Connect with us
Publicitate

Eveniment

Polițiștii responsabili cu siguranța școlară au fost alături de elevii din Botoșani pe tot parcursul anului

Publicat

Publicitate

De la începutul anului școlar, polițiștii responsabili pe siguranța școlară au desfășurat activități preventiv-educative la care au participat peste 13.700 de elevi din județ.

 

Polițiștii au fost prezenți în unitățile de învățământ din județ, atât în mediul urban, cât și în rural.

Publicitate

 

În cadrul a peste 330 de activități, elevilor le-au fost prezentate, adecvat categoriilor de vârstă, implicațiile legale ale unui comportament violent, instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict, reacțiile adecvate în situația confruntării cu manifestări agresive ale altor persoane, ș.a..

 

Publicitate

Tematica abordată a inclus deopotrivă aspecte legate de pericolul consumului de substanțe interzise (inclusiv din perspectiva riscului implicării în comiterea și a altor fapte de natură penală sau, deopotrivă din perspectiva riscului victimizării).

 

Răspunderea contravențională și penală a minorilor, în cazul săvârșirii de fapte antisociale a constituit de asemenea una dintre temele supuse dezbaterii în cadrul întâlnirilor organizate la nivelul unităților de învățământ.

Publicitate

 

În mod deosebit, toate activitățile desfășurate de către polițiști în unitățile de învățământ au drept scop încurajarea dialogului, în vederea identificării problemelor cu care se confruntă elevii în mediul școlar.

 

Polițiștii botoșăneni vor continua activitățile de acest fel pe întreg parcursul anului școlar 2023 – 2024, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și al celorlalți parteneri instituționali cu responsabilități în ceea ce privește asigurarea unui climat de siguranță în mediul școlar.

Dragi copii, până la reluarea cursurilor în anul viitor, polițiștii vă urează să aveți o vacanță plină de bucurii, iar pentru aceasta, vă recomandăm să:

 

  • nu traversaţi strada în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii
  • nu plecaţi la colindat după lăsarea întunericului
  • nu intraţi în discuţii cu persoane necunoscute, care vă abordează sub diferite pretexte (solicitare de informaţii, oferire de cadouri de sărbători) şi nu urcaţi, pentru niciun motiv, în autoturismele acestora
  • nu afişaţi la vedere cheile de la intrarea în locuinţă, banii sau telefoanele mobile
  • nu folosiţi articole pirotehnice, întrucât acestea pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.
  • nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor atunci când sunteți singuri acasă, chiar dacă spun că sunt trimişi de părinţii voştri sau pretind că sunt colindători
  • nu spuneţi niciunei persoane care sună la interfon, la telefon sau la uşă că sunteţi singuri acasă
  • dacă vă aflaţi în pericol şi nu puteţi lua legătura cu părinţii sau cu o rudă, sunaţi la numărul 112!

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (302)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

 UN EMIL BRUMARU MAI ERMETIC

De câte ori îl citesc pe Gabriel Alexe şi fac trimitere la meseria sa, cea de matematician, n-am cum să nu mă duc cu gândul la  Dan Barbilian / Ion Barbu şi la o frază lămuritoare a acestuia: “Personal mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mişcări de idei care, în ceea ce priveşte întinderea consencinţelor şi răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseşi.” Bogdan Suceavă într-un volum publicat în 2022 la Polirom (“Adâncul acestei calme creste. Pogramul de la Erlengen şi poetica “jocului secund”) explică legătura dintre poetica barbiană şi viziunea pe care şi-a luat-o din fundamentele geometriei cu privire la unificarea celor trei geometrii (una euclidiană şi două neeuclidiene, luându-se în calcul invarianta comună: spaţiul.

Publicitate

Gabriel Alexe armonizează tot trei elemente: spiritul de fineţe al limbii române (prin poezie) cu spiritul de rigoare al matemticii (prin puterea ei de esenţializare), luând ca invariantă ideea de femeie.  Triada aceasta exprimă momentul de geniu al autorului de a fi pusă sub semnul conceptului de feldeinţă, ca operaţie logică de a aşeza femeia în cofrajul unei metafore ingenioase, cea de „esenţă a maşinii”. Poezia care   deschide volumul este cea care dă şi titlul cărţii („Esenţa maşinii”, Editura „Pim”, Iaşi, 2023), constituindu-se într-un poem algoritm (1. „acum fac prima mişcare”; 2. „acum fac a doua mişcare”; 3. „acum fac diagrama mişcării”). Instrumentul de lucru al poetului este gândirea în volute, folosită ca posibilitate de pătrundere „adâncă” pentru a trece de formele exterioare ale lucrurilor pentru  a ajunge la  esenţă  ca ceva ascuns, asigurând şi un ermetism asumat. Femeia, ca orice maşină, are o natură internă (o ardere internă) care trebuie descoperită.  Poemele acestui volum sunt  o continuare a vorbelor eminesciene din  „Sărmanul Dionis”: “Câţi oameni sunt într-un singur om? Tot atâţia câte stele sunt cuprinse într-o picătură de rouă sub cerul cel limpede al nopţii. Şi, dac-ai mări acea picătură, să te poţi uita în adâncul ei, ai revedea toate miile de stele ale cerului, fiecare — o lume, fiecare cu ţări şi popoare, fiecare cu istoria evilor ei scrisă pe ea — un univers într-o picătură trecătoare.”

Gabriel Alexe  ia ca studiu de caz un nume arhicunoscut, unul care face legătura între maşina Mercedess şi  Mercedess, această „Marie a favorurilor”, fiica producătorului de automobile: „Noaptea vibrează în plexul solar / de la ombilic mai jos / tot mai jos. // întinsă pe sofa îmi şopteşte: nu sunt pregătită. / laaaas`  că te pregătesc eu! / talazul nopţii izbea puntea lunii şi tu vălureai. / Mercedessa / printre palmele tale un şoricel alb de frică nimereşte năuc în / tufănică. / rostul lui e să te-ntinzi şi să aplauzi finalul / când pieptul tău toarce ca o pisică. // mai vreau un bis Mercedessa(!!!).(din poemul „Mercedessa”). Intenţionat am subliniat  cuvântul „tufănică” , având rolul transmis de Emil Brumaru prin „crin regesc”, „auroră-n spume”, „văile adânce” etc. Orice manevră mecanică la care este supusă o maşină devine o aluzie sexuală şi nu aş putea spune că Gabriel Alexe nu este un freudian de bun gust, un fel de Emil Brumaru: „Îmi aranjez stânjenit gulerul la cămaşă: / astăzi vorbesc despre şurub! / (cum ar zice un optzecist lipsit de inspiraţie) /un tractor bătând câmpii a pierdut şurubul / din puntea faţă / radiatorul a crăpat la vibraţii şi aburul a ţâşnit / el însuşi plin de stupefacţie! / (auzi Mă? /Nu!). // un şurub bine strâns ar fi fost un bun prilej de meditaţie / asupra rezistenţei în timp a clasei muncitoare beatnice. // îmi aranjez stânjenit gulerul la cămaşă: / mâine vorbesc neîntrerupt despre şurubul numi holşurub! / (cum ar zice un optzecist lipsit de inspiraţie) / spre optzecista ta stupefacţie el este ultimul dinte din faţă / cu care încă mai mushty. / (auzi Mă? / Aud!). („Şurubul”).

Dar nu numai acest aspect vine dinspre Emil Brumaru, ci şi arhitectura  volumului propus de Gabriel Alexe. Dacă  în „Submarinul erotic” („Polirom, 2009), Emil Brumaru  pune totul între  doi piloni (două scrisori: „Prima scrisoare a marchizului către contesă” şi „A doua scrisoare către scumpa mea contesă”), în volumul său, „Esenţa maşinii”,  preia arhitectura însoţită de un feed-back (două scrisori: „Scrisoare către Anna-Bella” şi „Scrisoarea Anna-Bellei către autor”).  Astfel că, folosind cuvintele autorului, „trag oblonul sticla de vodkă” (nu şi-o pipă) zicând: Gabriel Alexe este un Emil Brumaru mai ermetic.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

19 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții legate de procesul electoral astăzi la Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform ultimelor date centralizate astăzi la Botoșani, de la începerea votării pentru alegerile prezidențiale 2024, s-au primit 19  sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții legate de procesul electoral.  11 sesizări s-au confirmat, trei sunt în curs de verificare, iar cinci nu s-au confirmat. 

Au fost aplicate 111 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 de lei persoanelor care au continuat propaganda electorală, au fotografiat buletinul de vot, au comercializat băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de votare sau au tulburat ordinea și liniștea publică în proximitatea secției de votare.

Iată și câteva exemple făcute publice de polițiștii de la Botoșani:

Publicitate

Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au fost sesizați de președintele unei secții de votare cu privire la faptul că un alegător, în timpul exercitării dreptului la vot, a fotografiat buletinul de vot. Față de acesta a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu avertisment.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi au fost sesizați cu privire la faptul că în proximitatea unei secții de votare sunt comercializate băuturi alcoolice. În urma verificărilor efectuate a fost identificată o persoana care, în calitate de angajat al unui local public, ar fi servit consumatorilor băuturi alcoolice. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valaore de 1.500 de lei.

Un bărbat a fost sancționat contravențional de către jandarmii care asigurau paza unei secții de votare, din municipiul Botoșani, cu amendă în cuantum de 3.500 de lei, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și adresare de injurii.

Publicitate

Acesta s-a prezentat la secția de votare într-o stare de agitație și a provocat scandal. La solicitarea forțelor de ordine de a avea un comportament civilizat, bărbatul a devenit  recalcitrant. Ulterior, s-a deplasat la o altă secție de votare, având un comportament agresiv verbal la adresa forțelor de ordine, fiind imobilizat și condus în afara zonei de protecție a secției de votare.

Citeste mai mult

Eveniment

Prezența la VOT până la ora 18.00 – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară

Publicat

Publicitate

Până la ora 18.00, în județul Botoșani votaseră 137.852 persoane (36,68 % prezență la vot) din care:

124.866 pe liste permanente

11.038 pe liste suplimentare

Publicitate

1.956 persoană cu urna mobilă.

În municipiul Botoșani, prezența la vot a fost, până la ora 18.00. de 40,78 % (38.410 votanți din total 94.182).

În toată țara, prezența la vot, la ora 18.00, era de 45,85 %.

Publicitate

Majoritatea celor care au mers la vot în au fost femei, iar cea mai mare parte a celor care au votat deja sunt din mediul urban.

În străinătate au votat 670.792 de persoane.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi: Am votat candidatul care este alături de fiecare român și reprezintă garanția creșterilor de venituri pentru botoșăneni în următorii 5 ani

Publicat

Publicitate

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat la ieșirea de la urne că a votat astăzi cu singurul candidat la alegerile prezidențiale care are în programul său de țară măsuri concrete prin care vor crește salariile și pensiile.

Am votat pentru candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român prin majorările de venituri pentru toate categoriile sociale și profesionale și prin protejarea persoanelor vulnerabile. Am votat pentru singurul candidat care a prezentat un Program pentru România, care a vorbit despre ce vrea să facă pentru România. Am pus ștampila de vot pe candidatul care este garanția creșterii veniturilor botoșănenilor și cel care a început investițiile majore pentru județul nostru, cum este Autostrada Moldovei, și care va susține  investițiile din Botoșani prin care să creeze locuri de muncă bine plătite, astfel încât tinerii noștri să nu mai plece din județ”, a precizat marius Budăi.

Prezența PSD în viitorul guvern este o garanție pentru toți botoșănenii că veniturile lor vor crește în următorii ani și nu vor fi tăiate sau înghețate cum s-a întâmplat cu celelalte partide care au fost la guvernare.

Publicitate

https://www.facebook.com/share/19Jdogfpeh/

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending