Connect with us

Eveniment

Premieră în istoria Bisericii Ortodoxe Române: Mesaj în toate bisericile pentru prevenirea traficului de persoane

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului dintre Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și Patriarhia Română a fost elaborat un mesaj care arată atitudinea referitoare la traficul de persoane și propune măsuri practice pentru prevenirea acestuia.

Mesajul a fost prezentat în bisericile ortodoxe duminica trecută, în contextul apropierii Zilei europene de luptă împotriva traficului de persoane.

„Fiinţa umană este nepreţuită. Totuşi, sunt oameni care pierd sensul norma­lului, nefiind capabili să perceapă importanţa şi valoarea unei persoane, raportându-se la ea ca la un simplu obiect”, se precizează în text.

Mesajul integral:

Contextul actual al traficului de persoane și sfaturi practice pentru prevenirea acestuia

Fiinţa umană este nepreţuită. Totuşi, sunt oameni care pierd sensul norma­lului, nefiind capabili să perceapă importanţa şi valoarea unei persoane, raportându-se la ea ca la un simplu obiect. Aceştia sunt traficanţii de persoane. Ei pri­vează victima de libertate, îi lezează demnitatea de persoană, îi strivesc puterea de a gândi, siluindu-i voinţa şi batjocorindu-i sentimentele prin folosirea forţei, ameninţării, molestării, a terorii psihice şi a altor mijloace violente.

Publicitate

Problema traficului de persoane este inclusiv una de moralitate, exploatarea, abuzul şi constrângerea fiind lucruri de neacceptat de comunitatea creştină.

Spre deosebire de alte infracţiuni, traficul de persoane nu poate fi privit doar din perspectivă infracţională, reprezentând în realitate un fenomen social deosebit de complex, rezultat din cumulul unor aspecte multiple, respectiv: factori sociali, economici, educaţionali, migraţia forţei de muncă, globalizare, lipsa de informare etc.; acţiuni şi etape întreprinse de traficanţi în săvârşirea infracţiunii propriu-zise (recrutare, transport, transfer, adăpostire şi exploatare); mecanismul de piaţă: cerere-ofertă. Din cauza acestui mod de funcţionare şi a dimensiunii economice pe care o presupune, traficul de persoane este considerat a fi o „afacere”, de cele mai multe ori controlată de grupările de crimă organizată, care încearcă să obţină maximum de profit din ceea ce consideră a fi „bunul” acestei „afaceri”, respectiv victimele care ajung să fie tratate ca o „marfă”.

Condiţia de vulnerabilitate, provenită din factori socio-economici (nivelul financiar scăzut, condiţiile precare de trai, dificultăţi în accesarea unui loc de muncă în interiorul ţării, lipsa oportunităţilor de îmbunătăţire a calităţii vieţii etc.), familiali (mediu familial conflictual, lipsa sprijinului moral şi emoţional, violenţa şi abuzurile în familie) şi educaţionali (nivelul scăzut de educaţie şi lipsa oportunităţilor de şcolarizare, de dezvoltare personală şi profesională), ex­pune persoanele în faţa pericolelor traficului, însă nu le transformă automat în victime ale acestui fenomen infracţional.

Cererea pentru servicii şi bunuri furnizate prin exploatarea persoanelor vulnerabile constituie factorul declanşator al traficului, fiind reprezentată de consumatorii de servicii sexuale şi de angajatorii care caută forţă de muncă ief­tină sau neplătită. Abuzurile şi violenţele exercitate de traficanţi asupra victi­melor nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc care facilitează exploatarea. Traficantul nu urmăreşte în mod direct agresarea fizică şi/sau psihică a victimei, ci obţinerea banilor clienţilor, acesta nefiind motivat de „vulnerabilitatea” victi­mei, ci de „generozitatea” clienţilor.

Ce trebuie să facă o persoană pentru a evita să devină o victimă a traficului:

Să refuze orice propunere, angajament sau compromis care ar putea duce la şantajarea sau manipularea sa (acceptarea unor daruri sau favoruri, implicarea în activităţi ilegale etc.);

Să aleagă să călătorească şi să muncească legal;

Să anunţe unde şi cu cine pleacă din ţară;

Să reţină orice informaţie privind drumul şi locaţia în care se află;

Să comunice constant cu familia şi apropiaţii şi să stabilească o parolă pentru a anunţa când este în pericol;

Să nu dea nimănui documentele sau telefonul mobil;

Să se asigure că are numărul de telefon de la Ambasada sau Consulatul Român din ţara în care se deplasează.

Ce trebuie să facă o persoană dacă este în pericol:

Să încerce să părăsească locaţia în care este ţinută fără acceptul său;

Să contacteze Poliţia sau Ambasada/Consulatul României din ţara în care se află;

Să informeze orice persoană cu care intră în contact despre faptul că este în pericol şi că are nevoie de ajutor.

Nici o persoană nu trebuie să folosească serviciile unei victime a traficantului!

Clientul unei victime a traficului nu plăteşte doar pentru serviciile de care beneficiază, ci şi pentru recrutarea, şantajarea, umilirea, abuzul şi ex­ploatarea acelei persoane. Folosirea serviciilor unei persoane exploatate, despre care beneficiarul cunoaşte faptul că este o victimă a traficului de persoane, constituie o infracţiune şi este pedepsită cu până la 3 ani de închisoare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Târg cu gust din Botoșani” – 11-13 aprilie, în Piața Revoluției. Oferta producătorilor locali

Publicat

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani are plăcerea de a anunța organizarea evenimentului „Târg cu gust din Botoșani”, ce se va desfășura în perioada 11-13 aprilie 2025, în Piața Revoluției (parcarea din fața Palatului Administrativ). Deschiderea oficială a târgului va avea loc vineri, 11 aprilie, la ora 10:00.

Timp de trei zile, botoșănenii și vizitatorii vor avea ocazia să descopere și să se bucure de cele mai gustoase produse locale și tradiționale, într-un cadru plin de savoare, culoare și voie bună.

Oferta târgului cuprinde:

  • Legume de sezon direct de la producători locali;
  • Produse lactate, inclusiv renumitul Cașcaval de Săveni;
  • Vinuri locale și artizanale;
  • Plăcinte, cozonaci, pască – perfecte pentru masa de Paște;
  • Produse apicole, dulcețuri și delicatese din trandafir;
  • Produse din carne de la cele mai apreciate carmangerii locale;
  • Conserve din pește, ouă ecologice, sucuri naturale din cătină și aronia;
  • Produse nealimentare precum articole de peisagistică, tincturi și produse cosmetice naturale;
  • Produse realizate de meșteșugari locali, care pun în valoare tradiția și talentul autentic botoșănean.

Pe toată durata târgului, vizitatorii vor putea participa la concursuri cu premii, constând în coșuri cu produse alimentare oferite de expozanți. În plus, fiecare zi va fi animată de momente artistice, menite să aducă un plus de farmec atmosferei.

„Târg cu gust din Botoșani” este organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale, Consiliul Județean Botoșani, Direcția pentru Agricultură Județeană Botoșani, Instituția Prefectului – Județul Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, Școala Populară de Arte „George Enescu” și Studio Mobilli SRL.

Evenimentul este susținut de Grupul de firme: Binape, Formens, Banca Transilvania și Prodalcom SA.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani se află sub COD GALBEN de intensificări ale vântului și ninsori

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului, viscol și ninsori pentru județul Botoșani, valabil mâine, între orele 09:00 – 23:00.

Potrivit acestora, vântul va sufla cu viteze de 50-70 km/h. Totodată, sunt anunțate ninsori, care temporar vor fi viscolite. Pe alocuri, se va depune strat de zăpadă, în medie, de 5…10 centimetri.

Informare preventivă

Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic. Aveți grijă unde parcați autoturismele, astfel încât acestea să fie în siguranță.

În perioada cu vânt puternic, fiți foarte atenți dacă vă deplasați în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. Dacă este posibil, întrerupeți orice activitate în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția.

Nu atingeți firele de electricitate dacă sunt căzute la pământ și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.

Publicitate

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Toți medicii de familie vor fi obligați să furnizeze servicii de vaccinare. Dr Adrian Marinescu: Nu există medic antivaccinist

Publicat

Publicitate

Medicii de familie vor fi obligați să furnizeze servicii de vaccinare. Este vorba despre o serie de modificări în noul cadru legislativ. Mai exact prin modificările aduse medicii de familie vor fi obligați să aibă servicii de vaccinare. Asta în condițiile în care sunt medici de familie care nu au contracte de vaccinare. Modificările au fost anunțate de senatorul Adrian Cercel, scrie alba24.ro

De asemenea Adrian Marinescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a spus că nu pot exista ”medici antivacciniști”, acesta fiind în vizunea sa o contradicție.

Noul cadru legislativ în domeniul sănătății va introduce obligativitatea vaccinării în atribuțiile medicilor de familie, a anunțat marți președintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Sănătatea – o componentă socială care a devenit domeniu de siguranță națională”, organizată de cursdeguvernare.ro.

 

„În noul cadru legislativ, vaccinarea va fi obligatorie pentru toți medicii de familie. În prezent, sunt medici care nu au contracte pentru capitolele de vaccinare, ceea ce este impardonabil. Acest lucru va deveni o obligație”, a spus Streinu-Cercel.

Lecțiile campaniei HPV și noi măsuri de responsabilizare

Adrian Streinu-Cercel a făcut referire la eșecul inițial al campaniei de vaccinare împotriva HPV, dar a subliniat că în prezent lucrurile s-au îmbunătățit semnificativ:

Publicitate

„Am avut o experiență cât se poate de neplăcută cu vaccinarea HPV. A fost un fiasco. Acum, campania a început să meargă foarte bine. Vaccinul este compensat și încercăm extinderea compensării până la vârsta de 26 de ani, atât pentru fete, cât și pentru băieți.”
El a sugerat și introducerea unor măsuri punitive pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor sau neglijează controalele medicale:

„Dacă îi spui unui părinte că, în cazul în care copilul nevaccinat se îmbolnăvește, va plăti spitalizarea, atunci se schimbă perspectiva. Dacă nu te prezinți la controalele periodice, îți poți pierde asigurarea de sănătate. În Germania, dacă nu te duci la control, ai o problemă.”

Medicul antivaccinist – o contradicție în termeni

În aceeași conferință, Adrian Marinescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a exprimat o poziție fermă cu privire la pozițiile antivacciniste în rândul cadrelor medicale:

„Am constatat cu surprindere, în întâlnirile recente cu colegi medici, că unii aveau o atitudine mai radicală decât un cetățean antivaccinist. Nu poți fi medic și antivaccinist în același timp. Asta înseamnă că nu ar trebui să ai drept de liberă practică”, a declarat managerul unității medicale.

Citeste mai mult

Eveniment

Poale-n brâu și alivenci preparate în Botoșani și vândute la Târgul de Florii, organizat în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Publicat

Publicitate

Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene vor participa, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea MADR.

Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.

‘Târgul de Florii este mai mult decât un eveniment dedicat produselor tradiționale – este o celebrare a muncii și pasiunii producătorilor români care duc mai departe gustul autentic al României. Prin astfel de inițiative, ne dorim să aducem mai aproape de consumatori produsele locale, obținute cu grijă, respectând rețete moștenite și standarde de calitate europene. Invit toți bucureștenii să viziteze târgul și să susțină producătorii români, alegând cu încredere produse românești!’, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, citat într-un comunicat al ministerului.

Potrivit MADR, produsele care aplică politica de calitate europeană constituie o veritabilă carte de vizită pentru România, fiind promovate de producători din județele Alba, Argeș, Brăila, Buzău, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Mureș, Sibiu, Suceava, Vrancea și din municipiul București.

Printre exemplele relevante se numără Magiunul de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată, apreciat pentru calitatea sa și pentru faptul că este un produs sănătos, fără adaos de zahăr, fără E-uri, conservanți sau aditivi, care a sărbătorit, pe 8 aprilie 2025, 14 ani de la recunoașterea primului sistem de calitate pentru România, se mai arată în comunicat. De asemenea, Telemeaua de Sibiu – Indicație Geografică Protejată este un produs tradițional realizat de membrii Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, care valorifică tradiția spațiului mioritic.

Vizitatorii târgului vor mai putea descoperi cașul afumat din Bucegi – produs tradițional obținut de membrii Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, iaurtul de oaie de Câlnic, din județul Alba, de la Ferma Bârsana, alături de alte sortimente de produse lactate din lapte de vacă sau oaie sau țuica Sordony de Horezu, din Pojogi-Cerna, comuna Stroești, județul Vâlcea, băutură spirtoasă pentru care România a depus documentația în vederea înregistrării ca Indicație Geografică în anul 2024.

Publicitate

Târgul oferă variante atât pentru cei care țin post, cât și pentru cei care doresc produse ‘de dulce’: legume și fructe proaspete, precum usturoi și ceapă (Buzău), mere și pere (Dâmbovița), miez de nucă și prune afumate sau deshidratate (Vizantea Livezi, Vrancea), produse procesate – gemuri, dulcețuri, zacuscă (cu vinete, ardei, hribi), tocănițe, siropuri și sucuri (Argeș, Caraș-Severin, Suceava), miere și produse apicole – miere de salcâm, rapiță, polifloră, polen, propolis – de la producători din Buzău, Suceava, Argeș și Sibiu, preparate din carne – produse fierte sau afumate din carne de vită, porc și oaie (Brăila, Brașov, Covasna, Sibiu), produse atestate tradițional sub brandul ‘Meșteșugari de Gusturi’: mușchi file de porc, ceafă de porc afumată, piept de porc, slănină, cârnați țărănești, caltaboș, tobă, drob, lebăr – toate fără aditivi și obținute cu condimente naturale, produse de la Măcelăria Kovacs, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, preparate premium din carne, inclusiv carne de vită Angus, de la Asociația Composesorală Tercs Ineu (comuna Cârța, Harghita), realizate exclusiv din ingrediente locale.

De la târg nu vor lipsi nici produsele lactate precum brânzeturi și produse din lapte de vacă, oaie sau capră (Ferma Istrate, Fundata), Sibiu (Sadu), Dâmbovița (Voinești), Olt (Icoana), Suceava (Pojorâta, Moldovița), produse de panificație și patiserie – pâine de casă cu cartofi (Mureș), cozonaci domnești, poale-n brâu, alivenci (Botoșani), prăjituri fără zahăr și ciocolată cu diverse umpluturi, pește și preparate din pește, produse tradițional sub marca ‘Victorița Pescărița’ – scrumbie marinată, zacuscă cu pește, salată de icre de crap și știucă, păstrăv, sturion, crap, somn, midii și rapane – preparate calde cu mămăliguță și mujdei, specialități din păstrăv de la producători din Bușteni și Valea Doftanei: păstrăv jăruit, tocană de păstrăv cu legume, păstrăv în zamă de roșii – toate din pește crescut natural, în apele râului Zamora.

Vinurile românești vor fi prezentate prin soiuri variate de Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Târgul de Florii din curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este deschis între 10 și 12 aprilie 2025, în intervalul 9:00 – 19:00.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending