Connect with us

Actualitate

Poșta Română nu are nevoie de reorganizare, ci doar de o optimizare de personal

Publicat

Publicitate

Poșta Română nu are nevoie de reorganizare, ci doar de o optimizare de personal, a declarat, marți, directorul general al companiei, Valentin Ștefan, într-o conferință de presă, menționând că procesul ar putea viza 15-20% din personalul administrativ.

‘Planurile de reorganizare de-a lungul anilor au fost aprobate în Consiliul de Administrație. De data aceasta nu mai este nevoie de reorganizare a companiei, e nevoie doar de optimizare de personal. Cu alte cuvinte, se va face o evaluare a numărului necesar de personal pe fiecare structură în parte, după care vom trece la departajarea salariaților și concedieri dacă nu acceptă alte posturi în cadrul companiei. Vă spun asta pentru că în trecut, într-adevăr, compania a necesitat reorganizare profundă, schimbare de organigramă, schimbare de rof-uri, de fluxuri interne. Adică au fost chestii serioase. Din fericire, după toți anii aceștia, pur și simplu putem evalua de cine are nevoie compania și de cine n-are nevoie compania. Vedeți, legea în România e foarte proastă, pentru că toată lumea, ca să justifice o reorganizare, o concediere, își schimbă organigrama. De multe ori organigramă e bună și nu trebuie să o schimbi ca să-ți reduci numărul de personal’, a spus Valentin Ștefan.

El a vorbit despre modul în care se realizează evaluarea personalului la Poșta Română și a afirmat că la început de an angajații sunt rugați să scrie un raport a activitate.

‘Cei care dau cu copy-paste din fișa postului și le trec cu liniuță – am responsabilitate de a organiza conferință de presă, realizat 100% -. Știu din start că acea persoană nu și-a făcut treaba pentru că cel mai comod lucru este să copiezi din fișa postului și să scrie o chestie extrem de vagă, cum ar fi ‘mi-am dus la îndeplinire atribuțiile din fișa postului’, dar rezultatele concrete sunt dincolo de fișa postului. Am organizat 16 conferințe de presă, am dat 50 de comunicate de presă. Asta înseamnă ca cineva să justifice salariul de-a lungul timpului. Deci le avem, le strângem în fiecare an, le analizăm, facem o propunere, intrăm în restructurare fără să schimbăm, să dăm peste cap compania….Avem o estimare acum. Cifra finală va fi stabilită când se termină această evaluare, care a trebui să fie într-o săptămână, două maxim, dar tindem către 15-20% din numărul de persoane al administrației centrale’, a declarat Valentin Ștefan.

Pe de altă parte, el a spus că restructurarea nu vizează poștașii și că se dorește o întărire a prezenței companiei în țară.

‘Întărim prezența Poștei în țară. Am redus cu 4000 de persoane numărul de salariați din cadrul Poștei Române și vă spun că numărul de salariați pe teren operațional, care duc corespondență în mod constant, fie că vorbim de poștași sau de curieri, nu a scăzut. E același sau dacă a scăzut, a scăzut nesemnificativ. Nu ne atingem, din contră, întărim prezența noastră în țară. Vrem să avem mai mulți sau o prezență mai puternică o perioadă mai lungă de timp pe care salariații s-o petreacă pe teren. În niciun caz nu ne gândim la reducerea numărului de poștași în Poșta Română. Avem 10.000 acum, intenționăm să păstrăm aceeași cifră. E un lucru pe care îl puteți monitoriza și dumneavoastră de-a lungul anilor’, a spus Valentin Ștefan.

Publicitate

Referitor la prezența fizică a clădirilor companiei, el a precizat că acestea se închid peste tot în lume, ca trend global.

‘Nu facem excepție, e doar o chestiune de timp. Fie le ținem cât mai multe acum și peste 2 ani, 5 ani, 10 ani intrăm în calup și le închidem forțat, fie le optimizăm din timp astfel încât să nu ținem toată această rețea care nu aduce niciun beneficiu companiei. Mai mult, vă pot da exemple de ghișee poștale, deci nu oficii poștale, ci ghișee poștale care au un salariat care ne costă undeva la 8.000 lei în fiecare lună și acea locație are venituri de câteva sute de lei lunar. Deci pentru câteva sute de lei lunar noi cheltuim 8.000 lei. Acolo sigur trebuie să intervenim că nu putem să mergem în pierdere în mod constant’, a explicat Valentin Ștefan.

Potrivit unui comunicat al companiei, în 2024 veniturile Poștei Române au înregistrat o creștere accelerată, cea mai mare din istoria recentă a companiei. Astfel, Poșta Română a înregistrat o creștere estimată de peste 9% a cifrei de afaceri față de anul anterior, atingând 1,78 miliarde de lei, care echivalează cu o creștere de 150 de milioane de lei sau aproximativ 30 de milioane de euro.

În același timp, creșterea cheltuielilor companiei a încetinit, reflectând o majorare accentuată pentru venituri de 9% și doar 6,6% pentru cheltuieli.

Segmentul de curierat a marcat un punct de cotitură, înregistrând o creștere de 7,3% a veniturilor, după mai mulți ani de declin.

Compania a revizuit și strategia tarifară, negociind contracte dinamice și renunțând la cele neprofitabile. Această abordare a dus la o creștere a volumelor de trimiteri de corespondență cu 43,4% în 2024 și la câștigarea a 274 de proceduri de achiziție, în valoare totală de 521 milioane de lei.

Poșta Română și-a asumat în urmă cu câțiva ani și o transformare a resursei umane, într-un mod transparent, modern, dar și sustenabil, corelat cu nevoile și cerințele actuale ale pieței. Astfel, numărul total de angajați s-a redus cu 19% din 2021, ajungând de la 24.824 la 20.929 în decembrie 2024. Numărul salariaților din Administrația centrală s-a redus de la aproximativ 1.200 în iunie 2021 (4,8% din numărul total de salariați), la aproximativ 350 în decembrie 2024 (1,7% din total salariați), reducând cheltuielile cu salariații din TESA cu până la 100 milioane lei până în prezent. Această reducere a permis creșteri salariale semnificative, inclusiv o creștere a venitului mediu brut pe salariat cu peste 1.900 de lei, reprezentând o majorare de 52% față de iunie 2021, precizează sursa citată.

În paralel, Poșta Română a modernizat și procesul de recrutare, introducând o platformă dedicată și organizând concursuri centralizate pentru toate posturile. Această schimbare a asigurat transparență și echitate, generând peste 1.000 de aplicanți pe săptămână pentru posturile vacante. Programul de internship a continuat cu succes, contribuind la pregătirea noii generații de colegi.

În 2024, Poșta Română a alocat peste 60 de milioane de lei pentru achiziția de echipamente moderne de sortare, incluzând prima bandă de sortare instalată în ultimii 50 de ani. Alte trei echipamente sunt deja operaționale în hub-urile din Oradea, Timișoara și Galați. Modernizarea infrastructurii logistice a fost completată de renovarea oficiilor poștale, inclusiv cel din Calea Giulești, București, în cadrul unei investiții de 20 de milioane de lei.

De asemenea, în 2024, Poșta Română a atras venituri suplimentare prin facilitarea închirierii spațiilor companiei. Portalul imobiliar https://imobiliare.posta-romana.ro. promovează 459 de proprietăți, împărțite pe categorii: spații comerciale, birouri, apartamente și terenuri, iar veniturile generate au crescut cu 48%, până la aproape 16 milioane de lei. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Accident pe Calea Națională din Botoșani: Doi copii și părinții lor au ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Un accident rutier produs în această după-amiază pe strada Calea Națională din municipiul Botoșani s-a soldat cu rănirea a doi copii și a părinților acestora. În coliziune au fost implicate două autoturisme.

La fața locului au intervenit pompierii Detașamentului Botoșani cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere, un echipaj de prim ajutor SMURD și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță.

Echipajele de intervenție au constatat că nu existau persoane încarcerate. Cei doi minori și părinții lor, aflați într-una dintre mașinile implicate, au primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind ulterior transportați la spital pentru investigații și tratament de specialitate.

Pompierii au acționat și pentru înlăturarea oricărui risc de incendiu, deconectând bornele bateriilor autoturismelor implicate.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

APEL LA SPRIJIN: Polițiștii caută un bărbat bănuit de comiterea unei infracțiuni grave

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani solicită sprijinul populației pentru identificarea unui bărbat bănuit de comiterea unei infracțiuni grave. Este vorba despre Gânj Emil, în vârstă de 37 de ani, din județul Mureș.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a transmis un apel public prin care roagă cetățenii să contribuie la găsirea acestuia prin distribuirea fotografiei oficiale puse la dispoziție de autorități.

„Dacă îl vedeți, vă rugăm insistent să nu intrați în contact cu el și să apelați imediat numărul de urgență 112”, au transmis polițiștii.

Reprezentanții IPJ Botoșani precizează că orice informație poate fi utilă anchetei și potențial decisivă în localizarea persoanei căutate. Totodată, aceștia mulțumesc tuturor pentru sprijin și pentru spiritul civic demonstrat în astfel de situații.

Poliția reamintește că vigilența și cooperarea cetățenilor sunt esențiale pentru siguranța comunității.

Din câte se pare bărbatul ar fi ucis-o pe fosta iubită, iar apoi i-a incendiat casa. Cadavrul carbonizat al tinerii în vârstă de 23 de ani a fost găsit în casa incendiată. Crima a fost descoperită în cursul zilei de marți, 8 iulie 2025.

Publicitate

La scurt timp, bărbatul a devenit suspectul principal, însă acesta nu este de găsit. Drept urmare, polițiștii au apelat la ajutorul cetățenilor pentru a-l identifica.

Bărbatul avea pe numele său un ordin de protecție, tot din cauza faptelor de violență comise asupra femeii.

Suspectul este cunoscut ca o persoană violentă, are dosare de violenţă în familie, presupusa victimă a avut şi ordin de protecţie. El a făcut închisoare pentru omor, fiind eliberat în urmă cu peste cinci ani, au notat reporterii de la digi24.ro.

Anul trecut, pe numele agresorului a fost emis, în luna februarie, mandat de arestare preventivă în lipsă, într-un dosar în care era acuzat de violenţă în familie. În aceeaşi lună, presupusa victimă a cerut în instanţă emiterea unui ordin de protecţie, care să îi interzică bărbatului să se apropie de ea, însă tot ea a renunţat, Tribunalul Mureş luând act de decizia femeii de a renunţa la ordinul care îi interzicea agresorului să se apropie de ea.

Citeste mai mult

Educație

Definitivat 2025: SUBIECTELE și BAREMELE, pe discipline, la proba scrisă. Ce au avut de rezolvat candidații

Publicat

Publicitate

Definitivat 2025: Subiectele și baremele, pe discipline, la proba scrisă din 8 iulie, au fost publicate de Ministerul Educației.

Primele rezultate vor fi afișate în 15 iulie.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru promovarea examenului, media trebuie să fie de cel puțin 8 (opt).

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Pentru promovarea examenului de definitivare în învăţământ, candidatul trebuie să obţină:

  • minimum 8 media aritmetică a notelor finale la inspecții și portofoliu
  • nu mai puțin de 7 la fiecare din probele respective
  • nota minimă de promovare a examenului este 8
  • calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”

SUBIECTE și BAREME DEFINITIVAT 2025 – publicate de Ministerul Educației, pe discipline:

ROMÂNĂ educatori/ cresă, grădiniță

Publicitate

Subiect educator puericultor Definitivat 2025: Def_032_Educator_puericultor_E_2025_var_02_LRO

Barem educator puericultor Definitivat 2025: Def_032_Educator_puericultor_E_2025_bar_02_LRO

Limba și literatura ROMÂNĂ, MATEMATICĂ, metodică – învățământul primar

Subiect învățători – Definitivat 2025: Def_083_Limba_romana_I_2025_var_02_LRO

Barem învățători – Definitivat 2025: Def_083_Limba_romana_I_2025_bar_02_LRO

Limba şi literatura ROMÂNĂ – profesori

Subiect Română – Definitivat 2025: Def_074_Limba_literatura_romana_P_2025_var_02_LRO

Barem Română – Definitivat 2025: Def_074_Limba_literatura_romana_P_2025_bar_02_LRO

EDUCAȚIE FIZICĂ și SPORT – profesori

Subiect Educație fizică – Definitivat 2025: Def_027_Ed_fizica_si_sport_P_2025_var_02_LRO

Barem Educație fizică – Definitivat 2025: Def_027_Ed_fizica_si_sport_P_2025_bar_02_LRO

MATEMATICĂ – profesori

Subiect Matematică – Definitivat 2025: Def_109_Matematica_2025_var_02_LRO

Barem Matematică – Definitivat 2025: Def_109_Matematica_2025_bar_02_LRO

ISTORIE

Subiect Istorie – Definitivat 2025: Def_054_Istorie_P_2025_var_02_LRO

Barem Istorie – Definitivat 2025: Def_054_Istorie_P_2025_bar_02_LRO

BIOLOGIE

Subiect Biologie – Definitivat 2025: Def_009_Biologie_P_2025_var_02_LRO

Barem Biologie – Definitivat 2025: Def_009_Biologie_P_2025_bar_02_LRO

CHIMIE

Subiect Chimie – Definitivat 2025: Def_010_Chimie_P_2025_var_02_LRO

Barem Chimie – Definitivat 2025: Def_010_Chimie_P_2025_bar_02_LRO

FIZICĂ

Subiect Fizică – Definitivat 2025: Def_045_Fizica_P_2025_var_02_LRO

Barem Fizică – Definitivat 2025: Def_045_Fizica_P_2025_bar_02_LRO

INFORMATICĂ

Subiect Informatică Definitivat 2025: Def_050_Informatica_P_2025_var_02_LRO

Barem Informatică Definitivat 2025: Def_050_Informatica_P_2025_bar_02_LRO

GEOGRAFIE

Subiect Geografie – Definitivat 2025: Def_046_Geografie_P_2025_var_02_LRO

Barem Geografie – Definitivat 2025: Def_046_Geografie_P_2025_bar_02_LRO

Limba și literatura ENGLEZĂ

Subiect Engleză – Definitivat 2025: Def_060_Limba_engleza_P_2025_var_02_LRO

Barem Engleză – Definitivat 2025: Def_060_Limba_engleza_P_2025_bar_02_LRO

Limba și literatura FRANCEZĂ

Subiect Franceză – Definitivat 2025: Def_061_Limba_franceza_P_2025_var_02_LRO

Barem Franceză – Definitivat 2025: Def_061_Limba_franceza_P_2025_bar_02_LRO

Limba și literatura GERMANĂ

Subiect Germană – Definitivat 2025: Def_062_Limba_germana_P_2025_var_02_LRO

Barem Germană – Definitivat 2025: Def_062_Limba_germana_P_2025_bar_02_LRO

RELIGIE ortodoxă

Subiect Religie ortodoxă Definitivat 2025: Def_126_Religie_ortodoxa_P_2025_var_02_LRO

Barem Religie ortodoxă Definitivat 2025: Def_126_Religie_ortodoxa_P_2025_bar_02_LRO

Kinetoterapie

Subiect Kinetoterapie – Definitivat 2025: Def_055_Kinetoterapie_P_2025_var_02_LRO

Barem Kinetoterapie – Definitivat 2025: Def_055_Kinetoterapie_P_2025_bar_02_LRO

Citeste mai mult

Economie

Garajele, serele, bucătăriile de vară sau alte anexe gospodărești mici ar putea fi construite fără autorizație. Proiect de lege

Publicat

Publicitate

Garajele, serele și bucătăriile de vară mici ar putea fi construite fără autorizație.
Un proiect de lege depus în Camera Deputaților propune ca anumite anexe gospodărești de dimensiuni reduse să nu mai necesite autorizație de construire, scrie alba24.ro.

În actul normativ sunt precizate însă câteva condiții.

Potrivit proiectului, în prezent, construcții simple ca magazii, garaje, solarii sau sere necesită obținerea certificatului de urbanism, elaborarea documentației tehnice, avize, acorduri și notificări către autoritățile de control. Acestea ”implică costuri și eforturi disproporționate pentru suprafețe de 30-50 mp, fără etaj și fără destinație locativă”.

Inițiatorii spun că situația a fost semnalată de cetățeni, în special de cei din mediul rural și periurban. Aceștia dau exemple din Polonia, Franța, Germania și Italia unde este ”tendința de a excepta astfel de construcții de la autorizare”, în anumite condiții.

Anexe gospodărești mici, construite fără autorizare. Condiții

Se propune ca astfel de construcții auxiliare, de cel mult 50 mp, cu un singur nivel, fără subsol și amplasare reglementată, ridicate pe terenuri în proprietate personală să fie exceptate de la autorizare.

Proprietarul va trebui însă să notifice primăria, înainte să înceapă construcția și să prezinte o schiță și o declarație pe proprie răspundere.

Publicitate

”Această reglementare va contribui la reducerea birocrației, stimularea gospodăriilor sustenabile și descărcarea autorităților locale de sarcini inutile”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Este vorba despre completarea Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții (republicată 2004, cu modificările și completările ulterioare).

Anexe gospodărești mici, construite fără autorizare. Cum se modifică legea

Prin proiectul de lege se propune exceptarea de la obligația de autorizare pentru lucrările de construire aferente anexelor gospodărești, solariilor, serelor, garajelor, magaziilor de unelte, bucătăriilor de vară și altor construcții auxiliare de uz personal cu funcțiune similară.

Condițiile sunt:

  • să fie amplasate exclusiv pe teren proprietate personală, în intravilan
  • să nu aibă destinație de locuire sau activitate economică
  • să aibă amprentă la sol de maximum 50 mp, individual sau cumulat, pentru fiecare categorie funcțională similară
  • să aibă un singur nivel, fără subsol și fără pod locuibil
  • să aibă cel mult înălțimea de 4 metri, măsurați de la coamă, la cota naturală a terenului
  • să fie amplasate la cel puțin 2 metri față de limitele de proprietate, cu excepția cazurilor în care regulamentele locale de urbanism prevăd expres altă distanță

Racordarea la rețelele publice de utilități, dacă este necesară, se realizează cu respectarea normelor tehnice în vigoare.

Pentru lucrările de construire a acestor anexe, proprietarul trebuie să notifice în scris autoritatea administrației publice locale (primăria) cu cel puțin 10 zile de la începerea lucrărilor.

Notificarea este însoțită de o declarație pe proprie răspundere privind respectarea condițiilor și de o schiță simplă a amplasamentului.

În cel mult 15 zile de la primirea notificării, autoritatea locală va trimite un reprezentant tehnic care să verifice conformitatea amplasării și va consemna verificarea într-un proces verbal.

În lipsa unui răspuns dn partea autorității locale în termenul menționat, notificarea se consideră aprobată tacit și se poate începe executarea lucrărilor, mai prevede proiectul de lege.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending