Connect with us

Eveniment

Pompierii din Dorohoi s-au întâlnit cu copiii din Parohia Strahova

Publicat

Publicitate

Pompierii din Dorohoi s-au întâlnit, astăzi, cu cei peste 150 de copii prezenți în tabăra de vară, organizată de Parohia Strahova, la Liceul Agricol Șendriceni, pentru a le explica diferența dintre bine și rău.

Aceștia, le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la școală, pe stradă sau în grupul de prieteni. I-au învățat cum să reacționeze în cazul producerii unui incendiu, cutremur sau atunci când descoperă muniție rămasă neexplodată.

De ce şi cât e de important să fie pregătiți pentru a-i ajuta pe cei din jur, a fost o altă lecție predată copiilor, extrem de importantă. Paramedicii le-au explicat cum pot ajuta o persoană care se află într-o situație critică. Toți participanții au fost interesați de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor, activitatea fiind interactivă.

Autospecialele folosite în misiunile de stingere a incendiilor și acordare a primului ajutor medical au fost, însă, punctele de atracție.

Tinerii care doresc să devină pompieri au aflat ce trebuie să facă să-și transforme visul în realitate.

Cu această ocazie, pompierii le-au transmis copiilor următoarele sfaturi în cazul producerii unui incendiu în incinta unității de învățământ:
· anunțați evenimentul primului adult pe care îl întâlniți și păstraţi-vă calmul;
· părăsiți clădirea sub supravegherea și îndrumarea unui cadru didactic;
· urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a vă lua ghiozdanele sau alte obiecte de valoare! Viaţa este mai importantă!
· când aţi ajuns în curte, îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici, cadrele didactice vor face prezenţa.
· aşteptaţi intervenția pompierilor.

Publicitate

În cazul unui incendiu în locuință, copiii au fost sfătuiți să:
· anunţe imediat părinţii sau pe cei din jur, să strige după ajutor sau sune la 112 dacă sunt singuri;
· să își ajute frații sau prietenii de joacă mai mici pe timpul evacuării din clădire;
· să nu se ascundă în diferite locuri (sub pat, în dulap etc.);
· dacă este mult fum, să înainteze în genunchi, deoarece la nivelul podelei pot respira mai bine;
· să nu se întoarcă în clădire, nici măcar pentru animalele sau jucăriile preferate.
Activitatea a fost desfășurată în contextul sărbătoririi „Zilei Informării Preventive”.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat și „Ziua Porţilor Deschise”. Astfel, pentru câteva ore, porțile subunităților operative ale ISU din Dorohoi, Săveni, Ștefănești și Trușești au fost deschise pentru toți cei care au dorit să afle cu ce se ocupă pompierii.

Vă reamitim faptul că, la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 pică marţea, aceasta să fie dedicată informării preventive.

Cu acest prilej, astăzi, în zonele cu aglomerări de persoane au fost amenajate puncte de informare preventivă și s-au derulat o serie de activități pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când nu respectă măsurile de prevenire a situațiilor de urgență.

Acțiuni similare au fost derulate și în celelalte localități din județ, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

De asemenea, prin intermediul spoturilor video din cadrul campaniilor „RISC-Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Nu tremur la cutremur!”, „Scăpări de gaze”, „Nu încărca butelia la stația GPL!”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Mie nu mi se poate întâmpla” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi”, pompierii readuc în atenția botoșănenilor regulile de prevenire și modalitățile de răspuns în cazul unor situații de urgență.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Din octombrie, apa se plătește altfel în blocuri: Nova Apaserv anunță noi reguli de facturare

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoștință utilizatorilor săi din municipiul și județul Botoșani că, începând cu data de 01 octombrie 2025, intră în vigoare modificările aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 141/27.06.2025 privind Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii.

Precizăm că, Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii, aplicabilă începând cu data de 01 octombrie 2025 respectă prevederile legislației naționale din domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, prin prezenta, fiind aduse modificări la Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 142/09.12.2015.

Conform art. 36 alin. (2) din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, operatorii serviciilor de utilităţi publice asigură furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice la limita de proprietate (care este căminul de branșament) și asigură montarea, funcţionarea şi verificarea metrologică a echipamentelor de măsurare a consumului la branşamentul utilizatorului.

Până la implementarea modificărilor menționate, în cazul condominiilor, procedural, diferențele de consum apărute între contorul general de branșament și consumurile individuale din condominiu nu au fost integral facturate, o parte din diferență fiind suportată de operatorul regional.

Din data de 01 octombrie 2025, întreaga diferență dintre consumul total înregistrat pe contorul de branșament și suma consumurilor individuale va fi:

  • repartizată în mod egal tuturor unităților imobiliare;
  • facturată integral conform art. 17 alin. (16) lit. b) din Legea 241/2006;

Recomandări pentru utilizatori:

Publicitate
  • verificarea și întreținerea instalațiilor comune împreună cu Asociația de Proprietari;
  • întreținerea instalațiilor interioare și identificarea rapidă a avariilor și remedierea acestora;
  • montarea, întreținerea și verificarea metrologică a contoarelor individuale;
  • transmiterea lunară a consumului înregistrat pe repartitoarele de costuri.

 

Atât Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr.142/09.12.2015, cât și Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr.141/27.06.2025 care reglementează facturarea în cadrul unui condominiu se regăsesc  în format electronic pe site-ul Consiliului Județean Botoșani la rubrica Monitorul Oficial a Județului Botoșani pentru consultare.

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani, în calitate de Operator Regional Unic, recomandă tuturor persoanelor fizice și agenților economici care locuiesc sau își desfășoară activitatea într-un condominiu să își ia din timp măsurile tehnice și organizatorice necesare funcționării corespunzătoare a instalațiilor interioare de apă pentru a evita situațiile neplăcute în care consumul  facturat de apă va fi foarte mare.

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru siguranța cetățenilor, la Dorohoi

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla și au organizat, joi, o acțiune pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte de natură antisocială, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea accidentelor rutiere.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate aproximativ 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 12.000 de lei.

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, totodată fiind reținute și 8 permise de conducere.

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Poliţiştii de frontieră botoșăneni au îndepărtat de pe suprafața râului Prut, aproximativ 1200 metri de plase de pescuit.

Publicat

Publicitate

Joi, pe timpul executării unei misiuni specifice în cooperare cu reprezentanți ANPA, poliţiştii de frontieră botoșăneni au descoperit pe suprafața râului Prut patru plase de pescuit, cu lungime totală de 1200 de metri.

Polițiștii de frontieră au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a setcilor, năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de amenzi pentru pietoni și bicicliști la Botoșani: Peste 76.000 lei din sancțiunile aplicate

Publicat

Publicitate

Acțiune a polițiștilor rutieri pentru depistarea pietonilor, bicicliștilor și a celor care se deplasează cu trotinete și nu respectă regulile de circulație

Joi, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor, a bicicliștilor sau a celor care se deplasează cu trotinete.

 

Activitățile au fost desfășurate atât în municipiul Botoșani, cât și pe arterele rutiere din județ, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță rutieră.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 200 de vehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 142 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 76.000 de lei, dintre care 11sancțiuni au fost aplicate bicicliștilor, 24 de sancțiuni au fost aplicate persoanelor care se deplasau cu trotinetele electrice, iar 24 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri ale pietonilor.

Publicitate

 

      

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending