Connect with us

Eveniment

Pompierii voluntari din Ibănești, cei mai buni dintre pompierii voluntari din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

70 de pompieri voluntari și privați din județul Botoșani au participat, astăzi, la faza județeană a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, iar Pompierii voluntari din Ibănești au devenit câștigătorii etapei județene.

Organizat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, concursul s-a desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani.

La start s-au aliniat  echipaje formate din membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Trușești, Bucecea, Ibănești, Dersca, Văculești, Mihăileni și Sulița, dar și patru echipaje aparținând Serviciilor Private pentru Situații de Urgență ale Botoșani S.C. Bel Rom 8 S.R.L. S.C. Artsana SRL, S.C. Modern Calor SRL și Sala Polivalentă.

Concurenții au avut de trecut trei probe practice, respectiv „Pista cu obstacole pe 100 m”,  „Ștafeta 4 x 100 m” şi „Dispozitivul de intervenţie”, toate contracronometru.

În urma desfăşurării competiţiei, locul I a fost obţinut de echipajul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă  Ibănești.

Pe a doua treaptă a podiumului a urcat echipajul SVSU Bucecea, iar pe cea de-a treia  Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Trușești.

Publicitate

Cupa „Fair Play” a fost adjudecată de SPSU Artsana.

În calitate de câştigători ai etapei judeţene, pompierii voluntari din Ibănești vor reprezenta judeţul Botoşani la faza interjudeţeană a concursului, care se va desfăşura la Vaslui, în luna iulie.

Prin desfășurarea acestor competiții se urmărește  dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acțiunilor de intervenție în situații de urgență, precum și evaluarea nivelului de pregătire a capacității de intervenție a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență.

Responsabilii ISU de  la Botoșani au explicat astăzi că pompierii voluntari sunt permanent alături de cetățenii comunităților de care aparțin.

Anul trecut, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat la un număr de 692 de intervenții, dintre care 426 de intervenţii în cooperare cu structurile profesioniste, iar la 266 de intervenţii au acţionat singure. Din cele 692 intervenții: 574 de incendii,  patru salvări de animale, 47 misiuni de transport apă menajeră, nouă cazuri de asistență medical și 58 alte situații de urgență.

Împreună cu pompierii militari, în 2022, voluntarii s-au implicat în acțiuni de informare și educare preventivă, activități specifice de combatere a răspândirii virusului SARS – CoV- 2, acțiuni umanitare de ajutorare a persoanelor vârstnice sau a celor fără aparţinători, dar și de verificare a respectării legislației în domeniul situațiilor de urgență în gospodării cetățenești, instituții și operatori economici din subordinea consiliilor locale. În total, au desfășurat aproape 25.000 de controale și acțiuni de informare și educare preventivă.

În urma izbucnirii conflictului armat din Ucraina, personalul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă a participat, pe raza unităţilor administrativ teritoriale, pentru amenajarea spațiilor din clădiri unde puteau fi cazați refugiați, asigurarea din resursele proprii de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală și transport pentru cetățenii străini care au staționat / tranzitat județul Botoșani.

În contextul codurilor galbene și portocalii de caniculă, a instalării secetei pedologice și a lipsei surselor de apă, serviciile voluntare pentru situații de urgență din cele 78 de UAT-uri de la nivelul județului Botoșani, au efectuat misiuni de: transport apă menajeră către populația afectată, amenajare de puncte de prim-ajutor și distribuire a apei potabile în incinta primăriilor / cabinetele asistenților sociali / dispensarelor medicale, identificarea persoanelor vulnerabile ce pot fi afectate de caniculă și acordarea de sprijin. Totodată, au desfășurat acțiuni de informare preventivă a populației cu privire la măsurile ce se impun a fi luate pe timpul caniculei și secetei.

Pompierii voluntari au intervenit și în urma manifestării unor fenomene meteorologice periculoase (vânt, ploi abundente) pentru înlăturarea arborilor căzuți, a stâlpilor sau acoperișurilor doborâte de vânt peste case, autovehicule sau drumuri, respectiv pentru evacuarea apei din curți, case sau beciuri.

Și în acest an, pompierii voluntari s-au implicat în acțiuni de informare și educare preventivă, dar și de sprijin a persoanelor vârstnice şi a celor fără aparţinători, au mai adăugat responsabilii ISU Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prezidențiale 2025: AEP – Rezultate provizorii în diaspora: George Simion – 60,99%; Nicușor Dan – 25,45%

Publicat

Publicitate

George Simion, candidatul AUR, a obținut 586.540 de voturi (60,99%), la primul tur al alegerilor prezidențiale, în diaspora, arată datele publicate, luni dimineața, în timp real, pe site-ul Autorității Electorale Permanente, după centralizarea a 964 de procese verbale din străinătate din totalul de 965.

Pe locul al doilea se situează candidatul independent Nicușor Dan, care a obținut în diaspora 244.756 voturi (25,45%), urmat de Crin Antonescu (Alianța electorală ‘România, Înainte!) cu 64.833 de voturi (6,74%) și Elena Lasconi (USR) – 31.129 voturi (3,24%).

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă

Publicat

Publicitate

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii, în perioada 31.03.-12.12.2025 se va desfășura Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile:

„construcții clădiri” cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil” cod CAEN 42, „lucrări speciale de construcții” cod CAEN 43.

Campania națională va cuprinde patru etape:

-prima etapă se va desfășura în luna aprilie 2025 prin mediatizarea, informarea, privind           modul de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă din domeniul construcțiilor și organizarea de dezbateri în cadrul ITM-urilor cu principalii dezvoltatori din județe cu activitate în acest domeniu.

-a doua etapa se va desfășura în lunile mai – noiembrie 2025 constând în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru respectarea prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcțiilor, prin acțiuni de control la angajatori. Verificarea măsurilor dispuse se va realiza pe toată durata de desfășurare a campaniei, funcție de termenele dispuse cu ocazia controalelor.

-a treia etapă va cuprinde centralizarea rezultatelor campaniei la nivel local și a rapoartelor privind verificarea măsurilor.

Publicitate

-a patra etapă va cuprinde centralizarea rezultatelor campaniei la nivelul Inspecției Muncii și întocmirea raportului final al campaniei.

 

OBIECTIVELE CAMPANIEI

În domeniul relațiilor de muncă:

-Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor;

-Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor;

-Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicația REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social;

-Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă;

-Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor, a prevederilor legale menționate;

-Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

 

În domeniul securității și sănătății în muncă:

 

-Creșterea gradului de implicare a angajatorilor și a lucrătorilor din domeniul construcțiilor în ceea ce privește respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălțime, al surpării malurilor la lucrările de excavații;

-Asigurarea de echipamente individuale și colective de protecție. Respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor;

-Implementarea măsurilor de siguranță la utilizarea instalațiilor de ridicat;

-Intensificarea acțiunilor de control la șantierele temporare sau mobile din zona de competență teritorială, la care se execută lucrări de excavați și construcția de structuri rutiere. Aceste lucrări pot fi identificate pe baza declarațiilor prealabile transmise către Inspectoratele Teritoriale de Muncă așa cum prevede art. 47 din H.G. 300/2005 și a constatărilor efectuate de inspectorii de muncă în teren;

 

Informăm pe această cale antreprenorii și lucrătorii acestora asupra obligativității respectării în șantiere a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă în legătură cu:

-Încheierea contractelor individuale de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activității – art.10-art 16 și 16^1 din Codul Muncii;

-Respectarea prevederilor HG nr. 905/20217 și a HG nr 295/2025, după caz, privind transmiterea în REVISAL/REGES ONLINE a datelor privind încheierea, modificarea, executarea și încetarea contractelor individuale de muncă;

-Obligativitatea păstrării la locul de muncă a unui exemplar al contractului individual de muncă – art 16 (2) din Codul Muncii;

-Evidența exactă și reală a orelor lucrate de fiecare salariat cu precizarea orei de început și a celei de sfârșit a programului de lucru – art. 119 din Codul Muncii;

-Respectarea regimului de muncă a tinerilor sub 18 ani – art. 13 din Codul Muncii;

-Respectarea timpului de lucru și repaus zilnic, conform normei de muncă prevăzute în contractul individual de muncă și/sau în concordanță cu prevederile contractului colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate – art. 111-116 din Codul Muncii;

-Respectarea prevederilor legale privind contractul individual de muncă cu timp parțial – art. 103 – art. 107 din Codul Muncii;

-Respectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal de 48 de ore consecutive și/sau acordarea sporului de repaus săptămânal, după caz – art. 137-138 din Codul Muncii;

-Respectarea  prevederilor legale privind munca suplimentară – art. 120 – 124 din Codul Muncii;

-Respectarea prevederilor legale privind acordarea zilelor de concediu precum și a zilelor de sărbători legale – art. 144- 153 și art. 139 -143 din Codul Muncii;

-Respectarea prevederilor legale privind garantarea și asigurarea în plată a salariului minim brut pe țară în domeniul construcțiilor – art. LXIX din OUG nr. 156/30.12.2024;

-Obligativitatea respectării prevederilor privind cerințele minime de securitate si sănătate pentru șantierele temporare sau mobile din H.G. 300/2006 referitoare la:

-Existența planului de securitate și sănătate al șantierului în conformitate cu prevederile articolelor 10-19 și art. 54 lit. b) din H.G. 300/2006. Acesta trebuie să fie redactat încă din faza de elaborare a proiectului, prezentat înainte de deschiderea șantierului și trebuie ținut la zi pe toată durata efectuării lucrărilor. Pe măsură ce sunt elaborate, planurile proprii de securitate și sănătate ale antreprenorilor și subantreprenorilor, acestea trebuie să fie integrate în planul de securitate și sănătate al șantierului. Planul propriu de securitate și sănătate trebuie să fie consultat și avizat de către coordonatorul în materie de securitate și sănătate pe durata realizării lucrării, medicul de medicina muncii și membrii comitetului de securitate și sănătate (acolo unde e cazul) sau de către reprezentanții lucrătorilor, cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănatatii lucratorilor.

-Desemnarea coordonatorului de securitate așa cum prevăd articolele 4-9 și art. 53 din H.G. 300/2006. Desemnarea coordonatorului în materie de securitate și sănătate pe durata elaborării proiectului lucrării trebuie să se facă înainte de începerea fazei de elaborare a proiectului lucrării. Coordonatorul în materie de securitate și sănătate pe durata realizării lucrării trebuie să aiba competența necesară exercitării funcției.

-Existența registrului de coordonare completat tinut la zi conform prevederilor articolelor 37-40 și art. 54 (litera f) din H.G. 300/2006.

-Existența dosarului de intervenții ulterioare întocmit în conformitate cu prevederile art. 41 și art. 54 (litera c) din H.G. 300/2006. Acesta trebuie să fie transmis coordonatorului în materie de securitate și sănătate pe durata realizării lucrării, pe bază de proces-verbal care se atașează la dosar.

În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani a organizat o întâlnire cu angajatorii care desfășoară activități în domeniile „construcții clădiri” cod CAEN 41, „lucrări de geniu civil” cod CAEN 42, „lucrări speciale de construcții” cod CAEN 43, la sediul Centrului de Pregătire și Perfecționare Profesională a Inspecției Muncii Botoșani , având loc o întâlnire cu tema „Informarea și conștientizarea angajatorilor din domeniul construcțiilor cu privire la respectarea prevederilor legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și la cerințele minime de securitate și sănătate în muncă”.

Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale celor 25 angajatori participanți.

Au fost discuții pe marginea modificărilor legislative din domeniile Relațiilor de muncă (Legea nr.53/2003, Legea nr.202/2002, Legea nr.367/2022, HG NR.295/2025) și Securitate și sănătate în muncă.

Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către d-na Daniela Petronela Lozneanu- Inspector-șef, d-na Alina Pahone – Inspector-șef adjunct Relații de Muncă, d-l Dan Moldovanu – Inspector-șef adjunct Securitate și Sănătate în Muncă. Din partea Centrului de Pregătire și Perfecționare Profesională a Inspecției Muncii Botoșani a participat d-na Doina Barbacaru- Director și d-na Dana Stoica – inspector de specialitate care au prezentat ofertele de cursuri în domeniul securității și sănătății în muncă, resurse umane, precum și workshop-uri privind platforma REGES ONLINE.

 

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora. În acest sens, în perioada următoare se va organiza o nouă întâlnire cu angajatorii, unde aceștia vor avea posibilitatea de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.

Citeste mai mult

Eveniment

Vara 2025 în România: Între arșiță, furtuni și haos termic

Publicat

Publicitate

Vara 2025 în România și în Europa: Pregătiți-vă pentru condiții meteo extreme. Meteorologii avertizează asupra unei veri cu recorduri de temperatură. În România, prognozele arată un risc de secetă prelungită în mai multe regiuni, furtuni și vijelii frecvente și intense și fluctuații bruște de temperatură

Conform celor mai recente prognoze ale meteorologilor, vara anului 2025 în Europa se anunță a fi una dintre cele mai greu de îndurat, din ultimele decenii, potrivit Severe – Weather, care a publicat o prognoză meteo de vară la începutul primăverii, dar și ECWMF.

Experții în climatologie avertizează că ne așteaptă o vară extrem de caldă, cu furtuni puternice și perioade prelungite de secetă.

Prognoza pentru România se bazează pe modele meteorologice care afectează întreg continentul.

Meteorologii din diverse țări europene au furnizat deja previziuni preliminare pentru vara lui 2025. Conform acestor evaluări, Europa per ansambru va înfrunta:

  • Căldură record
  • Secete de lungă durată
  • Furtuni bruște și intense
  • Alte anomalii climatice

Prognozele pe termen lung indică temperaturi cu 2-3 grade mai ridicate decât în mod obișnuit, iar intensitatea valurilor de căldură va fi excepțional de mare., arată datele consultate de Alba24

Publicitate

Vara 2025 în România

Principalul motiv citat de climatologi și meteorologi este fenomenul El Niño. Acest fenomen puternic, care a început în Oceanul Pacific, va atinge apogeul în 2025 și va provoca condiții climatice extreme în întreaga Europă.

Deși articolul original menționează Lituania, putem estima că și România va resimți efectele acestei veri extreme.

Ca parte a Europei, țara noastră se va confrunta probabil cu secetă prelungită în mai multe regiuni, furtuni și vijelii frecvente și intense și fluctuații bruște de temperatură.

Aceste condiții meteorologice extreme pot avea consecințe serioase nu doar pentru sănătatea populației, dar și pentru agricultură și infrastructură.

Meteorologii subliniază că astfel de veri extreme ar putea deveni un fenomen frecvent în viitor, din cauza schimbărilor climatice globale.

 

Este necesară o pregătire activă atât din partea societății, cât și a instituțiilor.

Autoritățile române ar trebui să ia în considerare consolidarea infrastructurii pentru a face față furtunilor extreme, consideră specialiștii.

Vara anului 2025 ar putea reprezenta un semnal important despre direcția în care evoluează clima Europei și un avertisment că trebuie să ne adaptăm la noile realități climatice.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

Publicat

Publicitate

S-a născut la data de 14 septembrie 1384 în Trikala, Tesalia. A rămas orfan de tată și a fost crescut, alături de ceilalți 6 frați ai săi, de mama sa credincioasă. În anul 1393, regiunea Tesaliei din imperiul Bizantin a fost cucerită de Imperiul Otoman.

Nedorind să fie înrolat în armata otomană, a intrat ca monah la vârsta de 14 ani la mănăstirea Buna Vestire de pe Colina Neprihăniților din Attica. A fost hirotonit preot mai târziu și a viețuit în mănăstire până la moartea sa mucenicească. În anul 1416, otomanii au ocupat Attica, jefuind și maltratând comunitățile locale.

În anul 1424 au ajuns și înaintea porților mănăstirii Buna Vestire pe care, atacând-o, au ucis pe toți călugării aflați în ea. Sfântul Efrem, nefiind în acea vreme în mănăstire, ci într-o peșteră învecinată, a continuat să se nevoiască în acele locuri până în data de 14 septembrie 1425 când a fost luat rob tot de otomani. Încercând să-l silească să se lepede de credința sa, otomanii l-au închis pe sfânt în închisoare, înfometându-l și bătându-l sistematic.

Într-un astfel de regim, supus chinurilor și umilințelor, a trăit sfântul vreme de 8 luni până când otomanii s-au hotărăsc să-l ucidă. Astfel, pe data de 5 mai 1426, sfântul Efrem și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Trupul lui a fost îngropat mai târziu de niște țărani din acele locuri. Sfântul Efrem cel Nou este grabnicul ajutător si marele făcător de minuni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending