării, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile estice și sud-estice. În rest, va fi excedentar, mai ales în vestul, nord-vestul și centrul teritoriului.

Vremea în săptămâna 26 mai – 1 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în extremitatea de vest și de nord-vest a țării, iar în rest vor fi excedentare.

Vremea în săptămâna 2-8 iunie

Temperaturile medii se vor situa ușor peste cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în jumătatea de vest a teritoriului, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în săptămâna 9-16 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specific pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul țării.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunie vestice și nordice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending