Connect with us

Eveniment

Postul Crăciunului. ANPC, sfaturi pentru creștinii care cumpără produse de post și la ce trebuie să fie atenți în magazine

Publicat

Publicitate

Marți, 15 noiembrie, începe cel mai important pot de peste an, Postul Crăciunului, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut o serie de recomandări pentru a atrage atenția asupra produselor consumate în această perioadă, relatează alba24.ro.

Directorul ANPC, Paul Anghel, atenționează consumatorii să verifice lista de ingrediente pe etichetele produselor alimentare, înainte să le cumpere din magazine.

”Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea\conformitatea sau siguranța unui produs.

De asemenea, atenționez asupra faptului că, dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.

Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!”, a transmis Anghel, pe Facebook.

Produse vândute ca fiind ”de post”

Publicitate

Potrivit sursei citate, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

”Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.

Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului și de a evita astfel să fie induși în eroare.

Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordați o atenție deosebită listei ingredientelor”, mai precizează directorul ANPC.

Acesta reamintește că, dacă lista conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

”Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.

Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte…”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.

Și nu în ultimul rând, verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj”, menționează Anghel.

Ce au găsit comisarii ANPC la controale

Directorul ANPC mai amintește consumatorilor să verifice data durabilității minimale. ”Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășita sau modificată”, spune acesta.

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse, pe a căror etichete, erau înscrise mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii:

  • Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”;
  •  “Maioneză vegetală simplă” și “Maioneză vegetală Shaorma”. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;
  •  “Pizza de post” – “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „ de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor;
  • Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal”;
  • Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;
  • Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs;
  • Produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea “de post”, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris “frișcă”.

Nereguli la produse vândute pe piață

De asemenea au fost constatate următoarele abateri:

  • Produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii ( de exemplu produsul „Untar” ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul);
  • Expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate;
  • Produsul „Crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat „Idei savuroase de post”, deși, produsul conținea la ingrediente: „zer praf dulce” și „praf de iaurt”, care sunt de origine animală și nu de post.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cât costă carnea de porc în 2025. Prețurile de la producători și marile lanțuri de magazine: LIDL, Kaufland, Carrefour sau Selgros

Publicat

Publicitate

Prețul cărnii de porc rămâne un indicator sensibil pentru bugetele românilor și în 2025, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși nu s-au înregistrat scumpiri majore față de anul trecut, diferențele dintre supermarketuri, dar și între retail și producătorii locali, sunt semnificative.

Prețul cărnii de porc a fost, și în 2025, unul dintre cele mai urmărite subiecte de consum, mai ales în contextul sărbătorilor. Deși nu s-au înregistrat scumpiri spectaculoase față de 2024, diferențele dintre retaileri rămân mari.

Paradoxal, în multe cazuri, carnea cumpărată direct de la crescători ajunge să fie mai scumpă decât cea din marile lanțuri comerciale, în ciuda percepției că „de la sursă” ar trebui să fie mai ieftin.

De ce supermarketurile pot vinde mai ieftin decât producătorii locali

Diferența de preț nu ține neapărat de calitatea cărnii, ci de modelul economic:

  • marile lanțuri de retail cumpără volume foarte mari, adesea prin contracte pe termen lung;
  • o parte semnificativă din carnea de porc din supermarketuri provine din import (Spania, Germania, Danemarca);
  • costurile de sacrificare, tranșare și logistică sunt optimizate industrial.

În schimb, producătorii locali:

  • suportă costuri mai mari cu furajele, energia și forța de muncă;
  • vând în cantități mici;
  • nu beneficiază de aceleași lanțuri logistice.

Prețurile la carnea de porc în supermarketuri, în 2025

Prețurile la carnea de porc în Lidl

Lidl rămâne unul dintre retailerii cu cele mai accesibile prețuri pentru carnea de porc:

  • Pulpă fără os: aproximativ 16,9 lei/kg
  • Spată fără os: aproximativ 19,9 lei/kg
  • Cotlet fără os: aproximativ 25,9 lei/kg

Prețurile la carnea de porc în Kaufland

Kaufland mizează pe oferte competitive, mai ales la bucățile cu os:

Publicitate
  • Spată fără os: aproximativ 16,99 lei/kg
  • Ceafă de porc: aproximativ 21,9 lei/kg
  • Cotlet cu os: aproximativ 19,99 lei/kg

Prețurile la carnea de porc în Carrefour

Carrefour afișează unele dintre cele mai mici prețuri la anumite sortimente:

  • Pulpă sau spată pentru gătit: aproximativ 15,9 lei/kg
  • Rasol de porc: aproximativ 12,2 lei/kg

Prețurile la carnea de porc în Auchan

Auchan are prețuri medii spre ridicate la bucățile premium:

  • Carne tocată: aproximativ 16,99 lei/kg
  • Pulpă fără os: aproximativ 23,49 lei/kg
  • Ceafă fără os: aproximativ 29,99 lei/kg
  • Mușchiuleț de porc: peste 42 lei/kg

Prețurile la carnea de porc în Selgros

Selgros este, în general, mai scump la carnea proaspătă:

  • Pulpă: aproximativ 23,19 lei/kg
  • Cotlet fără os: aproximativ 25,95 lei/kg
  • Ceafă dezosată: aproximativ 31,95 lei/kg
  • Mușchiuleț: aproximativ 39,75 lei/kg

Cât costă carnea de porc de la producători, în 2025

În piețe sau direct de la crescători, prețurile sunt mai ridicate decât multe oferte din supermarketuri:

  • Porc în viu: 15–18 lei/kg
  • Carcasă de porc: aproximativ 25 lei/kg
  • Pulpă: aproximativ 30 lei/kg
  • Cotlet: aproximativ 35 lei/kg
  • Ceafă: aproximativ 40 lei/kg
  • Carne pentru tocat: aproximativ 25 lei/kg

Prețurile mai mari sunt explicate de costurile de producție și de faptul că vorbim, de regulă, despre carne locală, vândută în cantități mici.

Cum au evoluat prețurile față de 2024 și 2023

Prețurile la carnea de porc în 2023

  • Porc în viu: aproximativ 10–12 lei/kg
  • Preț mediu în retail: în jur de 24 lei/kg, în funcție de sortiment

Prețurile la carnea de porc în 2024

  • Porc în viu: aproximativ 15–17 lei/kg
  • Retail: majoritatea bucăților între 18 și 29 lei/kg

Prețurile la carnea de porc în 2025

  • Porc în viu: 15–18 lei/kg, nivel apropiat de 2024
  • Retail: prețuri relativ stabile, dar cu diferențe mai mari între lanțuri.

Deși unii fermieri spun că prețul la poarta fermei a scăzut față de 2024, consumatorii nu resimt o ieftinire clară în magazine. Cu toate acestea, prețurile au început deja să scadă în prezent, un fenomen care se întâmplă deseori cu câteva zile înainte de Crăciun.

Unii producători au început să vândă porcii în viu cu prețuri care alternează de la 14 și chiar până la 11 lei pe kilogram.

Ce urmează după sărbători

După Crăciun și Anul Nou, de regulă:

  • cererea scade abrupt;
  • retailerii reduc comenzile;
  • prețurile tind să se stabilizeze sau chiar să mai coboare ușor în ianuarie–februarie

Citeste mai mult

Eveniment

Revelion cu temperaturi normale, urmat de o perioadă de frig și ninsori, anunță ANM

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie anunță o răcire semnificativă a vremii în prima jumătate a lunii ianuarie 2026, cu precipitații mai frecvente, mai ales sub formă de ninsoare.

Meteorologii au publicat prognoza actualizată pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 22 decembrie 2025 – 19 ianuarie 2026, bazată pe modelele Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF). Estimările indică modificări importante ale regimului termic și pluviometric comparativ cu media perioadei 2005-2024, scrie Mediafax.

Temperaturile în următoarea lună vor fi apropiate de normal la finalul lunii decembrie, însă în primele săptămâni din ianuarie valorile termice vor coborî sub mediile multianuale, în timp ce precipitațiile vor deveni mai frecvente, mai ales sub formă de ninsoare în zonele montane și în regiunile extracarpatice.

Sfârșitul lui decembrie: vreme apropiată de normal, cu diferențe regionale

În săptămâna 22 – 29 decembrie 2025, temperaturile se vor menține în jurul valorilor caracteristice acestei perioade. Totuși, ANM anunță posibil valori ușor mai scăzute în regiunile extracarpatice, în timp ce în zonele intracarpatice temperaturile ar putea fi ușor mai ridicate decât media.

În privința precipitațiilor, regimul pluviometric va fi excedentar în extremitatea de sud-vest a țării, deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest se va menține apropiat de normal.

Răcire accentuată după Revelion – prima săptămână din 2026

Pentru intervalul 29 decembrie 2025 – 5 ianuarie 2026, meteorologii prognozează temperaturi medii mai coborâte decât cele normale la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi, în schimb, apropiate de mediile specifice perioadei, în toate regiunile.

Publicitate

Răcirea va continua și în prima jumătate a lunii ianuarie

Tendința de răcire va continua și în săptămâna 5 – 12 ianuarie 2026, când valorile termice medii vor rămâne ușor sub normalul climatologic în toată țara.

În acest interval, precipitațiile vor fi ușor excedentare în cea mai mare parte a teritoriului.

Final de interval: temperaturi normale la munte, frig în rest

În săptămâna 12 – 19 ianuarie 2026, temperaturile vor fi apropiate de valorile normale în zonele montane și în sud-estul țării, în timp ce în restul regiunilor se vor menține ușor sub mediile multianuale.

Regimul precipitațiilor va fi ușor excedentar în regiunile extracarpatice și apropiat de normal în celelalte zone.

ANM precizează că această prognoză nu poate anticipa fenomenele meteorologice extreme de scurtă durată, precum viscolele intense sau episoadele de ger accentuat. Astfel de evenimente vor fi anunțate prin avertizări nowcasting, emise cu câteva ore înainte de producere.

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Ediția aniversară a Festivalului „Din străbuni, din oameni buni…”, un succes al tradițiilor autentice

Publicat

Publicitate

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…” – ediția a L-a, aniversară – s-a încheiat cu succes.

           Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a organizat duminică, 21 decembrie 2025, ediția a L-a, aniversară, a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”, eveniment desfășurat în Centrul Vechi al municipiului Botoșani.

              Manifestarea a reunit formații de datini și obiceiuri de iarnă din județul Botoșani, precum și formații invitate din județele Bacău, Iași, Neamț, Suceava și Vrancea, oferind publicului botoșănean un amplu spectacol de tradiții autentice, dansuri și obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă. Programul festivalului a inclus dansul căiuților, parada formațiilor și evoluții artistice pe scena festivalului.

Călușarii din Ibănești, Ibănești

Ansamblul „Străjerii, Suceava – Dolheștii Mici

Ansamblul „DorulețDurnești

Publicitate

Ansamblul „Codrulețul”, Vorona

Ansamblul Folcloric „Valea Bașeului”, Știubieni, Negreni

Uncheșii din Păunești, Vrancea

Ansamblul „Ciobănașul”, Bucecea

Ansamblul Folcloric „Tudoreanca”, Tudora

Ansamblul „Moștenitorii de la Prut”, Manoleasa

Ansamblul „Căiuții Albaștri”, Hlipiceni

Alaiul de datini și obiceiuri Răzeșii Cracăului ,,Năvala Urșilor”, Neamț

Ansamblul „Junii Suharăului”, Suharău

Ansamblul Folcloric „Flori de corn”, Corni, Sarafinești

Ansamblul „Spic de grâu” Dobârceni                                                              

Cerbul și Ursul din Ceplenița, Iași, Ceplenița                                                              

Ansamblul „Zorile Havârna”, Havârna                                                              

Ansamblul „Bujorelul”, Coșula

Ansamblul „Dor de Plaiuri Corlățene”, Corlăteni

,,Malanca de la Ruginoasa’’, Iași, Ruginoasa                                                              

Ansamblul „Sirețelul”, Vârfu Câmpului                                                              

Formația „Datina Străbună”, Broscăuți

Ansamblul „Flori de măr”, Curtești

Urșii de la Comănești, Bacău                                                              

Formația de Căiuți, Oneaga                                                              

Ansamblul „Grâușorul, Hănești                                                              

Ansamblul „Floarea soarelui”, Săveni

Ansamblul „Pescărușii Suliței”, Sulița

Ansamblul Folcloric „ Vatra Bașoteștilor”, Pomârla

Ansamblul „Brâulețul”, Avrămeni                                                              

Ansamblul „Todireanca”, Todireni

 

              Ediția aniversară a marcat 50 de ani de continuitate ai unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate patrimoniului cultural imaterial din județul Botoșani, reafirmând rolul festivalului în conservarea și promovarea tradițiilor de iarnă ale comunităților românești.

           Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani adresează mulțumiri tuturor formațiilor participante, coordonatorilor, coregrafilor acestora și publicului prezent în număr mare la această ediție aniversară.

           De asemenea, mulțumim Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga al judetului Botosani pentru sprijinul acordat, pentru măsurile de ordine publică și pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a paradei și a întregului eveniment.

           Mulțumiri sunt adresate, totodată, autorităților locale, partenerilor și reprezentanților mass-media, care au contribuit la buna organizare și promovare a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni…”.

           Festivalul rămâne un reper al vieții culturale botoșănene și un spațiu de întâlnire între generații, tradiție și comunitate.

 

Consultant Artistic al Compartimentului Arte Vizuale,

Gheorghiu Theodora

Citeste mai mult

Eveniment

Sfaturi de la pompieri: Nu alimentați de la același prelungitor sau priză, mai multe aparate electrocasnice de putere mare

Publicat

Publicitate

Zilele acestea, în fiecare casă, gospodinele se ocupă de curățenie. Este o perioadă încărcată, în care și instalația electrică este folosită mai mult ca de obicei.

Mașina de spălat, cuptorul electric, aspiratorul, mașina de tocat carne, fierul de călcat, dar și celelalte electrocasnice, folosite în același timp, pot suprasolicita prizele sau prelungitoarele electrice.

Instalațiile de lumini care împodobesc bradul și casa sunt consumatori în plus.

Pentru a înlătura pericolul de incendiu din locuințe, ISU Botoșani vă recomandă:

– nu alimentați de la același prelungitor sau priză, mai multe aparate electrocasnice de putere mare (frigider, maşină de spălat etc.). Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

Publicitate

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu;

– înainte de a pleca de acasă, asigurați-vă că aparatele sunt scoase din priză, inclusiv instalațiile de sărbători;

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending