Connect with us
Publicitate

Eveniment

Polițiștii, obligați să verifice dacă angajații din Învățământ sau Sănătate figurează în Registrul infractorilor sexuali. PROIECT

Publicat

Publicitate

Potrivit proiectului, structurile specializate din cadul inspectoratelor de poliție efectuează verificări din oficiu în scopul identificării dacă persoanelele înregistrate deja în Registru au încheiate raporturi de muncă contractelor de voluntariat sau orice alte asemenea raporturi cu instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane şi comunică din oficiu acestora, după caz, certificatele de integritate comportamentală, notează alba24.ro.

Polițiștii, obligați să verifice dacă angajații din Învățământ sau Sănătate figurează în Registrul infractorilor sexuali. Polițiștii ar putea fi obligați să verifice din oficiu dacă printre angajații din Învățământ și Sănătate sunt persoane înscrise în Registrul privind infracțiunile sexuale. În cazul confirmării faptelor, raporturile de muncă ale persoanelor vizate vor înceta imediat, prevede un proiect legislativ aflat pe ordinea de zi a Senatului.

Pe ordinea de zi a ședinței Senatului din 26 februarie se află o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr.76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.

Publicitate

Proiectul este inițiat de către un senator USR, fiind semnat de către mai mulți parlamentari de la PNL, PSD, USR, UDMR.

Prezenta propunere legislativă are ca obiect creşterea gradului de protecţie a persoanelor vulnerabile în faţa persoanelor care figurează în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Polițiștii, obligați să verifice dacă angajații din Învățământ sau Sănătate figurează în Registrul infractorilor sexuali

Potrivit proiectului, structurile specializate din cadul inspectoratelor de poliție efectuează verificări din oficiu în scopul identificării dacă persoanelele înregistrate deja în Registru au încheiate raporturi de muncă contractelor de voluntariat sau orice alte asemenea raporturi cu instituţiile din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane şi comunică din oficiu acestora, după caz, certificatele de integritate comportamentală.

Publicitate

„Această obligaţie subzistă atât în cazul persoanelor care au fost deja condamnate penal şi care figurează în Registru, cât şi cu privire la persoanele care vor figura de acum înainte în cadrul Registrului.

Organele de poliţie au posibilitatea legală de a interoga acele baze de date sau de a solicita informaţii concludente în scopul identificării dacă angajatorul persoanei condamnate poate fi
inclus în categoria entităţilor publice sau private. Mai mult, organele de poliţie, dacă în urma analizei constată că angajatorul se încadrează în categoria entităţilor publice sau private, va avea obligaţia de a comunica din oficiu angajatorului un certificat de integritate comportamentală”, se precizează în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Concomitent, în cadrul prezentării periodice la organele de poliţie a persoanelor condamnate, acestea vor avea obligaţia de a menţiona datele de identificare a angajatorului, precum şi de a informa organele de poliţie ori de câte ori îşi schimbă locul de muncă.

Publicitate

Şi în acest caz, organele de poliţie, dacă în urma analizei constată că angajatorul se încadrează în categoria entităţilor publice sau private, va avea obligaţia de a comunica din oficiu angajatorului un certificat de integritate comportamentală.

În cazul confirmării faptelor, raporturile de muncă ale persoanelor vizate vor înceta imediat

Potrivit proiectului, în ipoteza refuzului persoanei de a-şi da acordul sau de a prezenta certificatul de integritate comportamentală la momentul angajării, raportul de muncă nu poate fi încheiat. Mai mult, în ipoteza comunicării din oficiu a certificatului de integritate comportamentală de către organele de poliţie, raporturile de muncă existente încetează de drept.

În astfel de situaţii, existenţa unei menţiuni în certificatul de integritate comportamentală reprezintă fie un impediment legal la încheierea contractelor de muncă, în sens larg, cu
entităţile publice sau private, fie un motiv de încetare a unui raport juridic de muncă preexistent.

De asemenea, dacă în urma verificărilor se constată că persoana verificată are încheiate raporturi de muncă, contractelor de voluntariat sau orice alte asemenea raporturi cu entităţile publice sau private, polițiștii comunică din oficiu certificatul de integritate comportamentală către acestea.

Raporturile de muncă, contractele de voluntariat sau orice alte asemenea raporturi încetează de drept de la momentul comunicării certificatului de integritate comportamentală.

„Propunerea legislativă se află în deplină concordanţă cu principiile constituţionale, identificând soluţii normative corecte din perspectiva evaluării interesului public determinat de protejarea persoanelor vulnerabile raportat la dreptul oricărei persoane de a munci, în aceste condiţii, se justifică restrângerea dreptului la muncă acelor persoane condamnate penal pentru infracţiuni sexuale exclusiv în cadrul anumitor categorii de angajatori al căror obiect de activitate implică contactul cu persoane aflate în categorii vulnerabile (minori, elevi, persoane vârstnice, pacienţi internaţi în unităţi spitaliceşti, persoane cu dizabilităţi etc.)”, se mai precizează în expunerea de motive.

Termenul de adoptare tacită a proiectului este 1 martie 2024.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Circulație restricționată noaptea, pe Transalpina. Intervalul orar în care în care drumul este deschis

Publicat

Publicitate

Circulație restricționată noaptea, pe Transalpina. Autoritățile au anunțat intervalul orar în care în care drumul este deschis, scrie alba24.ro.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând de miercuri, 6 noiembrie, din cauza condiţiilor meteorologice din ultima perioadă, pentru siguranţa participanţilor la trafic, a fost modificat intervalul orar de circulaţie pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C, Transalpina.

Restricțiile vor fi aplicate pe tronsonul kilometric 34+800 metri – 59+800 metri, între localităţile Rânca (judeţul Gorj) şi Obârşia Lotrului (judeţul Vâlcea), relatează Rador.

Publicitate

Aşadar, circulaţia rutieră va fi permisă între orele 09:00 şi 20:00.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, conducătorii auto sunt sfătuiți să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Copiii cu boli rare, trataţi până la 21 de ani în spitalele de pediatrie. Obstacole în aplicarea OUG în domeniu

Publicat

Publicitate

Copiii care au boli rare vor putea fi trataţi pentru aceste afecţiuni, până la vârsta de 21 de ani, în spitalele de pediatrie, a informat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în domeniu, dar nu este aplicată în toate unităţile sanitare şi trebuie identificate care sunt “obstacolele”.

Rafila a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, ce soluţii are pentru pacienţii copii cu boli rare care în momentul când împlinesc 18 ani nu îşi mai găsesc spitale şi medici cu care să îşi continue tratamentul.

“Soluţia noi am început-o, e o ordonanţă de urgenţă aprobată acum două luni care face posibilă tratarea acestor copii până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie. Am avut deja o întâlnire cu secretarul de stat Adriana Pistol şi cu alţi colegi să identificăm care sunt obstacolele de aplicare a acestei ordonanţe de urgenţă. Noi am făcut ordonanţa tocmai că ne-am dat seama că un copil care are 17 ani şi 9 luni şi acelaşi copil care are 18 ani şi 2 luni trebuie să continue tratamentul în aceeaşi unitate sanitară. Vrem să vedem dacă există limitări, am luat legătura şi cu Colegiul Medicilor, din punct de vedere profesional al modului în care se adresează aceşti pacienţi copii sau foarte tineri”, a explicat Rafila.

Publicitate

El a menţionat că este şi o problemă “locală”, pentru că sunt spitale care fac acest lucru şi spitale care nu fac acest lucru.

“Mi se pare absolut firesc ca un copil care are o boală rară să poată să continue tratamentul pentru acea boală rară. Săptămâna viitoare o să iau legătura cu pacienţii pentru că ne interesează şi alte modificări de natură legislativă”, a transmis ministrul Rafila.

AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Zeci de angajatori din Botoșani, amendați de inspectorii ITM

Publicat

Publicitate

În cursul lunii octombrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 105 controale. În urma controalelor, au fost constatate 82 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenționale, din care 5 avertismente și 4 amenzi, în valoare totală de 43.500 lei.

În cadrul acestor controale efectuate, au fost depistate 2 persoane prestând muncă nedeclarată, care își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individiual de muncă, pentru care s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

 

Publicitate

În domeniul securității și sănătății în muncă, în cursul lunii octombrie, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 54 agenţi economici, din care au fost sancționați 34, au fost constatate 63 neconformităţi şi au fost dispuse 70 de măsuri, fiind aplicate 4 amenzi în valoare de 29.000 de lei și 47 avertismente;

– Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani i-au fost comunicate 10 evenimente de

Publicitate

către angajatori;

–  12 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial

de Muncă Botoșani;

Publicitate

– 2 evenimente au fost comunicate de ITM Botoșani către Inspecția Muncii;

– 1 eveniment a fost cercetat de ITM Botoșani și avizat de Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 9 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu

incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

–  nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor pentru stabilirea aptitudinii în

muncă;

–  necomunicarea evenimentelor;

–  nepurtarea echipamentului de protecție;

–  semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă.

 

De asemenea, în luna octombrie, Compartimentul Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă a eliberat 152 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 56 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 10 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată, au fost preluate, la sediul inspectoratului de muncă, 176 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

                   Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în luna octombrie, în domeniile  de competență, este de 72.500 lei.

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi despre Programul de guvernare propus de PNL: „Zero referințe despre pensiile publice. Atât valorează seniorii României pentru liberali!”

Publicat

Publicitate

Fostul ministru al Muncii și prim-vicepreședintele PSD Botoșani, Marius Budăi, a criticat în termeni foarte duri Programul de guvernare propus de PNL pentru următoarea legislatură, arătând că liberalii nu au menționat „niciun cuvânt” despre sistemul public de pensii.

 

Ca fost ministru al Muncii am vrut să văd care sunt propunerile PNL pentru sistemul public de pensii. Am răsfoit din scoarță-n scoarță  programul lor de guvernare, dar n-am găsit niciun cuvânt. Nimic! Nimic despre cum va evolua pensia medie, nimic despre cum vor fi indexate pensiile, nimic despre Pilonul 1 de pensii care asigură cea mai mare parte a veniturilor seniorilor. Atât valorează seniorii României pentru cei de la PNL!”, a declarat Marius Budăi, precizând că la indicatorii sociali, liberalii au omis cu totul să treacă evoluția pensiilor în următorii 4 ani.

Publicitate

 

În opinia deputatului PSD, absența totală a referințelor la sistemul public de pensii din Programul de guvernare al liberalilor indică intenția acestora de a îngheța pensiile în viitoarea guvernare, la fel cum au făcut-o și în 2021. „Zero referințe despre pensiile publice în programul lor! Zero lei în plus la pensie în 2021, când guvernau cu USR. Zero creșteri pentru următorii 4 ani!”, a arătat Budăi, care i-a invitat pe seniorii botoșăneni să facă singuri comparația cu Programul PSD în care social-democrații propun o majorare a pensiei medii cu +48% în următoarea legislatură, de la 2.735 de lei cât a fost în septembrie 2024, la 4.050 de lei, respectiv 810 euro, peste 4 ani.

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/129t7jdz7jJ/

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending