Connect with us

Actualitate

Povești la gura sobei: Imperiul lui Gugoașă, botoșăneanul ajuns regele mezelurilor din România

Publicat

Publicitate

Unul dintre cei mai renumiți mezelari din istoria României a fost Ștefan ”Gugoașă” Gheorghiu, un botoșănean care a trăit în perioada interbelică și a învățat meserie de la armeni. Producea, anual zeci de mii de kilograme de mezeluri de cea mai bună calitate, relatează adevărul.ro.

În anul 1930, în orașul Botoșani trăia un adevărat „rege al mezelurilor”. Se numea Ștefan Gheorghiu, dar era cunoscut de toată lumea prin porecla lui: „Gugoașă”.

Acesta avea la aceea dată 48 de ani și deținea una dintre cele mai moderne și profitabile fabrici de mezeluri din România interbelică. Era de altfel singurul care mai cunoștea secretele deliciilor armenești preparate din carne, foarte apreciate în acele vremuri.

Conform unor calcule, Gugoașă producea, la apogeu, adică în anii 30, peste 60.000 de kilograme de mezeluri pe care le vindea în marile orașe ale Moldovei. Erau de altfel, cele mai căutate bunătăți din acest colț de țară, mai scrie adevărul.ro.

De la copilul durduliu pasionat de mezeluri, la tânărul om de afaceri

Ștefan Gheorghiu și era copilul lui Vasile și Anica Gheorghiu, doi români din târgul Botoșaniului. S-a născut în anul 1882, într-un colț de mahala.

Publicitate

Pe vremea aceea Botoșaniul era un adevărat „hub economic” din nordul României. Un oraș cosmopolit în care viețuiau românii, armenii, evreii și lipovenii. „Motorul” economic al târgului în reprezentau armenii și evreii cu afacerile lor atât în domeniul alimentar cât și industrial.

De la jumătatea secolului al XIX-lea, în târgul Botoșaniului s-a dezvoltat o puternică elită burgheză, formată mai ales din cei care dețineau diferite afaceri și companii, în domeniul morăritului, farmaceutic, dar și al serviciilor.

Botoșaniul era renumit și pentru casele sale superbe ridicate fie de marii moșieri, de aristocrație sau de puternicii oameni de afaceri armeni și evrei. Pe ulițele frumosului târg al Botoșaniului a crescut și Ștefan Gheorghiu. Era poreclit „Gugoașă” fiindcă era un copil dolofan, mai relatează adevărul.ro.

Era de altfel foarte interesat de mezelurile armenești care aduceau faimă orașului. Marii mezelari precum cei din familia Ustur sau Surș era renumiți în toată țara, dar și peste hotare. Văzându-i pasiunea pentru măcelărie și mezelărit, armenii l-au luat ucenic pe Gugoașă. A fost prima dată băiat de prăvălie, ajutor pe la măcelărie și mai apoi ucenic mezelar. Așa a reușit să deprindă secretele rețetelor armenești. Mai ales de ghiudem, un produs extraordinar realizat de armeni.

„Pastramagiii armeni fabricau mezeluri de tot felul nu numai pentru consumul oraşului lor, ci şi pentru celelalte oraşe, ba chiar şi pentru export“, se arată în monografia lui Tiberiu Crudu, scrisă în perioada interbelică, „Botoşanii în 1932“.

Când mezelarul a ajuns pe la vârsta de 30 de ani, comerțul armenesc erau în declin, la fel și celebrele lor ateliere de mezelărie. Evreii care ajunseseră forța economică dominantă, le luaseră locul și le cumpărau afacerile. Gugoașă a reușit să salveze vechile rețete armenești și pe la 38 de ani, după ce a strâns ceva capital a intrat în afaceri. A profitat de acest gol lăsat de armeni și în 1920 și-a deschis propria fabrică de mezeluri.

„Regele Gugoașă”

Pe vremea când Gugoașă își deschisese un mic atelier de mezelărie, nu prea mai existau măcelării de calitate. Totul se rezuma la carne proaspătă vândută în halele proiectate de Anghel Saligny, în piața centrală a orașului. Tocmai de aceea, fiind deosebit de priceput, cu peste 20 de ani de experiență în măcelăriile armenești, dar și pasionat, meșterul mezelar a dat loviturile, iar mezelurile sale au devenit un adevărat fenomen.

Atelierul său a devenit în scurt timp fabrică, iar în 1930, la 48 de ani,  era milionar. În fața magazinului său din Piața Carol, astăzi Centrul Istoric al Botoșaniului, oamenii stăteau la cozi uriașe doar-doar mai prind ceva „bunătăți de la Gugoașă”, mai scrie adevărul.ro.

Magazinul se numea sugestiv, „Marele magazin de mezeluri Ștefan Gheorghiu Gugoașă”. Comerțul la bucată nu era însă adevărata forță a lui Gugoașă. Era doar pentru prestigiul său în fața concetățenilor. Mare parte din producția lui Ștefan Gheorghiu era distribuită pe la restaurante, crâșme, dar și în toate marile orașe ale Moldovei.

Turme întregi de oi, vite sau porci intrau pe poarta fabricii sale. Era una dintre cele mai moderne fabrici de mezeluri din România interbelică. Zeci de angajați munceau la făcut mezeluri. Alte zeci, sacrificau animalele pe bandă rulantă. Localuri precum „Luther” sau berăria lui Bucă Weinstein se lăudau că servesc clienții cu produse „de la Gugoașă”.

În anii 30, Ștefan Gheorghiu producea peste 60.000 de kilograme de mezeluri pe an, pe care le vindea în Iași, Suceava, Hârlău, dar și alte orașe mai îndepărtate. Era adevărat „rege al mezelurilor” din Moldova. Devenise, de altfel un personaj foarte influent.

„Graţie prestigiului şi rolului deosebit pe care-l deţinea în viaţa economică, Ştefan Gheorghiu a fost ales membru în Consiliului Comunal Botoşani. Îl regăsim în această ipostază, alături de alte personalităţi de vază, între care avocatul I. Iacovlov, Christian Ciomac, fost primar al oraşului în anul 1929, dr. Goldhamer, preşedintele Comunităţii Evreilor din Botoşani, şi profesoara Lucia Oprescu“, preciza istoricul botoșănean Gheorghe Median, citat de adevărul.ro.

Bunătățile lui Gugoașă

Fabrica de mezeluri a lui Gugoașă producea numai delicii din carne. În special ghiudemul armenesc, făcut după o rețeta originală cu secrete bine păstrate. Acest ghiudem era de fapt un soi de cârnat uscat făcut din carne de oaie și vită, bine condimentat, chiar picant. Era servit mai ales la bere și vin.

Tiberiu Crudu, un erudit botoșănean a lăsat totuși o rețetă de ghiudem armenesc în monografia sa din anii 30, dedicată Botoșaniului.

„Adevăratul ghiudem se face dintr-un amestec de carne de oaie, vacă şi de porc. Carnea de oaie predomină, apoi cea de vacă şi la urmă cea de porc, din care nu se pune prea multă, pentru că-i dulce. Şi pentru carnea de oaie se caută anumiţi batali (n.r. – berbeci castraţi), căci miroasă mai puţin. Carnea de vacă nu trebuie să fie de vită îngrăşată cu borhot că nu-i bună, ci de vită crescută pe câmp şi tânără. Carnea de porc şi ea nu trebuie să fie grasă. După ce se aleg cărnurile, se toacă împreună, se pune piper, zamă de usturoi, chimion şi se frământă până se face o alifie. După frământare, aluatul cărnos se lasă o noapte ca să-şi ieie tot sarea şi mirosul. A doua zi se umplu în fundacuri (n.r. – intestine) mai mari sau mai mici, se dau cu sucitorul pentru a se lăţi şi se anină la svântat subt ştreaşine la umbră, nu la soare. Svântatul ţine o săptămână. Dimineaţa, fundacurile se dau cu sucitorul, ziua stau la vânt, sara se pun la teasc. După svântare, fundacurile se pun la fum rece în pod, unde ele tot fermentează puţin şi cresc. Se coboară din când în când şi se dau cu sucitorul. Uneori trec şi trei-patru luni până sunt gata. Un ghiudem în adevărat bun, trebuie să fie lucios la tăiere şi cuţitul cu care tai să n-arunce miros greu când îl pui la nas. Carnea trebuie să aibă culoarea roşcată, gust plăcut de mirodenii multe“, scria Tiberiu Crudu, mai notează adevărul.ro.

Pe lângă ghiudem, fabrica lui Gugoașă producea și mezeluri fine, inclusiv salamuri de Sibiu, sugiuc, păstrămuri de toate felurile, cârnați de toate soiurile, tobă, jambon armenesc dar și slănină armenească. Imperiul lui Gugoașă s-a prăbușit după 1945. Trecut de 60 de ani, Gugoașă și-a văzut toată munca făcută praf de comuniști. A murit  la scurtă vreme.

  Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Sursa: Adevărul.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un om al străzii, găsit aproape înghețat într-o clădire dezafectată din centrul orașului Botoșani

Publicat

Publicitate

Intervenție dificilă pentru polițiștii locali din Botoșani. Ieri seară, în jurul orei 23:00, un echipaj aflat în patrulare pedestră pe strada Ion Pillat nr. 9 a descoperit un bărbat fără adăpost care își improvizase un loc pentru dormit în clădirea dezafectată a fostului sediu SOMAX TV.

Bărbatul, identificat ca M.C., prezenta semne vizibile de hipotermie. Polițiștii locali au solicitat imediat sprijinul unui echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță, care a intervenit la fața locului pentru evaluarea stării de sănătate. După acordarea primului ajutor, medicii au decis transportarea acestuia la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani.

Clădirea în care a fost găsit bărbatul reprezintă un pericol social, spun autoritățile. În interior au fost descoperite deșeuri menajere, îmbrăcăminte uzată, saltele și plăpumi, semn că imobilul este frecventat de mai multe persoane fără adăpost.

Potrivit declarațiilor locatarilor din zonă, aceștia obișnuiesc să folosească focul deschis pentru a se încălzi sau pentru a-și prepara hrana, fapt care sporește riscul producerii unui incendiu.

Reprezentanții Poliției Locale Botoșani au anunțat că vor demara demersurile necesare pentru identificarea proprietarului clădirii și aplicarea măsurilor legale care se impun, pentru a preveni alte situații similare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Atenție la reducerile false de Black Friday: Ce să faci atunci când comercianții umflă prețurile înainte de promoții

Publicat

Publicitate

Atenție la reducerile false de Black Friday: Pe măsură ce se apropie Black Friday, tot mai mulți consumatori sunt atrași de promisiunea reducerilor spectaculoase, scrie alba24.ro.

Însă, în fiecare an, apar și situații în care unii comercianți cresc artificial prețurile înainte de campaniile de reduceri, doar pentru a afișa ulterior discounturi „spectaculoase”.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) avertizează că astfel de practici sunt ilegale și pot fi sancționate. Conform Ordonanței Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, orice reducere de preț care nu reflectă o scădere reală față de prețul de referință este considerată publicitate înșelătoare.

Comercianții care recurg la asemenea metode riscă amenzi consistente și chiar măsuri complementare, precum oprirea temporară a campaniei.

Ce este, mai exact, prețul de referință?

Potrivit legislației, acesta reprezintă cel mai mic preț la care produsul a fost vândut în ultimele 30 de zile înainte de aplicarea reducerii.

Cu alte cuvinte, dacă un magazin afișează de Black Friday o reducere raportată la un preț care a fost crescut artificial în perioada anterioară, promoția este falsă și contravine legii.

Publicitate

Pentru a te proteja, verifică istoricul de preț al produselor — multe platforme online afișează această informație, iar aplicațiile de comparare a prețurilor pot fi de mare ajutor.

Dacă suspectezi o practică înșelătoare, poți depune o reclamație la ANPC. Sesizarea se poate face în scris sau online, prin completarea formularului de sesizare disponibil pe site-ul instituției.

Conform OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, reclamațiile trebuie depuse în nume personal și trebuie să conțină datele de identificare ale persoanei care le formulează. Sesizările anonime nu sunt luate în considerare și se clasează automat, potrivit avocatnet.ro.

Așadar, înainte de a te lăsa impresionat de un „super discount”, informează-te, compară prețurile și verifică istoricul produsului. Doar așa poți fi sigur că reducerile de Black Friday sunt reale și nu doar o iluzie de marketing.

Citeste mai mult

Eveniment

PSD o susține pe Andreea Alecu Gireadă la Primăria comunei Mihai Eminescu: Un model de seriozitate și implicare

Publicat

Publicitate

Organizația PSD Botoșani și-a anunțat oficial sprijinul pentru candidatura Andreei Alecu Gireadă la alegerile locale din comuna Mihai Eminescu, care vor avea loc pe 7 decembrie. Social-democrații consideră că aceasta reprezintă „un model de implicare, seriozitate și profesionalism”, valori pe care partidul își propune să le promoveze în administrația locală.

Andreea Alecu Gireadă este șeful Serviciului Juridic din cadrul Primăriei Mihai Eminescu, funcție pe care o ocupă de nouă ani. În această perioadă, ea a coordonat numeroase proiecte administrative și a contribuit la modernizarea proceselor interne, demonstrând că o administrație eficientă înseamnă „răspunsuri rapide la nevoile oamenilor și rezultate concrete pentru comunitate”.

Absolventă a Facultății de Drept din București, candidata PSD a acumulat o experiență solidă în domeniul juridic și administrativ, dar, spun colegii săi, a rămas mereu aproape de oameni. De-a lungul anilor, s-a implicat direct în proiecte de dezvoltare locală — de la investiții în infrastructură și utilități, până la programe educaționale și sociale destinate familiilor din comună.

„Andreea înseamnă competență, echilibru și dorința sinceră de a lucra pentru oameni. Ea face parte dintr-o generație care înțelege că politica locală nu trebuie să fie despre confruntare, ci despre cooperare”, au transmis reprezentanții PSD Botoșani.

Echipa social-democrată consideră că Andreea Alecu Gireadă are capacitatea de a continua proiectele începute de administrația anterioară și de a aduce „noi soluții pentru o comună modernă, conectată la nevoile și aspirațiile locuitorilor”.

PSD Botoșani i-a transmis candidatei întreaga susținere a organizației, subliniind că partidul „rămâne alături de oamenii competenți, onești și dedicați comunității”.

Publicitate

„Pe 7 decembrie, avem șansa să demonstrăm, din nou, că PSD este partidul oamenilor care muncesc pentru comunitate”, se arată în mesajul organizației.

Citeste mai mult

Eveniment

Moșii de Toamnă: Ziua în care îi pomenim pe cei dragi plecați dintre noi

Publicat

Publicitate

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca Moşii de toamnă. Biserica şi-a manifestat întotdeauna grija faţă de cei care au plecat în veşnicie, consacrându-le ziua de sâmbătă pentru pomenirea generală a morţilor, rânduind cântări speciale în amintirea acestora.

Sâmbăta aceasta, creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei adormiți întru Domnul, sărbătorind una dintre cele mai importante zile dedicate strămoșilor – Moșii de Toamnă, cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților.

Această rânduială sfântă este parte dintr-o tradiție veche a Bisericii Ortodoxe, care a așezat mai multe zile de pomenire a celor trecuți la cele veșnice: Moșii de iarnă, sărbătoriți în sâmbăta dinaintea Înfricoșătoarei Judecăți, Moșii de vară, înaintea Rusaliilor, și Moșii de toamnă, care au loc în prima sâmbătă din luna noiembrie.

În această zi, credincioșii vin la biserică pentru a-și aminti de părinți, bunici, moși și strămoși, aducând daruri și rugăciuni pentru sufletele lor. Coliva, colacii, vinul, fructele și dulciurile sunt așezate pe masa ofrandelor, pentru a fi binecuvântate în timpul slujbei de pomenire.

„Să nu lipsim niciodată de la Sfânta Liturghie!”, îndeamnă preoții, amintind că nimic nu este mai de folos celor adormiți decât rugăciunea și Jertfa cea fără de sânge, adusă în cadrul Sfintei Liturghii. În timpul acesteia, numele celor pomeniți sunt rostite cu evlavie, iar sufletele lor primesc mângâiere și lumină.

Credincioșii aduc la ușa Sfântului Altar tămâie, lumânări, prescuri și pomelnice cu numele celor dragi, pentru ca preotul să-i pomenească în rugăciune. Gestul, deși simplu, poartă o semnificație profundă: este o legătură între cei vii și cei trecuți la Domnul, o dovadă că dragostea nu moare, ci se transformă în rugăciune.

Publicitate

Biserica se roagă astfel pentru toți cei adormiți: „Pomenește, Doamne, pe toți cei adormiți întru nădejdea Învierii și a vieții veșnice, și-i odihnește pe dânșii, Dumnezeul nostru, unde strălucește lumina feței Tale”, iar  Moșii de Toamnă ne reamintesc că pomenirea morților nu este o zi a tristeții, ci una a recunoștinței și a comuniunii sufletești.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending