Connect with us

Eveniment

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia sfințirea clopotniței și a casei sociale la o parohie din Botoșani

Publicat

Publicitate

În data de 21 iulie 2024, în parohia „Sfântul Nicolae” din localitatea Suharău, protopopiatul Darabani, va avea loc un eveniment deosebit pentru parohie și anume sfințirea clopotniței și a casei sociale.

Ceremonia specială va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi.

Programul slujbelor:

♦ 08:00 – Primirea ierarhului;

♦ 09:00 – Sfânta Liturghie Arhierească;

♦ 11:00 – Slujba de sfințire a clopotniței și a casei sociale;

Publicitate

♦ 12:00 – Agapa frățească.

„Vă așteptăm cu sufletele deschise și brațele întinse, să ne bucurăm împreună de acest moment binecuvântat. Fie ca acest eveniment să fie ca o fântână de apă vie pentru sufletele noastre, aducând pace, iubire și unitate în comunitatea noastră. Vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună sub ocrotirea lui Dumnezeu”, a spus preotul paroh Adrian Nazare.

Ansamblul Parohiei Suharău este format din biserica parohială, casa socială, capela mortuară și clopotniță.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie de 70 de ani și-a uitat poșeta pe o bancă din Centrul Vechi al municipiului Botoșani. Polițiștii au ajuns-o din urmă

Publicat

Publicitate

Miercuri, jurul orei 10:00, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii
publice, pe timpul patrulării în zona Centrului Istoric au observat pe o bancă, o poșetă de culoare bej. Deoarece în zonă nu a fost identificată nici o persoană căreia să-i aparțină, polițiștii locali au solicitat  sprijinul colegilor care își desfășoară activitatea în Dispecerat.

Prin derularea imaginilor, s-a observat cum,cu câteva minute înainte, o persoană de sex feminin s-a ridicat de pe bancă, uitând însă poșeta.
Semnalmentele persoanei au fost transmise polițiștilor locali din teren, în zona Centrului Istoric, fiind
identificată numita L.M. în vârstă de 70 de ani. În prezența și la solicitarea polițiștilor locali, femeia a
efectuat controlul genții, constatând că nu i-au fost sustrase bunuri.

Citeste mai mult

Economie

Apartamentele cu două camere, cele mai populare achiziții în 2025. Ce caută cumpărătorii: analiză a unui site de imobiliare

Publicat

Publicitate

Apartamentele cu două camere aflate în marile orașe din țară sunt cele mai populare locuințe în 2025 în rândul cumpărătorilor. Asta arată o analiză publicată, joi, de o platformă specializată în imobiliare, scrie alba24.ro.

Pe ansamblu, în ceea ce privește prețul, cei mai mulți potențiali cumpărători și-au propus să nu plătească mai mult de 120.000 de euro pentru viitoarea lor locuință, iar circa 34% dintre ei vor ca tranzacția să fie încheiată cu cash.

Pentru mulți alții însă, accesarea unui credit ipotecar rămâne o necesitate.

Care sunt cerințele clienților

Conform datelor Imobiliare.ro, pentru a fi considerate ideale de către 73% dintre respondenți, acestea trebuie să fie dotate cu centrală termică, să fie localizate într-o zonă care dispune de conexiuni bune la rețeaua de mijloace de transport în comun, într-un bloc care le oferă proprietarilor acces la un loc de parcare sau la un garaj.

În același timp, casele din zona peri-urbană sunt considerate o alternativă tentantă pentru cumpărători, în contextul în care pot oferi mai mult spațiu la un preț de multe ori mai scăzut decât cel al unor proprietăți aflate în oraș.

Publicitate

Acestea depășesc apartamentele cu 3 și 4 camere în topul celor mai dorite locuințe în 2025.

Cei mai mulți cumpărători interesați de realizarea unei achiziții imobiliare într-unul dintre marile orașe din țară sau în localitățile din împrejurimile acestora își doresc să găsească un apartament cu două camere care să le răspundă nevoilor.

În total, 33% dintre respondenții sondajului și-au arătat intenția de a cumpăra o astfel de locuință în 2025.

Pe locul al doilea în topul preferințelor se găsesc casele. Localizate, în general, în localitățile de la periferia principalelor centre urbane din România, acestea stârnesc anul acesta interesul a 27% dintre cei care au pornit în căutarea locuinței ideale.

Locul al treilea este ocupat de apartamentele cu trei camere, nevoia de spațiu fiind evidentă în ultimii ani pentru un segment destul de extins al pieței, în special în rândul familiilor cu copii și al celor care lucrează încă în sistem remote sau hibrid și vor să amenajeze acasă un spațiu adecvat de muncă.

Potrivit sursei citate, garsonierele și apartamentele cu patru camere ocupă ultimele poziții în top.

În București, un astfel de imobil a ajuns să se vândă cu un preț mediu de 3.030 euro/mp util, în condițiile în care media la nivel de oraș pe segmentul rezidențial nou abia atinge 2.059 euro/mp util, reiese din Indicele Imobiliare.ro.

O proprietate similară poate fi cumpărată în Timișoara cu un preț mediu de 2.328 euro/mp util versus 1.994 euro/mp util, prețul cerut la nivelul pieței locale pentru locuințele finalizate în ultimii cinci ani.

‘În timp ce românii își doresc să aibă centrale termice în case, la nivel european se fac pași spre eliminarea treptată, până în 2040, a cazanelor și sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili, în baza Directivei privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și de statele membre UE.

O locuință ideală trebuie să le ofere viitorilor proprietari acces facil la mijloacele de transport în comun.

Aproape 60% dintre cei intervievați consideră că acest aspect este deosebit de important, fapt ce ne indică un interes în creștere pentru obținerea unei localizări superioare și potențiala favorizare a acesteia în detrimentul prețului.

O astfel de schimbare în comportamentul consumatorilor ar fi un semn clar al unei mai bune înțelegeri a impactului pe care îl pot avea locuințele asupra calității vieții’, se menționează în concluziile sondajului.

Pentru 54% dintre respondenți locul de parcare sau garajul nu trebuie să lipsească, în timp ce 5% afirmă că un buncăr este un element pe care și-l doresc la casa sau în blocul în care vor ajunge să cumpere un apartament anul acesta.

Piscina este ultima pe lista lor de dorințe, doar 4% dintre ei propunându-și să găsească o proprietate care să le permită accesul la o astfel de facilitate de relaxare în timpul liber.

De asemenea, peste 60% dintre cei care și-au propus să facă anul acesta o achiziție imobiliară vor să plătească cel mult 120.000 de euro pentru a deveni proprietari, potrivit rezultatelor sondajului.

Aproximativ 16% dintre respondenți vor să plătească între 120.001 și 170.000 de euro pentru viitoarea lor locuință. Doar 8% sunt dispuși să achite mai bine de 250.000 de euro.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare de proprietari și dezvoltatori a ajuns la nivel național la 1.710 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Locuințele s-au scumpit pe parcursul anului trecut cu 14%, față de 6% în 2023. În marile orașe, însă, avansul înregistrat la nivelul prețurilor a atins și 20%.

Doar peste o treime (34%) dintre cei care au luat parte la sondaj au declarat că intenționează să cumpere o locuință cu cash în 2025.

Alți 38% vor să apeleze la un credit ipotecar pentru a încheia tranzacția, în timp ce 28% dintre respondenți nu au luat încă o decizie finală în acest sens.

Sondajul Imobiliare.ro a fost realizat în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, în rândul a aproape 3.600 de potențiali cumpărători interesați de realizarea unei achiziții imobiliare în principalele șase centre urbane din România (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara) sau în localitățile situate la periferia acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR OLIMPIADE 2025: Etapa națională la MATEMATICĂ se va desfășura la Botoșani. Calendar și desfășurare

Publicat

Publicitate

Calendar olimpiade 2025: Ministerul Educației a publicat calendarul olimpiadelor și concursurilor școlare pentru anul 2025. Majoritatea etapelor județene sunt organizate în luna martie.

Unele etape ale olimpiadelor vor fi organizate și în timpul săptămânii (joia sau vinerea) nu doar în weekend (sâmbăta sau duminica).

OLIMPIADE NAȚIONALE 2025

Olimpiada de Limba și literatura ROMÂNĂ – clasele V-VIII

  • Etapa județeană: 14 martie
  • Etapa națională: 10-13 aprilie, Râmnicu Vâlcea (Vâlcea)

Olimpiada de Limba și literatura ROMÂNĂ – clasele IX-XII

  • Etapa județeană: 14 martie
  • Etapa națională: 5-9 mai, Pitești (Argeș)

Olimpiada de Limba și literatura ROMÂNĂ pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora – clasele V-XII

  • Etapa județeană: 14 martie
  • Etapa națională: 10-13 aprilie, Timișoara

Olimpiada Lectura ca abilitate de viață

Publicitate

clasele V-VIII

  • Etapa județeană: 5 martie
  • Etapa națională: 8-11 mai, Craiova (Dolj)

clasele IX-XII

  • Etapa județeană: 5 martie
  • Etapa națională: proba A 27-31 martie, proba B 10-13 aprilie, Piatra Neamț (Neamț)

Olimpiada de LINGVISTICĂ ”Solomon Marcus”

  • Etapa județeană: 1 februarie
  • Etapa națională: 28-30 martie, Otopeni (Ilfov)

Olimpiada de LIMBA ENGLEZĂ

  • Etapa județeană: 1 martie proba scrisă, 8 martie – proba orală
  • Etapa națională: 24-28 aprilie, Tulcea

Olimpiada de LIMBA FRANCEZĂ

  • Etapa județeană: 15 martie
  • Etapa națională: 22-26 aprilie, Ploiești (Prahova)

Olimpiada de limbi romanice: SPANIOLĂ, ITALIANĂ, PORTUGHEZĂ

  • Etapa județeană: 15 martie; 12 aprilie – italiană maternă
  • Etapa națională: 26-30 aprilie, Bacău

Olimpiada de LIMBA GERMANĂ MODERNĂ

  • Etapa județeană: 6 martie
  • Etapa națională: 7-13 aprilie aprilie, Alba Iulia (Alba)

Olimpiada de Limba și literatura GERMANĂ MATERNĂ

  • Etapa județeană: 15 martie
  • Etapa națională: 22-25 aprilie, Sebeș (Alba)

Olimpiada de Limba și literatura MAGHIARĂ MATERNĂ ”Mikes Kelemen”

  • Etapa județeană: 29 martie
  • Etapa națională: 24-27 aprilie, Târgu Mureș (Mureș)

Olimpiada de LIMBA RUSĂ modernă

  • Etapa județeană: 15 martie
  • Etapa națională: 22-25 mai – Caraș-Severin

Olimpiada de LIMBA NEOGREACĂ

  • Etapa județeană: 1 martie
  • Etapa națională: 11-13 aprilie, Brașov

Olimpiada de LIMBI CLASICE: GREACA VECHE, LATINĂ

  • Etapa județeană: 21 martie
  • Etapa națională: 27-30 aprilie, Galați

Olimpiada de LIMBA RROMANI maternă

  • Etapa județeană: 15 martie
  • Etapa națională: 24-27 aprilie, Oradea (Bihor)

Olimpiada de MATEMATICĂ

  • Etapa județeană: 8 martie
  • Etapa națională: 6-11 aprilie, Buzău (clasele V-VIII), 1-6 aprilie, Botoșani (clasele IX-XII)

Olimpiada de MATEMATICĂ pentru școlile/secțiile cu predare în LIMBA MAGHIARĂ (cls. V-XII)

  • Etapa județeană: 1 februarie
  • Etapa națională: 24-28 februarie, Miercurea Ciuc (Harghita)

Olimpiada de INFORMATICĂ

  • Etapa județeană: 15 martie – liceu; 16 martie – gimnaziu
  • Etapa națională: 13-18 aprilie, Ploiești (Prahova) – liceu; 14-18 aprilie, Botoșani – gimnaziu

Olimpiada de INOVARE și creație digitală INFOEDUCAȚIE

  • Etapa județeană: 19-31 mai
  • Etapa națională: 28 iulie – 2 august, Focșani (Vrancea)

Olimpiada de INFORMATICĂ APLICATĂ – ACADNET

  • Etapa județeană: 29 martie
  • Etapa națională: 10-13 mai, București

Olimpiada de INFORMATICĂ în ECHIPE

  • Etapa regională: 17 ianuarie; 8 februarie – etapa zonală
  • Etapa națională: 4-7 martie, Piatra Neamț

Olimpiada de TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI

  • Etapa județeană: 22 martie
  • Etapa națională: 13-17 mai, Buzău

Olimpiada de SECURITATE CIBERNETICĂ

  • Etapa județeană: 16 martie
  • Etapa națională: 19-22 mai, București

Olimpiada de Inteligență artificială ONIA

  • Etapa județeană: 12 aprilie
  • Etapa națională: 16-19 mai, București

Olimpiada de FIZICĂ

  • Etapa județeană: 9 martie
  • Etapa națională: 10-15 aprilie, Slobozia (Ialomița)

Olimpiada de CHIMIE

  • Etapa județeană: 21 martie
  • Etapa națională: 23-27 aprilie, Iași

Olimpiada de BIOLOGIE

  • Etapa județeană: 7 martie
  • Etapa națională: 5-10 aprilie, Târgu Mureș

Olimpiada de ASTRONOMIE și ASTROFIZICĂ

  • Etapa județeană: 10 februarie
  • Etapa națională: 5-10 mai, Timișoara

Olimpiada de GEOGRAFIE

  • Etapa județeană: 23 martie
  • Etapa națională: 22-27 aprilie, Arad

Olimpiada națională de ISTORIE

  • Etapa județeană: 22 martie
  • Etapa națională: 14-18 aprilie, Piatra Neamț (Neamț)

Olimpiada națională de Istoria și tradițiile minorității maghiare din România

  • Etapa județeană: 22 martie
  • Etapa națională: 23-25 aprilie, Târgu Secuiesc (Covasna)

Olimpiada națională de ȘTIINȚE SOCIO-UMANE

  • Etapa județeană: 15 martie
  • Etapa națională: 23-27 aprilie, Cluj-Napoca

Olimpiada de PEDAGOGIE-PSIHOLOGIE (licee pedagogice)

  • Etapa județeană: 15 martie
  • Etapa națională: 28-31 martie proba A; 11-13 aprilie proba B, Slobozia (Ialomița)

Olimpiada națională de RELIGIE – cultul ORTODOX

  • Etapa județeană: 15 aprilie
  • Etapa națională: 22-27 aprilie, Slobozia (Ialomița) – gimnaziu; 22-27 aprilie, Bacău – liceu

 

Citeste mai mult

Eveniment

Activități pentru promovarea integrității, de Ziua Culturii Naționale și comemorării a 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, la Botoșani

Publicat

Publicitate

În data de 15.01.2025, în baza parteneriatului  încheiat între Direcția Generală Anticorupție și Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și având în vedere campania națională ,,Pune stop corupției și contrabandei înainte să devină parte din viața ta”, ofițerii de poliție care desfășoară activități pe linia prevenirii corupției din cadrul Serviciul Județan Anticorupție Botoșani au desfășurat două activități preventive, de educație pentru promovarea integrității în municipiul Botoșani, pentru a marca Ziua Culturii Naționale  și comemorarea  a 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Prima activitate a avut loc în Sala Amfiteatru  din incinta Colegiului Economic ,,Octav Onicescu”  din municipiul Botoșani, la care au participat elevi ai claselor  a XII-a, însoțiți de  profesori coordonatori.

Raportat la ,,instrumentele” aflate la îndemâna marelui poet în perioada anilor 1880 (pana, călimara, hârtia și accesul la publicarea articolelor sale în presa scrisă), în cadrul activității au fost prezentate subiecte referitoare la instituții și instrumente de prevenire și combatere  a corupției existente în prezent în România, sectoare și domenii prioritare, identitatea  și competența DGA, consecințele corupției, atitudinea/reacția  față de corupție, modalități de sesizare, toate adaptate specificului vârstei participanților. Pentru o mai bună înțelegere a noțiunilor prezentate, au fost difuzate  materiale audio – video  și au fost dezbătute dileme care reflectă conduita şi spiritul etic pe care trebuie să-l adopte în societate, subiecte ce țin de comportamentul legal și moral, aspecte referitoare la integritate şi noţiuni de educaţie juridică.

Au fost enumerate titlurile campaniilor de prevenire inițiate de DGA, precum și unele măsuri aplicabile în prezent în scopul limitării fenomenului corupției în România, inclusiv în domeniul educației și învățământului.

Tinerilor participanți le-a fost adresat îndemnul de a urma exemplul unuia dintre cei mai mari combatanți și promotori ai luptei împotriva corupției, Mihai Eminescu, fiind invocate fragmente din opera și activitatea jurnalistică, cu accent pe metehnele din societatea contemporană poetului, asociate corupției, din care pot fi extrase lecții aplicabile și în zilele noastre.

A doua activitate s-a desfășurat în Parcul Mihai Eminescu, în spațiile dedicate poetului, intitulate Aleea ,,Floare albastră” și Aleea ,,Lacul”,  fiind făcut cunoscut cetățenilor care au tranzitat zona  sloganul campaniei naționale ,,E TIMPUL SĂ NU MAI DĂM ȘI NOI CEVA”, având ca scop conștientizarea cauzelor și consecințelor implicării în fapte de corupție, precum și încurajarea adoptării unui comportament integru.

Publicitate

Toți participanții la cele două activități au primit materiale promoționale, cu mesajul ZERO CORUPȚIE, adresându-li-se îndemnul de a urma exemplul poetului omagiat, să se informeze cu privire la activitatea de prevenire și combatere a corupției desfășurată de DGA, fiind încurajați să contribuie la reducerea incidenței cazurilor de mituire, prin raportarea lor, inclusiv prin apelarea sistemului Call-center anticorupție 0800.806.806.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending