Connect with us

Actualitate

Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania vine la hramul de vară al Mănăstirii Coșula, sărbătorit pe 16 mai. Credincioșii din toată Moldova sunt așteptați la un eveniment

Publicat

Publicitate

Pe 16 mai, Mănăstirea Coșula din județul Botoșani își deschide larg porțile pentru a celebra hramul de vară în cinstea Sfântului Cuvios Sila, ale cărui moaște se află în incinta așezământului monahal. Sute de credincioși din întreaga regiune a Moldovei sunt așteptați să participe la manifestările religioase dedicate acestui sfânt cuvios, cunoscut pentru darurile sale de rugăciune și povățuire duhovnicească.

Ceremoniile religioase vor debuta joi, 15 mai, la ora 18:00, cu slujba de Vecernie și Utrenie, iar vineri, 16 mai, începând cu ora 08:00, se vor oficia Ceasurile, Acatistul, Sfânta Liturghie și o agapă frățească.

„Cu bucurie, noi, viețuitorii Sfintei Mănăstiri Coșula, vă invităm la hramul de vară al mănăstirii noastre, închinat Sfântului Cuvios Sila. Să-l rugăm să ne lumineze sufletele prin rugăciunile lui și să ne călăuzească pe calea mântuirii”, a transmis arhimandritul Calinic Chervase, starețul Mănăstirii Coșula.

Programul slujbelor: 

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, Mănăstirea Coșula se pregătește să îmbrace veșminte de sărbătoare pentru a sărbători Hramul de vară – “Sfântul Cuvios Sila”, ale cărui Sfinte Moaște se află în Mănăstire.
📌📌📌La bucuria acestui praznic, se adaugă și bucuria de a-i avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Epicop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, care va sluji atât la slujba Privegherii din ajun, cât și în ziua hramului la Dumnezeiasca Liturghie și la slujba Parastasului, împreună cu soborul de preoți și diaconi, înconjurați de credincioșii ce vor fi prezenți pentru a-I aduce mulțumire lui Dumnezeu și recunoștință sfîntului Sila.
Vă invităm să luați parte, împreună cu noi, după următorul program:
#Joi , 15 mai 2025
Ora 18:00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfinților Cuvioși Sila Paisie și Natan.
#Vineri, 16 mai 2025
Ora 8:00 – Acatistul Sf. Sila, Paisie și Natan
Ora 9:00 – Sfânta Liturghie arhierească”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Sfântul Cuvios Sila

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Publicitate

Un monument istoric cu rădăcini adânci în istoria spirituală și culturală a Moldovei

Situată la 20 de kilometri sud-est de municipiul Botoșani, Mănăstirea Coșula a fost întemeiată în anul 1535 de marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnic al domnitorului Petru Rareș. Ansamblul arhitectural, reprezentativ pentru stilul feudal moldovenesc, este inclus pe lista monumentelor istorice și are o semnificație aparte în patrimoniul spiritual al regiunii.

După reînființarea sa în anul 1991, mănăstirea a cunoscut o amplă revitalizare. Începând cu 2022, a devenit un punct de atracție turistică major în județul Botoșani, odată cu finalizarea unui proiect de restaurare în valoare de 15 milioane de lei din fonduri europene. Din aceste fonduri au fost restaurate clădirile existente și s-a amenajat un muzeu în fosta casă egumenească, unde cel mai vechi exponat este o Sfântă Evanghelie din 1731.

Un alt proiect, în valoare de 2,89 milioane de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții, a permis construirea unor spații moderne de cazare pentru pelerini și chilii pentru călugări, precum și un paraclis folosit în sezonul rece.

În perioada sa de glorie, între secolele XVII-XVIII, Mănăstirea Coșula a fost unul dintre cele mai importante centre monahale din lumea ortodoxă, cu peste 1.000 de călugări. Aici a fost tradusă pentru prima dată în limba română lucrarea istoricului Herodot. Din patrimoniul de odinioară s-au păstrat puține obiecte, multe dispărând în perioada regimului comunist, când mănăstirea a fost abandonată, iar o parte a bisericii „Sfântul Nicolae” a fost transformată în depozit de cartofi.

Biserica mănăstirii adăpostește fresce vechi de aproape 500 de ani, cu o valoare artistică remarcabilă. Restauratorii au descoperit o culoare unică, denumită „galben de Coșula”, iar stilul pictural amintește de marile mănăstiri din Bucovina, precum Sucevița, Voroneț sau Arbore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani se află sub ️COD GALBEN de vânt

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului, valabil astăzi, între orele 10:00 – 21:00, în județul Botoșani. În acest interval, vântul va sufla cu viteze de 50-70 km/h.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Educație

Inteligența artificială este o uriașă înșelătorie, susțin doi cercetători americani: „Un papagal” care generează text

Publicat

Publicitate

Inteligența artificială este o uriașă înșelătorie, susțin doi cercetători americani. AI-ul nu este o minte superioară, nici o conștiință digitală. Este, mai curând, un „papagal” care generează text în funcție de probabilități și o imensă operațiune de PR care susține interesele celor mai mari companii din lume.

Aceasta este teza noii cărți „The AI Con”, scrisă de doi specialiști americani, Emily M. Bender și Alex Hanna, care trage un semnal de alarmă asupra modului în care efervescența tehnologică ascunde riscuri reale și favorizează concentrarea puterii.

Informații legate de carte au apărut în The Conversation și au fost preluate de Techrider.ro.

Inteligența artificială este o uriașă înșelătorie

În The AI Con, cei doi autori demontează entuziasmul aproape religios care înconjoară Inteligența Artificială și explică, pe înțelesul tuturor, de ce modelele de limbaj precum ChatGPT nu sunt nici conștiente, nici inteligente, ci doar simulări statistice.

Modele care „par” inteligente, dar care, în esență, doar prezic următorul cuvânt cel mai probabil dintr-un șir de text, pe baza unor vaste baze de date.

Publicitate

„Papagali”, așa le-au numit cei doi autori. Și deși aceste modele nu „gândesc”, ele reușesc să convingă publicul și investitorii că o fac. O iluzie bine ambalată.
Opinia lor nu este împărtășită pe scară largă. Mo Gawdat, fostul director de afaceri al Google X, denumită acum laboratorul de inovație al Alphabet Inc., a spus  că Inteligența Artificială știe ”ce este în neregulă cu omenirea”.

El a afirmat într-un podcast că nu este îngrijorat cu privire la expansiunea AI, ci din contră.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Întâlnire de lucru între reprezentanții Poliției de Frontieră Române și cei ai Republicii Moldova, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Ieri, 27 iunie 2025, la Botoșani, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Poliției de Frontieră Române și delegația Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul cooperării bilaterale în domeniul securizării frontierei de stat și consolidării relațiilor de colaborare între cele două instituții.

Delegația română a fost condusă de către șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași – comisar șef de poliție Victor MARINIUC, însoțit de către șefii serviciilor teritoriale, iar din partea R. Moldova a participat comisar șef Ion CAZACU, șeful delegației, însoțit de către șefii direcțiilor regionale de la frontiera comună. De asemenea, din partea celor două state au fost prezenți și experți în domeniul supravegherii frontierei de stat.

Întâlnirea a avut ca scop principal analizarea activităților comune desfășurate în ultima perioadă, precum și stabilirea unor măsuri operative pentru creșterea eficienței în prevenirea și combaterea migrației ilegale, a contrabandei și a altor forme de criminalitate transfrontalieră.

Discuțiile au vizat optimizarea schimbului de informații, coordonarea intervențiilor la frontiera de stat comună și pregătirea unor acțiuni bilaterale pentru perioada următoare.

Părțile au subliniat importanța cooperării transfrontaliere și au reafirmat angajamentul pentru asigurarea unui climat de siguranță și ordine publică la granița dintre România și Republica Moldova.

Întâlnirea de la Botoșani reprezintă un nou pas în consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două instituții și contribuie la întărirea securității la frontiera estică a Uniunii Europene.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Un nou pachet de burse pentru elevi, pregătit de Guvern. Bolojan: Plătim un miliard euro, acest lucru trebuie reconfigurat

Publicat

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a declarat, vineri, că pregătește un pachet de burse pentru elevi, menționând că în prezent pentru burse se plătește un miliard de euro și „acest lucru trebuie reconfigurat”.

„Am dezvoltat un pachet de burse pentru elevi, care a plecat acum trei ani de zile de la 188 de milioane de lei pe toată țara și am ajuns la 4,7 miliarde de lei, în trei ani de zile, deci o creștere imensă.

Sunt bune orice fel de burse, dar gândiți-vă că plătim un miliard euro aproape doar pe bursele elevilor și cei care fac o analiză a notelor vor constata o dinamică crescătoare peste pragul stabilit imediat după ce au apărut bursele, sigur nu datorită efortului elevului combinat cu cel didactic, ci datorită reperului de bursă și acest lucru trebuie reconfigurat”, a precizat Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.

Ilie Bolojan a precizat că se încearcă controlarea creșterii cheltuielilor statului, în general, pentru că nu mai pot fi susținute la acest nivel.

sursa: Agerpres.ro

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending